Feldman Zsolt a február 18-19. közötti, hatodik Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás (Prega) beharangozó sajtótájékoztatóján, a Veresi Paradicsom Kft. üzemében hangsúlyozta, hogy a világban “gőzerővel halad” a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A termelők jól felfogott érdekükben átalakítják gazdaságukat az új technológiák alkalmazására, amelyek piaca 5-10 százalékkal bővül évente – mondta. Ebben a versenyben a hazai termelők sem maradhatnak le, éppen ezért a kormányzat a legszélesebb eszköztárral igyekszik elterjeszteni a precíziós gazdálkodást, minél szélesebb körben igyekszik a lehető legtöbb tájékoztatást megadni a további versenyképesség növeléséhez.Erre is jó alkalom lesz a PREGA konferencia és kiállítás.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az átállás a precíziós gazdálkodásra fokozatosan, egyfajta tanulási folyamat mentén zajlik, így a kisebb vállalkozások is eséllyel vesznek részt benne.  Az átállás valamennyiünk érdeke, hiszen a költségek csökkenése mellett nagyobb termésbiztonságot ígér a precíziós gazdálkodás.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a magyar mezőgazdaságban meglévő
növekedési potenciálról beszélt, amelynek kiaknázásához szükség van a digitalizációra is. A termelési, a feldolgozási és az értékesítési lánc digitalizációjával egy paradicsomról is lehet majd tudni, hogy hol, hogyan termesztették, hogyan jutott el a fogyasztóhoz – mondta.

Forrás: Agrárminisztérium