A határrendőrség vasárnap este két palesztint tartóztatott le Jeruzsálem közelében, akik egy gazella gidát próbáltak átvinni Ciszjordániába – írja a Jerusalem Post. Izraelben az 1955-ben hozott Vadvédelmi törvény a gazellák három fajtáját védi a vadászattól: a palesztin hegyi gazellát, a dorkászgazellát és az akác- vagy prérigazellát (Acacia Gazelle). Az utóbbi évtizedekben ezeket a fajokat a kihalás veszélye fenyegeti az orvvadászat, az aranysakálok és farkasok magas populációja valamint természetes élőhelyük szűkülése miatt.

A csapdába esett és megmentett gazella, 2020. július 6. - fotó: Izraeli Rendőrség és a Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatósága
A csapdába esett és megmentett gazella, 2020. július 6. – fotó: Izraeli Rendőrség és a Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatósága

A csempészek a Jeruzsálem melletti Ras Bidu ellenőrző ponton gyanús viselkedésükkel keltették fel a biztonságiak figyelmét. A jármű átkutatása után a határőrök megtalálták a gazellát, és a helyszínre hívták a Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatósága ellenőrét.

A két elkövetőt kihallgatás céljából letartóztatták, a gazellát pedig orvosi kezelésre állat​​kórházba szállították.

A palesztinok a gyanú szerint megfelelő engedélyek nélkül léptek Jeruzsálem területére, csapdába ejtették a védett állatot, aztán megkísérelték hazavinni.

A Jerusalem Post cikkét magyarra fordította az Izraelinfo.com