Keressen minket

Mezőgazdaság

Villáminterjú Dr. Nagy István agrárminiszterrel

A magyar vadgazdálkodásnak fontos helye van a hazai mező- és erdőgazdálkodásban, amelyben az Agrárminisztérium jelentős feladatokat vállal: irányít, összehangolja a különféle szektorokat.

Éppen most zárult a FEHOVA megnyitó ünnepsége, hogyan értékeli az idei első napot?

A magyar vadgazdálkodásnak fontos helye van a hazai mező- és erdőgazdálkodásban, amelyben az Agrárminisztérium jelentős feladatokat vállal: irányít, összehangolja a különféle szektorokat. A vadászat, a vadgazdálkodás az ágazatban dolgozóktól professzionális ismereteket követel. Például egy vadgazdának ma már értenie kell a turisztikához is. Fontos évforduló közeleg, hiszen lassan 50 éve, hogy Magyarország a világon első alkalommal szervezte meg az 1971-es vadászati világkiállítást. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megerősítette a megnyitón, hogy Magyarország 2021-ben újra megrendezi ezt a szemlét, ahol nekünk, a szakmának, méltóan kell bemutatnunk hazánk vadgazdálkodását a világ előtt. Ebben megvannak az általam vezetett minisztériumnak is a feladatai. Nagy erőkkel készülünk. A vadászok mellett évről-évre részt vesznek a kiállításon a horgászok is. Azt gondolom, hogy egyre jobban szélesedik a FEHOVA, nagy potenciál rejlik benne. A szakmát, a vadászatot, az összefogást és a vadászatban megmutatkozó együttműködést, az általam vezetett Agrárminisztérium minden formában támogatni, segíteni fogja.

A környező országokból nagyon sokan elfogadták a meghívást és jelen vannak a magyar kormányzat képviselői is, akik a vadászati irányításban szerepet játszanak. Hogyan értékeli ezt?

Elsősorban nagyon örülök ennek. Miniszterként gyakran felhozom, hogy ahhoz, hogy bármilyen szakma, ágazat fejlődni tudjon, először is le kell tudni ülni tárgyalni egymással a szereplőknek. Azt gondolom, példaértékű a magyar vadgazdálkodás és a magyar erdőgazdálkodás összefogása, eredményei és kifejezetten örülök annak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelen volt, képviseltette magát a FEHOVÁ-n. Ez különösen fontos, hiszen a vadásztársaságok között ma már nagyon sok földtulajdonosi szerveződésű. Másrészről pedig, a mezőgazdászokkal együtt lehet kerek ez az ágazat is. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy a szakma hazai képviselői maradéktalanul elfogadták a meghívást, s a környező országok delegációi is itt voltak Budapesten, mérföldkőhöz érkeztünk. A kormány céljai a vadgazdálkodásra, a természetvédelemre is igazak, és így itt a Kárpát-medencében egységesen lehet eredményesen megvalósítani a vadgazdálkodást és koncentrálni a természetvédelmi feladatokra. Bízom benne, hogy a szakma, a vadászat szeretete tovább építi ezt a folyamatot. Ehhez minden lehetőség adott a gyakorlati gazdálkodástól egészen az egyetemi képzésekig bezáróan.

Eltelt egy pár év s országszerte az új 20 éves vadászati ütemterv szerint gazdálkodunk. Változtak a fegyvertartás, megszerzés, vásárlás szabályai is. Hogyan értékeli ebből a szempontból a mögöttünk álló éveket?

Szükségszerű és időszerű volt a vadászati törvényünk aktualizálása. Két évtized minden tudományterületen, ágazatban hosszú időnek számít, mert változnak a társadalmi viszonyok, fejlődik a tudomány. Másik kérdésére válaszolva, a fegyvertartás szabályozása a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, de jelentősen érinti az ágazatban dolgozókat. Ki kell emelni, hogy az engedélyezési eljárásokban a külterületeken erdészeink, hivatásos vadászaink folyamatos segítséget kapnak és országos viszonylatban is kiváló az együttműködésünk a rendőrséggel. Biztos vagyok benne, hogy a magyar agrárium fejlődésének egyik fontos alapköve, a külterületi vagyonbiztonság jelentősége, egyre jobban felértékelődik.

 Végül kalandozzunk el egy kicsit a Nyírségbe, hiszen Ön agrármérnökként abból a térségből érkezett. Milyen lehetőségeket kínál a sokszor zegzugos kicsi falvaival az arra induló vadásznak az ön szülőföldje? Meséljen pár szót a Nimród olvasóinak!

Nagy vadászati hagyományai vannak a Nyírségnek és Felső-Tisza-vidéknek. Aki innen érkezik, vagy ha egyszer valaha is járt ezeken a tájakon, sohasem felejti el. Szorgalmas és becsületes, szavatartó emberek lakják, s ez a vadászatban különösen megmutatkozik. A nagy, híres vadászterületek mellett sok apró vadásztársaság is gazdálkodik, számos érdekes ajánlattal, s akik igazán el akarnak időzni a kies falvak között, találkozhatnak a megye vendégszeretetével és ízeivel is, amelyek nélkül nem lehet kerek egy-egy vadászat, egy-egy kirándulás sem.

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Jövőre új nemzeti importrendszert kell majd használni

NAK: Az Uniós Vámkódex (UVK) létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendelet 6. cikke előírja, hogy a vámhatóságok közötti, valamint a vámhatóságok és gazdálkodók közti információcserének és adattárolásnak elektronikus adatfeldolgozási eljárás igénybevételével kell történnie. Az ehhez szükséges informatikai rendszereket frissíteni kell, a korszerűsítést pedig 2022. december 31.-ig kell elvégezni.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani vámáru-nyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vámáru-nyilatkozatokat kezelő modulját fogja felváltani az eVám rendszer, viszont érdemes rá figyelni, hogy a kiviteli vámkezelésekhez várhatóan 2023. november 30-ig továbbra is a CDPS-t kell majd használni.

A korábbi várakozásokkal szemben lehetséges, hogy az új rendszert nem 2023. január 1-től kell majd használni, hanem 2023. július 1.-től, mert Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, hogy hat hónappal elhalaszthassa az új nemzeti importrendszer kötelező bevezetését, így legyen elég idő a gazdálkodók számára a tesztelésre és bevezetésre- írja a NAV. Ágazati információ szerint ezt több tagállam is kérte. Az átmeneti időszakban a gazdálkodók választhatnának, hogy a jelenlegi CDPS rendszerben, vagy az új eVám modulban nyújtják be, azonban a kérelmet még nem bírálták el.

Az új rendszer fontos eleme, hogy az adatkövetelmények az UVK-hoz kapcsolódó rendeletek szerint változnak. Az eVám rendszer nem lesz ismeretlen azok számára, akik e-kereskedelemmel foglalkoznak, hiszen ez a modul kerül továbbfejlesztésre.

Az átálláshoz szükséges információk elérhetőek az OpenKKK oldalon. Különösen ajánlott azon gazdálkodók számára ismerkedni a témával, akik vámszoftverei összeköttetésben állnak különböző vállalatirányítási rendszerekkel.

Forrás: NAK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Fotó: Fekete István – AM Sajtóiroda

Az államtitkár rámutatott, az elmúlt két évben a mezőgazdaság, benne a zöldség-, gyümölcstermesztés és -feldolgozás több súlyos kihívással szembesült. Drágítják a termelést a rendkívül magas inputárak, és az orosz-ukrán konfliktus, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók következményeivel is számolni kell. A háború világszerte alapvetően meghatározza a mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetét, kilátásait. A korábban megindult, de a háború által a termény-, gáz-, áram- és a műtrágyapiacon világszerte felerősített extrém szintű áremelkedések hatásainak és következményeinek kezelése kulcsfontosságú és központi kérdése az agrárpolitikának – szögezte le.

Farkas Sándor arról beszélt, hogy a közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz a jelenlegi rendkívüli körülmények között egy út van: modernizálni kell az ágazatot, ugyanakkor a beruházásokat az eddigieknél is körültekintőbben szükséges megtervezni. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik az agrárpolitikai célok megvalósulását, köztük a kertészeti üzemek modernizációját is. Mindezeken felül történelmi lehetőséget biztosít az, hogy az Európai Bizottság egy hónapja elfogadta a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet, amely több mint 5300 milliárd forint felhasználási feltételeit tartalmazza. Farkas Sándor az öntözésfejlesztés kérdéskörével zárta előadását, felhívta a figyelmet arra, hogy kötelességünk a vizeinket megőrizni. Növelni kell az öntözött területek nagyságát, vissza kell tartani a vizet. Ahogy az agrárium egészében, úgy a vízgazdálkodás terén is igaz, hogy fejlesztés nélkül nincs jövő – tette hozzá.

A rendezvényen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára előadásában a KAP Stratégiai Tervben elfogadott kertészeti ágazatot érintő támogatásokról beszélt. Elmondta, a terv átfogó célja a tudásátadás, az innováció és a digitalizáció. Az új KAP I. pillérében a gazdasági fejlődés és a zöld jövő elérését tűzte ki a szaktárca. A II. pillér pedig a támogatási alapelveket rögzíti, többek között a pénzügyi megalapozottság növelését, a költséghatékonyságot, a hozzáadott érték növelését, a termékpálya szemlélet érvényesítését, illetve a termelői együttműködések közös fejlesztéseinek támogatását. A helyettes államtitkár leszögezte, kormányzati elvárás szerint a rendelkezésre álló forrás 52%-t gazdaságfejlesztésre költik, ami közel 1500 milliárd forintot jelent. A 2014-2020 közötti időszakhoz képest ez négyszeres forrásnövekedés. Uniós elvárás alapján a forrás több, mint harmadát, 36%-át zöld intézkedésekre szánják, és a vidék megújulása is folytatódik, erre több mint 285 milliárd forintot szánnak – fűzte hozzá Juhász Anikó.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Rendőrséggel közösen csapott le a Nébih az illegális élelmiszer-előállítóra

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve. Az ingatlanon, szintén szabálytalanul kialakított körülmények között, többek között illegális vágást, feldolgozást és füstölést végeztek megdöbbentő higiéniai körülmények között.

Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Súlyosan jogsértő, állategészségügyi, járványügyi és higiéniai szempontból is kifogásolt, a szakembereket is próbára tevő körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei egy Pest megyei helyszínen. Az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területen fekvő ingatlanon tartottak ellenőrzést a hivatal szakemberei a rendőrséggel együttműködve.

Már az ingatlanon tartott állatok (szarvasmarha, sertés, juh, baromfi) kapcsán számos jogsértést állapítottak meg az ellenőrök. A bejelentés nélkül, szabálytalanul tartott haszonállatokról többek között sem az előírt dokumentáció, sem az állategészségügyi információk nem álltak rendelkezésre, a sertések és juhok jelöletlenek is voltak. Az udvaron bomló szarvasmarhafej, míg a trágyában az állati eredetű maradványok közt belek is voltak.

Fotó: Nébih

Az ismeretlen állategészségügyi státusz önmagában súlyos járványügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, azonban az ellenőrzés során kiderült, hogy az ingatlanon illegálisan több egyéb tevékenységet is végeztek. A vágás, bérvágás, húsfeldolgozás, húskészítmény előállítás, füstölés és bérfüstölés döbbenetes higiéniai körülmények között zajlott.

Az érintett teljes tevékenységét szabálytalanul végezte, mivel az élelmiszer-előállításhoz szükséges hatósági engedéllyel, regisztrációval nem rendelkezett. Az előírtak közül semmilyen dokumentációt nem vezetett, így az élelmiszer-biztonság egyik alapkövetelménye, a nyomonkövethetőség nem teljesült.

Az ellenőrök az udvaron kopasztó gépet, üstöt, húshorgos állványt, valamint téglaépítésű füstölő is találtak. Az ingatlan más részein többek között rozsdás, szennyezett kolbásztöltő gép és nagyméretű húsdaráló volt. A füstölőben az ellenőrzés során épp kolbász készült. A szakemberek egy 120 l es műanyag hulladéktárolóban rothadó, bűzös sertéshúst is találtak, az ellenőrzött elmondása szerint a pácolás alatt lévő termék megromolhatott.

Az élelmiszer-előállításra szolgáló épületrész maga is takarítatlan, szennyezett, rendezetlen volt. Az ingatlanon még olyan alapvető higiéniai feltétel, mint a higiénikus kézmosási lehetőség sem volt megfelelően biztosított.

A Nébih a súlyos és többszörös állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági jogsértések miatt az ellenőrzés során haladéktalanul forgalmi korlátozást rendelet el az állatállomány valamennyi egyedére. A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszertételeket azonnali hatállyal a forgalomból kivonta, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat megtiltotta, valamint hatósági zár alá vette.

A Nébih az érintettel szemben hatósági eljárást indított. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom