Keressen minket

Mezőgazdaság

Indul a hazai szamóca szezon!

Print Friendly, PDF & Email

Megkezdődött a hazai szamóca szezon

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A szamóca (Fragaria x ananassa) nemesített fajtái több szempontból is a „legek” gyümölcstermő növénye. Mert, hogy ez a hivatalos neve igen kedvelt gyümölcsünknek az eper, tudományos nevén (Morus alba) elnevezéssel ellentétben. Ezek után joggal kérdezhetik a botanikában képzett fogyasztók, hogy akkor a valódi eperfa termését, hogy kell nevezni?

Fotó: Pixabay

A tájékozatlanság sajnos sokszor szül ehhez hasonló helyzeteket. Nézzük, hogy mit is értünk a „legek” alatt. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, mely hazánkban megterem így óriási az érdeklődés a gyümölcs iránt, mert a hosszú téli és tavaszi időszak után minden gyümölcskedvelő ember a friss gyümölcs zamatát szeretné a szájában érezni. Egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, szinte zöldségként termesztjük gyümölcstermő növényként, ebben is a „legekhez” tartozik. A sor tovább folytatódik azzal, hogy a legrövidebb ideig tarjuk termesztésben, csupán 1-3 évig, mert rendkívül gyorsan elöregszik, elaprósodnak a termései, ez genetikailag kódolt tulajdonsága.

legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, mely minden alkalommal tiszteletet követel, hiszen jellemzően leguggolva, vagy lehajolva tudjuk ápolni és terméseit leszedni.  Egy több hektáros tábla szinte gyümölcsmezőt mutat, a lépésnyi sor és arasznyi távolságra ültetett szamóca ültetvény képében. Szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen utántermesztehető. Az egyetlen gyümölcstermő növényünk abban is, hogy akár egy balkon ládában is termeszthető, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére. Sőt, – ötletet adva – kis területen házikertben, korszerűen egy regálon a család ellátását bőven fedezheti.

Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Talán kevesen tudják, de C-vitamin tartalma (100gr frissen szedett gyümölcs kb. 60 mg C-vitamint tartalmaz), a legmagasabb a termesztett gyümölcseink közül és ebbe beletartoznak a citrusfélék is! A C-vitamin bizonyítottan az egyik legfontosabb egészségmegőrző hatással rendelkezik.

Beszerzése házikertünkből is megoldható, azonban, ha befőzési, konzerválási terveink is vannak, akkor érdemes az erre szakosodott, jellemzően „Szedd magad” értékesítési formában működő gazdaságokat felkeresni, ahol magunk és a család tagjai szüretelhetik le a friss gyümölcsöt, nem mellesleg pedig kellemes szabadtéri, élményben gazdag tevékenység is.

Valamennyi vármegyénkben termesztik, kisebb – nagyobb volumenben, de a legnagyobb termőfelületek sorrendben, Baranya, Bács- Kiskun és Pest vármegyékre koncentrálónak. E három vármegye adja a hazai összes termésmennyiség felét. Az előző években jellemzően 600-650 ha felületen termesztettek szamócát a TERA adatok szerint. Ennél lényegesen nagyobb mennyiség is piacra találna hazánkban. Azonban az évenkénti telepítési költségek, a leszedett termések azonnali értékesítése, vagy hűtőtároló biztosítása komoly kiadásokat jelent. Az érési 4 – 6 hetes időszakban szükséges napi szintű, megbízható szedő munkaerő szükséglet, mely fáradtságos munkát jelent, kevésbé vonzó a munkavállalók körében. Döntően ez a fő probléma a hazai termesztés felfutása kapcsán. A gépesítés előrehaladása és alkalmazása, várhatóan ebben is megoldást jelenthet.

A hazai szamócatermesztés néhány fajtára szorítkozik. A legfontosabb fajták a Clery és a Asia fajták, melyek tetszetős külsejűek, megfelelő termesztés mellet jó ízűek. Nem teljes érettségben szedve és elégtelen kálium ellátás esetében a gyümölcsök savas ízűek lesznek, mellyel az újbóli visszatérő vásárlókat elveszíthetjük. Így a termesztési időszakban erre fokozottan figyeljünk. Sajnos, itt is jellemző a fokozódó importnyomás a mediterráneum és harmadik országokból, ahonnan speciális igényeknek megfelelő fajták érkeznek, melyek jellemzően kényszerérettek és kemény húsállományúak, hogy a több napos szállítást kibírják.  Alacsony zamatanyagokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a kereskedelmi pulton tarthatóságot szolgálják és kevésbé a fogyasztók igényeit.

Azt is tudnunk kell, hogy a szamóca, vagy helytelenül „eper” (talán remélhetőleg a köznyelv előbb – utóbb majd helyesen használja) nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatanyagokat és beltartalmi értékeket.

Ezért fontos a hazai ellátás fokozása, és hogy vásárláskor keressük a hazai termelők szamócáit, melyek a gyümölcsön található csészelevéllel szedettek és friss zöld állapotúak.

Az érési időszak a fűtetlen fóliás termesztésben megkezdődött, a szabadföldi ültetvényekről pedig két hét múlva, időjárástól függően április végétől- május elejétől indul. A virágzás, kötődés megfelelő, remélhetőleg a késő tavaszi fagyok is elkerülik, szükség szerint fátyolfóliával takarva védekezhetünk, így szép termésre számíthatunk.

Egy fontos tényre és talán egyetlen negatív tulajdonságra fel kell hívnunk a figyelmet. Arra érzékenyeknél, akár pár szem szamóca fogyasztása is allergiás jellegű fulladásos rohamot idézhet elő, ellenszérum hiányában tragédiát okozva, aki erre érzékeny, mindenképpen tájékozódjon.

Forrás: Komma László – NAK 

Mezőgazdaság

A vágótehén termelői ára 24 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI vágási statisztikai adatokat közölt:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–márciusában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 14,8 százalékkal csökkent a 2023. január–márciusi mennyiséghez képest. Az összes vágás csaknem kétharmadát adó tehenek vágása mintegy 17,6 százalékkal, az üszőké 21,4 százalékkal volt kevesebb, a bikáké 1,1 százalékkal mérséklődött.

Fotó: AKI

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 14,3 százalékkal bővült (11,3 ezer tonna), értéke 7,4 százalékkal emelkedett 2024 január–februárjában 2023 azonos időszakához képest. A főbb partnerek Koszovó, Horvátország, Ausztria, Törökország és Albánia voltak. Magyarország élőmarha-importja 48,7 százalékkal 3,8 ezer tonnára, értéke 51,4 százalékkal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint kétharmada Olaszországból, Dániából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 19,2 százalékkal (1,4 ezer tonna), értéke csaknem 23 százalékkal csökkent. A marhahúsimport volumene 20,6 százalékkal (2,2 ezer tonna), értéke 10,8 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Ábra: AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 774 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 áprilisában, ami 7 százalékkal mérséklődött 2023 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 11 százalékkal, a vágótehéné 24 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 10. szám.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Ne hagyja az utolsó pillanatra az egységes kérelem benyújtását!

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár 2024. június 10-ig várja az egységes kérelmek benyújtását ügyfeleitől.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár 2024. június 10-ig várja az egységes kérelmek benyújtását ügyfeleitől.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Idén 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Május 15-ig több, mint 82 ezer gazdálkodó nyújtotta be területalapú igényléseit közel egymillió-négyszázezer hektárra, mely körülbelül a gazdálkodók felét és a területek egyötödét teszi ki.

A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon túl, a kapcsolódó nemzeti támogatások, valamint a vidékfejlesztési program intézkedései esetében kell az egységes kérelem benyújtó felületét használni.

Akik még nem nyújtották be az idei igénylésüket, azoknak javasoljuk, hogy tegyék meg minél hamarabb, hiszen június 11-től kezdődően már nincs lehetőség egységes kérelem benyújtására vagy a benyújtott kérelem módosítására.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

50 éves kapcsolat

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont a Pannonia szlovén-osztrák-magyar határmenti erdészeti szakmai találkozónak.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont a Pannonia szlovén-osztrák-magyar határmenti erdészeti szakmai találkozónak. Ezúttal (nem először) a klímaváltozás már az erdőkben is tapasztalt hatása volt a fő téma.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szlovénia pannon jellegű erdei a Muravidéken, a határos Délnyugat-Dunántúl (Zala és Vas vármegye), valamint Ausztria Burgenland tartománya hasonló éghajlati, talajtani és erdőtársulási adottságokkal rendelkezik. A Pannonia Napok célja, hogy az együttműködő partnerek megismerhessék egymás jó gyakorlatait, az aktuális problémákra, kihívásokra közösen keressék a megoldás lehetőségét, emellett a személyes kapcsolat is eredményesebbé váljon. A kapcsolatfelvételt az Országos Erdészeti Egyesület 1972. évi vándorgyűlésén a szlovén Muravidéki Erdészeti Egyesület képviseletében Nemesszeghy László erdőmérnök kezdeményezte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az első Pannonia határmenti szakmai találkozót 1973-ban tartották. Azóta egy év kihagyással (a Covid miatt) minden évben összejönnek a Maribori, a Podravjei, a Burgenlandi, a Nagykanizsai valamint a Szombathelyi Helyi Csoportok képviselői, hogy megismerjék és értékeljék egymás szakmai eredményeit, problémáit, mégpedig az erdőben.
A Pannonia Erdésztalálkozó résztvevőit a Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központban Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, valamint Kardos Bendegúz, az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportjának elnöke köszöntötte az erdész elődök emlékfája előtt.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Dr. Borovics Attila , a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója a magyar erdőkben a napi gyakorlatban is érzékelhető éghajlatváltozásról és az emberi beavatkozás fontosságáról beszélt. A folyamat most százszor gyorsabb, mint a jégkorszakot követő felmelegedés során. Ehhez a sebességhez a természet nem tud alkalmazkodni. A megfelelő fafajok, és az erdők kezelési módjának megválasztása fontos eszköze lehet annak, hogy ne tűnjenek el az erdők, és az erdei szolgáltatások minősége és elérhetősége se csökkenjen számottevően. Az Erdészeti Tudományos Intézet kutatásainak eredményei hozzájárulnak a probléma kezelését szolgáló innovációk kidolgozásához. A klímaváltozás hatásait mérséklő döntéstámogatási rendszer (SiteViewer, www.ertigis.hu) ma már a gyakorló erdőgazdálkodók napi munkájának része. – hangzott el.

A Pannonia Erdésztalálkozó 1997-ben állított, 25. jubileumi emléktáblája mellé került az együttműködés idei, 50. évfordulója alkalmából készült újabb faragott fa tábla, amelyet Bakó Csaba, az Országos Erdészeti Egyesület Nyugat-dunántúli régióképviselője, a Szombathelyi Helyi Csoport korábbi és Kardos Bendegúz jelenlegi elnöke leplezett le. A három ország képviselői itt elhelyezték babérkoszorúikat. Vlado Bratkovic, az együttműködés egyik meghatározó egyénisége úgy fogalmazott: „Az erdészek, barátok nem csak a Pannonia Találkozót hozták létre, hanem letették az Európai Unió alapjait.” Ezután faültetés következett, a három ország jellemző fafajai is díszítik mostantól az ökoturisztikai központ parkját. A szlovén maribori és muraszombati csoport kislevelű hársat, az ausztriai Burgenlandból érkezett küldöttség kocsánytalan tölgyet, a magyar erdészek pedig kocsányos tölgyet ültettek el.

A szakmai program Vas vármegye legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a Farkas-erdőben folytatódott, a találkozó résztvevői megismerhették az erdő történetét, Scherg Lőrinc erdőmester munkásságát, a jelenlegi erdőkezelési módokat. A Scherg Lőrinc kilátóról pedig felülről is megtekinthették a tájat. A találkozó második napján pedig a Jeli Arborétumot járták be a pannon erdészek.

A következő évben Szlovéniában, a Maribori Helyi Csoport lesz a házigazdája az eseménynek.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Tovább olvasom