Keressen minket

Mezőgazdaság

Zárótanulmányút az Erdőmérnöki Karon

Print Friendly, PDF & Email

Az Erdőmérnöki Kar végzős hallgatói többnapos zárótanulmányúton vettek részt.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az Erdőmérnöki Kar végzős hallgatói többnapos zárótanulmányúton vettek részt. Különböző változatos és szemet gyönyörködtető helyszíneken ismerkedhettek meg az erdőgazdálkodás és az erdővédelem kulcsfontosságú kérdéseivel. 

Fotó: Csobod László – Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem egy soproni székhellyel működő alapítványi fenntartású közhasznú magán felsőoktatási intézmény, mely az 1962–1996 között létezett Erdészeti és Faipari Egyetem alapjain jött létre. Az Egyetem campusa egy botanikus kert közepén található. (Ábra: SOE)

1. nap (2023.05.15.): Pilisi Parkerdő Zrt.

A 2023-as zárótanulmányút a végzős erdőmérnök hallgatók számára a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, a Szentendrei Erdészetnél kezdődött. Megismerkedhettek azzal, hogy a Visegrádi-hegységben hogyan zajlik a hegyvidéki tölgygazdálkodás. A gyalogos körbejárás során 5 megállót érintettek, ahol fiatalos, végvágás korú és örökerdő állományok is bemutatásra kerültek. A Sikárosi Vadászháznál elfogyasztott ebéd után a Sikárosi rétek között a Parkerdő közjóléti munkáiról esett szó. Még aznap indultak tovább Egerbe, ahol már az Egererdő Zrt. vezetői és munkatársai várták a diákokat egy vacsorával a Szépasszony-völgyben.
2. nap (2023.05.16.): Egererdő Zrt.
Hallgatóink már reggel indultak is tovább a Felnémeti Faudvarra, ahol bemutatásra került maga a cég, illetve testközelből is megismerkedhettek a tűzifa további feldolgozásával és értékesítési formáival. Bemutatásra került a darálék készítés és a gépi tűzifahasítás folyamata. A délelőtt folyamán megérkeztek Szilvásváradra, ahol az erdészeti kisvasúttal felutaztak a Szalajka-völgy felső részére. Itt megtekintésre került az erdészeti szabadtéri múzeum, illetve a Szilvásváradi Erdészet műszaki vezetői előadást tartottak az erdészet, természetvédelem, vadászat és közjólét kapcsolatairól. Az elfogyasztott ebéd után, indultak is tovább Ózd-Hétes telepre, ahol bemutatásra került a szegénységből adódó nagyszámú falopások, illetve a gyakori erdőtüzek problémája. Ezek után indultak is az Északerdő Zrt. Fónagysági Oktatási Központjába.
3. nap (2023.05.17.): Északerdő Zrt.
A reggeli elfogyasztása után a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság tagjai bemutatták számunkra a bükkel való gazdálkodást. A hallgatók láthattak növedékfokozó gyérítést, befejezett ápolást, tisztítást és folyamatos ápolást. A kőrisek pusztulásáról is esett szó. A következő napirendi pont a Kő-lyuk barlang megnézése lett volna, de sajnos az időjárás ezt nem tette lehetővé, viszont az erdei iskola tantermében egy nagyon izgalmas régészeti előadást hallhattak a Herman Ottó Múzeum igazgatójától. Az ebéd után a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság munkatársai várták a diákokat, ahol a már említett kőrispusztulás utáni első kivitelt tekinthettték meg. A szakmai programok után egy vacsorával egybekötött borkóstolón vehettek részt a hallgatók a Gombos-hegyi pincesoron, Hercegkúton.
4. Nap (2023.05.18.): Nyírerdő Zrt.
A szállásról reggel indultak is tovább Baktalórántházára, ahol a Nyírerdő Zrt. vezetői és munkatársai várták a diákokat. A reggeli után bemutatásra került az erdészet, majd a cég terepjáróinak segítségével kivitték őket terepre, ahol a kocsányos tölgy gazdálkodást figyelhették meg a nyírségi homokon, illetve az akácgazdálkodást is. Itt is volt egy kulturális program, ugyanis a hallgatók megtekinthették a Máriapócsi Nagytemplomot, melyet egy helyi szakvezető mutatott be. Utolsó napirendi pont az Ófehértói Logisztikai Központ bejárása volt. A bőséges ebéd után indultak tovább Szolnokra.
5. Nap (2023.05.19.): NEFAG Zrt., Erdőszöv Zrt.
Elérkezett az utolsó nap a zárótanulmányút során. A hallgatóknak erre a napra is volt bőven szakmai program. Először a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének területén lett bemutatva az ártéri nyár erdőgazdálkodás, ahol a felújítások és az idős állományok is megtekintésre kerültek. Nagyon érdekes előadást hallottak az árvízvédelem, természetvédelem és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról. A legutolsó program pedig Alsónémedin volt, ahol a magánerdőgazdálkodás lett bemutatva, illetve az ott felmerülő problémák is. Testközelből figyelhették meg a nemesnyár véghasználatát, harvester-forvarder gépesített rendszerben, illetve a terület és talajelőkészítést is. Az ebéd után lezárult a végzős erdőmérnök hallgatók számára az utolsó egyetemi tanulmányút.
Nagyon szépen köszönjük az összes végzős nevében a meglátogatott erdészeteknek, hogy ilyen nagyszerű zárótanulmányútban lehetett részük nem csak szakmaiság szempontjából, hanem a szervezés és jó hangvételű programok létrehozásában. Természetesen köszönjük oktatóiknak is, akik nélkül szintúgy nem jöhettet volna ez az egész létre, illetve buszsofőrüknek, aki végig biztonságban utaztatta a diákokat!
Fotó: Csobod László

Mezőgazdaság

Fotópályázatot hirdetett a debreceni agrárkar – május 10-én zárul

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar jelenlegi és volt hallgatói számára fotópályázatot hirdet. A legjobban sikerült fotó készítője egyebek mellett bérletet nyerhet Magyarország egyik legkedveltebb és legizgalmasabb debreceni zenei és kulturális nyári rendezvényére, a Campus Fesztiválra – tájékoztatta az Agro Jager News Debrecenből Fekete István a DE MÉK Kommunikációs Csoport vezetője.

Fotó: Agro Jager News

A pályázatra több kategóriában nyújthatják be fényképeiket a jelenlegi és volt hallgatók – mondta el Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa. Így a termesztett növények sokszínűsége, gazdasági állataink világa, az élő környezet, a vidéki Magyarország, sőt a gasztronómia éppen olyan fontos, mint a munka legszebb pillanatai. Abból az aspektusból pedig különösen, hogy ma már élelmiszertudománnyal kapcsolatos kutatásokat is végez az egyetem s végül, de nem utolsó sorban pedig várják a pályamunkákat az „élet az agráron” kategóriában, azaz az egyetemi évek alatt készült fotók is szerepelhetnek.

Fekete István kiemelte, hogy a pályázó kizárólag saját alkotásával pályázhat és maximum három fotóval nevezhetnek.

Kattints a képre és kövesd az egyetem híreit a Facebook oldalukon keresztül is!

A pályázatokat elektronikusan úton kell beküldeni. Részletek ITT!

A fotók mellé szükséges elküldeni a készítés helyét (ország, település, földrajzi megnevezés).

A pályázat beküldésének határideje május 10. A beérkező fotókból a kari vezetés előválogatást tart, majd a legjobbnak megítélt fotókat kiállítják, amelyeket a Debreceni Egyetem MÉK főépületében 2024. május 15. – 2024. május 31. lehet majd megtekinteni.

A pályázaton értékes belépőket sorsolnak ki a Campus Fesztiválra, amely Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja. Közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapott fotót benyújtott pályázó kapja. Az elektronikus közönségszavazás a hivatalos kari Facebook felületen kerül meghirdetésre.

A felületet ITT lehet elérni!

A díjátadóra ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem MÉK, B épület üvegfolyosó, 2024. június 5. 10:00-tól kerül sor.

Fotó: Agro Jager News

Díjazás

  1. helyezett: Campus Fesztivál Bérlet
  2. helyezett: Campus Fesztivál Hétvégi jegy (2 napos)
  3. helyezett: Campus Fesztivál Napijegy

Közönségdíjak: Campus Fesztivál Bérlet

Különdíjak: Élménynapok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tisztatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában, a Nagyerdei Kultúrparkban és további ajándéktárgyak.

Fotó: Agro Jager News

Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa hozzátette, hogy nem titkolt célja a pályázatnak, hogy akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódik a debreceni agrártudományi karhoz, azokat összegyűjtse és értelemszerűen összegyűjtse azokat az értékes fényképeket is, amelyek a kar történelméhez hozzátartozhatnak. Megjegyezte, hogy máris sok érdekes fénykép érkezett, amelyek agrártörténeti vonatkozása mindenképpen figyelemre méltó – tájékoztatta az Agro Jagert News Fekete István Debrecenből.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Agro Jager News

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Indul a hazai szamóca szezon!

Print Friendly, PDF & Email

Megkezdődött a hazai szamóca szezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szamóca (Fragaria x ananassa) nemesített fajtái több szempontból is a „legek” gyümölcstermő növénye. Mert, hogy ez a hivatalos neve igen kedvelt gyümölcsünknek az eper, tudományos nevén (Morus alba) elnevezéssel ellentétben. Ezek után joggal kérdezhetik a botanikában képzett fogyasztók, hogy akkor a valódi eperfa termését, hogy kell nevezni?

Fotó: Pixabay

A tájékozatlanság sajnos sokszor szül ehhez hasonló helyzeteket. Nézzük, hogy mit is értünk a „legek” alatt. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, mely hazánkban megterem így óriási az érdeklődés a gyümölcs iránt, mert a hosszú téli és tavaszi időszak után minden gyümölcskedvelő ember a friss gyümölcs zamatát szeretné a szájában érezni. Egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, szinte zöldségként termesztjük gyümölcstermő növényként, ebben is a „legekhez” tartozik. A sor tovább folytatódik azzal, hogy a legrövidebb ideig tarjuk termesztésben, csupán 1-3 évig, mert rendkívül gyorsan elöregszik, elaprósodnak a termései, ez genetikailag kódolt tulajdonsága.

legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, mely minden alkalommal tiszteletet követel, hiszen jellemzően leguggolva, vagy lehajolva tudjuk ápolni és terméseit leszedni.  Egy több hektáros tábla szinte gyümölcsmezőt mutat, a lépésnyi sor és arasznyi távolságra ültetett szamóca ültetvény képében. Szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen utántermesztehető. Az egyetlen gyümölcstermő növényünk abban is, hogy akár egy balkon ládában is termeszthető, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére. Sőt, – ötletet adva – kis területen házikertben, korszerűen egy regálon a család ellátását bőven fedezheti.

Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Talán kevesen tudják, de C-vitamin tartalma (100gr frissen szedett gyümölcs kb. 60 mg C-vitamint tartalmaz), a legmagasabb a termesztett gyümölcseink közül és ebbe beletartoznak a citrusfélék is! A C-vitamin bizonyítottan az egyik legfontosabb egészségmegőrző hatással rendelkezik.

Beszerzése házikertünkből is megoldható, azonban, ha befőzési, konzerválási terveink is vannak, akkor érdemes az erre szakosodott, jellemzően „Szedd magad” értékesítési formában működő gazdaságokat felkeresni, ahol magunk és a család tagjai szüretelhetik le a friss gyümölcsöt, nem mellesleg pedig kellemes szabadtéri, élményben gazdag tevékenység is.

Valamennyi vármegyénkben termesztik, kisebb – nagyobb volumenben, de a legnagyobb termőfelületek sorrendben, Baranya, Bács- Kiskun és Pest vármegyékre koncentrálónak. E három vármegye adja a hazai összes termésmennyiség felét. Az előző években jellemzően 600-650 ha felületen termesztettek szamócát a TERA adatok szerint. Ennél lényegesen nagyobb mennyiség is piacra találna hazánkban. Azonban az évenkénti telepítési költségek, a leszedett termések azonnali értékesítése, vagy hűtőtároló biztosítása komoly kiadásokat jelent. Az érési 4 – 6 hetes időszakban szükséges napi szintű, megbízható szedő munkaerő szükséglet, mely fáradtságos munkát jelent, kevésbé vonzó a munkavállalók körében. Döntően ez a fő probléma a hazai termesztés felfutása kapcsán. A gépesítés előrehaladása és alkalmazása, várhatóan ebben is megoldást jelenthet.

A hazai szamócatermesztés néhány fajtára szorítkozik. A legfontosabb fajták a Clery és a Asia fajták, melyek tetszetős külsejűek, megfelelő termesztés mellet jó ízűek. Nem teljes érettségben szedve és elégtelen kálium ellátás esetében a gyümölcsök savas ízűek lesznek, mellyel az újbóli visszatérő vásárlókat elveszíthetjük. Így a termesztési időszakban erre fokozottan figyeljünk. Sajnos, itt is jellemző a fokozódó importnyomás a mediterráneum és harmadik országokból, ahonnan speciális igényeknek megfelelő fajták érkeznek, melyek jellemzően kényszerérettek és kemény húsállományúak, hogy a több napos szállítást kibírják.  Alacsony zamatanyagokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a kereskedelmi pulton tarthatóságot szolgálják és kevésbé a fogyasztók igényeit.

Azt is tudnunk kell, hogy a szamóca, vagy helytelenül „eper” (talán remélhetőleg a köznyelv előbb – utóbb majd helyesen használja) nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatanyagokat és beltartalmi értékeket.

Ezért fontos a hazai ellátás fokozása, és hogy vásárláskor keressük a hazai termelők szamócáit, melyek a gyümölcsön található csészelevéllel szedettek és friss zöld állapotúak.

Az érési időszak a fűtetlen fóliás termesztésben megkezdődött, a szabadföldi ültetvényekről pedig két hét múlva, időjárástól függően április végétől- május elejétől indul. A virágzás, kötődés megfelelő, remélhetőleg a késő tavaszi fagyok is elkerülik, szükség szerint fátyolfóliával takarva védekezhetünk, így szép termésre számíthatunk.

Egy fontos tényre és talán egyetlen negatív tulajdonságra fel kell hívnunk a figyelmet. Arra érzékenyeknél, akár pár szem szamóca fogyasztása is allergiás jellegű fulladásos rohamot idézhet elő, ellenszérum hiányában tragédiát okozva, aki erre érzékeny, mindenképpen tájékozódjon.

Forrás: Komma László – NAK 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2024. április 27.

Print Friendly, PDF & Email

Az aszályindex alakulása április végén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt tíz napban gyakran csapadékos időben volt részünk. Minden nap esett valahol az országban, gyakran voltak kisebb-nagyobb záporok, a múlt kedden és e hét keddről szerdára virradó éjszaka pedig országos, áztató eső öntözte a földeket.

Ábra: MET

Országszerte több esett az ilyenkor szokásosnál, az északon és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 mm közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 mm-t mérhettünk.

A talajok nedvességellátottsága jelentősen javult a tíz nappal ezelőtti állapothoz képest. A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a 20-50 cm-es réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, 50-100 cm-en pedig továbbra is telítettek a talajok.

Az április első felét jellemző aszályos helyzet az Alföldön is megszűnt.

A folytatásban azonban ismét visszatér a száraz idő. Csütörtökön és pénteken még előfordulhatnak gyenge záporok, majd a jövő keddig országszerte száraz időre van kilátás, és csak a jövő hét közepétől várható ismét szórványos esők, záporok megjelenése. A talajok száradását a sok napsütés mellett napközben gyakran feltámadó élénk szél is elősegíti majd.

Forrás: MET

Tovább olvasom