Tizenötezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie a kérelem benyújtójának az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséért – nyilatkozta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

Az osztatlan közös tulajdon problémája nemzetgazdasági szintűvé vált az elmúlt évtizedekben, amely most megoldódni látszik (Kép: MAGOSZ)
MAGOSZ logója

A megosztáshoz és a bekebelezéshez is szükséges az ügyvédi ellenjegyzés vagy a közjegyzői okiratba foglalás, ennek költségeit szintén az eljárás kezdeményezője viseli.

Számolni kell a postaköltséggel is, ugyanis valamennyi tulajdonostársat és bejegyzett földhasználót igazolt módon, tértivevényes postai levélben kell értesíteni. Vagyonszerzési illetéket csak akkor kell fizetni, ha a megosztás folytán valamelyik tulajdonostárs a korábbi tulajdoni hányadánál nagyobb értékhez jut.

A vagyonszerzési illetéket az értékkülönbözet alapulvételével kell kiszabni. Díjmentesen kérhető le a tulajdoni lap is, amennyiben az a megosztáshoz szükséges és azt az ügyfél jogi képviselője igényli meg.

Fontos újítása az eljárásnak, hogy már földmérő nélkül is kimérhetők az új 1/1-es ingatlanok az osztóprogram segítségével. Ettől függetlenül javasolt a földmérő közreműködése, hiszen ezzel megelőzhetőek az esetleges későbbi határviták.

Forrás: MAGOSZ

Az osztatlan közös tulajdonról írt cikkek listája itt érhető el az Agro Jager News oldalon.