Nagy port vert fel a küszöbön álló, új európai uniós agrárpolitikának azon része, amely 2030-ig felével csökkentené a mezőgazdaságban használt vegyszerek mennyiségét és a műtrágya felhasználást 20%-kal vetné vissza. Velkovics Vilmos,  a Hír Tv műsorvezetője Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét arról kérdezte, hogy ez mit jelenthet Magyarország számára, hogyan lehet meggyőzni erről a magyar gazdákat? Jakab István kifejtette: hogy erről nem csak a magyar gazdákat nem lehet meggyőzni, hanem az Európai Unió összes gazdája sem támogatja az új politikai célokat. 

Jakab István, a MAGOSZ elnöke

A Green Deal,  azaz a Zöld megállapodás előkészítésekor nem hívták meg az európai mezőgazdasági biztost sem – vágott bele Jakab István az interjúba. A fontosabb növényvédőszerek kivonása mellett az ökoterületek nagyságát 30%-ra akarják felemelni. Mezőgazdasági támogatást az kaphat, aki betartja ezeket a szigorú előírásokat, ám a gazdák így kevesebbet tudnak előállítani, és a minőség sem lesz annyira jó. Akkor hol kell az okot keresni? – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.

A harmadik országok esetében ezeket a követelményeket nem kell betartani, nem kérik számon az ezekben az országokban dolgozó, termelő gazdákat. Évek óta hangsúlyozzuk azt, hogy amit megkövetelnek tőlünk, ugyanazon szavályokat követeljék meg azoktól is, akik ide importálnak – mondta Jakab István elnök. Hiszen azonos áron és azonos piacon versenyzünk egymással az Európai Unión belül, jelentette ki az Európai Unió a Német Paraszt Szövetségének az elnöke is. 

Az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő COPA-COGECA elnöke is azt mondta, hogy a saját piacainkon veretnek meg bennünket az unión kívüli országok. Ez ellehetetlenítené az uniós gazdákat. Jakab István szerint ez a megállapodás egy atombomba az uniós gazdák számára. Most fogadták el éppen az ukrán földtörvényt, ahol 41 millió hektár kiváló minőségű termőföldön amerikai és európai nagybefektetők jelentek meg, és úgy látszik, hogy saját termékeiknek készítenek most elő piacot az Európai Unión belül.

Azok a nagy cégek, akiktől elvárnák ezeket a szigorú szabályok betartását az Unió területén belül, most ezek a cégek vásárolhatnak termőföldet Ukrajnában, ahol senki nem fogja majd ellenőrizni a szabályok betartását. 

A baromfi esetében már láthattuk mi történik a piacon, amikor más vágási móddal és cikkszámmal ellátva hozzák be továbbra is Ukrajnából azt a baromfit, aminek az előállítását ott nem ellenőrzik. Ez egy nagyon veszélyes játék, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek az Európai Unió gazdái – véli Jakab István. Az Európai Unió gazdái  eddig is nagyon jó minőségű és egészséges élelmiszert állítottak elő. Pontosan ott van a baj, amikor harmadik országból érkezik be a termék.  Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatban – jegyezte meg Jakab István, hogy az senkit nem zavar, hogy a kiirtott esőerdők helyén állítják elő a szóját Brazíliában, amit ezt követően importálnak az Európai Unióba. Közben nekünk megmondják, hogy jelentős méretű mezőgazdasági területeken nagyobb intenzitással nem végezhetünk öntözést azért,  hogy nagyobb hozamokat tudjunk elérni itt Magyarországon.

Az Európai Unió költségvetését 20 %-kal akarják csökkenteni, ugyanakkor a nagy uniós államok – az északi államok – nem nagyon akarnak befizetni. Az MFF (Szerk: EU hosszú távú költségvetésére vonatkozó első javaslata)  még nem került elfogadásra, már késésben vagyunk, Eközben a Bizottság egy éves átmenetet javasol a Green Deal elfogadására. Ez az átmeneti időszak nem lesz elég. A Tanács és a Parlament két éves átmenetet javasol, ezt a Bizottság most megtámadta. Ha a Bizottság kéri, akkor abban az esetben már egységes egyhangú döntésre van szükség, ezért rendkívüli parlamenti ülés lesz jövő héten hétfőn (2020. július 20-án). Én magam is felkívánok szólalni a vitában, ezt nem lehet tűrni. Nem véletlen, hogy az egész uniós gazdatársadalom tiltakozik a megállapodás ellen – tette hozzá Jakab István.

Jakab Istvánnal az interjút készítette Velkovics Vilmos műsorvezető, amely a Hír TV Magyarország Élőben – című műsorában hangzott el.

A cikket a Hír TV műsora nyomán átdolgozta: Dr. Szilágyi Gergely PhD

Fotó: Screenshot, Hir TV