Keressen minket

Mezőgazdaság

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

Oktatási programot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Közzétéve:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

 

Az élelmiszerlánc biztonsága és fenntarthatósága közös felelősségünk, amelyben a tisztességes vállalkozások mellett a vásárlóknak is kiemelt szerepük van. A hosszútávú cél olyan tudatos fogyasztók nevelése, akik felismerik a kockázatokat, tudják, mit tehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülése érdekében, valamint a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a mindennapi döntéseik során. E cél érdekében indult el 2017-ben a Nébih Oktatási Programja, mely során a hivatal munkatársai már több mint 28 ezer óvodást, általános és középiskolás diákot látogattak meg, és 600-nál is több foglalkozást, előadást tartottak az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszerpazarlás legfontosabb kérdéseiről.

A már meglévő és a www.nebihoktatas.hu oldalon elérhető „kulcsrakész” oktatási anyagok és kiadványok köre 2024-ben új interaktív anyagokkal bővült. A hivatal az Okos Doboz csapatával olyan alapvető élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó kérdéseket dolgozott fel, mint hogy mit hova pakoljunk a hűtőben és ennek mi a jelentősége? A lejárt joghurtot megehetjük-e még? Vagy, hogy mikor hág tetőfokára a szalmonella-buli? Mindezt a fiatalok számára szerethető és izgalmas online, interaktív formában. Az Okos Doboz oldalán elérhető, középiskolásoknak szóló gyűjtemény idén ősszel az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerminőség, az élelmiszerpazarlás és a fenntarthatóság témájában további elemekkel bővül majd.

A nyáriszünet elejétől a hivatal rendszeres oktatási rovattal is jelentkezik a Facebook és Instagram oldalain. E felületeken elsősorban az érdeklődő pedagógusok, szülők, valamint a lelkes fiatalok kaphatnak képet az Oktatási Program tartalmairól, valamint tájékozódhatnak az aktualitásokról.
A szemléletformálásban a legfontosabb szövetségesek a pedagógusok. A velük való közvetlenebb kapcsolattartás érdekében tematikus pedagógus hírlevél indul, amelyből a témához kapcsolódó, releváns oktatási anyagokról, újdonságokról értesülhetnek a feliratkozók. A pedagógusok visszajelzéseire is nagyban számít a Nébih, hiszen ez a fejlődés egyik záloga. Ehhez kapcsolódik az a cél is, hogy az oktatási portfólió bővítése a szaktanárok igényeihez igazodjon, ugyanis az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás a legtöbb tantárgy tananyagába beilleszthető.
A Nébih kiadványaiból a pedagógusok mintapéldányokat is igényelhetnek, ami segíti őket, abban, hogy élelmiszerekhez kötődően megbízható, korszerű ismeretekkel egészítsék ki az órákat, foglalkozásokat. A tudáscsomag emellett az egyéb iskolai programok (délutáni foglalkozások, szakkörök, erdei iskola, témahetek, tematikus napok) színesítésére is alkalmas.

Aktuális kiadványok: 

  • Tiszta kézzel című kiadvány, amely az óvodás korú gyermekeknek ad útmutatást az alapos kézmosásról, valamint a higiénikus, célirányos élelmiszervásárlásról és helyes élelmiszertárolásról.
  • A Maradék nélkül program oktatási csomagja, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet és nyújt hasznos tanácsokat a mindennapokhoz.
  • Mese habbal szülinappal mesekönyv és Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek című általános iskolásoknak szóló ismeretterjesztő kiadványok, amelyek betekintést engednek az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokba, többek között a tudatos vásárlás, higiénikus ételkészítés és tárolás rejtelmeibe.
  • Középiskolásoknak szóló anyagok, amelyek az élelmiszerbiztonsági ismeretek mellett megismertetik a tanulókkal a betegségeket okozó mikroorganizmusokat is.

A Nébih Oktatási Program oktatási csomagjai a nebihoktatas.hu honlapon érhetőek el. Élelmiszerpazarlásról szóló további érdekességek pedig a maradeknelkul.hu oldalon találhatóak.

Forrás: NÉBIH

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Hamarosan benyújthatók az ökológiai gazdálkodás támogatási kérelmei

Az érintettek 2024. november 25-től nyújthatják be kérelmeiket

Published

on

Minden korábbinál nagyobb előnyöket kapnak azon termelők, akik az ökológiai gazdálkodást választják. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében ugyanis új program indul támogatásukra, amelyre az érintettek 2024. november 25-től nyújthatják be kérelmeiket – mondta Feldman Zsolt a XXXIV. Biokultúra Napján.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára közölte, hogy a Vidékfejlesztési Program által meghirdetetett ökológiai gazdálkodást támogató felhívások keretei között évente mintegy 5500 gazdálkodó nyújthatott be kifizetési kérelmet, és csaknem 275 ezer hektár után igényelhettek támogatást a kedvezményezettek. Magyarországon 2023-ban az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága – az átállási területekkel együttesen – elérte a 320 ezer hektárt.

A jövőt tekintve, Feldman Zsolt szerint a nemrég meghirdetett „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című felhívás jelentős segítséget nyújthat a továbblépésben. A felhívás a még konvencionális művelésű területek ökológiai művelés alá vonását és átállását, illetve a már ökológiai művelésbe vont területeken a gazdálkodási mód fenntartását ösztönzi vissza nem térítendő átalánytámogatás formájában.

Ismertette, hogy a támogatási program öt évig tart, 2025. január 1-jén kezdődik, és 2029. december 31-én zárul. A kedvezményezetteknek vállalniuk kell, hogy ezen idő alatt a támogatásba vont területeiken – legyen az szántó, gyep, ültetvény – az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak.

A támogatás éves mértéke földhasználati kategóriánként változó, például átállás alatti intenzív gyümölcsültetvény esetében 1801, míg gyep esetében 225 euró/hektár – tette hozzá az államtitkár.

Előadásában megjegyezte, hogy a KAP Stratégiai Terv alapján az idei évben meghirdetett számos pályázati felhívásban – így az állattartási és a kertészeti beruházásokat segítő kiírásokban – jelentős előnyhöz jutnak az ökológiai gazdálkodást folytatók. Az érintettek egyrészt 10 százalékkal megemelt támogatási intenzitást kapnak az alaptámogatáshoz képest, másrészt a tartalmi értékelési rendszerben is jelentős többletpontot szereznek.

A felhívás minden kapcsolódó dokumentummal és információval a kap.gov.hu weboldalon érhető el.

Forrás: AM

Tovább olvasom