Keressen minket

Természetvédelem

Szomszédunk a kuvik

Print Friendly, PDF & Email

A cikk során a kuvikot mutatta be az Agro Jager News.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Legtöbbünk azt gondolná, hogy a baglyok a háborítatlan vadon titokzatos, éjszakai szereplői (ami részben igaz is), de a kuvik esetében megfigyelhetjük, hogy az évszázadok folyamán remekül alkalmazkodott az emberi tájhasználathoz, sőt közvetlenül az emberi civilizációhoz is. 

A kuvik (Athene noctua) a madarak osztályának bagolyalakúak rendjébe, a bagolyfélék családjába tartozó faj. A népnyelv halálmadárnak is nevezi. (Kép: Magyar Nemzeti Parkok)

Már az ókori görögök is fontos szerepet szántak e piciny, tollas jószágnak, gondoljunk csak Pallasz Athénére, a tudomány és bölcsesség istennőjére, akinek szent állata a bagoly volt. Nem véletlen hát, hogy a kuvik latin neve (Athene noctua) is utal az istenségre.

Az urbanizált környezetet is jól viselő baglyunk sokszor csak egy szemvillanásra kerül látóterünkbe, s ilyenkor azon morfondírozunk, miért is nem vettük eddig észre őt. Pedig nem csoda, hogy csak ritkán pillantjuk meg, hiszen tollazatának színe tökéletesen beleolvad a kert fáinak törzsszínébe.

Sáskareggeli (Kép: Kurti Gábor – Bükki Nemzeti Park)

Hogyan csalogathatjuk elő a kuvikot?

Párválasztás idején – ami sokszor már késő ősz tájékán megkezdődik – az ő hangjától zajos a vidék. Ilyenkor figyelhetünk föl legkönnyebben jelenlétére, láthatjuk, hogy egyik háztetőről a másikra, egyik fától a másikig repül, és gyakran hallatja éles „kuvik”-énekét. Ha pontosan utánozzuk hangját, még válaszol is rá, sőt akár a közelünkbe is leszáll. Azért ne éljünk vissza szerelmes szívének ábrándjával, hagyjuk, hogy hozzá illő társat keressen magának.

Ha úgy gondoljuk, kertünk, tanyánk, gyümölcsösünk megfelelő lehet számára, megtelepedését segíthetjük mesterséges, kifejezetten kuviknak szánt fészekodúval. Sőt aki érez magában némi tehetséget, akár maga is elkészítheti a neki szánt odút. Akármelyik mellett döntünk is, sok segítséget találunk az interneten, ám legyünk körültekintőek, csak igazi hozzáértőtől fogadjunk el tanácsot.

A kuvik landolás közben (Kép: Kércz Tibor – Halálmadár – Kiskunsági Nemzeti Park)

Halálos bagolybabonáink

A bagolyféléket (így a kuvikot is) az elmúlt évszázadok során sajnálatos módon nem mindig tekintették a tudás és bölcsesség szimbólumainak. Sokszor a sötétség erőit vélték felfedezni benne, ezt példázza a kuvikra aggatott „halálmadár” elnevezés is.

A kuvik sokszor fogyaszt éjszakai lepkéket, melyekről köztudott, hogy vonzódnak az éjszaka fényeihez. Ezt használja ki a kuvik, amikor a lámpa fényénél vadászik az ott összesereglett zsákmányra. Régen (amikor még nem volt elektromosság) a haldoklóért gyújtottak gyertyát vagy lámpát éjszakára. Ha aznap éjjel a fény a beteg ablakához csalta a kuvikot is (ő pedig mit sem sejtve hallatta jellegzetes hangját), s a haldokló már nem érte meg a reggelt, máris összekötötték a szomorú eseményt a madár látogatásával…

Szeresd, óvd, segítsd a kuvikot, hogy ez az apró, ám bölcs és rendkívül tehetséges rejtőzködőművész sokáig velünk maradhasson.

Természetvédelem

A Túzokvédelmi Állomáson kibújt az első csibe a tojásból

Print Friendly, PDF & Email

Május elején kikeltek a mentett tojásból származó túzokcsibék

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Május 5-én kikelt az idei első, mentett tojásból származó túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

Fotó: Czifrák Gábor – KMNP

Ezen a tavaszon eddig összesen hat tojás került be az állomásra azokból a fészkekből, melyeket a túzoktojó valamilyen ok miatt végleg elhagyott. A hatból egy tojásban nem volt embrió. A mentett tojások különböző kottlottságúak, a következő csibék kikelése május végén várható. A túzokcsibéket az első időszakban nagyon magas állati fehérje tartalmú takarmánnyal tápláljuk, s ezt különböző rovarfajokkal, növényi táplálék-elemekkel is kiegészítjük.

A túzoktojók akár háromszor is újra sarjúköltésbe kezdenek, ha a költésük meghiúsul. Éppen ezért akár még július második felében is kerülhetnek be újabb tojások a Túzokvédelmi Állomásra. Az, hogy egy adott évben mennyi mentett tojást szállítanak be ide, több tényezőtől is függ. Idén az AKG programban résztvevő gazdák esetében a különböző munkálatokra vonatkozó időkorlátoknak köszönhetően a fészkek nyugalma biztosított.

Az 1978-ban megnyitott Túzokvédelmi Állomáson évről-évre sikeresen zajlik a mentett túzoktojások keltetése, a fiókák nevelése és visszavadítása. Ez a tevékenység is jelentősen hozzájárul a hazai túzokállomány fennmaradásához, gyarapodásához.

Tovább olvasom

Természetvédelem

Hipp-hopp, betört VUK

Print Friendly, PDF & Email

Berlini járőrök mentették meg egy kölyökróka életét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Berlini járőrök mentették meg egy kölyökróka életét, amikor betörés miatt jelentek meg a német főváros déli csücskében egy erdő közeli, kertes háznál. A surranó kis árny menthetetlenül beleakadt az ingatlant védő szögesdrótba, de szerencsére nem lett semmi baja.

Fotó: Rendőrség

A tulajdonos mindent jól csinált, amikor az éjszaka közepén a mobiltelefonjára telepített csendes riasztó felébresztette, és nem maga indult megnézni, mi történt a kertje végében, hanem rögtön a rendőrséget hívta. A Neukölln területén járőröző zsaruk hamar odaértek, és amikor a helyszínt megközelítették, a keserves nyüszítésből már sejtették, hogy a dolog elleni erőszakot egy éjszakától sohase félő négylábú követte el. Igazuk lett, jóllehet meg is lepődtek, mert a növényfuttató kötelek tövében nem kifejlett róka vergődött, hanem egy kölyök.

Az egyik egyenruhás simabőrű elővett egy multifunkciós kést, és – míg kollegája egyik kezében a zseblámpát tartotta, a másikkal lefogta a vadállatpalántát – óvatosan levágta az állatról a szögesdrótot. Ezután sem hagyták sorsára a kis sebesültet, hanem értesítették az állatvédőket. Átadását követően a szakemberek állatorvoshoz vitték a berlini Vukot, és közösségi oldaluk tájékoztatása szerint ellátása után már szabadon is engedték a ravaszdinak még nem mondható elkövetőt. Bizonyosan elpusztult volna, ha nincs a csendes riasztó.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Természetvédelem

Madárfiókát találtam!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A tavaszi és a nyári időszakban meglehetősen sok bejelentés érkezik kollégáinkhoz a sérült és megmentésre szoruló madarak kapcsán. Ezen egyedek többnyire nem árvák, ezért a befogásuk és elszállításuk helyett a megtalálásuk helyén el kell őket engedni.

A fészküket elhagyó erdei fülesbagoly fiókák táplálékellátásában eleinte szüleik segítenek (fotó: Schneider Viktor)

Talán az egyik leggyakoribb példa a bagolyfiókák esete. Gyakran értesítik kollégáinkat a települési parkok és ligetek fáin üldögélő erdei fülesbagoly fiókákról. Fontos elmondani, hogy ezek a fiatalok még jóval a röpképességük előtt elhagyják a fészkeiket. Tehát a repülni még nem képes fiókák nem sérültek, ezért a befogásukat mellőzni kell. 

 

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Mikor kell madarat menteni?

Fontos elmondani, hogy a ragadozók, a betegségek és a rátermettség nagy mértékben befolyásolják a különböző madárfajok egyedeinek túlélési esélyeit. Mindezek a természetes folyamatok szerves részét képezik, éppen ezért a legtöbb énekesmadár kísérletet tesz az évente többszöri költésre.

Leginkább a végveszélyben lévő fajok esetében indokolt az egyedek megmentése. Ugyanakkor itt is fontos megjegyezni, hogy az élőhelyi feltételek helyreállítása nélkülözhetetlen a fajvédelmi tevékenységek sikeres megvalósítása során.

Ha fiókát találunk, mielőtt bármit tennénk, először is bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban bajba jutott-e az a kismadár? Amennyiben nem látható rajta sérülés, nyílt seb, lógó, nem mozgó végtag, akkor ne fogjuk be őt, a szülei és a testvérei valahol a közelben tartózkodnak, nem árvák, mint ahogyan azt sokan hiszik. Ezek a fiatal madarak gyorsan biztonságos helyet fognak keresni, és ha elmegyünk onnan, a szülők hamarosan felbukkannak és folytatják az etetését.

A jól kitollasodott fiókák esetében különleges helyzetet jelentenek a hosszabb ideig – több napig vagy akár hétig – tartó esős, az évszakhoz képest hűvös időszakok. Ha ilyenkor átázott madarat találunk, az alábbiakat tehetjük:

·        Papírzsebkendőkkel, vászondarabbal óvatosan itassunk fel annyi vizet a tollazatról, amennyit csak tudunk ezek megsértése, szétzilálása, a tollcsévék megtörése nélkül.

·        Ha a fióka belefér a két tenyerünkből képzett helyre, akkor nagyra nyitott szájjal, lassan fújjunk rá meleg levegőt mindaddig, amíg meg nem szárad (úgy, mint amikor télen a kezünket melegítjük a leheletünkkel). Amennyiben autóval vagyunk, erre a célra a jármű fűtésrendszerét is használhatjuk.

·        Amint a madár megszáradt és felelevenedett (az átázott állat letargikus, alig vagy egyáltalán nem mozog és általában a szeme is csukva van), tegyük egy közeli ágra, bokor alá, közben ügyeljünk arra, hogy ne ázzon át ismét.

·        Amennyiben a közelben lakunk, egy-két órára akár haza is vihetjük a madarat, majd a megszárítását, esetleges megetetését követően a lehető legrövidebb időn belül vigyük vissza a megtalálás helyére és a fentiekben leírt módon engedjük el.

A be nem avatkozás és a fiókák tartós hazavitele között van egy köztes lehetőség is – amikor a még nem vagy nem teljesen röpképes fiatal(oka)t vagy a fiókás fészket (a kiesett tojások szinte bizonyosan menthetetlenek) egy nagyobb vesszőkosár védelmében, a megtalálás helyének közelében az ágak közé, egyes fajok (leggyakrabban: házi rozsdafarkú, füsti és molnárfecske) esetében az épületre helyezzük, ahol továbbra is a szülők nevelhetik őket. A vesszőkosarak a lakott területeken ideális műfészkei lehetnek erdei fülesbaglyoknak.

Hová vihetem a fiókát?

Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Vadaskertbe (6000 Kecskemét, Műkert út 1., telefonszám: +36-76-320-121, e-mail: info@zookecskemet.huwww.zookecskemet.hu).

Csongrád megyében a Szegedi Vadasparkba (6725 Szeged, Szél u. 90., telefonszám: +36-62-542-530, e-mail: info@zoo.szeged.huwww.zooszeged.hu).

Fokozottan védett, sérült faj esetén hívhatja a Természetvédelmi Őrszolgálatunk ügyeleti számát is: + 36 30 555 6171. Ezen a számon az ügyeletes kolléga naponta 8:00-20:00 között fogadja a természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. (Más nemzetipark-igazgatóságnál más az ügyeleti szám!)

További információ: https://mme.hu/fiokat-talaltam-mit-tegyek

Forrás: KNP

Tovább olvasom