Mezőgazdaság
Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe
A globális gabonatermelés rekordot dönthet, bár a forró és száraz időjárás csökkentheti a termést
Róma, 2025. július 4. – Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója enyhén, 0,5%-kal, emelkedett júniusban. Noha a gabona és cukor nemzetközi jegyzése csökkent, ezt ellensúlyozta a tejtermékek, húsfélék és növényi olajok árának növekedése.
Pálma- és szójaolajat árulnak egy bangkoki piacon. © FAO / Lilliane Suwanrumpha
A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – idén júniusban 5,8%-kal zárt magasabban az egy évvel korábbi értéknél, ugyanakkor jelentősen elmaradt a 2022 márciusában mért történelmi csúcstól.
A FAO gabonaárindexe júniusban 1,5%-kal volt alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A kukorica világpiaci ára második hónapja esett meredeken a bőséges argentin és brazil kínálat következtében. A cirok és az árpa ára szintén csökkent. Ezzel szemben a búza ára emelkedett az Európai Unió (EU), Oroszország és az Egyesült Államok egyes régióiban jelentkező időjárási aggodalmak miatt. A nemzetközi rizsárak enyhén lejjebb kúsztak, elsősorban az indica fajták gyengébb keresletének következtében.
A növényi olajok ára 2,3%-kal emelkedett májushoz képest, elsősorban a pálma-, szója- és repceolajárak növekedésének köszönhetően. A pálmaolaj jegyzése közel 5%-kal nőtt az élénk globális kereslet miatt. A szójaolaj ára szintén nőtt, részben a bioüzemanyagok iránti fokozódó kereslet miatt Brazíliában és az USA-ban, valamint a dél-amerikai szójababárak drágulása okán, amelyet az erős nemzetközi kereslet eredményezett. A repceolaj ára szűkös globális kínálati kilátások miatt emelkedett, miközben a napraforgóolajé csökkent a Fekete-tengeri térség kedvezőbb termelési kilátásai miatt.
A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe júniusban 2,1%-kal magasabb értéket mutatott, ezzel új történelmi csúcsot elérve. A marha-, sertés- és birkahús nemzetközi ára egyaránt növekedett, míg a baromfihús ára tovább esett.
A FAO tejtermék-árindexe júniusban 0,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. A vaj ára új rekordot ért el, ami a Csendes-óceáni térség és európai szűkös kínálatnak és az ázsiai élénk keresletnek tudható be. A sajt ára sorozatban harmadik hónapja emelkedett, ugyanakkor a sovány- és teljes tejpor ára alacsonyabb a visszafogott globális kereslet és a bőséges kínálat miatt.
A FAO cukorárindexe 5,2%-kal esett vissza májushoz képest, amivel sorozatban negyedik hónapja csökkent, és ezzel elérte a 2021 áprilisa óta mért legalacsonyabb szintjét. A visszaesés hátterében a kedvezőbb termelési kilátások állnak Brazíliában, Indiában és Thaiföldön, ahol a kedvező időjárás és a vetésterületek bővülése magasabb hozamokat vetít előre.
További részletek itt olvashatók.
Rekordszintű globális gabonatermelés várható
A FAO pénteken közzétette az új Gabonakészletek és -igények gyorsjelentését is, amely új adatokat tartalmaz a 2025/26-os szezon kilátásairól.
A szervezet legfrissebb előrejelzése szerint a 2025-ös globális gabonatermelés elérheti a 2925 millió tonnát, ami 0,5%-kal magasabb az előző havi becslésnél és 2,3%-os emelkedést jelentene 2024-hez viszonyítva. A felfelé módosított előrejelzés hátterében a búza, a kukorica és a rizs javuló termelési kilátásai állnak. Ugyanakkor a kulcsfontosságú termőterületeken várható tartósan meleg és száraz időjárás korlátozhatja a hozamokat, különösen a kukorica esetében.
A gabonafélék globális kereskedelme 2025/26-ban várhatóan eléri a 486,9 millió tonnát, ami 1,2%-os növekedést jelent a 2024/25-ös évhez képest. A búza és a rizs exportja is várhatóan nőni fog, a rizs kereskedelme pedig minden idők legmagasabb, 60,8 millió tonnás volumenét éri el. A kukorica kereskedelme várhatóan kismértékben csökken, míg az árpa és a cirok esetében valószínűleg emelkedni fog.
További részletek itt olvashatók.
A FAO által támogatott Agrárpiaci Információs Rendszer (AMIS) szintén most tette közzé havi piaci figyelőjét. A szokásos piacelemzés mellett az új kiadás tartalmaz egy cikket a stratégiai gabonatartalékokról és az élelmezésbiztonságról, és tanácsokat adva ezen tartalékok megfelelő méretéhez és „okos” kezeléséhez.
Forrás: FAO
Mezőgazdaság
Szegedi erdésztechnikusok újabb tanulmányútja a SEFAG Zrt.-nél – GALÉRIA

Tanulj Szegeden erdészeti és földmérési ismereteket. Felnőttkézésben (25 év felett) akár két év alatt megszerezheted a képesítést. Részletekért kattints a képre!
Az Alföldi ASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum minden évben arra törekszik, hogy hallgatóinak ne csak könyvből legyen ismerős az erdő, hanem testközelből, tő mellett is megtapasztalhassák az erdész hivatás igazi arcát. Ez idén sem volt másként.

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészete fogadta a szegedieket. Forrás: SEFAG
A két éves levelező képzésben részt vevő, 1/13. E levelezős erdésztechnikus hallgatók idén nyáron többek között a SEFAG Zrt. vendégszeretetét élvezhették, ahol három napon át mélyedhettek el az erdőgazdálkodás gyakorlati világában.

A faanyag mozgatása, a rakodók kialakítása fontos lépcső a fakitermelések során. Forrás: SEFAG
A szerdai nap a Zselici Erdészetnél telt, ahol ifj. Pintér Ottó igazgató kalauzolta a csapatot az erdők klímaváltozással összefüggő kihívásai és a lehetséges válaszok között. A szakmai tudás mellé Balogh Erik és Freller Mónika ágazatvevetők jóvoltából a fakitermelés, valamint az erdőfelújítások fortélyaiba is betekintést nyerhettek. A nap végén pedig a Zselici Csillagpark látta öket vendégül, ahol dr. Mosoni László segítségével a Nap és az Univerzum titkai is feltárultak.
Kattints a képre és csatlakozz a WILD Hungary csoporthoz!
Csütörtökön a Csurgói Faipari Gyárban folytatódott a program, ahol a szárítástól az impregnáláson át egészen a ceruzalapkák gyártásáig kísérhették végig a fa útját Méhes Vid és Fadgyas János részletes bemutatóján keresztül.
Pénteken a Szántódi Erdészet fogadta a hallgatókat, ahol Iberpaker Gábor igazgató vezetésével betekintést nyerhettek a csergazdálkodás, az újulatápolás és a vadgazdálkodás szakmai hátterébe is. A terepi program méltó zárásaként ifj. Jakus László egy igazi vadászati gyorstalpalót tartott a gímbikák korának és trófeáinak meghatározásáról – olyan tudásról, amit se könyv, se prezentáció nem adhat át igazán.

Az erdsézszakma csúcsa, amikor az erdőgazdálkodással párhuzamosan a vadgazdálkodás és a természetvédelem sem szenved csorbát. Forrás: SEFAG
Élmény és tudás – ezekkel tértek haza a hallgatók, akik remélhetőleg épp ilyen lelkesedéssel viszik majd tovább az erdő szeretetének és gondozásának üzenetét.
Köszönet illeti a SEFAG Zrt. munkatársait a szívélyes fogadtatásért és a tartalmas napokért!
Forrás: SEFAG Zrt.

Tanulj Szegeden erdészeti és földmérési ismereteket. Felnőttkézésben (25 év felett) akár két év alatt megszerezheted a képesítést. Részletekért kattints a képre!
Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Hirdessen Ön is az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131
Mezőgazdaság
Kitekintő: Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét Gyergyóremetén
Gyergyóremete községben is megjelent az afrikai sertéspestis
Gyergyóremete községben is megjelent az afrikai sertéspestis, ezért több sürgős és szigorú intézkedést vezettek be a betegség terjedésének megelőzése érdekében – tájékoztatott a helyi polgármesteri hivatal.

Fotó: Veres Nándor – Székelyhon
Bár az afrikai sertéspestis az emberekre nem veszélyes, a vírus rendkívül fertőző a házi- és vaddisznók között, és komoly gazdasági károkat okozhat. A Hargita Megyei Prefektus 26/2025. számú rendelete értelmében a helyi önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy: Visszavonásig, de legalább hét napig tilos bármilyen állatot a község területére be- vagy onnan kivinni. Senkinek sem szabad más gazdaságába átmennie. Ha ez elkerülhetetlen, a látogatás előtt és után kötelező a ruházat, az eszközök fertőtlenítése és a személyes higiénia. A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei ellenőrzik a helyi disznótartó gazdaságokat. A lakosokat arra kérik, hogy azonnal értesítsék az állatorvost, ha betegséget észlelnek sertéseiken vagy más állataikon. A Polgármesteri Hivatal továbbá arra is kéri a lakosságot, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, és tartsák be az előírásokat, hogy elkerülhető legyen a járvány további terjedése.
Forrás: Székelyhon
Mezőgazdaság
Ne felejtsük el a parlagfű elleni védekezést!
A NAK közleményt adott ki a parlagfű elleni védekezésről
Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) talán az egyik legismertebb gyomnövényünk. A legtöbb növényi kultúrában jelentős kárt okozhat, de a humán egészségre is negatív hatást gyakorol.

Fotó: Pixabay
A kedvezőtlenebb időjárás miatt az ország döntő többségében a növények még a hajtásnövekedés időszakában vannak, de már kis arányban elkezdtek megjelenni virágbimbós egyedek is. Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben már a virágzás kezdete fejlettségű növények is egyre nagyobb számban fordulnak elő. A nyári melegben várhatóan gyorsan fejlődésnek indulnak a növények, azonban a virágzási csúcs augusztus végére tehető. A kalászosok és a repce betakarításával a tarlókon nagy számban jelenhet meg a parlagfű, de nem szabad elfelejtenünk, hogy házikertekben is gyakori gyomnövény.
A 2008. évi XLVI. törvény 17. § 4. bekezdés alapján: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Amennyiben a területen virágzó parlagfű található, a hatóság közérdekű védekezést rendelhet el. „A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető. Ha a parlagfű elleni közérdekű védekezést a kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés során az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.” A parlagfüves területek felderítését a lakossági bejelentések is megkönnyítik.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nebih) honlapján további információt talál a parlagfűről, a hatóság munkájáról és a bejelentésről is.
Forrás: NAK