Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

2022. évi Kárenyhítő juttatás újraszámítás – Biztosító Egyesületek szolgáltatáscsökkentés

Print Friendly, PDF & Email

A 2024. szeptember 6. napján hatályba lépett módosítás a Magyar Közlöny 86. számában elérhető

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló, Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület tagjait is érintő a 27/2014. (XI. 25) FM rendelet 2024. szeptember 6. napján hatályba lépett módosítás a Magyar Közlöny 86. számában elérhető.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A rendelet rendelkezései meghatározzák a 2022. kárenyhítési év vonatkozásában a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételeit.

Az a termelő jogosult a kárenyhítő juttatás újraszámítására:

  • aki 2022. termelési évben a Bodrogközi Egyesületek egyikével növénybiztosítási szerződést kötött és kártérítésre volt jogosult,
  • aki a szolgáltatáscsökkentés miatt szeptember 15-éig maradéktalanul eleget tett a biztosító által elrendelt visszafizetési kötelezettségnek, vagy nem keletkezett ilyen visszafizetési kötelezettsége,
  • akinek a évi kárenyhítő juttatás iránti kérelme nem került visszautasításra
  • aki szeptember 15-éig nyilatkozik a biztosító részére arról, hogy a szolgáltatáscsökkentéssel összefüggésben további biztosítói kártérítési igénnyel nem lép fel,
  • aki részére a szolgáltatáscsökkentést elrendelt biztosító 2024. október 1-ig a korábban megállapított kártérítési összeg mértékéig kifizeti a kártérítés összegét,
  • akiről a biztosító 2024. október 10-ig adatot szolgáltat az agrárkár-enyhítési szerv részére a fent említett visszafizetési kötelezettségről, az október 1-ig kifizetett összegről, valamint a nyilatkozatról.

Az agrárkár-enyhítési szerv a biztosító adatszolgáltatása és a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő adatok alapján, 2024. november 30-áig döntést hoz az újraszámításról.

Az újraszámításnál a biztosító által a termelő részére ténylegesen kifizetett kártérítési összeg alapján kiszámított kárenyhítő juttatás összegéből kivonja a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben figyelembe vett biztosítói kártérítési összeg alapján kiszámolt kárenyhítő juttatás összegét.

Kérjük az érintett biztosított termelőket, fordítsanak kiemelt figyelmet a határidőkre!

Keressék fel falugazdász kollégáinkat, az Egyesületek honlapjáról letölthető nyilatkozatok kitöltése és az Egyesületek részére történő eljuttatása érdekében.

 

Forrás: Iván Judit – NAK Biztosításközvetítő Kft.

 

Mezőgazdaság

Már csak néhány nap áll rendelkezésre a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére!

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár közleménye:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy 2024. szeptember 30. napjáig beérkezőleg van lehetőség a 2024. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A 2024. október 1-jén indított, illetve beérkező átutalások már határidőn túli teljesítésnek minősülnek!

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár augusztus 15-éig határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag az alábbi, 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára, tárgyév szeptember 30-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizetés teljesítésére csak átutalással van lehetőség.

A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen, valamint ellenőrizze az utalás pénzintézet általi tényleges teljesítését. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása, csak ez alapján lehetséges.
​​​​​​​Fontos tehát a kárenyhítési kockázatközösségben tag támogatási azonosítójának (korábbi elnevezésén ügyfél-azonosító számának) megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára, behajtandó köztartozásnak minősül.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Kincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

Forrás: MVH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Már véleményezhető az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című felhívás

Print Friendly, PDF & Email

A támogatási program öt évig tart, 2025. január 1-én kezdődik, és 2029. december 31-én zárul le.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden korábbinál nagyobb előnyöket biztosítanak az új Közös Agrárpolitika Stratégia Terv (KAP ST) keretében európai uniós társfinanszírozással induló agrártámogatások azoknak a termelőknek, akik az ökológiai gazdálkodást választják.

Az ökológiai gazdálkodás támogatására készült felhívás most kezdődött társadalmi egyeztetésénél az Agárminisztérium várja az érintettek véleményét, hiszen minden észrevétel számít a megfogalmazott célok teljesítése érdekében.

Az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című felhívás a jelenleg még konvencionális művelésű területek ökológiai művelés alá vonását és átállását, illetve a már ökológiai művelésbe vont területeken a gazdálkodási mód fenntartását ösztönzi vissza nem térítendő átalánytámogatás formájában. A támogatási program öt évig tart, 2025. január 1-én kezdődik, és 2029. december 31-én zárul le. A kedvezményezettek vállalják, hogy ezen idő alatt a támogatásba vont területeiken – legyen az szántó, gyep, ültetvény –az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak.

Az idei év végéig tartó, ökológiai gazdálkodást segítő hároméves támogatási programban 3589 termelő 175 423 hektárral vesz részt. 2023-ban Magyarországon az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága – az átállási területekkel együttesen – elérte a 320 ezer hektárt, amelyben jelentős szerepe van a támogatási intézkedésnek.

A felhívás szeptember 27-ig véleményezhető a kap.gov.hu oldalon, ahol a kiírással kapcsolatos minden további dokumentum is megtekinthető. A társadalmasítás során érkezett észrevételeket a Nemzeti Irányító Hatóság megválaszolja, illetve közzéteszi, lehetőséget teremtve arra, hogy a partnerszervezetek megismerjék egymás véleményét.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fenntartható növényvédelem és élelmiszer-biztonság Magyarországon

Print Friendly, PDF & Email

Növényvédőszer felhasználás Magyarországon:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A gyorsan változó világban az élelmiszer-biztonság egyre fontosabbá válik, melynek alapját a növényvédelem jelenti. Az EU jelenleg az egyik legszigorúbb növényvédőszer-engedélyezési rendszert működteti, és elkötelezett az integrált növényvédelem mellett- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára „ Egy reziliens európai mezőgazdaság felé – A növényvédőszer-függőség csökkentése” című konferencián, Budapesten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az EU szabályozási környezetének olyan egyensúlyt kell teremtenie, amely támogatja a környezeti és klímacélokat anélkül, hogy veszélyeztetné az élelmezésbiztonságot. Majd kifejtette, hogy Magyarország az uniós átlagnál kevesebb növényvédőszert használ: míg az EU-ban 2012-2020 között átlagosan 2,2 kg/ha növényvédőszer került felhasználásra, addig Magyarországon csak 1,65 kg/ha. Ez az alacsonyabb felhasználási szint is megerősíti Magyarország elkötelezettségét a fenntartható növényvédelem mellett, és a 2024 elején visszavont SUR javaslat tükrében is fontos szempont.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország 2022-ben Cselekvési Tervet dolgozott ki, amely célja az ökológiai gazdálkodás területének megduplázása 2027-ig. Ez jelentős lépés a növényvédőszerek használatának csökkentésére és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok megerősítésére, amit az új Közös Agrárpolitikai Program támogatásai is elősegítenek.

Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a növényvédő szerek kockázatainak csökkentését az integrált növényvédelemre kell alapozni, amelyet Magyarországon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara szakértői támogatnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a növényorvosi szakma kulcsfontosságú a fenntartható és biztonságos mezőgazdaság megvalósításában.

Forrás: AM

Tovább olvasom