Keressen minket

Mezőgazdaság

A fenntarthatóság szempontjából is fontos a csomagolásmentesség támogatása

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Agrárminisztérium: Az agrártárca elkötelezett az olyan újítások és innovatív megoldások támogatása mellett amelyek előre vihetik a magyar élelmiszeripart – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a „Fenntartható kereskedelem – Termelői konferencia” megnyitóján, hétfőn Budapesten.

Fotó: AM Sajtó

Az államtitkár kiemelte, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében lényeges feladat, a csomagolásmentes boltok támogatása, és a nyitottság az új ágazatok felé. A Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége is ezt hivatott segíteni. A CSOMBÉK egyesületnek ma már 25 tagja van és 72 ilyen bolt található Magyarországon. Ez is azt mutatja, hogy igény van a kezdeményezésre. A csomagolások újragondolása, vagy elhagyása olcsóbbá is teheti a termékeket – tette hozzá.

Nobilis Márton elmondta, az Agrárminisztérium elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek. Kifejtette, jelenleg még kevés élelmiszert értékesítenek csomagolatlanul, azonban ezekre a kereslet növekszik, és nap, mint nap egyre többet találkozhatunk csomagolásmentes termékekkel.

Forrás: AM

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. március 30-a

Print Friendly, PDF & Email

Új aszály közlemény az OMSZ-tól

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hét időjárását alapvetően a 27-én a Kárpát-medence fölött megerősödött légörvény határozta meg. Már szombaton, a ciklon előtt átvonult hidegfront is hozott valamennyi csapadékot, de a legtöbb vasárnap estétől hétfő estig hullott.

Ábra: OMSZ

Kedden napközben a labilis hideg légtömegben sokfelé heves hózáporok alakultak ki. Összességében az elmúlt napokban az ország délnyugat  északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20-35 mm, északnyugaton és délkeleten azonban 10 mm, néhol 5 mm alatt maradt. A 30 napos csapadékösszeg ismét pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól.

A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban száraz maradt. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak. Az országban csak az északnyugati országrészben van jelentősebb csapadékhiány, arrafelé enyhe aszály van.

A folytatásban ma és péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. Az egy hét alatt az északkeleti országrészt kivéve várhatóan fogyni fog a nedvesség a talajból, azaz a párolgás meghaladja majd a csapadékmennyiséget.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Kelet-európai állam- és kormányfők közösen kérnek segítséget

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére, jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Forrás: AM Sajtóiroda

Kifejtette, az orosz-ukrán háború, és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók miatt megemelkedett energiaárak és inputköltségek az európai gazdálkodókat is roppant súlyosan érintik. Az Ukrajnával határos tagállamokban – így Magyarországon is – mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabona- és olajosmag import. Ezen felül a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait, hangsúlyozta.

Nagy István elmondta, a kelet-európai állam és kormányfők Brüsszel tehetetlenségét látva tegnapi levelükben egy olyan komplex intézkedéscsomag haladéktalan kidolgozását kérik az Európai Bizottság elnökétől, amely az érintett gazdák azonnali megsegítését és a kiváltó okok kezelését is magában foglalja.

A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán import miatt értékesítési gondokkal küzdő gazdálkodók azonnali megsegítése érdekében a rendkívüli támogatásra fordítható összegek megemelését szorgalmazzák további források bevonásával, mert nyilvánvaló, hogy a Közös Agrárpolitika keretében erre a célra felhasználható forrásokból és a nemzeti költségvetésekből nem oldható meg a helyzet kezelése. Szintén a kialakult helyzet rövid távú kezelése érdekében kérjük a Bizottságtól, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. A kereskedelempolitika területén pedig azt javasoljuk, hogy ha az import miatt kialakult piaci zavarok más módon nem háríthatók el, akkor a Bizottság tegyen lépéseket a vámok és vámkontingensek visszavezetésére, jegyezte meg.

Nagy István kiemelte, a Magyar Kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság Ukrajna megsegítése során a kelet-európai gazdákról sem feledkezik meg, hiszen nem elvárható és nem is igazságos, hogy az EU 27 tagállama által Ukrajna felé nyújtott közös szolidaritás árát a határmenti tagállamok mezőgazdasági termelői fizessék meg. El kell kerülni, hogy ugyanaz történjen, mint a szankciók esetében, vagyis, hogy az EU több kárt okozzon saját magának és mezőgazdasági termelőinek, mint amekkora segítséget jelent Ukrajnának a mezőgazdasági termékek szárazföldi úton történő vámmentes beengedése, szögezte le.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Stratégiai megállapodás az agrárium jövőjéért

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem és a NAGISZ Zrt., amely 17 cégből áll, stratégiai együttműködést kötött a mezőgazdaságért. A megállapodást Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor és Benedek Fülöp, a részvénytársaság elnöke írta alá.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken kötött a Debreceni Egyetem a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá.

A fenntartható és körforgásos gazdálkodás, a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése, a nyomon követhető élelmiszer-előállítás, a mezőgazdaságban alkalmazható karbonsemleges energiák felhasználása, valamint az innovatív, rendszerszintű, zéró-kibocsátású megoldások és  precíziós szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazása – a korszerű agrárium számos területére kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, melyet pénteken írtak alá a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

– A Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenysége révén számos termékjelölt és technológiai alap jött létre már az elmúlt években, azonban a nagyszériás gyártására, illetve a piaci bevezetésre intézményünknek nincs lehetősége. Az ilyen egyetemi termékek megvalósítása érdekében fogunk össze az olyan gazdasági partnerekkel, mint a NAGISZ, akik tudják ezt. Az egyetem azt vállalja ebben a megállapodásban, hogy megfelelő szakembereket képez, termékeket fejleszt, valamint technológiákat dolgoz ki a vállalat számára, amelyek tovább segítik a cégcsoport versenyképességét, sikeres működést – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatta a száz százalékban magyar tulajdonban lévő, 17 cégből álló vállalat struktúráját, termelési portfólióját, valamint a legkorszerűbb élelmiszer-előállító kapacitásait. A cégvezető kiemelte, hogy az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz, ennek keretében gyógyszerminőségű, az egészséges táplálkozást elősegítő funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek kifejlesztése a cél.

– A NAGISZ egy olyan infrastrukturális, képzési hátteret biztosít a hazai agrárfelsőoktatás számra, amelyben a hallgatók megtalálják az oktatás kiegészítése képpen azt a gyakorlati képzést, amellyel a legmagasabb szinten tudják a jövőben végezni munkájukat – tájékoztatott a vállalatcsoport elnöke.

Az együttműködés keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt-vel duális képzés kidolgozásáról állapodott meg. Az egyetem és az agrárnagyvállalat szakemberei a szakma nemzetközi versenyképesség támogatása érdekében közös kutatási célok meghatározását, oktatási anyagok kidolgozását, szakmai rendezvények szervezését, pályázati projektek megvalósítását tervezik. A nagyvállalat által biztosított gyakorlati helyeken a DE hallgatói az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is elsajátíthatnak, legyen szó BSc-, MSc-, vagy PhD-szintű képzésről.

Sajtóközpont – ÉE

Tovább olvasom