Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

A szójabab és a repcemag termelői ára meghaladta a tavalyit

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a repce és szójabab piacáról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 5 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 68,6 ezer forint/tonnáért (–7 százalék) forgott ugyanekkor.

Fotó: Pixabay

A takarmánykukorica átlagosan 66,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát május harmadik hetében, ami az egy évvel korábbitól 11 százalékkal maradt el. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése 6000 forinttal 72 ezer, a novemberi 5000 forinttal 71 ezer forint/tonnára emelkedett május 13. és 24. között.

A szójabab termelői ára 181,2 ezer forint/tonna volt (+14 százalék) május harmadik hetében. Ezzel egy időben a full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 210,5 ezer forint/tonna (–17 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették.

A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 159,6 ezer forint/tonna volt május harmadik hetében, az egy évvel korábbit 4 százalékkal múlta felül.

A magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 147,4 ezer (+8 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 143,7 ezer forint/tonnáért (–5 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők május harmadik hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 145,9 ezer forint/tonna (–2 százalék) volt.

A repcemag heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 10. szám.

Forrás: AKI

Mezőgazdaság

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon!

Print Friendly, PDF & Email

Az aratás miatt megnőtt a mezőgazdasági munkagépek száma a közutakon.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy idén sokkal korábban, június elején kezdődött meg a korai őszi árpa betakarításával az aratás a földeken. Az ország kenyere idén is biztosított, amiért kiemelt köszönettel tartozunk minden gazdának – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a nyári betakarítási munkálatok következtében, az autósok az utakon gyakran találkozhatnak mezőgazdasági munkagépekkel is. A miniszter ezért nagyobb figyelmet kér a közlekedésben résztvevőktől. A balesetek elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve óvatosabban közlekedjünk. Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek mögött feltorlódhat a forgalom. A nagyobb sebességgel haladó járművek vezetői, így csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságosan kivitelezhető és a befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható. A nagyméretű gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra – figyelmeztetett a tárcavezető.

A miniszter arra számít, hogy az idei időjárás következtében a nyári betakarítási munkálatok a szokásosnál sokkal előbb befejeződhetnek. Fontos ugyanakkor, hogy a földekről a termények minél hamarabb érjék el a célállomásaikat. Az eredményes aratás, illetve a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához, amiért nem lehetünk elég hálásak az ágazat szereplőinek – húzta alá az agrártárca vezetője.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Megkezdődött az egyeztetés a kedvezményezettekkel a Területi Monitoring Rendszer által észlelt potenciális meg nem felelésekről

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésé

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésével végzett idei évi ellenőrzéseket, melyek során az érintett gazdálkodók egyeztetés keretében értesülnek a Területi Monitoring Rendszer (TMR) által detektált potenciális meg nem felelésekről.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Lényeges kiemelni, hogy az egyeztetés célja a kedvezményezett bevonásával történő tényállás tisztázás, a kérelemállomány szankciómentes javítása, az igényelt támogatások kifizetéséhez szükséges adminisztratív ellenőrzési folyamatok felgyorsítása, további kiegészítő helyszíni ellenőrzések lefolytatása nélkül.

Mindezek értelmében kérjük a gazdálkodókat, hogy szíveskedjenek a TMR egyeztető levélben foglaltakat áttanulmányozni és felmérni, hogy a TMR által jelzett meg nem felelés valóban fennáll-e, vagy az adott tábla vonatkozásában esetleg fals jelzésről van szó.

Az első ellenőrzési körben tiltott kaszálással, vagy éppen a vállalt kaszálás elmaradásával összefüggésben kaphatnak egyeztető levelet a gazdálkodók. Ezek mellett a tábla nem egységes felszínborítottsága, illetve az igényelt hasznosítástól eltérő növénykultúra érzékelése okán adott jelzéseket a TMR, amely esetekben ugyancsak uniós kötelezettség a gazdálkodókkal történő hivatalos kapcsolatfelvétel és egyeztetés. Ahogyan azt a fentiekben is kiemeltük, az elsődleges szempont a gazdálkodókkal történő párbeszéd, a kérelemállomány javítása. Amennyiben tehát a TMR által tett megállapítás valós, kérjük, hogy az egységes kérelem kerüljön kijavításra elsődlegesen W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024 bizonylat beadásával.

Amennyiben azonban a TMR az időjárási viszonyok okán esetleg fals jelzést adott – a júniusi vizsgálatoknál egyes esetekben a vetési idők eltolódása miatt a tavaszi vetésű kalászos növénykultúra és a kukorica/napraforgó állományok keveredése tapasztalható –, akkor kérjük, hogy a gazdálkodók a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül, a kapott fényképfeladat teljesítésével az ellenőrzött tábla valós állapotáról georeferált fényképet készíteni. Minden beküldött, felhasználható fénykép elősegíti a TMR folyamatos fejlesztését is és így a pontosabb területi viszonyok meghatározását, a fals jelzések kiszűrését.

A hasonló esetekben a kedvezményezett georeferált fénykép beküldésével tudja igazolni a TMR téves jelzését, a felhasználható fényképek beküldésével elkerülhető az érintett tábla helyszíni ellenőrzés keretében történő további vizsgálata, így pedig felgyorsítható az igényelt támogatás megítélésének folyamata.

A TMR egyeztető levél megküldését követő napon, az érintett gazdálkodó mobilGAZDA alkalmazásába fényképfeladat is kiadásra kerül annak érdekében, hogy amennyiben a kedvezményezett nem ért egyet a TMR általi megállapítottakkal, akkor visszaigazolhassa az ellenőrzött táblán fennálló állapotokat a Kincstár felé.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságnak az unió legfontosabb szakpolitikái között kell lennie

Print Friendly, PDF & Email

A július 1-jén kezdődik magyar EU-elnökség

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A július 1-jén kezdődő magyar EU-elnökség során arra törekszünk, hogy a mezőgazdaság bekerüljön a következő uniós ciklus legfontosabb szakpolitikái közé – jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Luxemburgban.

Fotó: AM

Nagy István az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a jövő agráriuma válságálló, versenyképes, fenntartható, gazdaközpontú és tudásalapú legyen. A belga elnökség által még nem lezárt agrárdossziékat a magyar elnökség tovább fogja vinni, de Magyarország új dossziékat is fog nyitni, mint például az élelmiszerpazarlás elleni fellépés vagy a talajvédelem területén – mondta.

Mivel a magyar elnökség egy része egy időközi szakaszban zajlik, Magyarország iránymutatást kíván adni a következő Európai Bizottságnak a mezőgazdaság területén. Az elnökség során olyan tanácsi következtetéseket kell elfogadni, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen az elkövetkező öt év közös agrárpolitikája, és milyen egyszerűsítések, új szabályok lépjenek életbe – részletezte. “Azt reméljük, hogy a jövőben egy olyan új közös agrárpolitikát tudunk megvalósítani, ami sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz” – tette hozzá. Nagy István arról is beszámolt, hogy a tanácsüléssel együtt a V4-es országok agrárminiszterei is tárgyaltak. Úgy véli, jó lesz az együttműködés a július 1-jén induló lengyel V4-es elnökséggel, és “Magyarország olyan ügyeket fog előtérbe helyezni, amely a visegrádi négyek számára rendkívüli előnyökkel járhat.”

Az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatban az agrárminiszter elmondta, hogy a Tanács elnökségének keretében Magyarország feladata az lesz, hogy nyomon kövesse és jelezze az Európai Bizottság felé mindazokat a folyamatokat, amelyek Ukrajnából akár a gabonaexport vagy bármely más élelmiszer terén történnek. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy a legfrissebb adatokat és a leghitelesebb adatokat tudjuk letenni az asztalra, és gyors válaszreakciókat tudjunk elérni” – hívta fel a figyelmet.
Nagy István szerint fontos továbbá, hogy miután a tengeri kikötők megnyíltak, és így szabaddá váltak Ukrajna hagyományos agrárpiacai a Közel-Keleten, illetve Ázsiában és Afrikában, Kijevet arra kell bíztatni, hogy ott adja el termékeit.

Az agrárminiszter azt is kiemelte, hogy az Európai Unióba érkező minden élelmiszerre, mezőgazdasági termékre ugyanaz a termelési szabály vonatkozzon, és ezeknek érvényesnek kell lennie minden, az unióban előállított termékre is.
“Azt, hogy ezek a szabályok vonatkozzanak az EU-ban előállított termékekre is, a lehető legnagyobb erővel ki kell kényszeríteni, mert így tudnak a gazdák védetté válni, és versenyben maradni” – mutatott rá Nagy István.

Forrás: AM
Tovább olvasom