Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Különleges szolgálati kutyák: a foxterrier

Print Friendly, PDF & Email

Enzo, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának robbanóanyag-kereső foxterriere:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A foxterrier fajtát vagy foxit már a 16. században bejegyezték, kártevők ellen tenyésztették ki, de vadászebnek is alkalmas. Játékos, bátor, mozgékony és tanulékony, munkakutyaként is bevált, a rendőrségnél mégis ritkaságszámba megy. Pedig Enzo, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának robbanóanyag-keresője remekül teljesít.

Enzo gazdájával, Balogh Róbert főtörzszászlóssal a kutyás tűzszerész munkáról beszélgettünk.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Mikor döntött úgy, hogy rendőr lesz?

– A rendőri munka először nem volt tervben, a sorkatonaság után beszéltem több olyan ismerősömmel, akik rendőrként szolgáltak, ők mondták, hogy ez egy kalandos, nekem való élet lenne, így belevágtam. Harminc éve, 1994-ben szereltem fel. A Mosonyi utcában kezdtem a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályán járőrkutya-vezetőként. Az elejétől célirányosan kutyás rendőrnek készültem, 1997-ben kerültem át a Készenléti Rendőrséghez, ahonnét két másik kollégámmal választottak ki minket a Köztársasági Őrezred frissen alakult kutyás alosztályához 1999-ben. Három évtizeddel a hátam mögött úgy gondolom, ez a karrierem csúcsa, ahol most vagyok.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Mennyi idősen alakult ki a „kutyaszerelem”?

– Mint mindenkinél, nálam is gyermekkorban indult a vonzalom. Borsodban, Miskolctól 40 perc autóútra éltünk egy kis faluban, kertes házban, mindig volt körülöttem kutya, akár két-három is. Imádtam velük foglalkozni, így amikor felszereltem, magától értetődött, hogy kutyás rendőr szeretnék lenni. Elvégeztem a képzést, majd járőrkutya-vezetőként kezdtem, de később megtetszett a tűzszerész szolgálat, így továbbképzés után kutyás tűzszerész lettem.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Hány szolgálati ebbel dolgozott? Milyenek a tapasztalatai az eltérő fajtákkal?

– A harminc év alatt négy szolgálati állatom volt. Először egy fekete német juhásszal, egy járőrkutyával dolgoztam, ezután pedig robbanóanyag-keresőből volt a kezem alatt három, egy német juhász és két foxterrier, egy drótszőrű és most egy simaszőrű. Tapasztalatom szerint a foxik tovább bírják ezt a fajta munkát. 2006 óta dolgozom kis testűekkel, és kifejezetten kedvelem az ilyen típusú munkakutyákat, könnyebben kezelhetők, jobban kézre állnak. Azt viszont nem tagadhatom, hogy nagyon nehéz volt az átállás a járőrfeladatokról a keresőkutyás mentalitásra. A két világot össze sem lehet hasonlítani, annyira más. A járőrkutyás szolgálat a kőbe vésett szabályok világa, el kell érni, hogy az eb csak azt csinálja, amire utasítást kap, nincs helye az önfejűségnek. Ezzel szemben egy keresőkutyánál nagyon jól ki lehet használni az állat ösztönös találékonyságát, így bíznom kell a szimatában és abban, hogy jól képeztem ki. Magamat is nagyon szabálykövető rendőrnek, de önfejű embernek tartom, így jól kiegészítjük egymást Enzóval.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Mik az előnyei, a hátrányai a kis testű állatoknak?

– A kis testűek általában nagyon fürgék, nagyon magasra is könnyen felszaladnak. Ha szükséges, kézzel is fel lehet tenni őket szekrények tejére, hogy ott keressenek. Emellett szűk helyekre is bebújnak, ahová a nagyobb testű kutyákkal már nem vagy csak nehezen fér be az ember. Ráadásul a terrier kifejezetten kotorékfajta, törekszik, hogy beássa magát a szag forrásához, ezt egy nagyobb testűvel fizikailag lehetetlen kivitelezni. A foxterrier igazi vadászkutya, folyamatos, vele született készsége a szimatolás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy laikus megnéz, mondjuk, egy gépkocsi-átvizsgálást, láthatja, hogy míg egy juhászkutya a járművet körbeszagolva „rajzolja” a tárgyat, addig a foxihoz hasonló vadászebek inkább a levegőben szaglásznak. Ez a kívülről szétszórtnak tűnő mozgás abból ered, hogy a vadászkutyák a levegőből veszik a szagot, nem a tárgyakról, mivel ők légszimatból dolgoznak hihetetlen pontossággal. A kis méret azonban nemcsak előny lehet, hanem hátrányt is okozhat, amikor a kutya szeretne ugyan jelezni, de még hiányzik neki tíz centi ahhoz, hogy pontosan megmutassa, hol találta, amit keresünk. Ilyenkor fel kell emelni, fel kell rakni, hogy folytathassa a munkát.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Mit érdemes tudni Enzóról?

– Enzo simaszőrű foxterrier, most múlt hatéves. Két hónaposan hoztuk el a tenyésztőtől, célirányosan olyan kutyát kerestünk, amelyik megfelel erre a feladatkörre, alkalmas robbanóanyag-keresőnek. Enzo minden akadályt fényesen vett, láttuk, hogy nagyon jó alaptulajdonságokkal rendelkező kutyával dolgozhatunk, akiben van potenciál. Gyerekkoromban volt egy foxink, ebből az igazi „szerelemből” sokat tanultam, valamint Enzo előtt dolgoztam már foxterrierrel, Zeusszal, így volt viszonyítási alapom.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Meddig tartott a kiképzése?

– Fontos, hogy nincs olyan fajta, amelyik alkalmasabb lenne robbanóanyag-keresésre, mint a többi, ez mindig az adott kutyán múlik, hogy mennyire tud belehelyezkedni a feladatba. Az alapképzés négy hónapig tart, amit le lehet rövidíteni kettőre, ha gyakorlott a kutyavezető, de a körülményektől függően elhúzódhat akár fél évig is, hiszen munka mellett folyik a képzés. Az eb gyakorlás közben a legelterjedtebb robbanóanyag szagmintáját tartalmazó tartályt keresi, ha megtalálja, jutalmazzuk, ami Enzo esetében egy kiadós labdajátékot és dögönyözést jelent. Vele négy-hat hónap alatt értünk el oda, ahonnét már magabiztosan végezte a feladatokat. De ehhez az is kellett, hogy folyamatosan terheljük, hogy éles helyzetekben is bizonyítson, és lássuk, hogyan reagál. Én éppen ezért azt mondom, nincs olyan, hogy véget ért a kutya képzése. Soha nincs kész, ahogy a jó pap, a munkakutya is holtig tanul, a vezetőjével együtt. Mindig szembejöhet olyan új kihívás, amivel addig még nem találkoztunk, ez lehet akár egy újfajta robbanószer, egy eddig ismeretlen elkövetési forma is, amire nekünk reagálnunk kell.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Volt emlékezetes feladat?

– Már az is emlékezetes volt, amikor úgy döntöttem, terrierekkel fogok dolgozni. Az ötlet 2004-ben vetődött fel bennem, annak ellenére, hogy volt olyan álláspont a szakmában, ami szerint ez a fajta erre a munkára alkalmatlan. Más kollégák óvatosabban fogalmaztak, amikor azt mondták, óriási fába vágtam a fejszémet, amikor foxikkal kezdtem foglalkozni. Az elmúlt 18 év azonban igazolta azt a gondolatomat, hogy a foxterrierek is megállják helyüket ebben a szakmában. Enzóval nagyon sok személyvédelmi munkában dolgoztunk együtt, emlékezetes maradt Ferenc pápa mindkét magyarországi látogatása. Én mindig kifejezetten élveztem a személybiztosításokat, amikor rengeteg dologra kellett figyelni, sokfelé jártunk, változatos terepen dolgozhattunk. Ez a kutyának is jót tesz, új tapasztalatokat szerez, tanulhat, fejlődhet. Mindig jó volt látni, amikor Enzo a nyüzsgő tömegben is pontosan koncentrált a feladatára, az új szagok, ingerek nem vonták el a figyelmét a munkáról.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Mennyire formálják egymást?

– Teljes a kölcsönhatás. A kutyát meg lehet próbálni az emberhez faragni, de közben az embernek is változnia, tanulnia kell. Erre jó példa az én esetemben az átállás járőrkutyásról keresőkutyás szolgálatra, aminél csak egy nehezebb volt, amikor egy német juhász után át kellett szoknom egy terrierre. Még a helyes pórázkezelést is hetekbe tellett megtanulni, annyira más világ a két fajta. A német juhász nagy testű, lassabban mozog, lomhább, a foxi ezzel szemben mozgékony, rohangászik, mire megfogtam volna, már kétszer átszaladt a lábam között, és megkötözött a pórázával.

Fotó: Szabó Gabriella – Rendőrség

– Hogyan lehet valaki sikeres kutyás rendőr?

– Szerintem mindenki magában érzi, hogy szereti-e annyira őket, hogy egy életen át velük foglalkozzon ne csak házi kedvencként, hiszen ezek az állatok munka-, szolgálati kutyák, ami nagyon sok pluszfelelősséget jelent. Persze meg lehet tanulni a szakmát, bizonyos tekintetben ez néha jobb is, mint ha valaki már kapott mindenféle oktatást, képzést máshol, amit a rendőri kutyavezető-kiképzés során kell majd lebontani és átalakítani, annyira speciális ez a szakma. Sokkal nehezebb a rossz beidegződéseket megváltoztatni, mint a nulláról építkezni. Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember tisztában legyen vele, a kutyája nem csak egy eszköz, mint a fegyvere, amit két hét szabadság után újra felvehet, ezek a szolgálati állatok folyamatos képzést, törődést igényelnek, ez mély elköteleződés. Ez az életmód nagyon sok alkalmazkodással és lemondással is jár, figyelembe kell venni a szolgálati kutya életritmusát, szokásait, de a közös munka öröme és az a kapocs, ami kialakul, leírhatatlan.

Forrás: K. D. – Rendőrség

Mezőgazdaság

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon!

Print Friendly, PDF & Email

Az aratás miatt megnőtt a mezőgazdasági munkagépek száma a közutakon.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy idén sokkal korábban, június elején kezdődött meg a korai őszi árpa betakarításával az aratás a földeken. Az ország kenyere idén is biztosított, amiért kiemelt köszönettel tartozunk minden gazdának – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a nyári betakarítási munkálatok következtében, az autósok az utakon gyakran találkozhatnak mezőgazdasági munkagépekkel is. A miniszter ezért nagyobb figyelmet kér a közlekedésben résztvevőktől. A balesetek elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve óvatosabban közlekedjünk. Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek mögött feltorlódhat a forgalom. A nagyobb sebességgel haladó járművek vezetői, így csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságosan kivitelezhető és a befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható. A nagyméretű gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra – figyelmeztetett a tárcavezető.

A miniszter arra számít, hogy az idei időjárás következtében a nyári betakarítási munkálatok a szokásosnál sokkal előbb befejeződhetnek. Fontos ugyanakkor, hogy a földekről a termények minél hamarabb érjék el a célállomásaikat. Az eredményes aratás, illetve a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához, amiért nem lehetünk elég hálásak az ágazat szereplőinek – húzta alá az agrártárca vezetője.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Megkezdődött az egyeztetés a kedvezményezettekkel a Területi Monitoring Rendszer által észlelt potenciális meg nem felelésekről

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésé

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésével végzett idei évi ellenőrzéseket, melyek során az érintett gazdálkodók egyeztetés keretében értesülnek a Területi Monitoring Rendszer (TMR) által detektált potenciális meg nem felelésekről.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Lényeges kiemelni, hogy az egyeztetés célja a kedvezményezett bevonásával történő tényállás tisztázás, a kérelemállomány szankciómentes javítása, az igényelt támogatások kifizetéséhez szükséges adminisztratív ellenőrzési folyamatok felgyorsítása, további kiegészítő helyszíni ellenőrzések lefolytatása nélkül.

Mindezek értelmében kérjük a gazdálkodókat, hogy szíveskedjenek a TMR egyeztető levélben foglaltakat áttanulmányozni és felmérni, hogy a TMR által jelzett meg nem felelés valóban fennáll-e, vagy az adott tábla vonatkozásában esetleg fals jelzésről van szó.

Az első ellenőrzési körben tiltott kaszálással, vagy éppen a vállalt kaszálás elmaradásával összefüggésben kaphatnak egyeztető levelet a gazdálkodók. Ezek mellett a tábla nem egységes felszínborítottsága, illetve az igényelt hasznosítástól eltérő növénykultúra érzékelése okán adott jelzéseket a TMR, amely esetekben ugyancsak uniós kötelezettség a gazdálkodókkal történő hivatalos kapcsolatfelvétel és egyeztetés. Ahogyan azt a fentiekben is kiemeltük, az elsődleges szempont a gazdálkodókkal történő párbeszéd, a kérelemállomány javítása. Amennyiben tehát a TMR által tett megállapítás valós, kérjük, hogy az egységes kérelem kerüljön kijavításra elsődlegesen W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024 bizonylat beadásával.

Amennyiben azonban a TMR az időjárási viszonyok okán esetleg fals jelzést adott – a júniusi vizsgálatoknál egyes esetekben a vetési idők eltolódása miatt a tavaszi vetésű kalászos növénykultúra és a kukorica/napraforgó állományok keveredése tapasztalható –, akkor kérjük, hogy a gazdálkodók a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül, a kapott fényképfeladat teljesítésével az ellenőrzött tábla valós állapotáról georeferált fényképet készíteni. Minden beküldött, felhasználható fénykép elősegíti a TMR folyamatos fejlesztését is és így a pontosabb területi viszonyok meghatározását, a fals jelzések kiszűrését.

A hasonló esetekben a kedvezményezett georeferált fénykép beküldésével tudja igazolni a TMR téves jelzését, a felhasználható fényképek beküldésével elkerülhető az érintett tábla helyszíni ellenőrzés keretében történő további vizsgálata, így pedig felgyorsítható az igényelt támogatás megítélésének folyamata.

A TMR egyeztető levél megküldését követő napon, az érintett gazdálkodó mobilGAZDA alkalmazásába fényképfeladat is kiadásra kerül annak érdekében, hogy amennyiben a kedvezményezett nem ért egyet a TMR általi megállapítottakkal, akkor visszaigazolhassa az ellenőrzött táblán fennálló állapotokat a Kincstár felé.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságnak az unió legfontosabb szakpolitikái között kell lennie

Print Friendly, PDF & Email

A július 1-jén kezdődik magyar EU-elnökség

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A július 1-jén kezdődő magyar EU-elnökség során arra törekszünk, hogy a mezőgazdaság bekerüljön a következő uniós ciklus legfontosabb szakpolitikái közé – jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Luxemburgban.

Fotó: AM

Nagy István az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a jövő agráriuma válságálló, versenyképes, fenntartható, gazdaközpontú és tudásalapú legyen. A belga elnökség által még nem lezárt agrárdossziékat a magyar elnökség tovább fogja vinni, de Magyarország új dossziékat is fog nyitni, mint például az élelmiszerpazarlás elleni fellépés vagy a talajvédelem területén – mondta.

Mivel a magyar elnökség egy része egy időközi szakaszban zajlik, Magyarország iránymutatást kíván adni a következő Európai Bizottságnak a mezőgazdaság területén. Az elnökség során olyan tanácsi következtetéseket kell elfogadni, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen az elkövetkező öt év közös agrárpolitikája, és milyen egyszerűsítések, új szabályok lépjenek életbe – részletezte. “Azt reméljük, hogy a jövőben egy olyan új közös agrárpolitikát tudunk megvalósítani, ami sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz” – tette hozzá. Nagy István arról is beszámolt, hogy a tanácsüléssel együtt a V4-es országok agrárminiszterei is tárgyaltak. Úgy véli, jó lesz az együttműködés a július 1-jén induló lengyel V4-es elnökséggel, és “Magyarország olyan ügyeket fog előtérbe helyezni, amely a visegrádi négyek számára rendkívüli előnyökkel járhat.”

Az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatban az agrárminiszter elmondta, hogy a Tanács elnökségének keretében Magyarország feladata az lesz, hogy nyomon kövesse és jelezze az Európai Bizottság felé mindazokat a folyamatokat, amelyek Ukrajnából akár a gabonaexport vagy bármely más élelmiszer terén történnek. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy a legfrissebb adatokat és a leghitelesebb adatokat tudjuk letenni az asztalra, és gyors válaszreakciókat tudjunk elérni” – hívta fel a figyelmet.
Nagy István szerint fontos továbbá, hogy miután a tengeri kikötők megnyíltak, és így szabaddá váltak Ukrajna hagyományos agrárpiacai a Közel-Keleten, illetve Ázsiában és Afrikában, Kijevet arra kell bíztatni, hogy ott adja el termékeit.

Az agrárminiszter azt is kiemelte, hogy az Európai Unióba érkező minden élelmiszerre, mezőgazdasági termékre ugyanaz a termelési szabály vonatkozzon, és ezeknek érvényesnek kell lennie minden, az unióban előállított termékre is.
“Azt, hogy ezek a szabályok vonatkozzanak az EU-ban előállított termékekre is, a lehető legnagyobb erővel ki kell kényszeríteni, mert így tudnak a gazdák védetté válni, és versenyben maradni” – mutatott rá Nagy István.

Forrás: AM
Tovább olvasom