Keressen minket

Mezőgazdaság

Jól halad a talaj nedvességgel való feltöltődése

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a talajok nedvességtartalmát. A lehulló csapadéknak az ország legnagyobb részén még bőven van helye a talajban.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Télies időjárás érkezett hazánkba a múlt hét végén, az eső mellett már hó is esik. A lehulló csapadéknak az ország legnagyobb részén még bőven van helye a talajban. Az egymást követő csapadékhullámok között több napos szünetek is vannak, így a nedvességnek van ideje a mélyebb talajrétegbe szivárogni. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is megmarad, hétfőre keleten is hullhat hó – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a talajok nedvességtartalmát. A lehulló csapadéknak az ország legnagyobb részén még bőven van helye a talajban. (Ábra: MET)

Az elmúlt egy hét során folytatódott a november vége óta tartó változékony, csapadékos időjárás. A borult, csapadékos napok mellett napos időszakok is előfordultak. Összességében többnyire 10-45 mm közötti csapadék hullott, az ország középső, délnyugat-északkeleti tengelyében esett a nagyobb mennyiség, míg délkeleten és északnyugaton a kevesebb (1. ábra). Délnyugaton 50 mm-t közelítő értékek is előfordultak. A csapadék zöme csütörtökön-pénteken esett, síkvidéken ekkor még eső esett, majd a hét végi frontrendszer északon és északnyugaton néhány centiméteres hóréteget is kialakított átmenetileg (2. és 3. ábra). A mára érkezett hullámzó frontrendszer főleg a Dunántúlon okoz jelentős, vegyes halmazállapotú csapadékot, északnyugaton helyenként csütörtök délig már 10-12 cm-es hóréteg is kialakult. Az elmúlt 30 nap során nagy területen esett 60 mm-t meghaladó csapadék, a legtöbb délnyugaton és északkeleten, a legkevesebb délkeleten, ahol helyenként a 30 mm-t sem érte el a lehullott eső mennyisége (4. ábra). A 90 napos csapadékösszeg délnyugaton és az ország középső részén helyenként 30-50 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg az ország nagyobb részén hiány mutatkozik, mely a Tiszántúlon és északnyugaton helyenként az 50 mm-t is meghaladja (5. ábra). A talaj őszi-téli feltöltődése későn kezdődött, de jól halad. A fölső 20 cm országszerte telített, sáros, a 20-50 cm-es rétegben délkeleten és északnyugaton van még hiány. A fél méter alatti talajrétegbe délnyugaton és északon jutott az eddig lehullott csapadékból, az Alföldön még száraz ez a réteg (6. ábra). Eddig számottevő talajfagy még nem alakult ki, a hidegebb éjszakákon a fölső néhány centiméter fagyott csak meg átmenetileg.
hőmérséklet az átlag körül, kissé az alatt alakult az elmúlt napokban. A múlt csütörtöki-pénteki enyhe időt (7. ábra) lehűlés követte, szombatra a maximumok országszerte 5 fok alá estek. A felhős éjszakák fagymentesek voltak, míg a derülteken erősen lehűlt a levegő (8. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is szépen zöldell.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a csapadékban a két szélsőértéket jelentő Kaposvár és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, az ország középső sávjában annak közelében alakul, míg délkeleten és északnyugaton 50-60 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől.

A folytatásban is marad a változékony idő. A mai csapadék holnapra elvonul, újabb frontrendszer majd vasárnap érkezik, mely főleg a keleti országrészbe hoz esőt, havat vegyesen. Pénteken és szombaton, valamint kedden és szerdán száraz idő valószínű. Összességében a mai csapadékhullámmal együtt 5-25 mm csapadék hullhat a jövő hét közepéig. A nagyobb mennyiségre ezúttal délkeleten és északnyugaton van nagyobb esély. A hőmérséklet téliesen alakul, a kevésbé felhős éjszakákon -5 fok alá hűl a levegő, és napközben sem várható +5 foknál melegebb az országban.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

1. ábra: 5 napos csapadékösszeg 2021. december 6-ig (mm)

2. ábra: Hóvastagság 2021. december 5-én reggel 7 órakor (cm, F: hófolt, L: hólepel)

3. ábra: Havas lucfenyő Miskolcon 2021. december 5-én (fotó: Kovács Attila)

4. ábra: 30 napos csapadékösszeg 2021. december 8-ig (mm)

5. ábra: A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. december 8-ig (mm)

6. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj 50 és 100 cm mélységű szintjei közötti rétegében 2021. december 7-én (%)

7. ábra: Napi maximumhőmérséklet 2021. december 2-án (Celsius fok)

8. ábra: Napi minimumhőmérséklet 2021. december 4-én (Celsius fok)

9. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. december 8-ig (részletes magyarázat a szövegben)

10. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2021. december 8-ig (részletes magyarázat a szövegben)

Forrás: OMSZ

 

Mezőgazdaság

Megkezdődik a 2023. évi kárenyhítő juttatások kifizetése!

Print Friendly, PDF & Email

A Kincstár megkezdte a kárenyhítő juttatások folyósítását

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében 2024. március 26-án megkezdte a kárenyhítő juttatások folyósítását. Néhány napon belül valamennyi érintett gazdálkodó bankszámlájára megérkezik a jogosnak ítélt kárenyhítő juttatás összege.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Kincstár által elkészített kifizetési terv jóváhagyását követően az Agrárminisztérium soron kívül intézkedett a forrás rendelkezésre bocsátásáról, ezáltal a kárenyhítő juttatások kifizetésére a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidő előtt, március 31-éig sor kerül.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság, továbbá a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során a Kincstár a 2022. november 1. napjától 2023. október 31. napjáig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, és a termőterület fekvése szerinti agrárkár-megállapító szerv által igazolt káreseményeket vette alapul, figyelembe véve a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének teljesítését, továbbá a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltételét jelentő piaci biztosítás meglétét. Szerencsés módon a 2023-as kárenyhítési évben az időjárási körülmények nem nehezítették olyan nagy mértékben a gazdálkodók életét, mint az azt megelőző években, különösen a 2022-es aszályos évhez hasonlítva.

Idén összesen 1680 gazdálkodó részére közel 2,85 milliárd forint összegű kárenyhítő juttatás kerül kifizetésre.

A mezőgazdasági kockázatkezelő rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Kincstár honlapján.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Print Friendly, PDF & Email

110 milliárd forint összegű támogatást kaptak a gazdák

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és egyben növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését. A Vidékfejlesztési Program keretében éppen ezért újabb 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg – fogalmazott Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Fotó: AM

Az Agrárminisztérium kiemelt területként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését, cél az öntözött területek nagyságának folyamatos és jelentős növelése a következő években is. A Vidékfejlesztési Program keretében hosszú éveken át volt elérhető „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” elnevezésű kiírás. A felhívás átfogóan biztosított fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez, így többek között új vízkivételi művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez, valamint az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez is – emelte ki az Agrárminisztérium államtitkára.

A mind gyakoribbá és hosszabbá váló száraz időszakok miatt víz megtartását segítő gazdálkodási gyakorlatok ösztönzése mellett a kormány a most záruló Vidékfejlesztési Programban, illetve az új támogatási időszakban is prioritásként tekint az öntözésfejlesztésre.

Az államtitkár kiemelte, hogy az agártárca már dolgozik a KAP Stratégiai Terv keretei között meghirdetésre kerülő új vízgazdálkodási projektek megvalósítását segítő támogatási konstrukción, melyet az előzetesen meghirdetett menetrend szerint várhatóan még ez év tavaszán megismerhetnek az érdeklődők.

Az öntözésfejlesztés beruházási oldalának folyamatos támogatása mellett nagy segítséget jelent, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is átvállalja a kormányzat a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit, azaz a gazdálkodók mentesülnek az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól – zárta gondolatait Feldman Zsolt.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Eredményesnek bizonyult az eGN adategyeztetés a termelőkkel

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH cikket közölt az eGN adategyeztetés eredményeiről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A hivatal a pontosítások érdekében felkereste azokat a gazdálkodókat, akiknél az eGN-be beadott adatok kapcsán eltérést tapasztalt. Mintegy 2000 termelő élt a lehetőséggel.

A Nébih elektronikus úton kereste meg azokat az érintetteket, akiknél bizonyos eltérések, hiányosságok alapján további adategyeztetésre volt szükség a 2023. évi gazdálkodási naplóval kapcsolatban. Az adatok eGN-ben történő ellenőrzésére, javítására, kiegészítésére a gazdálkodóknak március 14-ig volt lehetőségük. E határidőig megközelítőleg 2000 termelő pontosította az adatait a rendszerben. Mindezzel az alapvetően jó feltöltési arány további javulását sikerült elérni.

Az eGN folyamatos fejlesztésének köszönhetően az elkövetkezendő hetekben újabb fejlesztési csomagot élesít a hatóság, ami tovább könnyíti majd a rendszer használatát. A Nébih emellett javasolja a gazdálkodóknak, hogy év közben folyamatosan töltsék az adatokat az eGN-be, így még gördülékenyebbé válhatnak a benyújtási időszakok.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom