Keressen minket

Kiemelt cikk

Gabonapiaci kilátások, esélyek, lehetőségek – Exkluzív interjú Dr. Lakatos Zoltánnal

Print Friendly, PDF & Email

Dr. Lakatos Zoltánnal, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatójával a magyar búza lehetőségeiről beszélgettünk.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Hajdú-Bihar vármegyében járunk, Debrecenben, ahol a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Lakatos Zoltán fogad. Hétfő, reggel nyolc óra és a cég parkolója már majdnem megtelt. A portán barátságosan intenek: Oda tessék parkolni! Vezérigazgató úr irodájának ajtaja már nyitva, a titkárságról egyenesen engednek tovább. Megtisztelő. Már vártak. A Hajdú Gabona Magyarország és a Tiszántúl meghatározó búzafeldolgozó malomipari vállalata, gabonafelvásárlója. A cég nemcsak a magyar piacra gyárt lisztet, hanem bőven jut exportra is a magyar búzából készült malomipari termékekből. Legutóbb Komádiban, aratásban találkoztunk. Most arról beszélünk, hogy a magyar gabona, a magyar termelők esélyeit vegyük számba. Ehhez azonban meg kell értenünk, mi is történik a gabona nemzetközi piacain. Most mindenki azt latolgatja, hogy mennyit költsünk a búzáinkra? Hamarosan indul a lomb-, majd a kalászvédelem, hiszen a gyomirtáson már mindenki túl van. Hogyan tervezzünk, amikor Ukrajnából az elmúlt fél évben három millió tonna gabona gördült be, jellemzően az Unió keleti államaiba.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója: Dr. Lakatos Zoltán Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vezérigazgató úr! A múlt héten a lengyel, a román, a bolgár kollégáival és hazai szakemberekkel találkozott Dr. Nagy István agrárminiszer. Az agrárminiszterek az Uniótól kértek segítséget, hogy valamilyen formában oldják meg az ukrajnai gabona beáramlását. Mi történt?

Ahhoz, hogy a jelenleg kialakult helyzetet megértsük, vissza kell időben ugorjunk 2020 nyarára. Akkor szembesült a világ azzal, hogy az ASP mekkora károkat okozott, és Kína úgy határozott, hogy sertésállományait újra felépíti, ám az USA nem adott gabonát. A takarmányigényeit így Kína Európából oldotta meg. A keresleti oldal növekedésével azonban mind a takarmány, mind pedig a malmi búza 2020 őszére először 62 000 Ft/tonna árra ugrott, amelyet egyik pillanatról a másikra egy 72 000 Ft/tonna ár követett. Ettől érthető módon a legnagyobb baromfitartók megrettentek, ahogy mindenki más is az ágazatban, aki a búzára, mint alapanyagra tekintetett. Félve attól, hogy kiürül a piac, vásárolni kezdtek a nagy felhasználók. Mire felocsúdtunk ez már 80 000 Ft/tonna árat jelentett.

2023-ban 5,2-5,5 millió tonna őszi búzát prognosztizálnak a szakemberek Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Kína ilyen hatással lehet egy magyar piacra?

Méghozzá annyira, hogy 2021. decemberére elérte a 95 000 Ft/tonna árat a búza. Soha nem látott áron cserélt gazdát már akkor. Ez az ár aztán magával húzta a kukorica, a napraforgó és a repce árát is. Közben kitört az orosz-ukrán válság, amely tovább generálta a világpiaci árakat. Láthattuk, hogy a gabonaárak egyre jobban emelkedtek, különösen Magyarországon. A háború hozadékaként a Fekete-tengeri blokád miatt pedig végül egyetlen egy uszály sem hagyhatta el Ukrajnát, ami azt jelentette, hogy az addig heti egy millió tonna gabona bennragadt az országban.

Rakodnak a Hajdú Gabona Zrt. telephelyén Fotó: Hajdú Gabona Zrt. – Lakatos Zoltán

Megemelkedtek a világpiaci árak, erre nem lehet befolyásunk, de mitől lett a magyar gabona 130-140 000 Ft/tonna?

Volt olyan pillanat, amely ezt is meghaladta, de akkor még nem jöhetett be az ukrán gabona. Viszont a magyar termelők olyan egységesen tartották vissza a gabonájukat, hogy gyakorlatilag ezzel felverték az árakat. Olyan magas lokális ár alakult ki, amely példátlan a magyar gabona történetében. A 2022-es aszály, amely az elmúlt 100 év második legszárazabb nyarát okozta, még így is adott annyi gabonát, hogy biztosított volt Magyarország gabonaigénye. A 2,8 millió tonnás országos kukoricatermés azonban, a megközelítőleg 8 millió tonnás terméssel szemben, óriási hiányt okozott. A takarmánykeverékek felét a búza, másik felét a kukorica adja. Ahhoz, hogy működjön az ország, látható, hogy kellett az import kukorica, amit persze Ukrajnából sikerült pótolni. Ez tény.

Raklapon a magyar liszt Fotó: Hajdú Gabona Zrt. – Lakatos Zoltán

Érthető, hogy ez jó üzlet volt mindenkinek, de mi történt a búza árával?

A búzából, ahhoz, hogy magyar lisztből kerüljön kenyér az asztalokra, éves szinten 1,2-1,3 millió tonnát kell adjanak a földek. Ez nem is kérdés. Ezt mindig, még a lehető legrosszabb években is, megtermi a magyar föld. A takarmányfelhasználás az ipar igényeivel együtt, továbbá a vetőmag előállítással bezáróan, még 1,3 millió tonnát követel meg. Ez összesen, évente 2,5 millió tonna. A legrosszabb esztendőben is bőven 3 millió tonna felett termelünk. Azonban 2022-ben nem akarta eladni senki a búzáját, pedig aki akkor eladta, a 130 000 Ft/tonna árral olyan jelentős bevételhez jutott, hogy bőven fedezte a költségeit. Ez rekord magas árnak számít. Csakhogy Ukrajna felé megnyitotta az Unió a határokat. Erre senki sem számított.

Malomszékek Hajdúnánáson Fotó: Hajdú Gabona Zrt. – Lakatos Zoltán

Tranzitról és nem Uniós értékesítésről volt szó, vagy tévedek?

Pontosan. Erről szólt ez a segítség, hogy próbáljuk Ukrajnát megsegíteni azzal, hogy átgördítik „rajtunk” a bennragadt gabonát, ami így mehet azokra a célpiacokra, amit tengeren nem tudott elérni. Ezzel szemben az történt, hogy azonnal bekerült az Uniós piacra az ukrán búza, főleg a keleti országokba. Először a legnagyobb cégek hozták át, majd megjelentek kisebb gabonakereskedők. Nyilvánvaló, hogy a termelési költség kisebb Ukrajnában, és a válságállapot miatt áron alul tudtak felvásárolni. Tudjuk, hiszen mindenki mindenkit ismer ebben a szektorban. Ezek után az Unióba került gabona végül keréken megjelent a magyar piacon, amelynek természetesen nem itt lett volna az eredeti célállomása. Az akkor már közel 140 000 Ft/tonnás ár vákuumként szívta ide a gabonát, és úgy esett össze a magyar gabonapiac, hogy egyelőre mindenki levegő után kapkod. De ennél sokkal összetettebb a probléma…

Mintáznak a Hajdú Gabona Zrt. komádi telephelyén Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Ezt hogyan érti?

Az agrárolló kinyílt. Elképesztően magas inputárak alakultak ki. A gázolaj ára az egekbe szökött miközben mindenki túlárazta a termékeit. A kereskedelem úgy tervezett, ha a gazda többet kap a terményéért, akkor többet is tud fizetni. Az elmúlt évben megtermelt termény, végül egy relatíve magas költségoldallal került a magtárakba. Most, hogy összeesett az ár, kérdőjelek sora nyomja az ágazat szereplőinek vállát: hogyan tovább? A másik probléma pedig a minőség…

 

A magyar vagy az import búzára gondol?

A magyar minőségre visszatérünk, de előbb nézzük meg az ukrán minőséget. Becslések szerint csak Szlovákia irányából 200 000 tonna ukrán eredetű gabona érkezett Magyarországra. Aki a szakmában egy kis időt is eltöltött, már akkor tudja, hogy milyen a gabona minősége, amikor billentenek a kamionok. Olyan gabonát hoztak az első szállítmányokkal, amelyek sikértartalma a 21-et alig érte el. Az euro búza alatti minőséggel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. A másik: nem bántva az ukrán gazdákat, hiszen mindenki olyan növényvédő szerekkel dolgozik, amelyeket a saját országa engedélyez, de látni kell, hogy az ukrán gazdatársak olyan, ma már nemhogy Magyarország, de az Európai Unió területéről is betiltott vegyszerekkel dolgoznak, mint a növényvédő berkekben igazán jól ismert, valamikor I.-es forgalmi kategóriában megvásárolható Bi58. Nemrég kaptunk információt egy akkreditált laboreredményről, ahol nem a búzából, hanem már az ukrán lisztből is a kimutatási határérték felett találtak szermaradványt. Harmadrészt újra probléma lett a toxinkérdés, amivel gyakorlatilag már nem is kellett foglalkoznunk, erre most újra napirenden szerepel.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Ha itt marad „nálunk”, az Unió keleti államaiban a gabona, akkor mit jósol az ipar?

Az a helyzet, hogy ma már nem jósolunk, mert forintra váltva, vagy euróra értve, veszteségeket könyvelünk el napról napra. A magyar export dandárját hagyományosan a román, a lengyel, az olasz és a spanyol piac adta. Most ezt telítették ukrán áruval, és nem kérik a magyar búzát, a magyar lisztet. Különösen úgy, hogy kiengedtek annyi gabonát a Fekete-tengerre, hogy az olasz piacainkat elvették az ukrán gabonával a kereskedők, mivel olcsóbb hajón szállítani, mint innen kamionnal. Telítettek mindent. Olyannyira, hogy még az osztrákoknak sem kell a dunántúli malmok terméke, van helyette ukrán importból őrölt liszt.

Magyar búza Komádiban Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Mi a megoldás?

Ágazati szinten segítséget kértünk a kormánytól. Két irányban indultak el. Egyrészt az Unió felé azzal a kéréssel, hogy mihamarabb kezdje el kezelni ezt a helyzetet, mert jelenleg a háborút a keleti régió országaival, Magyarországot nézve a magyar termelővel és a magyar gabonaiparral fizettetik meg. Hiszen úgy lépett be a világ egyik legjelentősebb gabonatermelő országa az Uniós piacra, hogy az áruvolumennel gyakorlatilag megfojtja a keleti tagországokat, köztük Magyarországot is.

Szerencsére az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereivel növényegészségügyi vizsgálatokat rendelt el. A határellenőrzések után a mélységi ellenőrzésekkel sikerült megfogni a további importot, de akkora mennyiségű beáramlás mutatkozott az országban, hogy hazai raktáraiban magyar gabonából becslések szerint 1 millió tonna maradt a termelőknél. A vészjelzést komolyan vette az Agrárminisztérium, a foganatosított intézkedések elérték a céljukat. A tetemes bírságok visszatartják a magyar piacoktól az ukrán eredetű gabonát – egyelőre.

Magtárban a minőségi magyar búza Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Hogyan tovább?

Azzal számolnunk kell, hogy bizonyos mennyiségű ukrán gabona most is itt van az országban és a környező tagállamokban is. Közeleg az aratás. Zuhannak az árak, mindenki szabadulni szeretne az ókészlettől. Közben a malomiparban egyes szereplők a rossz minőségű gabonákból különféle adalékanyagokkal, mint például az aszkorbinsavval, javítanak a liszt minőségen. Ez azonban már hatósági kérdés és a fogyasztóvédelem területe is, hiszen azokból a rossz minőségű, feljavított, sokszor szermaradékokkal, toxinokkal terhelt gabonából, nem lehet olyan minőségű pékárut sütni, amit megszokott a magyar fogyasztó, vagy éppen a szlovák, a román, a lengyel. Ezt megoldani a kormányzat tudná a szakhatóságok és azok jogkörei segítségével.

Beszéljünk egy kicsit az idei évről. Hogyan értékeli a 2022/2023-as gazdasági évet?

Sokkal több a gabona vetésterülete, mint az ezt megelőző évben, amikor a 900 000 hektárt sem érte el. Most egymillió hektárt is meghaladja a búza vetésterülete. Teljesen érthető is. Olcsóbb volt a vetőmag. A gabona az aszályos évben is képes teremni, s aki tavaly kukoricát termelt, a szó szoros értelmében megégette magát. A búza alá nem kell szántani. Mindenki átélte, hogy milyen nehezen lehetett gázolajat vásárolni. A műtrágya ára az őszön még elképesztő magas áron cserélt gazdát, így tartott mindenki attól, hogy a kapások alá esetleg nem tud annyi tápanyagot kijuttatni, hogy rentábilis lehessen a termelés. A sok nehezítő körülmény végül együttesen azt eredményezte, hogy a magyar gazdák nem kockáztattak, és amennyi területet csak lehetett, beműveltek. Most úgy állunk, hogy országszerte jó képet mutatnak a búzák. Hideg, csapadékos tavaszunk van, ami a kalászosoknak kedvez. Szépen bokrosodnak, jó termést várunk, amely elérheti az 5,2-5,5 millió tonnát is – persze ez országos viszonylatra, a magyar relációra értem.

A Hajdú Gabona Zrt. hajdúnánási malma Fotó: Hajdú Gabona Zrt. – Lakatos Zoltán

Ön közgazdaságtudományokból diplomázott. Több, mint 40 éve dolgozik a Hajdú Gabona Zrt.-nél és a jogelődjénél. Hogyan ítéli meg, mi fog történni? Mennyit költsünk a gabonára?

Az interjú megjelenéséig, leginkább az Agrárminisztérium segített az ágazatnak. A NÉBIH szakemberei azt gondolom, hogy mindent megtettek, hogy megállítsák a rossz minőségű gabona forgalmát. Azonban, ha nem zárják le a határokat, látni kell, hogy Ukrajna gabonatermő területei, amelyből ugyan 15% már az Oroszországi Föderáció fennhatósága alatt van, még továbbra is jelentős mennyiségű gabonát szállíthatnak be. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar gabona exportpiacait egyelőre elveszítette. Az ukránok az Európai Unióba viszik most a búzát. Ha itt Magyarországon komoly ellenőrzéseket vezetnek be, akkor biztos, hogy megjelenik egy olyan minőségű ukrán búza, amelyet már forgalmazni lehet, és biztosak lehetünk benne, hogy az meg fog felelni az uniós és így a magyar előírásoknak. Ebben a helyzetben nem tanácsolhatok mást, mint, hogy arra kell készülni, hogy idén jó termés várható jó minőségű gabonával, és ahogy nekünk magyaroknak, az az ukránoknak is eladó lesz. Ne legyünk naívak, ott is tudnak termelni. Egyre több és magas színvonalú gazdaságuk van jó fajtákkal és technológiával kiegészítve, az ukrán csernozjomon termelt gabona nem véletlenül világhírű. Senkit nem szeretnék arra bíztatni, hogy majd lesz, ami lesz alapon extenzív technológiák felé kacsintgasson. Most csakis jó minőséggel lehet talpon maradni, hiszen az Unió beengedett egy olyan szereplőt a piacainkra, amelyre egyáltalán nem voltunk felkészülve.

Mi lesz veled magyar búza? Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Milyen lehetőségeket lát még?

Idén? Inkább a jövőt illetően tudnék egy hasznos tanácsot adni és talán segítséget is, hiszen nekünk is érdekünk, hogy a magyar gabonából készülő termékeknek, köztük a magyar liszteknek lehessen is jövője. Ez pedig az, hogy össze kell állítani egy maximum három fajtából álló vetőmag kínálatot, amivel labdába tudunk rúgni a nemzetközi piacon. Ma mintegy 150 fajtával dolgoznak a termelők. Ez hosszú távon fenntarthatatlan. Kanada egyes növények vonatkozásában világelső és alig néhány fajtával dolgoznak. Persze azt a fajtát kell a termelés kezébe adni, ami a mellett, hogy jó, az ipar, többek közt mi malmosok is megveszünk. Ezzel nem szabad várni. Számítani, tervezni kell ezzel, hiszen a klíma változását már most magunkon érezzük. Az aszályos évek, a nyári forró periódusok miatt a kukorica termelése instabillá válhat, s helyébe, érthető módon, kalászosat fognak vetni. Gazdasági szempontból is parancsoló ez az elhatározás, hiszen ezt a kultúrát, ha még melegszik is a klíma, akkor sem kell öntözni. Véleményem szerint az ágazatnak a termeléstől az iparig össze kell ülnie, és olyan ágazati stratégiát kell kialakítania, amely képes ilyen elhamarkodott és megalapozatlan külsős gazdasági döntések után is életben tartani a magyar agráriumot.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Kiemelt cikk

KITEKINTŐ: Szerbia – Újvidéken megnyílt a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár – GALÉRIA

Print Friendly, PDF & Email

Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár idén ünnepelte a 90 éves jubileumát

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Közgyűlésének elnöke tegnap meglátogatta a jubileumi 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt és megtekintette a KITE Kft. „Master” csarnokában található intézmények standjait és a 2. csarnokban a magyarországi kiállítókat, akit Slobodan Cvetković, a Novosadski Sajam vezérigazgatója fogadott.

Balról Slobodan Cvetković, a Novosadski Sajam vezérigazgatója és Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Közgyűlésének elnöke.

Pásztor István így fogalmazott: “Én személy szerint nagyon fontosnak tartom ezeket a májusi vásári napokat, mert szeretek eljönni a Mezőgazdasági Vásárra, főleg, hogy idén fontos jubileumokat ünnepelnek – 100 éves az Újvidéki Vásár és a 90. Mezőgazdasági Vásár. Ezek a jubileumok elköteleződést és örökséget jelentenek nekünk és a jövő nemzedékeinek is!”

Slobodan Cvetković, a Novosadski Sajam vezérigazgatója.

A Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár nemcsak Szerbiában, hanem a régióban is sokat ad a mezőgazdaságnak, ami azt jelenti, hogy értékes és megérdemli, hogy évről évre megrendezzék. Ez a rendezvény bemutatja a mezőgazdaság legújabb trendjeit, segít a termelőknek és az üzletembereknek megismerni az újdonságokat számos területen, emellett olyan helyszín, ahol a kínálat találkozik a kereslettel, ahol üzletemberek találkoznak, kapcsolatok épülnek ki…

Tenyészszemle Újvidéken.

Az Újvidéki Vásár mindent megtett és változatos programokat kínál és bemutatja a mezőgazdaság összes aktuális trendjét, beleértve a gépesítést, az állattenyésztést, az új technológiákat. A legújabb és legjobb innovációkat ismerhetik meg Újvidéken.

A kiállítás a legkisebbeknek is tartalmas programot kínált. Szerbiában kiemelt feladatok között szerepel a gyermekek orientálása.

Fontos ennek a rendezvénynek kontinuitása, hogy a ma kiállítottak holnap eljussanak azokhoz, akiket megcéloznak: ők a gazdálkodók. Így fog fejlődni és fejlődni ez a nagyon fontos gazdasági ág. Ezért is képviselteti magát itt minden érintett állami intézmény – a Földművelésügyi, Erdészeti és Vízügyi Minisztérium, tartományi titkárságok, gazdálkodókat támogató szervezetek –, ami azt jelenti, hogy a folytonosság biztosított és a rendezvény kifejezetten színvonalas.

Világszínvonalú konferenciaterem Újvidéken, a Novosadski Sajam területén, a város szívében.

Az Újvidéki Vásár vezérigazgatója, Slobodan Cvetković hangsúlyozta, hogy az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárra 26 országból, köztük Magyarországról érkeztek kiállítók. Pásztor Istvánt arról tájékoztatta, hogy elégedett a Vásár üzleti oldalával, mert számos megállapodás született, üzleti kapcsolatok létesültek.

Balról Pászor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Közgyűlésének elnöke érkezik Slobodan Cvetković, a Novosadski Sajam vezérigazgatójának társaságában.

A magyarországi kiállítókkal kiemelkedően hosszú és eredményes az együttműködés, amit az is igazol, hogy a 2-es csarnokba 26 cég érkezett, amelyek különböző területeken kínálnak termékeket és szolgáltatásokat. Biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés a jövőben még kiterjedtebb lesz, kölcsönös megelégedésre és hasznára – tájékoztatott Slobodan Cvetković, a Novosadski Sajam vezérigazgatója Újviséken.

Agro Jager News

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Villáminterjú Dr. Kovács József országgyűlési képviselővel Körösnagyharsányban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Dr. Kovács József Körösnagyharsányban, május 21-én részt vett a községben található református templom felszentelésének 220.-ik évfordulójára rendezett hálaadó istentiszteleten. Az ünnepségen főtiszteletű Dr. Fekete Károly református püspök mellett, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a gyülekezetet, aki az istentiszteletet követően az Agro Jager News lapigazgatójának villáminterjút adott.

Balról főtiszteletű Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Demeter Ottó, a Békés Vármegyei esperes, Győri Zoltán presbiter, Körösnagyharsány polgármestere, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő társaságában, Fotó: Lehoczky Péter

Templomok újulnak meg, templomok alapköveit helyezték el Észak-Békésben. Mi történik most itt, Békés vármegyében?

Két településen Okányban és Körösújfaluban egy-egy templomot építünk, amelyeknek az alapköveit már elhelyeztünk, miközben Tarhoson egyet már fel is szentelt Dr. Kiss-Rigó László püspök úr. A vidék számára ma is fontos az egyház, ebben elkötelezett a magyar kormány. Az új templomok mellett azonban a régiek megerősítése is a feladatunk, így kerülhetett sor a körösnagyharsányi templom homlokzatának felújítására is, ahogyan előző években a zsadányi és a vésztői templomok is megújultak. Az egyház, a református egyház, számos szociális feladatot is felvállalt az oktatás mellett, például az idősgondozás is egyházi kezelésbe került. Munkahelyeket teremtettek és az itt élők számára biztonságot jelent, hogy az oktatástól egészen az időskori ápolásig, helyben élőktől, akiket ismernek, azoktól kaphatnak segítséget. A vidék megtartása, munkahelyek teremtése a legfontosabb célunk.

Megújult az okányi vasútállomás, amelyet Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos társaságában adtak át Fotó: Lehoczky Péter

Beruházások. Észak-Békésben érdeklődve figyelik a térség fejlesztéseit. Az új, nagy teherbírású utakkal, az új hidakkal, a földterületek, ingatlanok értéke megemelkedhet, ami a hitelek esetén a bankok számára is kedvezőbb besorolást eredményeznek. Mire számíthatnak az itt élők?

Nagyarányú fejlesztések előtt állunk. Sajnálatos módon Románia schengeni csatlakozása meghiúsult. Az ország ezen része érezte ezt meg leginkább, mert a határátlépési lehetőségek determináltak. Kiemelt feladat és elsőséget élvez, az M44-es autóút meghosszabbítása, a kétszer kétsávos pálya kivezetése a határig, hogy rákapcsolódjon a Nagyváradot Araddal összekötő úthálózatra és létrejöjjön, teljes keresztmetszetében működhessen, az a korridor, ami Kecskeméttel direktre kapcsolhatja Békéscsabát és vele együtt a Viharsarkot is. Az M44-es autópályával képesek leszünk az ország és Európa vérkeringésébe bekapcsolni Békés vármegyét. Itt szeretném megjegyezni azt is, hogy az M4-es autópálya szolnoki fel- és lehajtói, magában az autópálya, jelentős segítség és gyorsította a megye elérését. Kérem a Békés vármegyében élőket, hogy használják, jó minőségű és a forgalom vonatkozásában is kedvező utakat, mind a személy-, mind pedig az teherforgalom számára. A választókerületben található 20 polgármesterrel folyamatosan konzultálok és látjuk azokat az igényeket, amelyek parancsolók.

Balról Dr. Kovács József országgyűlési képviselő Dr. Lázár János építési és közlekedési miniszter társaságában Forrás: Dr. kovács József

Hogyan látja, hogy a 47-es főútvonalat tehermentesítő Szeged-Békéscsaba-Debrecen folyosó, gyorsforgalmi út megépítését?

Ez a közlekedési útvonal nagyon jelentős beruházás. Szerencsére Berettyóújfaluig már elkészült az M34-es autópálya s onnan Békéscsabáig, majd Szegedig folytatódik. Napirenden tartjuk, de előbb be kell fejezni az M44-es határig tartó szakaszát és el kell érni az építkezésnek Kecskemétet. Látni kell azonban azt is, hogy hazánkban és különösen itt nálunk, Békés vármegyében,  a Sebes-Körös adta sóderon és a homokbányákon kívül,  nagyon kevés nyersanyag található. Ez jelentősen megdrágítja a magyar építkezést, de erre is lesz megoldásunk. Ennek a pályaszakasznak azonban nemcsak mi, Békés vármegyeiek leszünk a haszonélvezői, hanem a főváros is, hiszen az Európai Unió keleti-észak-déli összekötőjét megépítve, egy olyan tranzitútvonalat alakítunk ki, amely jelentős forgalmat fog az M0-ás szakaszairól, így az M5 és az M3-as autópályákról is levenni. Ez az észak-déli folyosó fontos személy- és áruforgalom lebonyolítására lesz alkalmas. Gyakorlatilag Kassától Újvidékig összeköt majd három nemzetet és további országok tranzitfolyosójává is válik. Ezért dolgozunk most, hogy minél hamarabb Békés vármegye is bekapcsolódhasson az ország és az Európai Unió vérkeringésébe.

Dr. Kovács József: Mezőgyánban is újabb beruházást adtunk át. fotó: Lehoczky Péter

Gyula jelentős turisztikai célpontja a hazai és a külföldi vendégeknek, de milyen alternatívákkal várják a hozzánk érkezőket?

Gyula a harmadik helyen áll a pünkösdi hosszú hétvégén foglalt vendégéjszakák tekintetében, amiben persze a vár, az Almássy kastély, a fürdő, a város, a Holt-Körös is szerepet játszik, de kistelepülések előtt is sok lehetőség áll, amit megragadva, egyre több vendégéjszakát lehet értékesíteni. Újkígyóson megújult a Weinckheim kastély, miközben jelenleg is zajlik a geszti Tisza-kastély felújítása, ahol a restaurátorok lassan befejezik a munkájukat. Bizonyos szakaszokat már át is adtak. A fürdőkultúra, a gasztronómia mellett, Békés vármegye vizekben gazdag és a horgászati turizmus, mi tovább, a vadászati turizmus is nagyon jelentős. Az apróvad-vadászatban Békés vármegye mindig élen járt, de a dámszarvas hazája is a megye, hiszen a dobozi erdők, Sarkadremete, a Fekete- és a Fehér-Körös deltája, Bélmegyer és a környező vadásztársaságok összefogása, széles lehetőséget biztosít a dám vadvadászatának is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő lakossági fórumora érkezik Nagy Jánossal, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárral. Fotó: Lehoczky Péter

Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

Bizonyos adottságokat nem tudunk megváltoztatni, de abban tudunk segíteni, hogy olyan családtámogatást dolgoztunk ki, amellyel jelentős megtakarításokat tarthattunk a családoknál. Az ingatlanok árai alacsonyabbak és a jelenlegi támogatásokkal olyan lehetőséget tudtunk adni a fiatalok kezébe, amellyel saját otthont tudtak teremteni. Békés vármegyében viszonylag sokat kell utazni, ebben a vármegyei bérletek segítették az itt élőket s az, hogy az építésügyi és közlekedési miniszter, Dr. Lázár János viszonylag közel, Hódmezővásárhelyen él, talán jelent számunkra is némi előnyt, hiszen hamarabb tudjuk kéréseinkkel megkeresni. A fejlődéshez azonban egyetértésre van szükség, hiszen a választókerületnek egységesnek kell lenni, hogy érdekeinket, hogy az itt élőket, elképzeléseikben, terveikben támogatni tudjuk. Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikere, hogy a választókerületben található 20 polgármester képes egy asztalhoz leülni. Ez ahhoz szükséges, hogy egységesen, egyetértésben, megfogalmazzuk azokat a kérdéseket és megtaláljuk azokat a válaszokat, amit a magyar kormány képes számunkra erőforrásokban és minden másban támogatni.

Villáminterjú Körösnagyharsányban: Dr. Kovács József országgyűlési képviselő az Agro Jager News lapigazgatójával, Dr. Szilágyi Bay Péterrel. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD, Agro Jager News

Miként látja a határ nyitásokat? Miként látja Románia schengeni csatlakozását?

Megkerülhetetlen az egyik is és a másik is. Itt, ahhoz, hogy ezek a kisfalvak, a határmenti települések újabb lökést kaphassanak teljesen nyilvánvaló, hogy a határokat meg kell nyitni. Körösnagyharsány és a romániai Körösszeg között, Nagyvárad felé nem elegendő egy héten egyszer, egy 12 órás határnyitás, azt állandó átkelővé kell szélesíteni. Ezen folyamatosan dolgozunk, várható eredményét az itt élők is megtapasztalhatják.
Másrészt a Schengeni zóna bővítése senki másnak nem olyan fontos, mint a határ mentén élőknek és a Romániában, Erdélyben élőknek. Megkerülhetetlen, hogy az Európai Unió keleti államai is ugyanazt a szabad határátlépést élvezhessék, mint a Nyugat-Európa fejlett térségei. Az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása ugyanis nálunk nem biztosított és ezzel sérül a határ mindkét oldalán élők joga. Mihamarabb össze kell kapcsolni a két országot, hogy a kulturális fejlődés mellett gazdasági lehetőségek is kiszélesedjenek.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

220 éves a körösnagyharsányi református templom – exkluzív interjú Dr. Fekete Károly református püspökkel – GALÉRIA

Print Friendly, PDF & Email

A Körösnagyharsányi Református Egyházközség temploma felszentelésének 220-ik alkalmából tartott hálaadó Istentiszteletet, amelyen Dr. Fekete Károly református püspök szolgált. Az ünnepségen Dr. Fekete Károly interjút adott az Agro Jager Newsnak.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lélekemelő pillanatot élhetett meg az, aki május 21-én, délután három órakor ellátogatott a Sebes-Körös bal partjára, a Trianoni határra, a Nagyvárad alatt álló körösnagyharsányi református templomba, ahol a templom felszentelésének 220. évfordulójára oly sokan összegyűltek. „Adjatok hálát az Istennek..” szólalt meg a 105. zsoltár, s bizony meglett embereknek is megpárásodott a szeme, amikor a színültig megtelt templomban az egész gyülekezet együtt énekelt. Az ünnepi istentiszteletet a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, dr. Fekete Károly nyitotta meg, aki mellett Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese foglalt helyet. Velük szemközt, a presbitériummal és a környék lelkipásztoraival Markó István, a Békési Református Egyházmegye főgondoka és a falu elöljárói ültek le. A község invitálását a térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács József is elfogadta.

A hálaadó istentisztelet vendégei. Fotó: Agro Jager News

Dr. Fekete Károly kiemelte, hogy amikor átlépte Körösszakálnál a Sebes-Köröst, már messziről látta a vakítóan fehér református templomot. Hófehér tornya világít, vezeti az erre járó tekintetét, ezért is fontos, hogy a templom felszentelésének a 220. évfordulóra felújították ezt a maga nemében egyedülálló templomot. Tornyának tetején büszke és bátor kakas, amely a körösnagyharsányi embereket is jellemzi. Megújulhatott a templom és a külső azt mutatja az idelátogatóknak, hogy az itt élő embereknek bizony fontos a templom, fontos a hitük, a községük, a közösségük.

A körösnagyharsányi református templom. Fotó: Agro Jager News

A Tiszántúli Református Egyházkerület 1557-ben született meg a debrecen-nagyváradvidéki és a szatmárvidéki szuperintendentiák egyesülésével, amellyel napjainkra a magyar reformátusság legnépesebb egyházkerületévé nőtte ki magát. Ma 9 egyházmegyét ölel fel és mintegy 418 gyülekezetet tömörít – közöttük a körösnagyharsányiakat is.

Igét hirdet dr. Fekete Károly püspök. Fotó: Agro Jager News

Egy ünnepi istentisztelet, minden gyülekezet életében meghatározó. A közel 400 főt befogadó templom a mai ember szemével is monumentális, de 220 éve, amikor megvetették az alapját az itt élők, nemcsak maguknak, hanem az utánuk következőknek is építették, s ebbéli elhatározásukból nem is tértek ki – mutatott rá dr. Fekete Károly püspök. Úgy fogalmazott, hogy maguknak is, az utókornak is útbaigazítást adtak, s ez a templom tanúbizonyságot ad arra is, hogy a régi embereknek mekkora hite lehetett. Láthatjuk, hogy itt áll a templom és mi 220 év után is itt vagyunk benne, itt imádkozunk. Mécsest gyújtottak és ezek a mécsesek mára ösvényeket világítanak be, amelyek a ma élő embert is vezetik.

Balról Máté Áron főgondnok, középen Bittó Imre presbiter, jobbról Dr. Fekete Károly püspök társaságban. Fotó: Agro Jager News

Érezzük, hogy ezt a templomot nemcsak maguknak, hanem nekünk is építették – ajándékba kaptuk. Azoktól, akik számára ismeretlenek voltunk, de hittek benne, hogy lesznek itt emberek, lesznek maradékaik, akik istentiszteletre összegyűlnek. Semmit nem tudtak rólunk, de hittek benne, hogy állni fog a templom, hogy állni fognak a falak. Vannak pillanatok, amikor eljön az ideje a számadásnak. Elcsendesedünk és visszatekintünk arra az útra, amerről jöttünk, azokra, akik előttünk jártak, de nekünk már előre is kell tekintenünk, arra, amerre mi is tartunk. A jövő ismeretlen. Senki nem tudja, hogy mi vár ránk holnap, ahogyan a régi, az előttünk járók sem tudták, de hittek benne. Nekünk most az a feladatunk, hogy megerősítsük ezeket a régi falakat, ahogy a Körösnagyharsányban élők itt megtették. Ez az erő tartotta meg ezt a községet is, úgy az egyházmegyéket, az egyházkerületeket száz és száz éveken keresztül. Az ünnepi istentisztelet alkalmával erre a hosszú útra kívánt hitet a körösnagyharsányiaknak főtiszteletű dr. Fekete Károly református püspök.

A körösnagyharsányi református templom. Fotó: Agro Jager News

Az ünnepi istentiszteleten a Biharugrai Református Kórus mellett Pörneki Anikó énekművész előadását is meghallgathattuk. Győri Zoltán presbiter és polgármester köszöntőjéből azt is megtudhattuk, hogy a körösnagyharsányi orgona Nagyváradról került a faluba. Az orgona a váradi Szent László templomban szolgált, majd szétszerelték és átszállították Körösnagyharsányba. Ma nemcsak ez a ritka orgona, hanem a református templomok sorában egyedüliként, egy katolikus szégyenkő is különleges élő emléke a templomnak, amelyet a török pusztítása során lerombolt katolikus kisharsányi templomból hozattak be. Ma ez és a ráhelyezett szenteltvíz tartó is párját ritkító katolikus öröksége ennek a református közösségnek. Mindkettő féltve őrzött kincs és egyben egyháztörténeti bizonyíték is.

Tóth Zsuzsanna karvezető és a Biharugrai Énekkar. Fotó: Agro Jager News

Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy személyes sikerének is tekinti, hogy a templom homlokzata megújulhatott s örömét fejezte ki, hogy a kormányzati támogatás mellett a község is összefogott. Egészen más úgy építeni, építkezni, hogy akik ott élnek, akiket támogatnak, azok is beleállnak, melléállnak egy ügynek. Ez az összefogás lendíti át az itt élő embereket a nehézségeken. Országgyűlési képviselőként továbbra is azon dolgozik, hogy minél több beruházás valósuljon meg s arra kérte a harsányi embereket, hogy használják és szeressék a templomukat, az egyházukat.

Balról Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Demeter Ottó, a Békés vármegyei esperes, Győri Zolán, Körösnagyharsány polgármestere és Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő. Fotó: Agro Jager News

Nagy Viktor lelkipásztor hirdetése után Máté Áron, a református egyházközség főgondnoka szólalt fel, aki kiemelte, hogy a sok időt megélt templom felújítása meghatározó az itt élő emberek életében. Az egyház, a falu közepén álló templom az itt élő emberek jelképe. Akkor is újjáépítették, amikor a török lerombolta s azután pedig még nagyobbat építettek. A kis fatemplom után szilárd kőtemplomot húztak fel. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy valaha a parókia lakott volt és az itt élő lelkipásztorok gazdálkodtak is: földet műveltek. Az egyházközségnek a háború előtt 40 hold földje volt, amellyel ma is tudna gazdálkodni. Az ünnepi istentisztelet után az egyházmegye mindenkit, minden látogatót megvendégelt, amelyért a falu mellett, köszönet illeti, a magyarhomorogi szakácsokat is.

A hálaadó istentisztelet végén. Fotó: Agro Jager News

Az istentiszteletet követően főtiszteletű Dr. Fekete Károly püspök úrral beszélgettem:

 

1. Hogyan fogadta a Körösnagyharsányi Református Egyházközség invitálását, hiszen ez egy, ma már nagyon apró, kicsiny falu. Sőt, ma még, zsákfalu is, de ígéretet kaptak az itt élők, hogy tartósan megnyílik a határ Nagyvárad felé, ami alig 15 kilométer.

Nincs olyan egyházközség, amely méret szerint fontosabb lehetne. A Tiszántúli Református Egyházkerült 418 egyházközséget számlál. Minden egyes apró kő, minden egyes apró tégla szükséges ahhoz, hogy az egyházunk megmaradjon. Itt, a Tiszántúlon pedig különösen fontos, hogy a határszéleken megerősítsük a szolgálatunkat. Sok feladatot felvállal a Református Egyház és a hitélet gyakorlása prioritás. Vannak bizonyos dolgok, amiről nem tehetünk, de mi abban hiszünk, hogy tettekkel és ami még fontosabb, hittel, sok mindent megváltoztathatunk. Ami egy volt, az mindig is összetartozik. Ebben vállalunk mi szerepet, ebben vállal a református egyház szerepet. Örömmel jöttem Körösnagyharsányba s az igehirdetésemben is rámutattam, hogy ez a templom messziről világít és aki erre jár, annak a tekintetét vonzza ez a vakítóan fehér templomtorony.

Jobbról Dr. Ferkete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és az Agro Jager lapigazgatója Dr. Szilágyi Péter LL.M. Fotó: Agro Jager News

2. A vidék megtartásában, véleménye szerint milyen szerepe van az egyháznak? A templomoknak?

Az egyházközségek önkormányzatisága, a presbiteri testület vezetése a református gyülekezet fundamentumát adja. A helyiek problémáját, az ott élők ismerik, tudják. Ők tudják kialakítani maguknak azokat a megoldásokat, amelyek egyrészt megvalósíthatóak, ott helyben, önerőből, másrészt azt is képesek felmérni, hogy fenntartható lesz-e? Hogy egyáltalán működik-e? Mikor ezeket az elhatározásokat eldöntik és meg szeretnék valósítani, akkor tudunk segíteni. A református ember igénnyel él, hogy tudását szélesítse, közvetítse. Nyilván a templomok feladata generációról-generációra változhat, de nem tér el attól, amiért megépült. Láthatjuk, ha nem lett volna itt Körösnagyharsányban ez az összefogás, akkor nem tudtuk volna megújítani Isten itteni házát. Sok faluban, ma is, a legnagyobb tereket a templomok adják. Itt tud leülni a legtöbb ember s láthatjuk, hogy a hitélet mellett számos más társadalmi kérésnek is eleget tesznek: például koncertek helyszínéül szolgálnak vagy éppen ünnepi istentisztelet keretében tanévnyitók, települési ünnepek helyszínei is lehetnek. Aki átlépi a templomok küszöbét, tanúbizonyságot tesz és felvállalja mások előtt azt, ahova tartozik. Látják, hogy belép a templomba és látják, hogy onnan az utcára lép.

A körösnagyharsányi református templom. Fotó: Agro Jager News

3. Említette, hogy a reformátusok igénylik az ismeretek szélesítését. Ez mennyiben fontos az egyháznak? A vidéknek?

A vidék megtartásában az oktatásnak fontos szerep jut. Egyrészről a falvakban az általános iskolások tanítása, oktatása kiemelt cél és miattuk a tanító- és tanárképzés fontossága emelkedik ki. Másrészről a lelkészek képzése, felkészítése jelent prioritást, miközben a református egyház az intézményein keresztül, az óvodapedagógusi, a tanári pályákon át egészen az elit képzésig, a bölcsész- és jogász képzésig lehetőséget biztosít arra, hogy bármelyik gyermek tanulhasson. Hitvallásunk, hogy minden diáknak, aki tanulni szeretne, lehetőséget biztosítsunk. A tehetséggondozás mindig is feladata volt a református iskolaügynek. 2023-ban ez azt jelenti, bekapcsolódtunk a szakképzésekbe is, amelyek további bázisai lehetnek a vidéknek, a vidéken élő emberek számára.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Nagy Viktor lelkipássztor érkezik. Fotó: Agro Jager News

 4. Szakképzések kapcsán pontosítana? Mit jelent ez a szakmákat illetően?

Ahhoz, hogy a vidéki ember megtalálja a számítását, olyan szakmákat kell a fiataloknak lehetőségként felkínálni, amelyekkel lakóhelyükön boldogulni tudnak és tisztes megélhetés mellett, a jövőjüket is vidéken képzeljék el. Ezért fenntartásunkba vettünk Törökszentmiklóson, Karcagon és Mezőtúron egy-egy mezőgazdasági szakképzőiskolát, amelyekkel nem túlzok, de az alföldi szántóföldi növénytermesztést, az állattenyésztést, kertészeti ismereteket is közvetíteni tudjuk. A mezőgazdaság jó lehetőséget teremt arra, hogy azok a gyerekek, akik szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket, stabil megélhetést szerezhessenek ezekkel a képesítésekkel. Az agrárágazat már most több szakembert képes foglalkoztatni, mint amennyit az oktatás biztosít. Nekünk most az a feladatunk, hogy a lehető legjobb, legversenyképesebb tudással készítsük fel a diákjainkat. Ebben, az oktatásban, a tudás közvetítésében vannak olyan mobilizálható tapasztalataink, amellyel egyrészt hozzá tudunk járulni a vidék erősítéséhez, másrészt a mezőgazdasági szektor fejlesztéséhez.

A Körösnagyharsányi templom tornyán a kakas és a csillag. Fotó: Agro Jager News

5. Hogyan éli meg a vidék változásait?

Ha arra gondol, hogy a lakosság arányai megváltoznak és a főváros felé fordulnak a falvakban élők, abban mi, reformátusok, az egyház nem tehetünk semmit, de le kell szögezni, hogy az egyházkerület lélekszáma nem változik! Látni kell, hogy egy-egy régió fejlődése, mint a fővárosé, olyan bázisokból merít, mint a Tiszántúli Református Egyházkerület. Románia Schengeni csatlakozása után a határok, a 100 éves határok, könnyebben átléphetőkké válnak s azok a kis, zárt települések, amelyek valaha olyan nagy központokhoz tartoztak, mint pl. Nagyvárad, minden bizonnyal növekedés előtt állnak. Ezért is örülök annak, hogy ebben a templomban otthonra lelhet az, aki itt képzeli majd el a jövőjét.

A körösnagyharsányi református templom. Fotó: Agro Jager News

 6. Az Erdélyben lévő egyházkerületekkel tartják a kapcsolatokat?

2009. május 22-én megalakult a körülöttünk lévő öt országban élő, 10 református egyházkerület területén élő reformátusságból az egyesült Magyar Református Egyház. Ez a magyar református egység tömöríti a Kárpát-medence református egyházközségeit. A magyar református missziói stratégiát a Generális Konvent is elfogadta s most, 2023-ban, egy közös zsinat alkalmával várhatóan előterjesztjük. Negyedévente ülésezünk a püspöktársaimmal s olyan missziós feladatokat vállalunk fel, mint például az orosz-ukrán válság kapcsán a kárpátaljai református egyházközségeink megerősítése. A lelkipásztorokat helyben támogatjuk, hogy elhivatottságukban, hitükben megerősítsük őket, hogy minden körülmények között tartsanak ki. Tudjuk jól, hogy az erkölcsi támogatás mellett szükség van anyagi támogatásra is. Ez a misszió ma már 65 egyházmegyét ölel fel az egész Kárpát-medence területén s ezzel az elsők között fogtuk össze a reformátusokat, a magyarságot, szerte a határainkon túl is.

Jobbról Dr. Ferkete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és az Agro Jager News lapigazgatója, Dr. Szilágyi Péter LL.M. Fotó: Agro Jager News

7. Milyen a határainkon túl élő magyarsággal, reformátusokkal találkozni? Milyen érzés, amikor anyaországi, református intézményeket választanak és érkeznek Magyarországra tanulni?

Különleges felismerések ezek és bizony sokan vagyunk úgy, hogy a gyermekeken keresztül látjuk, hogy nekünk, az anyaországban élőknek, ha vannak is problémáink, sokszor mások, mint azoknak, akik a határainkon kívül ragadtak. 100 év telt el és a hitükben nem változtak az ott élők. Sőt. Nyugodt szívvel mondom, hogy ahogy a harsányi templomot is lerombolták, majd mindig újraépítették, az újabb és újabb generációk megerősödtek abban, hogy magyarok, abban, hogy reformátusok. Fontosak vagyunk nekik és nekünk is fontosak ők. Az egyház küldetése tiszta, világos, egyértelmű. Tudásra és hitre alapoz. Ebben a munkában vállalunk feladatokat és jó látni, hogy a testvérgyülekezetek után testvériskolák, mi több, ma már testvéróvodák is barátságokat kötnek. Ezek az emberi kapcsolatok erősítik meg a református egyházat, a közös gondolkozást, Istentől kapott világossággal és az emberért, az életért viselt felelősséggel.

Írta:  Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely PhD

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom