A civil társadalom, gazdálkodók és üzleti szervezetek nyílt levele Timmermans alelnök úrnak, melyben arra kérik ne vonja ki a szabályozás alól a génmódosított növényeket és állatokat.

A civil társadalom, gazdálkodók és üzleti szervezetek nyílt levelet írtak Frans Timmermansnak (Kép: ÖMKi)

2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben a Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák – az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az „új génszerkesztési technikákkal” kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

“Nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője. „Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak.” – tette hozzá a szakértő.

Magyarországon hat szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet: 

Biodinamikus Közhasznú Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi
Közép-magyarországi Zöld Kör
Magyar Természetvédők Szövetsége

A teljes levél itt érhető el:

https://www.organicseurope.bio/content/uploads/2021/03/High-level-letter-Timmermans_New-GMOs_Layout_20210330.pdf?dd

Forrás: ÖMKi