Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

2020-ban rekordokat döntött az Eximbank

Print Friendly, PDF & Email

Történelmi léptékű összeget, több mint 467 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki az Eximbank tavaly. Jákli Gergely elnök-vezérigazgató szerint a Kárenyhítő hitelterméküket a likviditás finanszírozása mellett már beruházási céllal is keresik a cégek.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Történelmi léptékű összeget, több mint 467 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki az Eximbank tavaly. Jákli Gergely elnök-vezérigazgató szerint a Kárenyhítő hitelterméküket a likviditás finanszírozása mellett már beruházási céllal is keresik a cégek – tájékoztatott a Világgazdaság.

Jákli Gergely az Eximbank elnök-vezérigazgatója (Kép: Kallus György/Világgazdaság)

Hogy teljesített az Eximbank a járvány idején?

A tavalyi egy rendkívüli év volt: a járvány okozta váratlan gazdasági helyzetre hatékonyan és nagyon gyorsan kellett reagálnunk. Egy olyan banknak, amelynek válság idején még tovább fokozódik a gazdasági szerepe, ilyenkor azonnal fordulatszámot kell váltani. Tevékenységünk magától értetődő módon a COVID-járvány okozta gazdasági sokk enyhítésére fókuszált elsősorban, de összbanki teljesítményünket nézve is nagy eredményeket, mérföldköveket értünk el 2020-ban.

Az elmúlt időszakban az ezres szám több szempontból is történelmivé vált az életünkben.
Hogy csak hármat említsek: a teljes hitelállományunk átlépte az ezermilliárd forintot, megkezdődött a 2019 végén szerződött, a bank 26 éves fennállásának legnagyobb, ezermillió eurót meghaladó összegű, egyiptomi vasúti ügyletének folyósítása, valamint a Kárenyhítő Hitelprogram keretében is folyósítottuk az ezredik ügyletet.

Ami a válságkezelést illeti, az elmúlt évek EXIM-stratégiája – amelynek keretében átalakítottuk, bővítettük a termékpalettánkat – stabil alapot biztosított arra, hogy megfelelő hatékonysággal tudjunk válaszolni a váratlan kihívásra. A Kárenyhítő Hitelprogramunkkal már májusban a piac rendelkezésére álltunk – rögtön azt követően, hogy az Európai Unió a támogatási feltételek lazítása mellett döntött –, júliusban pedig már folyósítani is tudtunk új hiteleket.

A tavalyi évet végül 1100 milliárd forintot meghaladó hitelállománnyal zártuk, ebből 467,5 milliárd forintot tett ki az új hitelfolyósítás, amely közel 1500 új szerződést takar. Ebből a folyósítási volumenből pedig több mint 350 milliárd forintot július után helyeztünk ki – tehát erős második féléven vagyunk túl. A tavalyi év új hitelkihelyezése mind darabszámban, mind volumenben rekordnak számít, a Kárenyhítő finanszírozási termékeink a második legkeresettebbek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében indított hitelprogramok között. Ez nem csak azt tükrözi, hogy jól sikerült átültetnünk, felhasználnunk az exportértéklánc finanszírozásában az elmúlt években szerzett piacismeretünket és tapasztalatunkat, hanem azt is, milyen kiemelt szerepe van a magyar gazdaságban az exportnak.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy az EXIM nem csak finanszírozást nyújt az exportláncban dolgozó cégeknek. A 2020-as év során 425 milliárd forintnyi exportbiztosítási állományt kezeltünk és közel 17 milliárd forint értékben nyújtottunk garanciát hitelek biztosítékául. Ezen felül a tőkebefektetési portfóliónk 92 milliárdos értéken zárta az évet.

A hitelállomány-bővülés mennyiben tudható be a hiteltörlesztési moratóriumnak?

Természetesen, közrejátszik, ám ahogy említettem, az év az új kárenyhítő ügyletekről szólt elsősorban. A bank ügyfeleinek 40 százaléka nem vette igénybe a moratóriumot.
A magas törlesztési arány annak is betudható, hogy az Eximbank egy az exportban résztvevő vállalkozások támogatására specializálódott bank, a külpiacra közvetlenül értékesítő cégeken túl beleértve ebbe a beszállítói lánc szereplőit is. A válság azt is megmutatta, hogy ezen cégek – a diverzifikáltabb értékesítésnek köszönhetően – jellemzően jobb helyzetben vannak.

Azért az ügyfeleiknek is átalakultak a prioritásaik ezekben a hónapokban. Miként tudtak ebben partnerek lenni?

A Kárenyhítő Programcsomag kapcsán egyrészről fontosnak tartottuk, hogy méret tekintetében a teljes magyar vállalati vertikumot ki tudjuk szolgálni a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig. Emellett felgyorsítsuk a folyamatot, egyszerűsítsük az adminisztrációt. Akár a járvány miatt jelentkező likviditási problémák kezeléséhez, akár beruházási célok finanszírozásához van szükség forrásra, minden esetben fix kamatozást biztosítunk; a forint, az euró és a dollár alapú kárenyhítő hiteleknél egyaránt.

Ahogyan az várható volt, az kezdeti időszakban szinte minden, kérelmet benyújtó cég a napi likviditását igyekezett megoldani, így a forgóeszközcélú felhasználás a jelentősebb. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban erősödött a beruházási hitel és a lízing finanszírozási igények megjelenése is.

Milyen a kárenyhítő ügyfelek összetétele? Kik veszik igénybe az EXIM termékeit?

Az igénylők több mint fele korábban még nem használt EXIM finanszírozást, tehát most, a tavaly kialakult krízishelyzetben épített be először gazdálkodásába exportra szakosodott bank által kialakított pénzügyi szolgáltatást. Iparági szempontból – az exportra jellemző módon – kétharmados arányban a feldolgozóipar dominál, ezt követi a kereskedelem és a logisztika.

Szegmens tekintetében az ügyfelek döntő része, közel 90 százaléka a kis- és középvállalatokhoz tartozik. A legkisebb cég árbevétele, amelynek a program keretében – számlavezető bankján keresztül, refinanszírozott formában – hitelt biztosítottunk, kevesebb mint százmillió forint volt, míg a legnagyobbé elérte az ötszáz milliárdot. A legnagyobb összegű hitelünk eddig egy közel 17 milliárd forintos kölcsön, a legkisebb pedig nem érte el a három millió forintot. Ez utóbbi egy szállítmányozó mikrovállalkozás refinanszírozott lízing konstrukciója.

A kölcsönök mekkora részében történt a kihelyezés közvetlenül és mekkora volt a kereskedelmi banki refinanszírozás aránya?

A kereskedelmi bankokkal már a koronavírus-válságot megelőzően is kiváló volt a kapcsolatunk, és a Kárenyhítő ügyleteknek is több mint kilencven százalékát refinanszírozásban helyeztük ki. Azt gondolom, ez annak fényében is érthető és ideális, hogy az exportáló vállalatoknak számos olyan kiegészítő termékre van szüksége, amelyeket csak kereskedelmi bankokon keresztül tudnak igénybe venni – gondoljunk például a treasury szolgáltatásokra –, és ezt a strukturált banki kapcsolatot jelentősen meg tudja könnyíteni az „egyablakos” kiszolgálás.

Hogy terveznek most, meddig élhet a Kárenyhítő Program és mi lesz utána?

Az EU átmeneti szabályozásának meghosszabbítása értelmében – a jelenleg hatályban lévő szabályozás alapján – 2021. június 30-ig nyújthatók ezek a támogatott konstrukciók, én ugyanakkor elképzelhetőnek tartok egy újabb hosszabbítást.

Mindazonáltal már készülünk arra, hogy a jelenlegi támogatási rendszer lezárása után is megfelelő kínálattal, széles termékpalettával álljunk az ügyfeleink rendelkezésére.

Miként alakul a megnövekedett hitelezéshez szükséges forrásaik helyzete?

Az elmúlt pár évben az Eximbank évi 200-300, 330 milliárd forintos új hitelkihelyezéssel működött – ez alól 2016 volt kivétel, amikor 440 milliárd forint feletti új hitelt folyósítottunk.

A tavalyi, 467 milliárd forintos hitelezési aktivitást – és természetesen ennek idei folytatását –, forrásteremtési szempontból is biztosítani kell. Diverzifikált forrástérképünk van: rendelkezésre állnak fejlesztési banki források, bocsátunk ki hazai és nemzetközi kötvényeket. A fejlesztési banki források közül elsősorban az EIB, illetve az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) hiteleit emelném ki. Ami a kötvénykibocsátásokat illeti, tavaly három, forint alapú kibocsátást hajtottunk végre – összesen 137 milliárd forint értékben, ami kiválóan tükrözi a befektetők irányunkba tanúsított bizalmát.

Nemzetközi kötvénykibocsátásban nem gondolkodtak? Az Eximbank hiteleinek jelentős része devizahitel…

Ha például a Kárenyhítő Hitelprogramot nézzük, a kihelyezéseink körülbelül fele euróban, néhány százaléka dollárban történik, a többi forint. Való igaz, szükségünk van devizára, de egyrészt a hazai piacon is lehet devizában kibocsátani – ezt bizonyítja a dollárkötvényünk –, másrészt pedig bilaterális hitel formájában jellemzően olcsóbban tudunk forráshoz jutni, köszönhetően annak, hogy a Világbank-csoporthoz tartozó garanciaszervezet, a MIGA képes garantálni az EXIM által felvett hiteleket, amely által pedig kiváló – AAA szintű – a minősítésünk. Ráadásul a swap piacon is olcsón lehet a forint forrásokat devizára konvertálni.

Mennyiben változott a válság idején az Önök biztosítási intézménye, a MEHIB tevékenysége?

A támogatási szabályok változása a biztosító számára is új utakat nyitott. A magyar export nagyságrendileg 80 százaléka az uniós tagállamokba irányul, de a korábbiakban nem volt lehetőség arra, hogy az Európai Unión belüli kereskedelmi ügyleteket biztosítsuk.

Tavaly óta viszont erre is lehetőségünk van. Mindez azt jelenti, hogy ha egy magyar cég a korábbi fizetési határidőnél hosszabb intervallumot adva igyekszik erősebb pozíciót elérni partnereinél – vagy akár új vevőkapcsolatokat szeretne kiépíteni – például Német- vagy Franciaországban, exportbiztosítással biztosíthatja ezt a hosszabb futamidejű nyitva szállítást. Ráadásul – ellentétben a piaci hitelbiztosítókkal – egyedi ügyletek biztosítására is készek vagyunk, az ügyfeleinknek nem kell feltétlenül az egész portfóliójukat biztosítani, ami így költséghatékonyabb is számukra. Állami tulajdonú exporthitel-biztosítóként pedig a politikai kockázatokat is képesek vagyunk, tudjuk vállalni.

Ez úgy hangzik, mintha a partnerkockázatok felmérésben, csökkentésében is tudnák segíteni a cégeket.

Egyedi, cégre szóló minősítést végzünk és limiteket állítunk, amelyek alapján a magyar cég eldöntheti, hogy érdemes-e belevágni az ügyletbe, és ha igen, mekkora volumenben vállalja a halasztott fizetéses szállítást; de olyanra is volt példa, hogy ügyfelünk egy komoly lehetőséggel kecsegtető, de – megállapodás esetén – jelentős vevőkitettséggel járó kereskedelmi ügylet megkötésével volt előrehaladott tárgyalásokban egy potenciális, új külföldi partnerrel és az ehhez kapcsolódó exportbiztosítás partnervizsgálata során, segítségünkkel derült arra fény, hogy a külföldi cég csődeljárás alatt áll.

 

https://exim.hu/termekeink/exim-karenyhito-programok

Forrás: Világgazdaság

Mezőgazdaság

Befejeződött a nyári aratás

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárminisztérium friss adatokat közölt termésmennyiségekről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – közölte Feldman Zsolt.

Fotó: PIxabay

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért, az elhivatott munkájuknak köszönhetően kerülhet ugyanis az új kenyér a magyar családok asztalaira.

Feldman Zsolt tájékoztatása szerint az idei nyári aratás jó ütemben haladt és a korábbi évekkel összevetve átlagos eredménnyel zárult. A vetésterületek csökkenő tendenciáját mennyiség tekintetében több növényfajnál is részben kompenzálták a viszonylag kedvező hozamok, kivétel ez alól az őszi káposztarepce. Az információk alapján a nyári aratású növények tekintetében az ország ellátása biztosított és jelentős – többmillió tonnás – export árualap is képződött.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján az őszi búza aratása gyakorlatilag lezárult, mindössze néhány kisebb terület van még hátra. Az idei 864,5 ezer hektáros területen az országos termésátlag 5,8 t/ha körül alakul. Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is. A legmagasabb átlagokat (6,8 t/ha) Baranya, Tolna és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat (5 t/ha körül) Pest, Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékből. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen közel 5 millió tonnás búzatermés alakult ki, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves hazai felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítésére.

A jelenlegi szezonban kialakult hazai búzaárak figyelembevételével az 1 kilogrammos kenyér előállításához felhasznált búza értéke nem haladja meg a 100 forintot – emelte ki az államtitkár.

Az őszi árpa betakarítása fejeződött be legkorábban. A korábbi évekhez képest alacsonyabb – 260 ezer hektáros – területen országosan 5,7 t/ha-os hozam alakult ki, ami 3,7%-kal magasabb a tavalyi értéknél és lényegében megegyezik az elmúlt öt év átlagával. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak, a hektáronkénti hozamokban igen nagy szórás (5,1 t/ha-tól 6,7 t/ha-ig) mutatkozik. A dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a közép-magyarországi és egyes dél-alföldi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak, amit döntő mértékben az időjárási tényezők okoztak. Az összes őszi árpatermés megközelíti az 1,5 millió tonnát, ami bőven fedezi az éves kb. 1 millió tonnás hazai felhasználást.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is csaknem a végéhez ért. A véglegesnek minősíthető adatok alapján a rozsnál 2,9 t/ha, a tavaszi árpánál 4,7 t/ha, a tritikálénál 4,3 t/ha, a zabnál pedig 3 t/ ha a termésátlag, amelyek nagyrészt megfelelnek az elmúlt évek átlagos értékeinek.

Az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött. Az országos termésátlag 2,5 t/ha körül alakul. Az őszi vetésű növényi kultúrák közül az idei év időjárása az őszi káposztarepcét viselte meg leginkább, a korábbi évekhez képest érezhetően alacsonyabb – 174 ezer hektáros – terület és a korábbi időszakoknál ugyancsak kisebb hektáronkénti hozamok összetett hatása miatt az összes termés 432 ezer tonna körül alakul.

A magborsót is betakarították a gazdák, a 13 ezer hektáros területen az országos termésátlag 2,4 t/ha, ám jelentős mértékű a szórás az egyes vármegyék között.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A fehércukor világpiaci átlagára 9 százalékkal csökkent

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, csaknem 9 százalékkal maradt el az áprilisitól. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése a július 8-i 560 dollár (USD)/tonnáról – ingadozások mellett – július 19-ére 541 dollár/tonnára ereszkedett. A nyerscukor fronthavi jegyzése követte ezt a tendenciát, és július 19-én 411 dollár/tonnán állapodott meg.

Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2024 májusában 828 euró/tonna volt, nem változott lényegesen az előző havihoz képest. Az Európai Unió a fehércukor feldolgozói árát adatvédelmi okokból tagországonként nem teheti közzé, ezért a tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez, és azt hozza nyilvánosságra. Májusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 774 euró/tonna volt, mintegy 1 százalékkal maradt el az előző havitól. A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium) átlagára 838 euró/tonna volt, hozzávetőleg 1 százalékkal mérséklődött a megfigyelt időszakban. A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió érte el a legmagasabb átlagárat, 876 euró/tonnát, ami 1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 14. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja elemzést adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Július 22-én megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése. A nyári délkelet-európai hőhullám hazai mezőgazdaságra gyakorolt számszerűsített hatását érdemes minél inkább adatokon alapuló modellek alapján vizsgálni.

A fénykép illusztráció. Fotó: AM

Magyarország esetében a JRC a műholdas adatok szerint a júniusban becsültekhez képest a július közepi adatok alapján a kukorica esetében 14%-kal, napraforgónál 9%-kal csökkentette a hozamvárakozásokat. Kukorica esetében 6,77 tonna/hektárra, napraforgó esetében 2,73 tonna/hektárra módosították a korábbi 7,47 tonna/hektár, illetve 3,01 tonna/hektár előrejelzésüket. Az elemzés az elmúlt hetek hőhullámának mintegy feléig keletkezett adatokon nyugszik, így köztes becslésnek tekinthető. A tényleges kiesés mértékét a következő napok és hetek időjárása dönti el.

Kitekintve más délkelet-európai országokra, Bulgáriában a kukoricahozam előrejelzését 15%-kal (5,37 t/ha), a napraforgóét 7%-kal (2,17 t/ha), Romániában a kukoricahozam előrejelzését 10%-kal (4,55 t/ha), a napraforgóét 6%-kal (1,95 t/ha) csökkentették. Uniós szinten (EU27) ezek számok kukorica esetében 4%-os (7,24 t/ha), a napraforgó esetében 5%-os (2,09 t/ha) csökkenést jelentenek.

Ukrajnában az Ukrán Nemzeti Hidrometeorológiai Központ a kukorica terméskiesését 20-30% között valószínűsíti. A hőhullám szintén jelentős mértékben sújtja a napraforgót, e növény esetében azonban a nemzetközi elemzők egyelőre 4% körüli terméskiesést várnak.

A Hungaromet Zrt. agrometeorológiai adatai alapján az elmúlt időszak harminc napos csapadékösszege az Alföld középső tájainak és a Felső-Tisza vidékének kivételével 20-50 milliméterrel elmarad az ilyenkor szokásostól. A nagy területi eltéréseket mutatja, hogy a középső országrészben sokfelé 20 milliméter sem esett, a Dunántúl nyugati kétharmadán jellemzően 30-70, az Alföld keleti kétharmadán és északkeleten 50-90 mm-t mértek.

A lokális felhőszakadások, zivatarok foltokban enyhítik a szárazságot és segítenek a növényállományokon, de jelentősebb és kiterjedtebb csapadékra, valamint a hőstressz enyhülésére lenne szükség.

Forrás: AM

Tovább olvasom