Keressen minket

Mezőgazdaság

Gondolatok az állattenyésztés védelme érdekében

Print Friendly, PDF & Email

Bizonyos vegán és állatvédő körökben nagy port kavartak az olyan írások, amelyek a szélsőséges vegán nézeteket terjesztőkkel szemben és az állattenyésztők mellett érveltek.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Bizonyos vegán és állatvédő körökben nagy port kavartak az olyan írások, amelyek a szélsőséges vegán nézeteket terjesztőkkel szemben és az állattenyésztők mellett érveltek. Cikkünkben a szakmánk védelmében felhozható fontosabb érveket szedtük csokorba – tájékoztatott az állattenyésztők internetes hírportál.

Először is szögezzük le: a szélsőséges nézetek bármely formája veszélyes. Ha valaki egy eszme elkötelezettje, azzal még nincs baj. A probléma akkor kezdődik, ha az eszme rabjává válunk vagy az arról folyó vita hitvitává fajul.

ÉRZELMI ALAPOK ÉS A DIVAT
Az állattenyésztést támadó, elítélő és e tevékenység beszüntetését követelők az állatvédelem amúgy nemes és normális eszméjét forgatják ki és erre hivatkozva alakítják ki szélsőséges álláspontjukat. Akik pedig nem ismerik ezt a szakmát, nincsen semmilyen információjuk vagy volt néhány rossz tapasztalatuk, könnyen a szélsőséges nézeteket terjesztők bűvkörébe kerülhetnek. Tény, hogy az iparszerű állattartás sok jogos etikai kérdést felvet, amiről fontos lenne őszinte szakmai vitát folytatni.

MANAPSÁG DIVAT A NÖVÉNYI ALAPÚ TÁPLÁLKOZÁS, A POLITIKÁBAN ÉS KÖZBESZÉDBEN GYAKORI TÉMA A KÖRNYEZET-, A KLÍMA- ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM.

KOMMUNIKÁCIÓ JELENTŐSÉGE
Fel kell vérteznünk magunkat megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy a szakmánkat célzó lejárató kommunikációs cunamit naprakész tudással, tényekkel, higgadtan tudjuk lereagálni. Ehhez célszerű lenne kommunikációra szakosodott csapatot foglalkoztatni, akik azonnal reagálni tudnak a támadásokra, mivel a gazdáknak vagy a szakmai szervezeteknek ez a típusú kommunikáció nem megy olyan jól, mint a bennünket támadóknak.

A HIGGADTSÁG FÉL SIKER
Első és legfontosabb a higgadtság! Tiszteljük meg embertársainkat azzal, hogy kulturáltan beszélgetünk vagy vitázunk egymással, még akkor is, ha esetleg ő más típusú kommunikációt alkalmaz. NEMCSAK ANNAK VAN JELENTŐSÉGE, HOGY MIVEL, HANEM ANNAK IS, HOGYAN KOMMUNIKÁLUNK VAGY ÉRVELÜNK. Az érzelmi alapú, indulatokkal telített vita következménye az erősebb ellenszenv lesz. Nem az a cél, hogy megpróbáljuk meggyőzni a másik oldalt, hogy fogyasszanak állati eredetű terméket, hanem az, hogy ne nevezzenek bennünket gyilkosnak és/vagy állatkínzónak, hallgassák meg az érvelésünket és gondolkodjanak el rajta.

AZ EMBER MINDENEVŐ
A fogazata alapján az ember mindenevő. Az evolúció során úgy alakult, hogy hasznosítani tudjuk a növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik teljes elhagyásával, és kizárólag a másik fogyasztásával sikerülhet a kiegyensúlyozott táplálkozást megvalósítani, hanem azt, hogy mind a kettőre szükség van a megfelelő arányban. Majdnem mindent lehet helyettesíteni, de az legtöbbször nem lesz pontosan olyan, mint az eredeti.

AZ ÁLLATTARTÁS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
A világ megművelt területének 40%-án állattenyésztésből származó szerves trágyát használnak talajerő utánpótlásra. E nélkül a műtrágyafelhasználás sokkal nagyobb lenne. Mivel az EU amúgy is műtrágya importra szorul, haszonállatok nélkül ez a kitettség sokkal nagyobb lenne, nem beszélve az áremelkedésről. Az állattenyésztés évi 168 milliárd euróval járul hozzá a gazdasági teljesítményhez, ami a teljes mezőgazdasági tevékenység 45%-át jelenti és közvetve 30 millió embernek ad munkát. Állattenyésztés nélkül az urbanizáció növekedne, a vidék elnéptelenedne, még inkább elveszne a kapcsolat a természettel. A legelők és az állattenyésztők által karbantartott területek elvadulnának. Az elhagyott földterületeken megnőne a kockázata az erdő- és bozóttüzeknek. Teljesen felborulna az ökoszisztéma gazdasági haszonállatok nélkül, komplett iparágak szűnnének meg vagy alakulnának át, melyek legalapvetőbb nyersanyaga a bőr (pl. ruhaipar, cipészet, lakberendezés, autóipar, könyvkötészet, hangszerek stb), vagy egyéb állati eredetű termékek (gyógyszer-, kozmetikai ipar, zsíripar). Nem lenne állati eredetű alapanyag a házikedvencek takarmányához (pet food), aminek súlyos hatása lenne a vegánok és állatvédők által nagyon kedvelt kutyákra és macskákra nézve.

A GAZDA ÉRDEKE AZ ÁLLATOK JÓLÉTE
Nincs bizonyíték arra, hogy a nagyüzemekben kevésbé vennék figyelembe az állatjólét alapjait, mint a kisgazdaságokban, sőt a nagyobb gazdaságokban inkább megvalósíthatók a tudományos kutatásokon alapuló tartási rendszerek. Az egészségesebb állományok jobban termelnek, ezért a gazda érdeke az állatai jó egészségének és jólétének biztosítása.

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY
Alapvető célunk, hogy a beteg, sérült állatokat a lehető leggyorsabban kezeljük. Állataink esetleges szenvedése érzelmi és termelési szempontból sem elfogadható és mielőbbi megszüntetése a gazda elemi érdeke. Az állatok szelekciójának egyik célja a beteg vagy a sérült egyedek kiválogatása, elkülönítése.

A MEGELŐZÉS NEMCSAK JOBB, DE OLCSÓBB IS MINT A GYÓGYÍTÁS.
A betegségek korai felismerésében a legújabb technológiák (pl. szenzorok) segítségünkre vannak. A gyógyszer ill. az antibiotikum felhasználásnak egyre szigorúbb követelményei vannak. 2006 óta tilos hozamfokozási céllal antibiotikumot adni állatainknak. Az antibiotikum rezisztencia (AMR) kialakulásának elkerülésére egyre szigorúbb előírások vannak. Ezekről az emberek alig harmada tud csak!

HOL KEZDŐDIK A „GYILKOSSÁG”?
Erkölcsi okokból a vegánok az állatok leölését kifogásolják. Ha maga az élet általánosan szent, akkor a fák és a növények, vagy akár a rovarok is bekerülhetnének e körbe. Nehéz meghúzni a határt. A vegánok általában az emlősöket nevezik érző lényeknek. A növényi táplálkozás céljából történő betakarítás során elpusztuló vadon élő állatok nem tartoznak ide?

VÁGÓHIDAK
Állatot csak engedélyezett vágási helyen szabad levágni. A vágóhídon szinte minden az állatjólét, a higiénia, az élelmiszerbiztonság és az ellenőrzés körül forog, ez mindannyiunk érdeke, hiszen a vágás előtti körülmények a húsminőséget nagyban befolyásolják. Mindenki egyetért abban, hogy minimálisra kell csökkenteni az állatokat érő stresszfaktorokat. Ezt hitelesen és átláthatóan kell tenni, hogy a lehető legkevesebb emberben merüljenek fel kételyek az ilyen üzemekkel kapcsolatban.

TÁPANYAGOK
A mesterséges körülmények között előállított hússzövetek és a növényi termékek ízletessége mára már vetekszik a valós húséval, így a könnyen befolyásolható emberek hamar áttérhetnek ezekre a termékekre. Fontos ugyanakkor emlékeztetni arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák mindazokat az összetevőket, melyek az egészséges fejlődéshez, táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek. Ezek a növényi élelmiszerekben csak kisebb mértékben vagy egyáltalán nincsenek benne (pl. fehérje, esszenciális
aminosavak), netán hozzáadott formában jelennek csak meg (vitaminok, nyomelemek). A mesterségesen előállított, hozzáadott összetevők nem tudnak olyan hatékonysággal felszívódni, mint ami eredendően a táplálékban van. A hús számos vitamin, ásványi anyag és nélkülözhetetlen mikroelem forrása, amelyeket a szervezet könnyen felszívhat. A vörös hús 100 g-ja a riboflavin, a niacin, a B5- és B6-vitamin ajánlott napi adagjának (RDA) körülbelül 25%-át, míg a B12-vitamin kétharmadát tartalmazza. Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása különféle táplálkozási hiányokhoz vezethet és kockázatot jelenthet az agy és a reproduktív szervek fejlődésére. Tény, hogy az állati eredetű élelmiszerek elengedhetetlenek a csecsemők életének első 1000 napjában, valamint a serdülők csontváz és agyi fejlődéséhez.

BIOLÓGIAILAG LEHETETLEN LETT VOLNA, HOGY AZ EMBER AGYA EKKORÁRA FEJLŐDJÖN HÚS FOGYASZTÁSA NÉLKÜL.

A MŰHÚS NEM HÚS
Az in vitro húst vagy szövetet mesterségesen, sejtekből laboratóriumi körülmények között, Petri csészében állítják elő. A sejteket egy olyan táptalajon tenyésztik, amely lehetővé teszi a sejtek gyors szaporodását. Ma, még a legfejlettebb technikák mellett is, a táptalajoknak hormonokra, növekedési faktorokra, magzati borjúszérumra, antibiotikumokra, gombaölő szerekre van szükség a sejtek fejlődéséhez.

A LABORHÚS-ELŐÁLLÍTÁS JELENTŐS ENERGIA- ÉS OLYAN VEGYÜLETEK, MOLEKULÁK FELHASZNÁLÁSÁVAL JÁR, AMELYEK NEM ENGEDÉLYEZETTEK AZ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSÁHOZ (HORMONOK, ANTIBIOTIKUMOK STB.).

Ennek fényében az in vitro hús nem tekinthető az állatállomány „természetes” alternatívájának, amelyet hormon, és egyéb serkentőszerek adagolása nélkül, minimális antibiotikum alkalmazásával állítanak elő. Ezeket a mesterségesen előállított termékeket nem lehetne húsnak nevezni, hiszen néhány fontos sejttípus hiányzik belőlük (pl. ideg-, és zsírsejtek).

EMBERI VS ÁLLATI TÁPLÁLÉK
Gyakori érvelés, hogy az állatok takarmányozására használt területet és növényeket az emberiség táplálására is lehetne hasznosítani.

A FAO SZERINT AZ ÁLLATI TAKARMÁNYOK 86%-A NEM ALKALMAS EMBERI FOGYASZTÁSRA!

Az ember által is fogyasztható élelmiszerek aránya a kérődző-ágazatban rendkívül alacsony! A kérődzők takarmányozásában alapvető szerepet játszik a legeltetés, és a rostokban gazdag szálas- és a tömegtakarmányok etetése. A koncentrált takarmányok jó része növényi maradványokból és gabonafélék melléktermékeiből (keményítőgyár, lepárlóüzem), fehérjenövényekből (borsó melléktermékek), olajos magvakból (olajpogácsa, repce, napraforgó), gyümölcsből (pépes citrusfélék), zöldségek és gumók (réparépa, burgonya), valamint tejből (sajtgyárak tejsavója) áll.

AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN A HASZONÁLLATOK TAKARMÁNYHASZNOSÍTÁSA JELENTŐSEN JAVULT, KEVESEBB TAKARMÁNNYAL LEHET TÖBB TERMÉKET ELŐÁLLÍTANI.

CO2 KIBOCSÁTÁS ÉS ELNYELÉS
A mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gáz a természetes metán kibocsátás része, ráadásul a globális felmelegedés döntő részéért (75%) nem a mezőgazdaság a felelős, hanem a közlekedés, az energiatermelés és az ipari tevékenységek. A metán 10 év alatt CO2-á és vízzé bomlik. A CO2-t a növények fölveszik a fotoszintézis során, a növényeket az állatok megeszik vagy a földbe visszakerülő növényi részek a talaj szén-készletébe beépülnek. Tehát nem csak a kibocsátást, hanem az elnyelést is számításba kellene venni! Sajnos a globális felmérésekben ezek nem szerepelnek.

Forrás: MÁSZ

Összeállította: Dr. Kummer Luca
és dr. Wagenhoffer Zsombor

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lengyelország: megjelent az első import szamóca az üzletekben

Print Friendly, PDF & Email

Csúszik az európai szamócaszezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az időjárási viszonyok miatt csúszik az európai szamócaszezon, egyelőre csak Egyiptom szállít az európai piacokra.

November végén jelentek meg az első, nagyon kis tételben importált friss szamócatételek a lengyel nagybani piacokon. Ez az áru teljes egészében Egyiptomból származik, és koraisága miatt nagyon drága. Az évnek ebben a szakában az európai piacra kizárólag Egyiptom szállít friss szamócát. Elvileg már Dél-Olaszországban is hamarosan kezdődnie kellene a szezonnak, de idén az állományok kiültetése késedelmesen történt meg, ezért elhanyagolható mennyiségű olasz szamóca kerül a belföldi piacokra, exportra nem marad áru. Belgiumban és Hollandiában is megkezdődött az üvegházi szamóca termesztése, de egyelőre itt is csak igen korlátozottan áll rendelkezésre a gyümölcs – ez a mennyiség egyelőre még a helyi piacok igényeinek is túl kevés. Az árak pedig, bár az utóbbi napokban kissé csökkentek, még mindig magasak, átlagosan 8 eurót kérnek egy 500 grammos dobozért (6000 Ft/kg). A piacon még nincsenek jelen azok a nagy szereplők, akik a téli szezon későbbi szakaszában a kínálat és az árak alakulását döntően meghatározzák: Spanyolország és Görögország. Ezek az országok csak később, december második felében jelennek majd meg az európai piacokon.

Lengyelországban továbbra is korlátozott marad a szamóca kínálata, még az előző években tapasztaltnál is kevesebb árut forgalmaznak majd a nagybani piacok (december folyamán 50 tonna alatti mennyiséget). Nem is várható, hogy a kínálat jelentősen bővülne, főleg, mivel az időjárási viszonyok miatt a vegetáció az idei évben késni fog (nem csak Olaszországban).

A legtekintélyesebb lengyel nagybani piac, Bronisze pultjain idén december első napjaiban átlagosan 40 PLN/kg (3500 Ft/kg), ami 30%-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkor érvényes 30 PLN/kg (2600 Ft/kg) körüli átlagár.

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A hazai cégek fele tervez béremelést 2024-ben – A mezőgazdaságban romló eredményességre számítanak

Print Friendly, PDF & Email

 A 2024-es évi munkaerőpiaci trendekről kérdeztek meg vállalati vezetőket

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyarországi vállalatok 53 százalékánál szerepel a 2024-re vonatkozó tervek között a bérfejlesztés. A Profession.hu a HR Körkép felmérése szerint az érintett cégek átlagosan 12 százalékkal emelnék a fizetéseket A mezőgazdasági szektor romló pénzügyi eredményre számít jövőre.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A június és szeptember között zajlott, online kutatásban 449 vállalatot kérdeztek meg. A munkaerőpiaci trendek sürgetik a fizetések és a kapcsolódó egyéb juttatások mielőbbi rendezését.

Az idei HR Körkép felmérés szerint szinte minden második cégnél van cafeteria rendszer. Ez a juttatási forma az átlagosnál nagyobb arányban érhető el a legalább 1 milliárd forint éves bevételű cégeknél és a gyártó szektorban működőknél, miközben elmarad ettől a kereskedelemben és a vendéglátásban tevékenykedő szereplőknél.

A leggyakrabban kiosztott béren kívüli juttatás havonta 16-20 ezer forint közötti, valamint az 50 ezer forintot meghaladó összeg, amelyek a vállalatok 18-18 százalékánál vannak érvényben; a legalacsonyabb csomag, a 10 ezer forintot meg nem haladó összeg a cégek 10 százalékánál fordul elő.

Béren kívüli juttatást a cégek 80 százaléka nyújtott vagy fog nyújtani még idén munkavállalóinak. A legelterjedtebb formája ennek a mobiltelefon biztosítása, amely a vállalatok csaknem felénél elérhető, ezt követi a munkába járás költségeinek megtérítése, a laptop/notebook biztosítása és a juttatási összeg SZÉP-kártyára történő utalása. Jutalmat a vállalatok harmadánál, prémiumot pedig negyedénél adnak, a 13. havi fizetést a cégek egy hatoda említette, a 14. havi kifizetés viszont százból már csak két céget érint.

Azonban arra is rámutattak, tízből három munkaadó 2024-es tervei között nem szerepelnek béren kívüli juttatások. Ugyanakkor azok körében, akik élnek ezzel a lehetőséggel, továbbra is népszerű a mobiltelefon, a laptop, a jutalom, a munkába járással kapcsolatos költségek (céges autó, saját autó, parkolás, helyi közlekedés) megtérítése, valamint a SZÉP-kártya is.

A HR körképből az is kiderült, hogy a megkérdezett cégek 45 százaléka jövőre javulásra számít pénzügyi eredményeit tekintve, harmada pedig az idei évhez hasonló helyzetet prognosztizál. Csökkenésre az építőipar, élelmiszeripar és az oktatás képviselői számítanak magasabb arányban, növekedésre viszont az adminisztratív szektor válaszadói.

Forrás: MBTT

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lengyelország: a gazdák lennének az ukrán csatlakozás legfőbb vesztesei

Print Friendly, PDF & Email

Lengyelországi vélemények Ukrajna uniós csatlakozásáról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Wielkopolska vajdaság agrárkamarája szerint elsősorban a lengyel külpiacokat és a termelőket érintené hátrányosan Ukrajna uniós csatlakozása.

Ábra: Fruitveb

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara (Wielkopolskiej Izby Rolniczej, WIR) november 17-én nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a lengyel gazdák lennének a vesztesei Ukrajna uniós csatlakozásának. A közlemény szerint:

“Ukrajna hatalmas agrár-élelmiszeripari termelési potenciállal rendelkezik. A gabonafélék és más mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlásával kapcsolatos tapasztalatok után már tudjuk, hogy ez mit jelenthet a piacainkra nézve, és nem csak Lengyelország esetében. Az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. A csatlakozási folyamat felgyorsítása Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, valamint az ukrán elnök és az ukrán kormány által folytatott igen hatékony diplomáciai tevékenységnek az eredménye. A tárgyalások megkezdése nem jelenti azt, hogy az Unió már holnap egy új tagállamot venne fel, a csatlakozási tárgyalások több évig is eltarthatnak. A Nagyszombat (Trnava) székhelyű agrárkamara vezetősége szerint, ha az egész Európai Unió és Lengyelország érdekei szempontjából nézzük ezt a folyamatot, akkor ez egy lépés a helyes irányba. Ukrajna nagy ország és nagy értékesítési piac a többi tagállam számára. Az EU-hoz való csatlakozása fellendíti az EU stagnáló gazdaságát, és újabb fejlődési lökést ad. Lengyelország és más szomszédos országok biztonsága jelentősen nőni fog. Ebből uniós polgárokként mindannyian profitálni fogunk.

A WIR igazgatótanácsa azonban megjegyzi, hogy mint az ilyen társadalmi-gazdasági folyamatok esetében az lenni szokott, itt is lesznek olyan szakmai csoportok, amelyek vesztesként jönnének ki az ukrán csatlakozás elfogadásából. Kétségtelen, hogy ezen csoportok közé tartoznak a gazdálkodók, mint az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemei. Az ukrán mezőgazdaság kedvező természeti és talajviszonyainak, valamint az agrárium szerkezetének köszönhetően rendkívül versenyképesen, alacsony árakon képes termelni: ezek a költségek Ukrajnában sokkal alacsonyabbak, a gazdaság és az üzleti élet pedig könyörtelen, és ezt ki akarja majd használni. Ez a folyamat részben már el is kezdődött, ezért fel kell készülnünk rá, és sajnos feltételeznünk kell azt is, hogy nem fogjuk tudni megállítani.

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara vezetősége szerint Ukrajna európai uniós csatlakozása óriási veszélyt jelent a lengyelországi családi gazdaságokra. Az Ukrajnából származó olcsóbb mezőgazdasági termékek elsősorban a lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról. Lengyelország jelenleg az egyik legnagyobb baromfihús-, tej- és tejtermék-, zöldség- és gyümölcsexportőr. Emellett gabonaféléket, repcét és cukrot is exportálunk. A külpiaci értékesítésnek köszönhetően több százezer gazdálkodó családnak van jövedelme, így képesek eltartani magukat és fejleszteni gazdaságaikat. Ukrajna uniós csatlakozása után mezőgazdasági termékeink értékesítési árai csökkenni fognak, exportlehetőségeink pedig jelentősen beszűkülnek majd. A lengyel gazdáknak nem lesz hol eladniuk a termékeiket, pozíciónk pedig az EU agrárpiacán meginog – jelenlegi pozíciónk a gazdák sokéves munkájának, valamint a külső forrásoknak, köztük a hitelalapoknak köszönhető. A lengyel gazdaságok és az agrár-élelmiszeripar több milliárd zlotyt fektetett be a termelés szintjének és minőségének növelése érdekében. Ezek a szervezetek még mindig törlesztik kötelezettségeiket, és Ukrajna csatlakozásával szemben pénzügyi likviditásuk csökkenésével kell szembenézniük.

A fentiekkel összefüggésben a Nagy-Lengyelországi Agrárkamara igazgatótanácsa sürgős tárgyalásokat indítványoz Ukrajna csatlakozásának az uniós mezőgazdasági termelőkre, köztük a lengyel mezőgazdasági termelőkre gyakorolt hatásainak enyhítését célzó következményekről és eszközökről. Az egyik ilyen, hogy Ukrajnának is meg kelljen felelnie az uniós termelési előírásoknak, ami önmagában növeli a termelési költségeket és csökkenti az ágazat versenyképességét. Másodszor, a közös agrárpolitika (KAP) kerete és a közvetlen kifizetések rendszere is megvitatásra szorul. Továbbra is nyitott kérdés, hogy Ukrajnában létre fognak-e jönni családi gazdaságok. Meg kell vitatni egy kompenzációs rendszert azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik Ukrajna uniós csatlakozásával jelentős pénzeket veszítenek. Ezek az államigazgatás és a diplomáciánk feladatai. Ebben a tekintetben nagyon aktívan kell fellépnünk az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban, hogy megvédjük a lengyel gazdákat Ukrajna uniós csatlakozásának hatásaitól. Feltételezve, hogy a mezőgazdasági termékek árában nem tudunk versenyezni Ukrajnával, a minőségükre és elismertségükre kell összpontosítanunk a hazai és a külföldi piacokon. Lengyel márkákat kell építenünk, és agrár-élelmiszeriparunkat jövedelmezőbbé kell tennünk. Ezek az elkövetkező évek kihívásai, de a munkát most kell elkezdeni!”

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.