Keressen minket

Mezőgazdaság

Növénytermelés – a hiánypótló kiadvány

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Hetven évvel ezelőtt alapították a növénytudományok egyetlen magyar nyelvű lapját, a Növénytermelés című folyóiratot. A jubileum alkalmából ünnepi konferenciát tartottak a Debreceni Egyetem agrárkarán, ahol 2007 óta szerkesztik a kiadványt.

Fotó: Debreceni Egyetem

A Növénytermelés első lapszáma 1952 augusztusában jelent meg, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a hazai növénytermesztés, -nemesítés, -genetika, -élettan és az agrobotanika kutatási eredményeinek bemutatására. A célkitűzés azóta sem változott.

– A fő küldetés már 70 évvel ezelőtt is az eredményesség volt és így van ez ma is, hiszen a tudományos eredmények megalapozzák a termelés hatékonyságát. Ettől sikeres a kiadvány. Rajki Sándor, majd Bócsa Iván főszerkesztősége idején nemzetközi ismertségű is lett, miután angol és francia összefoglalóval jelentek meg a cikkek. 2007-ben vettük át a szerkesztését, akkor még a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumában. Az elmúlt 15 év alatt 418 publikációt, 357 tudományos cikket, 43 szemlét és 18 könyvismertetőt adtunk közre – sorolta köszöntőjében Nagy János, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa, aki 2007 óta a Növénytermelés főszerkesztője.

A lap az agrár-felsőoktatás, a kutatóintézetek és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak, oktatóinak ad lehetőséget tudományos eredményeik bemutatására, ezáltal a vállalati kapcsolatok erősítésére.

– Az, hogy az intézmény 15 éve átvette a Növénytermelés szerkesztését, jelzi a Debreceni Egyetem szerepvállalását az agrártudományok terén. Ahogy az elmúlt több mint 150 évben szolgálta a Tiszántúl mezőgazdaságát, a továbbiakban is ezt kívánja tenni, amihez nagymértékben hozzájárulhat a lap a tudományos eredmények megismertetésével. Az egyetem kiemelt ágazatai közé tartozik az agrárium, küldetésünk van ezen a területen – fogalmazott Bács Zoltán kancellár.

A kiadvány az egyetemeken működő doktori iskolákban, szellemi műhelyekben elért eredményekről is beszámol, az utánpótlásnevelés-jegyében a kiemelkedő teljesítményt nyújtó PhD-hallgatóknak is teret ad.

– Húsz évvel ezelőtt indítottuk el precíziós kutatásainkat szenzoros kísérletekkel, az azóta végzett munka és a kutatási eredményeink alapozták meg, hogy egyetemi alapképzést, precíziós mezőgazdasági mérnök BSc-t indíthatunk a debreceni agrárkaron 2023 szeptemberében. A többek között ebben a folyóiratban megjelent tudományos eredmények is hozzájárulnak ehhez, hiszen azokra hivatkozni lehet, feldolgozva őket pedig jegyzetek, tankönyvek is készülhetnek a hallgatók számára – ismertette Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, Stündl László is az innovációk megismertetésének szükségszerűségét hangsúlyozta, kiemelve az élelmiszer-előállítás és a megfelelő minőségű ivóvíz rendkívüli aktualitását. A Növénytermelés felelős kiadója, a Herman Ottó Intézet képzési igazgatója, Venczel Orsolya is azt emelte ki: korszerű tudás nélkül elképzelhetetlen a fejlődés, a 21. század alapvető kérdése, hogy miként tudunk választ adni a kihívásokra.

– Az élelmiszeralapanyag-termelés számára nélkülözhetetlen mindaz a tudás, ami ebben a folyóiratban megjelenik, segíti a mezőgazdaság megmaradását és fejlődését – jelentette ki az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.

Papp Zsolt György részletes tájékoztatást adott az ünnepi konferencia résztvevőinek az elmúlt évek változásairól, az idei termésmennyiségekről, valamint a vidékfejlesztési program és a Közös Agrárpolitika irányvonalairól, kiemelve, hogy utóbbiban kulcsszerepet kap a tudásátadás.

A konferencia zárásaként a tudományos folyóiratban évtizedek óta publikáló neves szakemberek méltatták a Növénytermelés jelentőségét, közösségi szerepét, valamint a magyar szakmai nyelv megőrzésének fontosságát.

A rendezvényről készült fényképek itt tekinthetőek meg.

Forrás: Debrecnei Egyetem

Mezőgazdaság

Rakodógépet loptak Hertelend-pusztáról

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Forrás: Rendőrség

Egy hőgyészi gazdálkodó tett bejelentést a rendőrségen 2023. március 15-én reggel. Elmondta, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettes eltulajdonított a Hertelend-pusztai állattartó telephelyükről egy Manitou rakodógépet, ezzel megközelítőleg 5.000.000 forint kárt okozva. A telep nagykapuja be volt zárva, de a rakodógépben benne volt az indítókulcs. A biztonsági kamera részben rögzítette az esetet.

Az intézkedést a hőgyészi rendőrőrs körzeti megbízottai kezdték meg. A sértett meghallgatását követően a kollégák kiváló hely- és személyismeretének köszönhetően az ellopott gépet rövid időn belül megtaláltak Dúzs határában, majd a lehetséges elkövetőt is beazonosították. A Tamási Rendőrkapitányság nyomozói közben szemlét tartottak a telephelyen és a megtalált munkagép fülkéjében is nyomokat rögzítettek.

A beszerzett bizonyítékok alapján egy 22 éves dúzsi lakosra terelődött a gyanú, aki korábban dolgozott a Hertelend-pusztai telepen.

A fiatalembert előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Elmondta, hogy előző este több helyen járt, közben „beviszkizett”. Arra emlékszik csak, hogy Mucsiból gyalog indult haza, aztán képszakadás és reggel otthon ébredt.

Az ügy vizsgálatát lopás bűntett elkövetése miatt folytatják a Tamási Rendőrkapitányságon.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Több tízezer csirkét csaltak ki – a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben,

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben, akik több tízezer csirkét rendeltek meg, azonban a vételárat nem fizették ki.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

 A vádlottak csirketenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetői voltak. 2019 őszén a társaság rossz gazdasági helyzetben volt, ezért a vezetők elhatározták, hogy a velük szerződő vállalkozásokat, családi gazdálkodókat megtévesztik rendeléseik során, hogy ezzel bevételhez jussanak.

A két vádlott a cégük nevében termelési szerződéseket kötött vágásérett csirkék leszállítására különböző tenyésztőkkel. 2019 novembere és decembere között 9 gazdasági társaságtól rendeltek több tízezer vágásérett csirkét, melyek vételárát nem fizették meg. A két vádlott a társaságuk nevében 2 – 12 millió forint összeggel csapta be az egyes gazdasági társaságokat és összesen több, mint 45 millió forint jogtalan haszonra tettek szert.

Az elkövetők cselekménye jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.
Forrás: Ügyészség
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

Print Friendly, PDF & Email

2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, ezért 2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az utóbbi időszakban BAZ vármegyében egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza nedvességtartalmát az elkövetkezendő napok időjárása várhatóan tovább fogja csökkenti.

Mindezen körülményeket mérlegelve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, 2023. március 18-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el BAZ vármegyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tilos a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom