Keressen minket

Mezőgazdaság

Nemzetközi kitekintés a 2022/2023-as csemegeszőlő szezonra

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A 2022/23-as szezonban a csemegeszőlő globális termelése az előrejelzések szerint 4,5%-kal (1,2 millió tonnával) 27,4 millió tonnára nő. A kedvező termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és Törökországban, ellensúlyozva a chilei és indiai veszteségeket. Chile világelső csemegeszőlő exportőr pozícióját várhatóan 2023-ban Peru fogja átvenni. A magasabb globális kínálat ellenére a globális behozatal várhatóan enyhén 3,5 millió tonnára csökken az EU és Kína várható keresletcsökkenése miatt.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

Peru

Peru termelése a várakozások szerint éves szinten 7%-kal, 53 ezer tonnával nő, és a 2022/2023-as szezonban eléri a 766 ezer tonnát a 2022/2023-as szezonban. A kedvező időjárási viszonyok, a bőséges vízellátás és a csemegeszőlő iránti növekvő kereslet a növekedés motorja és a termőterületek bővülése. A decemberi második export előrejelzés alapján a perui csemegeszőlő kivitel 73 millió láda (8,2 kg) lenne a 2021-2022-es szezon 64,4 millió (8,2 kg) ládájával szemben.  A 2022. szeptember eleji első előrejelzéshez képest a növekedés 2%, 585 ezer tonnára emelkedik, ami éves szinten 8%-os növekedést jelent. Az idei szezonban elsősorban az olyan fajtákra összpontosítanak, mint az Allison, Sweet Globe, Crimson és Sweet Celebration. Az Amerikai Egyesült Államok, az EU és Mexikó bővülő piaci jelenléte volt a perui exportnövekedés katalizátora. A 2022/2023-as szezonban az ország folytatja az exportpiacok bővítésére irányuló erőfeszítéseit, beleértve Japánt is, amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb piaca.

Chile

A tavalyi fellendülést követően a chilei csemegeszőlő termelés várhatóan 56 ezer tonnával 737 ezer tonnára csökken, mivel az ország lassú csökkenő termelési pályára állt. A chilei termelőknek az elmúlt tíz évben számos kihívással kellett szembenézniük, többek között a kártékony árvizekkel, fagyokkal és aszályokkal. Ezek a kihívások nemcsak a csemegeszőlő termelést csökkentették, hanem a termőterület csökkenését is eredményezték, mivel a termelők egyes területeken jövedelmezőbb növényekre tértek át, beleértve a legjelentősebb termőterületeket is. Valparaisóban, Chile vezető csemegeszőlő termelőterületén a dió és a citrusfélék váltották fel a csemegeszőlő területének egy részét, míg a második legnagyobb termelői régióban, O’Higginsben a dió és a cseresznye vette át a terület egy részét.

A chilei ASOEX (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottságának negyedik előrejelzésében 1,2%-os növekedést mutat az ágazat által tavaly decemberben közzétett harmadik előrejelzéshez képest. A bizottság 67,7 millió láda (8,2 kg), 555 483 tonna mennyiségre számít. Meg kell jegyezni, hogy bár az új becslés magasabb a decemberi előrejelzésnél, az előző szezonhoz (2021-2022) képest 8,9%-os csökkenést mutat. Ez a csökkenés elsősorban a fajtaátalakulással magyarázható.

Az új fajták 36,7 ládát, míg a hagyományos fajták, köztük a Red Globe 31 millió ládát tesz ki az exportban. Az új előrejelzés továbbra is azt mutatja, hogy az kivitel több mint 50%-át az új fajták adják, különösen a fehér és a piros fajták. Az új fehér fajták száma meghaladja a 13 millió ládát, a kék fajtáké a 4 milliót, a piros fajtáké pedig a 18 millió ládát. Az új fehér fajták közül kiemelkedik az Arra 15, a Timpson, a Sweet Globe, az Autumncrisp, a Blanc Seedless és a Cotton Candy. A kék fajták közül kiemelkedik a Sweet Favors, a Sable Seedless, a Sweet Sapphire, a Maylen és a Midnight Beauty. Az új piros fajták közül a következők emelkednek ki: Timco, Allison, Sweet Celebration, Scarlotta Seedless, Arra 29, Jack Salute, Candy Hearts és Ralli Seedless.

Egyesült Államok

A 2022/23-as szezonban az amerikai csemegeszőlő-termelés az előrejelzések szerint 24 ezer tonnával 850 ezer tonnára emelkedik, miután három egymást követő évben csökkent a termelés. A megnövekedett előrejelzés csak enyhe fellendülést jelentene az Egyesült Államok csemegeszőlő-termelésében, mivel az aszályok és a fagyok akadályozzák a legerőteljesebben a fellendülést. A kaliforniai csemegeszőlő-termelők továbbra is munkaerő- és vízellátottsági problémákkal küzdenek, amelyek a 2021/22-es szezonban a termelés csökkenésének kulcstényezői voltak. A víz- és munkaerő-problémák mellett Kaliforniában 2022-ben viharos termesztési szezon volt az intenzív hőség miatt, ami kihívást jelentő termesztési feltételekhez és magasabb nyersanyag árakhoz vezetett, ami alacsonyabb nyereséget eredményezett. Az USDA 2022. augusztusi jelentése szerint az Egyesült Államok csemegeszőlő exportja a tavalyi évhez képest 255 ezer tonna marad az előrejelzések szerint, a legfontosabb piacokra irányuló tartós szállítmányok mellett. A behozatal az előrejelzések szerint 32 ezer tonnával 745 ezer tonnára emelkedik, mivel a nagyobb perui és chilei kínálat az előrejelzések szerint május-április környékén – a 2022/23-as szezon kezdetén – növeli a behozatalt.

EU

Az EU termelése az előrejelzések szerint 14%-kal, 1,6 millióra emelkedik a következő időszakban. Ez főként az Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában termőre forduló új magnélküli fajtákkal telepített ültetvényeknek tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére az EU exportja az előrejelzések szerint 13 000 tonnával 160 000 tonnára csökken, mivel a magas fuvardíjak és szállítási költségek az EU-n belüli kereskedelmet fokozzák. A behozatal az előrejelzések szerint 77 000 tonnával 520 000 tonnára csökken mivel csökken a kereslet.

Dél-Afrika

A dél-afrikai csemegeszőlő-ágazat a 2022/2023-as szezonban exportra ellenőrzött mennyiségei körülbelül 8,1%-kal csökkennek az első (2022. október végén közzétett) előrejelzéshez képest. Várhatóan a teljes termésmennyiség körülbelül 15,1%-kal lesz alacsonyabb a 2021/2022-es szezonban mért adatoknál. A jelenlegi prognózis alapján körülbelül 66 millió láda (4,5 kg) kerül exportra.

Mexikó

Az előrejelzések szerint Mexikó éves szinten 8%-kal csökkenti a csemegeszőlő-ültetvények területét, mivel a gazdák nehezen jutnak finanszírozáshoz az új csemegeszőlőfajtákra való átálláshoz és a hatékony felhasználást szolgáló technológia beépítéséhez. Az aszály és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelése érdekében a vízszabályozás kritikus kihívássá vált a mexikói termelők számára. A ráfordítási költségek is növekedtek. Ezért a gazdák fontolóra veszik a jövedelmezőbb kertészeti kultúrákra, például paradicsomra, paprikára, tökre, spárgára és görögdinnyére való átállás lehetőségét. Emiatt a 2022/2023-as gazdasági évre vonatkozó mexikói termelési előrejelzés 347 ezer tonna, ami 3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A mexikói csemegeszőlő export azonban az előrejelzés szerint az előző évhez képest változatlanul 196 ezer tonna marad, mind a termelés, mind a fogyasztás alacsonyabbra prognosztizált. Mexikó csemegeszőlő-termelésének nagy részét az USA-ba exportálják (99%), kis mennyiséget Japánba (1%).

Kína

Kína termelése várhatóan 620 ezerrel 12,6 millió tonnára nő, mivel a jó termesztési feltételek javítják a terméshozamot és a minőséget. A csemegeszőlő ültetvények területe várhatóan nem változik, miközben a termelés egy része a hagyományos csemegeszőlő termő területekről a déli tartományokba helyeződnek át. A nagyobb kínálat miatt az export várhatóan fellendül, 24 ezer tonnával 375 ezer tonnára, különösen Vietnamba és Thaiföldre. Az előrejelzések szerint az import tovább csökken, 11 ezer tonnával 170 ezer tonnára, mivel a jobb termelési gyakorlatok, az újabb fajták és a termesztési technológiák bevezetése növeli a termelést és javítja a minőséget, csökkentve ezzel az importkeresletet.

Törökország

Törökország termelése az előrejelzések szerint a tavalyi fagykárokat követően helyreáll, és a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően 20%-kal 2,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export a negyedik egymást követő évben növekedni fog, mivel a nagyobb kínálat és a folyamatos tengerentúli kereslet várhatóan 270 ezer tonnás rekord közeli exportra emeli a kivitelt.

India

India termelése az előrejelzések szerint kissé változatlanul 2,9 millió tonna marad, mivel szeptemberben és októberben másodszor egymás után túlzottan sok eső esett, ami késleltetett metszést és rövidebb betakarítási időszakot eredményezett. Az átlagon felüli hőmérséklettel kombinálva a gyengébb minőségű gyümölcsök nagyobb mennyisége várható. Az elégtelen hűtőlánc-infrastruktúra, valamint a hazai és külföldi kereslet is arra készteti a termelőket, hogy a csemegeszőlőt egyre inkább mazsola készítésre fordítsák, ami tovább csökkenti a friss fogyasztásra szánt készleteket. Az export várhatóan enyhén, 270 ezer tonnára csökken a csemegeszőlő csökkent rendelkezésre állása miatt.

Forrás: Csép Adrienn – NAK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. március 25-e

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a legújabb aszályinformációkat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hétben jellemzően száraz időjárás uralkodott hazánkban, csak kedden fordultak elő záporok az ország keleti felén, de ezekből is kevés helyen hullott 1-2 mm-t meghaladó mennyiség.

Ábra: OMSZ

A talajok felszín közeli része mindenütt sokat száradt az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 cm-es réteg. A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak, az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz.
Az északnyugati országrészben, ahol az elmúlz harminc napban alig esett csapadék az aszály jelei figyelhetők meg.

A folytatásban érkező hidegfrontokkal északnyugaton is várható csapadék. Pénteken éjszakától egyre többfelé ered el az eső az országban, és szombat délutánig nagy területen lehet 2-10 mm közötti mennyiségre számítani. Vasárnap este újabb hidegfront éri el térségünket, és hétfő estig újabb 10 mm körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső záporok is kialakulhatnak, de ezekből már nem érkezik jelentős mennyiség.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A miniszter hangsúlyozta, a kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal is szeretné védeni a magyar fogyasztókat a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől. Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként az EU-ban. Az Európai Bizottság ezzel gasztronómiai hagyományainkat, étkezési szokásainkat sodorja veszélybe, tette hozzá. Éppen ezért az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. A rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A rendeletnek nem megfelelő csomagolóeszközöket és címkéket még három hónapig lehet felhasználni, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosított rendelet megsértése miatt 90 napig nem szabnak ki bírságot.

Rámutatott, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal reprezentatív felméréseiből világosan látszik, hogy 2016 óta 2,4%-kal emelkedett a rovarfogyasztástól elzárkózók aránya Magyarországon. Akiknek fontos, hogy magyar eredetű élelmiszert vásároljanak, azok nem szeretnének rovarokat enni. Ráadásul a magyar gazdák mindig kiváló minőségű alapanyaggal, friss és jó minőségű élelmiszerrel látják el a magyar lakosságot, nem kell sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól tartanunk, húzta alá.

Arról is beszélt, hogy a szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra, mint összetevőkre vonatkozik.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Madárinfluenza járvány egy Nógrád vármegyei lúdtelepen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyei lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nógrád vármegyei Cered településen található, 5 176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodni a betegségre. Végül a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A fenti eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország – madárinfluenza szempontjából -alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet, ezért a hazai állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.
A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nébih

Tovább olvasom