Keressen minket

Mezőgazdaság

Tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból Gödöllőn

0

Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. A tojás világnapja alkalmából ismerkedjünk meg az Állattenyésztés-tudományi Intézet munkatársainak kutatásaival.

0

Közzétéve:

0

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. A tojás világnapja alkalmából ismerkedjünk meg az Állattenyésztés-tudományi Intézet munkatársainak kutatásaival.

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Állattenyésztés-tudományi Intézetében több kutató is foglalkozik a tojásminőséget meghatározó tényezők feltárásával. Vizsgálataik szerteágazóak, amelyek kiterjednek többek között a héj minőségére, a szik színére és az azon keresztül hasznosítható anyagok mennyiségének és minőségének elemzésére is.

 

A tojás magas tápértéke és finom íze miatt a napi étkezésünk szerves részét képezi, de emellett pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk a sütéshez vagy főzéshez kapcsolódó kiváló koaguláló, habosító vagy emulgeáló jellemvonásait is. Míg a háztartásokban a hagyományos tojás ismeretes, addig üzemi felhasználás során a kutatók új típusú tojástermékek gyártásával és felhasználásával is kísérleteznek. Ilyen anyagok például a Szent István Egyetem kutatásainak középpontjában álló tojásalapú tejtermék-helyettesítő élelmiszerek kifejlesztése.

Napjainkban egyre több ember hagyja ki étrendjéből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, úgymint tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység, de számos esetben egy új táplálkozási trendet, mint például a paleo életmódot követik. Bármelyik esetről is legyen szó, a legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására, számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot. Ezen a területen folyamatos fejlesztések zajlanak jelenleg is a felsőoktatási intézmény, valamint a vállalat között.

A tejtermékek nem csupán jellemző ízzel, illattal, állománnyal vagy konyhatechnológiai sajátosságokkal rendelkeznek, s számos táplálkozási és élettani szempontból előnyös tulajdonságokkal is bírnak. Ilyenek lehetnek a prebiotikumok és probiotikumok. Egy innovációs pályázat keretein belül a SZIE és a GAK Kft. (Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság) sikeresen fejlesztette ki a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítményeket (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok) a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek számára. Az ilyen jellegű termékek alapja a tojásfehérje, melyet különböző (tejiparban is használt) baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítanak át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki.

A Szent István Egyetem szakembereinek reményei szerint ezek a termékek nagy piaci érdeklődésre tarthatnak számot és további innovációs együttműködési lehetőségek kiindulópontjai lehetnek a jövőben.

Forrás: SZIE

0

Kiemelt cikk

Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett magyar intézkedések

Published

on

0


Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás vírussal kapcsolatban, ezért az uniós országok feloldhatják a hazánkkal szembeni behozatali korlátozásokat – közölte Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, az Európai Bizottság végrehajtási határozata szerint nem alkalmazható jogtalan importtilalom a magyar állategészségügyi helyzet miatt.

Szürkemarha gulya a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Biharugra, Fertály határrészében. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság részéről megjelent az a végrehajtási határozat, amely a ragadós száj- és körömfájás betegség terjedésének megakadályozását szolgálja. E határozat mellett nincs helye olyan egyéb tagállami intézkedéseknek, amelyek korlátozzák az Európai Unió egységes belső piacán az áruk szabad mozgását vagy ellentétesek az állategészségügyi rendelet szabályozásaival. Az EU így jóváhagyta azt, hogy a kisbajcsi szarvasmarhatelep, és annak 10 kilométeres körzete korlátozott terület, amelyen uniós jogszabályok által előírt felszámoló és korlátozó intézkedéseket kell végrehajtani. Ez azt is jelenti, hogy ezen területen kívül a tagállamok nem vezethetnek be korlátozó intézkedéseket hazánkkal szemben, melyre a bizottság fel is hívta a figyelmet a határozat megjelenésekor – tette hozzá.

Nagy István kiemelte, ennek alapján minden tagállamnak vissza kell vonnia a korábban nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedéseit. Magyarország felkészült arra, hogy ha egy másik európai tagállam nem vonja vissza a behozatali korlátozásait, akkor válaszlépésként hasonló intézkedéseket vezessen be – szögezte le az agrártárca vezetője.

Forrás: Agrárminisztérium
Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

0
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Állami kitüntetés vehetett át Prof. Dr. Pepó Péter

Published

on

0


Prof. Dr. Pepó Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára és az Agrártudományi Doktori Tanács elnöke, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át csütörtökön, Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős minisztertől.

Prof. Dr. Pepó Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára és az Agrártudományi Doktori Tanács elnöke. Forrás: Debreceni Egyetem

Professzor úr a magas rangú állami kitüntetést példaadó elhivatottsággal végzett magas színvonalú és eredményes szakmai munkája elismeréseként érdemelte ki.

Forrás: Debreceni Egyetem

Agro Jager News

Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

0
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

VÉGE: Kivágták a szegedi vaddisznós fát

Published

on

+1

Március 14-én kivágták a szegedi Széchenyi téren található vaddisznós fát – tudta meg az Agro Jager, a szegedi Ocskó Ferenc fotóstól, aki a délelőtti órákban kapta lencsevégre, amikor emelőkosaras daruról kezdték ledarabolni az emblematikus platánfát.

Kivágták a vaddisznós fát. Fotó: Ocskó Ferenc  

A szegedi vaddisznós fa sok évtizeden keresztül emblematikus fája volt nemcsak a szegedieknek, hanem a turisták is szívesen felkeresték. Ha a Kárász utca felől a Takaréktár utca felé haladtunk, akkor a tér közepe után lehetett felfedezni, a – sokak szerint egy vaddisznó formájú – ágkinövést. Egyes vélemények szerint korábbi ágdarabolás vagy valami betegség miatt formálódott ki a vaddisznó alakja.

Érdekli az erdész hivatás? Kezdje középfokú tanulmányait Szegeden, ahol a legújabb forwarderes szimulátoron oktatják a hallgatókat! Kattints a képre!

Különösen nagyon kedvelték a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai, akik óra után gyakran felkeresték. Sokszor előfordult az is, sorban álltak alatta, hogy készíthessenek egy-egy fényképet.

Kivágták a vaddisznós fát. Fotó: Ocskó Ferenc

Ocskó Ferenc, szegedi fotós egyébként szintén a szegedi erdészetiben érettségizett és a képei alapján jól látszik, hogy nagy gondossággal vágták ki a fát, megmentve a „vaddisznót”.

Óvatosan emelték le a vaddisznót formáló törzsrészt. Fotó: Ocskó Ferenc

A közösségi médiában már találgatások indultak el és már sokan keresik a vaddisznót, hogy vajon merre és hova kerülhet. Többen örülnének annak, ha kiállítanák.

Teherautóra helyezték a szegedi vaddisznót. Fotó: Ocskó Ferenc

Egy biztos: a vaddisznót eleddig senki nem csodálhatta meg, csak odafent a fán s az is, hogy egy emblematikus fát veszített el Szeged s ezzel egy korszak biztosan lezárul. Ahogy Ocskó Ferenc búcsúzott tőle: ég veled vaddisznós fa!

Agro Jager
Fotó: Ocskó Ferenc

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Agro Jager News

Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

+1
Tovább olvasom