Keressen minket

Mezőgazdaság

Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a gabonapiacról

Print Friendly, PDF & Email

Medárd után a 40 napos esők lassan elmaradtak és teljes gőzzel folyik a Tiszántúlon az aratás. Dr.Lakatos Zoltánnal, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona zRt. elnök-vezérigazgatójával a Komádiban található magtárukban találkoztunk, ahol személyesen tájékozódott a búzafelvásárlás helyzetéről. Idén több napraforgót vetettek Hajdú-Bihar megyében, mint búzát, amely a tavaszi hideg, esős időszak ellenére is egyes paraméterek tekintetében várakozásokon felül teljesített. Fuzárium nincs, a gazdák stabilak és egyre jobban vigyáznak a búza vetéseikre. Fontos lenne, hogy nagyobb mennyiséget teremjenek a jó minőséget adó magyar búzák – összegezte hirtelen a tapasztalatait.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nyár derekán járunk. Medárd után a 40 napos esők lassan elmaradtak és teljes gőzzel folyik a Tiszántúlon az aratás. Dr.Lakatos Zoltánnal, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona zRt. elnök-vezérigazgatójával a Komádiban található magtárukban találkoztunk, ahol személyesen tájékozódott a búzafelvásárlás helyzetéről. Idén több napraforgót vetettek Hajdú-Bihar megyében, mint búzát, amely a tavaszi hideg, esős időszak ellenére is egyes paraméterek tekintetében várakozásokon felül teljesített. Fuzárium nincs, a gazdák stabilak és egyre jobban vigyáznak a búza vetéseikre. Fontos lenne, hogy nagyobb mennyiséget teremjenek a jó minőséget adó magyar búzák – összegezte hirtelen a tapasztalatait.

Dr. Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató

Kicsit álljunk most arrébb, mert érkezik egy traktor Zsadányból és a Lupsán László által behozott gabonát éppen most mintázzák meg.
Megijesztettek bennünket a korai érésű fajták, több minőségi paraméterben is problémát találtunk, de a középérésű fajták már szépen teljesítenek és jó minőséget hoznak.Tartottunk tőle, hogy az esős időjárás miatt belobbanhat a fuzárium, de hiába volt sok eső, a hideg idő miatt nem tudott a gomba felszaporodni. Mire megjöttek a meleg napok,  már el tudott párologni a nedvesség és elmaradt a fertőzés – értékelt Dr.Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, miközben rutinos szakemberei folyamatosan mintázzák a beérkező szállítmányokat. A gomba nem tudott elszaporodni,   toxint sem termelt, tehát mindannyian egy jó év elé nézhetünk, mind a gazdák, mind pedig a malmos szakma. Hiszen egy dolog megtermelni a búzát, de azt megfelelően kell tárolni, no, és persze meg is kell őrölni.

Lupsán László zsadányi gazdálkodó gabonáját mázsálják, mintázzák Komádiban

Jelenleg öt telephelyen vásárolják  a búzát: Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban a malomban, valamint   három telephelyen, Polgáron, Biharkeresztesen és Komádiban.    Egy-két gazda már rutinos, a táblájából szórtan mintát szed. Kidörzsöli a kalászokat és táblánként megjelölve behozza gyorstesztekre. Mi ezeket térítésmentesen el is végezzük, s ha a termelő számára megfelel az ajánlatunk, általában be is hozza a magtárainkba a terményét.

Balról Dr. Szilágyi Gergely PhD., az Agro Jager News főszerkesztője Dr. Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató társaságában

Magyarországon   jó minőségű búzát tudunk termelni, főleg akkor, ha a gazdák magyar nemesítésű fajtákat választanak. A két nagy nemesítőház közül, mi itt a Tiszántúlon inkább a szegedi fajtákat kedveljük az őrölhetősége és a sütőipari értékei miatt. Az elmúlt években jellemző volt, hogy a  takarmány és a malmi minőséget termő fajták között az árkülönbség elenyésző volt, ami végül azt vonta maga után, hogy inkább a külföldi búzákat kezdték a termelők előnyben részesíteni. Azok a fajták ugyan többet teremnek, de sajnos a minőségük sokkal alacsonyabb, mint a magyar fajtáké. Ráadásul egy-két külföldi búza maghéja vastag és a kiőrölhetősége is rosszabb a magyar fajtákénál, ami a malomipar szempontjából kedvezőtlen.

Minden évben más a probléma

Minden évjáratnak, itt a búzapiacon, ahogy a borászoknál is, van egy-egy emlékezetes problémája, amely miatt bizony megemlegetünk egy-egy évet. A kutatók megfejtettek már nagyon sok törvényszerűséget s már-már ősszel tudjuk, mire kell számítsunk. 2019-ben elhúzódott a kelés. Ez már megalapozta, hogy lesz némi gondunk a betakarításkor. A feltételezés be is igazolódott, hiszen a korai fajtáknál az elhúzódó kelés, egy elnyújtott kalászolást, majd érést eredményezett, amely miatt nem egységesen értek be a gabonatáblák. Mikor egy-egy kalász már megérett, sajnos voltak még a teljes érés előtt álló kalászok, s hogy össze kellett várni táblaszinten a gabonát, az esésszám leromlott. Valójában ez az érték – magyarázza Dr.Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató – a búzaszem a szemmel nem látható, de már megkezdődött csírázásáról és a csírázással együttjáró magban végbemenő biokémiai folyamatokról ad információt.

A lényeg az, hogy az előkészített mintában, egy ejtőtest süllyedésének időtartamát mérik meg. No, ez 2020-ban a korai fajtáknál alacsony lett, ami kizárta a malmi feldolgozás lehetőségét, de mint ahogy a cikk elején jeleztük, a középérésű fajtáknál ez a paraméter teljesen helyreállt. Az eddig beérkezett búzamennyiség vizsgálata alapján azt lehet mondani a 2020-as búzáról, hogy valamivel gyengébb az elmult évinél, de egy stabil jó minőséget tud adni.

Öt telephelyen, este nyolc óráig fogadják a szállítmányokat

A járvány alatt sem álltak 

Nem álltunk le – mondja Dr.Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató, de azt úgy, ahogy itt a Hajdúságban szokás. Ha valaki járt ezen a vidéken, netán itt nőtt fel, vagy van innen barátja, rokona, az tudhatja csak igazán, hogy Debrecenben és ebben a megyében a tisztességes, becsületes munkára igen büszkék az emberek. A debreceni központú cég malmai Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban találhatók. A két malomban éves szinten 90-100 000 tonna búzát őrölnek, ez az országos őrlés 9 %-át jelenti, ami 1 millió ember kenyerét és lisztjét biztosítja.

A vírus okozta kihívás és pánik vásárlás óriási terhelést jelentett a két malomnak, a szokásos 8.000 tonnás őrlés helyett március hónapban 11.600 tonnát őröltek.  Ez azt jelentette, hogy a március április hónapot folyamatos műszakban dolgozta végig a két üzem, tehát szombat vasárnap is dolgoztak a molnárok. Csak így tudták  teljesíteni az elvárásokat, hiszen nem csak magyar piacra, hanem Erdélybe is nagyon sokat szállítanak. Dr.Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy itt a Hajdúságban a cégnél dolgozóknak kicsit rosszul esett, hogy a kormány eddig nem emelte ki az élelmiszeripart, de tudnia kell Budapestnek, hogy a református Tiszántúl is kivette a részét ebből a nagy küzdelemből. Ha még távol is vagyunk a járvány teljes felszámolásától, de eddig is nagyon sokat vállaltak az itteni emberek, hogy közösen át tudjuk vészelni ezt az időt. A növekvő igényeket aztán sikerült is kiszolgálni és minden boltban volt is, lesz is liszt. Azoknak a családoknak is jutott elegendő, akik többet szerettek volna vásárolni s ezzel a többletmunkával a biztonságérzetüket és a nyugalmukat is sikerült megőrizni.

Dr. Lakatos Zoltán elnök-vezérigazagtó

Persze, ezzel koronavírus-járvánnyal minden megváltozott s már látjuk, hogy a kenyeret jobban megbecsülik a magyar emberek. Sokan otthon is sütnek már kenyeret s jobban is vigyáznak rá, hogy ne menjen olyan hamar tönkre, és ha kicsit száradni kezd, előveszik a kenyérpirítót.

Árak 2020-ban itthon és a nagyvilágban

Soha nem gondoltam volna, hogy Hajdú-Bihar megyében egyszer több napraforgót vetnek, mint búzát,  – meséli az elnök.   A világ átmenő búzakészlete soha nem érte még el a 310 millió tonnát, és most úgy tűnik, hogy a 770 millió tonnás búza világtermés is az eddig mért legmagasabb lesz.

A megyében 54-56 000 hektár búzát vetettek a gazdák, míg napraforgóból 65 000 hektárt. Mindenki számol. A bevételek meghatározzák a gazdálkodás színvonalát, a fejlesztésekre fordítható pénzeket. Be kell látni, hogy a búza nem tud annyit teremni, nem hoz annyit a konyhára, mint más növények, így a vetésterülete csökkent. Az elmúlt évhez viszonyítva úgy 5%-kal nagyobbak a felvásárlási árak és ugyan kicsit később indult az aratás, de most már sorban állnak a kocsik: a mintázás és a betárolás folyamatos. Jelenleg tonnánként 50 000 forintot tudunk fizetni a jó minőségű malmi búzáért.

Igazodunk a világpiaci árakhoz. Követjük a legnagyobb tőzsdéket, a Milánóit, vagy éppen a Matif árait. A magyar búza versenyképes, a magyar nemesítőknek viszont a minőség mellett a mennyiségi paraméterek javítását kellene megcélozni, hogy ezzel a gazdáknak is kedvezzenek és hogy az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagból tudjon termelni.

Minden szállítmányt egyesével és pótkocsinként külön-külön mintáznak a szakemberek

Továbbképzésekkel fejlesztik partnereiket

A magyar termelők stabilak. A nagy földcserék, a spekulánsok elfogytak körülöttünk. Most tényleg csak azok gazdálkodnak, akik szeretik és értik is a növénytermesztést. A búza tápanyagutánpótlását, növényvédelmét a termelők úgy gondolom elsajátították – mondja Dr.Lakatos Zoltán elnök. Évről, évre lassan megtanuljuk. Jobb gépek, elővetemény, vetésváltás és számos agrotechnikai megoldás az, amit megtanulnak, ellesnek egymástól a gazdák. Jó szakemberek kerülnek ki, például Debrecenből is. A szakma ugyan öregszik, de az élelmiszer ellátásban biztosan lesz jövő. Ahhoz azonban kiváló minőség kell, jó árak, hogy a termelésben is maradjon. Már-már mondhatjuk azt is, hogy a sikeresebb termelésnek a költségek szabnak határt. A minőség évről évre jó. Amit az idő elvett például 2020-ban, azt most a sok esővel vissza is adta, s szép, kitelt szemekkel érkeztek be a termelők.

2020-ban a közép és kései érésű búzák adták a jó minőséget

Az elmúlt években a terménytárolók építésére meghirdetett pályázatok soha nem érkezhettek volna jobbkor. A kormány látta, hogy a raktározás kérdésével és ezzel a problémakörrel is foglalkozni kell. Sok termelő élt is ezzel a lehetőséggel, azonban be kell látni azt is, hogy ahogy a búza egyszerűnek látszó termelése sem olyan könnyű feladat, úgy a raktározás is sok buktatót rejt magában. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gabonaszövetség segítségével és közreműködésével elindítunk egy programot. A raktározás problémáiról előadásokat, továbbképzéseket és gyakorlati bemutatókat fogunk tartani a gazdáknak.

Nekünk a Hajdú Gabona Zrt.-nél nagyon fontos, hogy jó minőségű lisztet szolgáljunk ki a vevőinknek,  de ehhez kiváló minőségű búzára van szükségünk. A betárolás, a búza megóvása egy nagyon komoly feladat, amiben úgy gondoljuk, hogy segítenünk kell a gazdáinknak is. A jövő az együttműködésben, a kommunikációban és az integrációban lesz. Az előadásokon a legjobb szakembereink fogják bemutatni azokat a fogásokat, technikákat amellyel együtt, itt a református Tiszántúlon még sikeresebbek lehetük.

Dr. Szilágyi Péter
Fotó: Agro Jager News

Mezőgazdaság

Lengyelország: megjelent az első import szamóca az üzletekben

Print Friendly, PDF & Email

Csúszik az európai szamócaszezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az időjárási viszonyok miatt csúszik az európai szamócaszezon, egyelőre csak Egyiptom szállít az európai piacokra.

November végén jelentek meg az első, nagyon kis tételben importált friss szamócatételek a lengyel nagybani piacokon. Ez az áru teljes egészében Egyiptomból származik, és koraisága miatt nagyon drága. Az évnek ebben a szakában az európai piacra kizárólag Egyiptom szállít friss szamócát. Elvileg már Dél-Olaszországban is hamarosan kezdődnie kellene a szezonnak, de idén az állományok kiültetése késedelmesen történt meg, ezért elhanyagolható mennyiségű olasz szamóca kerül a belföldi piacokra, exportra nem marad áru. Belgiumban és Hollandiában is megkezdődött az üvegházi szamóca termesztése, de egyelőre itt is csak igen korlátozottan áll rendelkezésre a gyümölcs – ez a mennyiség egyelőre még a helyi piacok igényeinek is túl kevés. Az árak pedig, bár az utóbbi napokban kissé csökkentek, még mindig magasak, átlagosan 8 eurót kérnek egy 500 grammos dobozért (6000 Ft/kg). A piacon még nincsenek jelen azok a nagy szereplők, akik a téli szezon későbbi szakaszában a kínálat és az árak alakulását döntően meghatározzák: Spanyolország és Görögország. Ezek az országok csak később, december második felében jelennek majd meg az európai piacokon.

Lengyelországban továbbra is korlátozott marad a szamóca kínálata, még az előző években tapasztaltnál is kevesebb árut forgalmaznak majd a nagybani piacok (december folyamán 50 tonna alatti mennyiséget). Nem is várható, hogy a kínálat jelentősen bővülne, főleg, mivel az időjárási viszonyok miatt a vegetáció az idei évben késni fog (nem csak Olaszországban).

A legtekintélyesebb lengyel nagybani piac, Bronisze pultjain idén december első napjaiban átlagosan 40 PLN/kg (3500 Ft/kg), ami 30%-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkor érvényes 30 PLN/kg (2600 Ft/kg) körüli átlagár.

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A hazai cégek fele tervez béremelést 2024-ben – A mezőgazdaságban romló eredményességre számítanak

Print Friendly, PDF & Email

 A 2024-es évi munkaerőpiaci trendekről kérdeztek meg vállalati vezetőket

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyarországi vállalatok 53 százalékánál szerepel a 2024-re vonatkozó tervek között a bérfejlesztés. A Profession.hu a HR Körkép felmérése szerint az érintett cégek átlagosan 12 százalékkal emelnék a fizetéseket A mezőgazdasági szektor romló pénzügyi eredményre számít jövőre.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A június és szeptember között zajlott, online kutatásban 449 vállalatot kérdeztek meg. A munkaerőpiaci trendek sürgetik a fizetések és a kapcsolódó egyéb juttatások mielőbbi rendezését.

Az idei HR Körkép felmérés szerint szinte minden második cégnél van cafeteria rendszer. Ez a juttatási forma az átlagosnál nagyobb arányban érhető el a legalább 1 milliárd forint éves bevételű cégeknél és a gyártó szektorban működőknél, miközben elmarad ettől a kereskedelemben és a vendéglátásban tevékenykedő szereplőknél.

A leggyakrabban kiosztott béren kívüli juttatás havonta 16-20 ezer forint közötti, valamint az 50 ezer forintot meghaladó összeg, amelyek a vállalatok 18-18 százalékánál vannak érvényben; a legalacsonyabb csomag, a 10 ezer forintot meg nem haladó összeg a cégek 10 százalékánál fordul elő.

Béren kívüli juttatást a cégek 80 százaléka nyújtott vagy fog nyújtani még idén munkavállalóinak. A legelterjedtebb formája ennek a mobiltelefon biztosítása, amely a vállalatok csaknem felénél elérhető, ezt követi a munkába járás költségeinek megtérítése, a laptop/notebook biztosítása és a juttatási összeg SZÉP-kártyára történő utalása. Jutalmat a vállalatok harmadánál, prémiumot pedig negyedénél adnak, a 13. havi fizetést a cégek egy hatoda említette, a 14. havi kifizetés viszont százból már csak két céget érint.

Azonban arra is rámutattak, tízből három munkaadó 2024-es tervei között nem szerepelnek béren kívüli juttatások. Ugyanakkor azok körében, akik élnek ezzel a lehetőséggel, továbbra is népszerű a mobiltelefon, a laptop, a jutalom, a munkába járással kapcsolatos költségek (céges autó, saját autó, parkolás, helyi közlekedés) megtérítése, valamint a SZÉP-kártya is.

A HR körképből az is kiderült, hogy a megkérdezett cégek 45 százaléka jövőre javulásra számít pénzügyi eredményeit tekintve, harmada pedig az idei évhez hasonló helyzetet prognosztizál. Csökkenésre az építőipar, élelmiszeripar és az oktatás képviselői számítanak magasabb arányban, növekedésre viszont az adminisztratív szektor válaszadói.

Forrás: MBTT

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lengyelország: a gazdák lennének az ukrán csatlakozás legfőbb vesztesei

Print Friendly, PDF & Email

Lengyelországi vélemények Ukrajna uniós csatlakozásáról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Wielkopolska vajdaság agrárkamarája szerint elsősorban a lengyel külpiacokat és a termelőket érintené hátrányosan Ukrajna uniós csatlakozása.

Ábra: Fruitveb

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara (Wielkopolskiej Izby Rolniczej, WIR) november 17-én nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a lengyel gazdák lennének a vesztesei Ukrajna uniós csatlakozásának. A közlemény szerint:

“Ukrajna hatalmas agrár-élelmiszeripari termelési potenciállal rendelkezik. A gabonafélék és más mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlásával kapcsolatos tapasztalatok után már tudjuk, hogy ez mit jelenthet a piacainkra nézve, és nem csak Lengyelország esetében. Az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. A csatlakozási folyamat felgyorsítása Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, valamint az ukrán elnök és az ukrán kormány által folytatott igen hatékony diplomáciai tevékenységnek az eredménye. A tárgyalások megkezdése nem jelenti azt, hogy az Unió már holnap egy új tagállamot venne fel, a csatlakozási tárgyalások több évig is eltarthatnak. A Nagyszombat (Trnava) székhelyű agrárkamara vezetősége szerint, ha az egész Európai Unió és Lengyelország érdekei szempontjából nézzük ezt a folyamatot, akkor ez egy lépés a helyes irányba. Ukrajna nagy ország és nagy értékesítési piac a többi tagállam számára. Az EU-hoz való csatlakozása fellendíti az EU stagnáló gazdaságát, és újabb fejlődési lökést ad. Lengyelország és más szomszédos országok biztonsága jelentősen nőni fog. Ebből uniós polgárokként mindannyian profitálni fogunk.

A WIR igazgatótanácsa azonban megjegyzi, hogy mint az ilyen társadalmi-gazdasági folyamatok esetében az lenni szokott, itt is lesznek olyan szakmai csoportok, amelyek vesztesként jönnének ki az ukrán csatlakozás elfogadásából. Kétségtelen, hogy ezen csoportok közé tartoznak a gazdálkodók, mint az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemei. Az ukrán mezőgazdaság kedvező természeti és talajviszonyainak, valamint az agrárium szerkezetének köszönhetően rendkívül versenyképesen, alacsony árakon képes termelni: ezek a költségek Ukrajnában sokkal alacsonyabbak, a gazdaság és az üzleti élet pedig könyörtelen, és ezt ki akarja majd használni. Ez a folyamat részben már el is kezdődött, ezért fel kell készülnünk rá, és sajnos feltételeznünk kell azt is, hogy nem fogjuk tudni megállítani.

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara vezetősége szerint Ukrajna európai uniós csatlakozása óriási veszélyt jelent a lengyelországi családi gazdaságokra. Az Ukrajnából származó olcsóbb mezőgazdasági termékek elsősorban a lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról. Lengyelország jelenleg az egyik legnagyobb baromfihús-, tej- és tejtermék-, zöldség- és gyümölcsexportőr. Emellett gabonaféléket, repcét és cukrot is exportálunk. A külpiaci értékesítésnek köszönhetően több százezer gazdálkodó családnak van jövedelme, így képesek eltartani magukat és fejleszteni gazdaságaikat. Ukrajna uniós csatlakozása után mezőgazdasági termékeink értékesítési árai csökkenni fognak, exportlehetőségeink pedig jelentősen beszűkülnek majd. A lengyel gazdáknak nem lesz hol eladniuk a termékeiket, pozíciónk pedig az EU agrárpiacán meginog – jelenlegi pozíciónk a gazdák sokéves munkájának, valamint a külső forrásoknak, köztük a hitelalapoknak köszönhető. A lengyel gazdaságok és az agrár-élelmiszeripar több milliárd zlotyt fektetett be a termelés szintjének és minőségének növelése érdekében. Ezek a szervezetek még mindig törlesztik kötelezettségeiket, és Ukrajna csatlakozásával szemben pénzügyi likviditásuk csökkenésével kell szembenézniük.

A fentiekkel összefüggésben a Nagy-Lengyelországi Agrárkamara igazgatótanácsa sürgős tárgyalásokat indítványoz Ukrajna csatlakozásának az uniós mezőgazdasági termelőkre, köztük a lengyel mezőgazdasági termelőkre gyakorolt hatásainak enyhítését célzó következményekről és eszközökről. Az egyik ilyen, hogy Ukrajnának is meg kelljen felelnie az uniós termelési előírásoknak, ami önmagában növeli a termelési költségeket és csökkenti az ágazat versenyképességét. Másodszor, a közös agrárpolitika (KAP) kerete és a közvetlen kifizetések rendszere is megvitatásra szorul. Továbbra is nyitott kérdés, hogy Ukrajnában létre fognak-e jönni családi gazdaságok. Meg kell vitatni egy kompenzációs rendszert azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik Ukrajna uniós csatlakozásával jelentős pénzeket veszítenek. Ezek az államigazgatás és a diplomáciánk feladatai. Ebben a tekintetben nagyon aktívan kell fellépnünk az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban, hogy megvédjük a lengyel gazdákat Ukrajna uniós csatlakozásának hatásaitól. Feltételezve, hogy a mezőgazdasági termékek árában nem tudunk versenyezni Ukrajnával, a minőségükre és elismertségükre kell összpontosítanunk a hazai és a külföldi piacokon. Lengyel márkákat kell építenünk, és agrár-élelmiszeriparunkat jövedelmezőbbé kell tennünk. Ezek az elkövetkező évek kihívásai, de a munkát most kell elkezdeni!”

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.