Január utolsó hétvégéjén zajlott az országos erdei fülesbagoly felmérés, melynek során számba vették a téli időszakban főként a belterületeken összegyűlt, nappalozó baglyokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén. 

Szívesen töltik az örökzöldeken a nappalokat a baglyok (Kép: Kalocsa Béla)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei idén is részt vállaltak a munkából. A Homokhátság Tájegység délnyugati területén felmért 31 településen, 25 helyszínen találtunk telelőhelyeket. Ezeken összesen 1062 példány erdei fülesbagoly pihent, ami az előző évekhez viszonyítva átlagosnak mondható. Különösen kedvelt a baglyok körében Madaras, itt 140 erdei fülesbagoly tartózkodott a falu központjában található örökzöldeken, de jelentős számban figyelték meg őket Bácsalmáson (75 pld) és Mélykúton (70 pld) is.

A felmérést ebben az időszakban összehangoltan, az ország több száz településén végzik hivatásos természetvédelmi szakemberek, önkéntesek és civil természetvédők. Az adatok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fajvédelmi koordinátorához futnak be, aki az összesítést néhány héten belül publikussá teszi. Nem csak az akcióban résztvevők száma növekszik évről-évre, de egyre több helyszínen is végzik a baglyok számlálását, így meglehetősen pontos képet kaphatunk e szerencsére még gyakori bagolyfaj telelő állományának változásáról.

A fák alatti köpetek árulkodó jelei egy-egy kedvelt nappalozóhelynek (Kép: Kalocsa Béla)

A baglyok hihetetlen mennyiségű rágcsálót képesek elfogyasztani, amivel hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak. Ha nagy számban vannak jelen a túlélésüket jelentő kisemlősök egy településen és annak környékén, akkor a madarak száma ezt tökéletesen meg tudja mutatni. Azokon a helyeken, ahol az élőhelyi adottságokból, vagy a rágcsálóirtó szerek alkalmazásából adódóan alacsony a táplálékellátottság, ott a baglyok is alacsonyabb számban lesznek jelen. Ezek az éjjeli ragadozók az ökológiai rágcsálóirtás nagymesterei, költési időben több tucat mezei pockot képesek elejteni egyetlen éjszaka alatt.

A baglyok az ökológiai rágcsálóirtás nagymesterei (Kép: Kalocsa Béla)

Téli zsákmányolásukat ún. „egérvárak” kialakításával és a rágcsálómérgek mellőzésével, megtelepedésüket pedig mesterséges költőládák kihelyezésével segíthetjük.

Az erdei fülesbaglyok a baglyok többségéhez hasonlóan nem építenek fészket, hanem elfoglalják más fajok, elsősorban a varjúfélék elhagyott fészkeit. Gyakran költenek az ember közelében. Előfordul, hogy a még röpképtelen fiókák kimásznak a fészekből és a földön landolnak. A segítőkész lakosság gyakran keresi meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságát  május-júniusban azzal a kéréssel, hogy mentsük meg az elárvult bagolyfiókát, holott erre semmi szükség. Elég, ha feltesszük őket a legközelebbi fára vagy bokorra (hogy ne érjék el az arra járó kutyák), és a szüleik majd tovább fogják etetni.

Forrás: KNPI