Néhány nap eltéréssel ugyan, de bizonyos kora tavaszi növények virágzása és a vonuló madarak érkezése dátumhoz köthető, amit azonban az aktuális időjárás módosíthat.

A kétéltűek számára nem éppen optimális a mostani hideg időjárás (Kép: Lelkes András – BFNP)

Idén is szeszélyesen alakult eddig a tavasz, voltak korán érkező gólyák, melyek már lassan egy hónapja itt vannak, s néhány áttelelő pedig el sem vonult. Az első fecskék például Zala megyébe március 26-án érkeztek.

A mocsári békák (Rana arvalis) hímjei nászidőszak idején kék színűek lesznek (Kép: Lelkes András – BFNP)

Míg a madarakat legfeljebb a szelek és frontok segítik vagy hátráltatják, addig a peterakó békáknak a vizek és a levegő hőmérséklete a legfontosabb. Emiatt a kétéltűek még jobban ki vannak szolgáltatva az időjárásnak. Az idei utolsó márciusi hétvégén volt olyan időjárás, hogy a mocsári békák (Rana arvalis) is elkezdtek petét rakni. Van egy olyan különleges tulajdonságuk a többi hazai békafajhoz képest, hogy nászidőszak idején a hímek kékek lesznek. Nem a hidegtől, hanem hogy a nőivarú békák figyelmét felkeltsék. A növényzetben szokatlan látvány a trópusi békákra emlékeztető, égszínkék békák tömege. A mocsári békák násza csak néhány napon át zajlik, ilyenkor nagy területről gyűlnek össze. Vigyázzunk rájuk!

Forrás: BFNP – Lelkes András