Keressen minket

Tudomány

KITEKINTÉS: Új-Zélandon a hipermarketekben kivonják a műanyagot

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

“Élelmiszerek meztelenül” ez annak az új-zélandi kampánynak a szlogenje, amely azt célozza, hogy ne használjanak műanyagot a zöldség- és gyümölcsfélék csomagolásakor.  Miután számos új-zélandi szupermarket megszüntette a műanyag csomagolást, bizonyos zöldségek eladása akár 300%-kal is emelkedett.

Zöldséges pult Új-Zélandon

Az Új Világ-szupermarketek egy csoportja elhagyta a műanyagok  használatát gyakorlatilag az összes gyümölcs- és zöldségfélék kiszerelésében – amelyet “élelmiszerek meztelenül” jelzővel láttak el a projekt során. A Christchurch-ben, Bishopdale-ben található üzlet vezetője lenyűgöző értékesítési adatokat ért el.

Évről évre figyelemmel kísérjük az eladásokat, és miután bevezettük az új eljárást, észrevettük, hogy például a tavaszi hagyma értékesítése 300 százalékkal nőtt – mondta Nigel Bond, a Bishopdale tulajdonosa. Lehetséges, hogy más tényezők is szerepet játszanak a vásárlási folyamatok során, de hasonló növekedést vettünk észre más zöldségfajtáknál is: például a mángold és a retek esetében.

Dr. Nigel Bond

Nigel Bond szerint, az új polcrendszer gyerekkorára emlékeztette, amikor az édesapjával együtt mentek a helyi zöldségeshez, ahol érezte a friss citrusfélék és a újhagyma illatát. Azt mondta, hogy a termékek műanyagba csomagolásával megfosztják az embereket ezektől az benyomásoktól.

Bond azt állítja, kezdetben  aggódott, hogy a tervei nem sikerülnek: “Amikor ezt a projektet beállítottuk, tartottunk tőle, hogy az ügyfelek elállnak a vásárlástól, de a szupermarketek világában töltött 30 éves tapasztalatom során ez az egyszerű változás a vásárlók valaha volt legjobb visszajelzéseit eredményezte.”

A kezdeményezés a műanyag elleni háború része. Új-Zélandon az egyszer használatos műanyag bevásárló táskák napjai meg vannak számlálva. A legtöbb szupermarket már nem biztosítja a vásárlás végén a műanyag zacskókat és az új-zélandi kormány beleegyezett abba, hogy július 1-jétől kötelezően kivonja az összes kiskereskedőtől a műanyag csomagolást.

A világban évente előállított 300 millió tonna műanyagnak a felét csak egyszer használják fel, majd dobják el, és csak kilenc százalékát hasznosítják újra. Új-Zélandon évente mintegy 252 ezer tonna műanyag hulladék kerül hulladék lerakókba, jelentős mennyiség a vizekbe és végül a tengerbe is. Bond szerint nyolc, vagy kilenc déli-szigeteki Új Világ-szupermarket követi Bishopdale példáját, amely annak a fenntartható gyakorlatok sorozat részét képezi, amelyet az Új Világ tulajdonosai fogadtak el. 

Bond azt mondta, hogy ő és Gary May üzletvezető először öt évvel ezelőtt állt elő az ötlettel: “Abban az időben azt tapasztaltuk, hogy egyre több friss terméknél használnak műanyag csomagolást. Úgy gondoltuk, hogy ez rossz megoldás, és elhatároztuk, hogy teszünk ez ellen valamit. Tanulmányútra utaztam az Egyesült Államokba, és megnéztem, mit csinál ott a Whole Foods-nevű szupermarket lánc.Hatalmas mennyiségű friss árut forgalmaznak, és értékesítésük színvonala szinte művészi.

Bond megbeszéléseket kezdett a termelőkkel és a beszállítókkal, akiknek a többsége örömmel fogadta a műanyag csomagolástól mentes termékek forgalmazásának lehetőségét. (Az élelmiszergyártók a beszállítókkal folyamatosan együttműködnek annak érdekében,hogy egész folyamat során hogyan lehetne a költségeket csökkenteni.) A friss gyümölcs- és zöldségfélék elhelyezésére új hűtőszekrény-rendszert telepítettek, a „ködösítés” néven ismert eljárással együtt, hogy megőrizzék az áruk frissességét.

A zöldségek 90%-a víz és a tanulmányok kimutatták, hogy a páramentes termékek nemcsak jobban néznek ki, de hosszabban megtartják színüket, formájukat és magasabb vitamin tartalmúak is maradnak  – mondja Bond. Beépítettünk egy fordított ozmózis rendszert is, amely a vizet úgy kezeli klórral, hogy eltávolítja az összes baktérium 99 százalékát. Bíznak benne, hogy ezzel az eljárással a víz felhasználható marad. Bond szerint egyes termékek – beleértve a bogyós gyümölcsöket, a szőlőt és a paradicsomot – továbbra is műanyag csomagolásban kerülnek forgalomba, míg a gombát kartondobozba csomagolják – a csomagolás nagy része azonban újrahasznosítható.

Bár sok beszállító vizsgálja a termékek csomagolását, a Bond úgy véli, hogy a gyártók nem mindig értik meg a fogyasztók kívánságait: Olyanok vagyunk, mint egy közvetítő, eladjuk, amit adnak nekünk. Azt hiszem a folyamatban a gyártóknak sokkal nagyobb szerepe van, mint a forgalmazóknak.

Az Új Világ egy másik kezdeményezést is kipróbál, melynek során a vásárlók saját ételszállító edényeket hoznak a vásárláshoz.

Számos üzletben zajlik ez a próba, amelyben az ügyfelek a BYO (Szerző: mozaik szó: Bring Your Own Containers, vagyis Hozd el a saját ételszállítódat) ételszállítót használhatják húshoz és tenger gyümölcseihez, többek között az aucklandi Howick-ban, Hastingsben, Levinben és Rototunában.

A vásárlás lelassult – mondta Brendon Jones, a Howick New World tulajdonos-üzemeltetője -, de elkötelezettek vagyunk a kísérlet folytatása mellett. Eddig a hentesüzletekre és a tenger gyümölcseinek pultjára korlátoztuk a vásárlást, ahol a potenciális élelmiszer-biztonsági kockázatok kisebbek, mivel ezeket a termékeket valószínűleg megfőzik a vásárlás után.

Az élelmiszeripari termékeknél papír-alternatívákat is kipróbálnak pl. a tenger gyümölcsei csomagolásánál, valamint kísérleteznek rost-alapú tálcákkal is.

Az élelmiszer gyártók aláírták az Új Zélandi Műanyag Csomagolási Nyilatkozatot, amely elkötelezi a résztvevőket arra, hogy 2025-ig az összes áruházi és magántulajdonban forgalmazott csomagolás 100% -ban újrafelhasználható, újrahasznosítható, vagy komposztálható lehessen.

Bevezették az újrahasznosítható élelmiszer-tálcákat is, amely lehetővé teszi hogy évente több, mint 80 millió tálca ne kerüljön a szeméttelepekre.

 

Új-Zélandi Herald cikkét átdolgozta: Dr. Szilágyi Gergely

 

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.nzherald.co.nz/sponsored-stories/news/article.cfm?c_id=1503708&objectid=12188111&fbclid=IwAR0M6pzFLnQV-ae6IIqwA2g01SKsmo5V4vIOQg5mbqx4o7oRXohD2MPzZDs

 

Képek megnevezése:

1.Az új rendszer

  1. Dr. Nigel Bond

Képek forrása:

  1. https://www.goodnet.org/articles/new-zealands-fruits-vegetables-are-going-packaging-free
  2. https://unidirectory.auckland.ac.nz/profile/nigel-bond
  3. Borítókép: Vagabrothers
Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Kutatók állítottak össze kérdőívet a méhészetért

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kutatást indított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a hazai méhészet ökológiai és gazdasági fenntarthatóságáért. A kutatást a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetéből Prof. Dr. Szűcs István egyetemi tanár vezeti, amelyben Feketéné Ferenczi Alíz doktorandusz egy online kérdőívet dolgozott ki, amellyel modellezik a magyar méhészet helyzetét. A kutatás operatív munkájába a kar Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet adjunktusa, Bauerné Dr. Gáthy Andrea is részt vesz. A kutatók – a kitöltők anonimitása mellett – a méhészek véleményére kíváncsiak, hogy milyen technikai és technológiai színvonalon, milyen területen dolgoznak a méhekkel.

Kajszibarack virágon nektárt gyűjtő méh Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Magyarország napjainkban is, egyes vetőmagágazatokban, a világ legfontosabb államai között szerepel. Ehhez az ágazat szereplői, a kedvező talaj-, és klimatikus viszonyok mellett, bizonyos kultúrákban, a méhészetnek is kiemelkedő szerep jut, ha úgy vesszük, stratégiai jelentősége megkerülhetetlen a vetőmagtáblák beporzásában.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Mindezek mellett látni kell azt is, hogy a méz, mint élelmiszer, egyben a legfontosabb bevételi forrása a méhészeknek. A debreceni egyetem kutatói a kérdőívben arra is szeretnének válaszokat kapni, hogy valójában mennyien lehetnek a csak hobbi méhészek, de az igen részletes kérdéssor arra is keresi a válaszokat, hogy milyen betegségekkel vagy éppen milyen eszközökkel, milyen területeken dolgoznak a magyarországi méhészek?

Forrás: Debreceni Egyetem GTK

Az alábbi kérdőív kitöltésével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar munkatársai minél több méhészt szeretnénk elérni, hogy megismerjék helyzetüket, véleményüket és ezáltal a kutatás eredményei a méhészeti ágazat érdekeit szolgálhassák.

Kérjük, járuljanak hozzá egy kitöltéssel a kutatás sikerességéhez!

A kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe! A kérdőív kitöltése névtelenül történik!

A kérdőív elérhetősége:

http://mehecske.magano.hu/index.php/773531?lang=hu

 

Köszönettel:

Feketéné Ferenczi Aliz
PhD hallgató
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Prof. Dr. Szűcs István
egyetemi tanár
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Bauerné Dr. Gáthy Andrea
andjunktus
Debreceni Egyetem GTK, Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet

 

Tovább olvasom

Tudomány

Új rektor a Nyíregyházi Egyetem élén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Február 15-én Novák Katalin köztársasági elnök államtitkári és rektori kinevezéseket adott át a Sándor-palotában. Szabó György egyetemi docenst a Nyíregyházi Egyetem rektori feladatainak ellátásával bízta meg a köztársasági elnök.

Fotó: Sándor Palota

A Nyíregyházi Egyetem új rektora a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett, de azt is mondhatnánk, több évtized után hazatért, hiszen demecseri származású.

Főbb kutatási területei: térinformatikai rendszerek adatnyerési és adatfeltöltési módszerei, tervezése, továbbá a háromdimenziós városmodellek, az analitikus-digitális fotogrammetriai adatgyűjtési technológiák.

 

Forrás: SzabolcsiHír

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Véget vetnek a kakas csibék ipari mészárlásának

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Neokohn: Izraeli tudósok úgy programozzák a tyúkokat, hogy csak nőstény csibéket hordozó tojásokat tojjanak.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay 

Forrás: www.neokohn.hu

A génszerkesztési technológiát a Volcani Központ tudósai fejlesztették ki, akik szerint ez a technológia megállíthatja az évente világszerte 7 milliárd nem kívánt hím csibe „pusztító” elpusztítását.

A drámai áttörés megállíthatja az évente világszerte mintegy hétmilliárd nem kívánt hím csibe elpusztítását, miután izraeli tudósok olyan tyúkok garmadáját hozták létre, amelyeket mind Golda néven emlegetnek, és amelyek

a világon elsőként tojnak olyan tojásokat, amelyekből kizárólag nőstények születnek – közölték a fejlesztők kedden.

A technológiát hét éve fejlesztik, Dr. Yuval Cinnamon embriológiai szakértő vezette az Izraeli Mezőgazdasági Kutatási Szervezet – Volcani Központ csapatát, a Poultry by Huminnal együttműködve.

„A világ tojótojás-piacának mérete a becslések szerint mintegy 7 milliárd tojótyúk, és minden egyes tyúk mellett egy hím csibét selejteznek ki. A világ étkezési tojástermelését évente több mint kétbillió tojásra – több mint 80 millió tonnára – becsülik” – mondta Cinnamon a The Times of Israelnek.

„Nagyon örülünk, hogy életképes megoldást tudunk nyújtani… a világ állattenyésztési iparának legpusztítóbb állatjóléti problémájára, az állatok és az emberiség javára” – mondta.

A tojótyúkoktól született hím csibék gondozása többe kerül, mint amennyiért valaha is eladhatóak lennének húsként, mivel nem tudnak versenyezni a húscsirkékkel, vagy „brojlerekkel”, amelyek egy másik tyúktól születnek. A brojlerek jellemzően nagyobb, izmosabb fajták, amelyeket azért választanak, mert nagyon gyorsan és nagyra nőnek. Bár tojást is tojnak, a brojler tyúkok sokkal ritkábban tojnak, mint a tojótyúk fajták. A tojótyúkok („tojótyúkok”) soványabbak és kisebbek.

A tudósok fejlesztése potenciálisan majdnem a felére csökkentheti a keltetés költségeit, és megszüntetheti a jelenleg a hím csibék kiválogatásához és ártalmatlanításához szükséges beruházást, olyan visszataszító módszerekkel, amelyek a megfojtástól és az elgázosítástól kezdve az élve történő darálásig terjednek.

A technológiát tavaly jelentették be az első Golda csibék kikelésével. A fajta a Golda nevet a tyúkok színéről kapta, nem pedig Izrael néhai miniszterelnökéről, Golda Meirről, bár a szóvivő szerint ez szerencsés véletlen egybeesés.

Azóta a csibék felnőtt tyúkokká nőttek, és saját tojást tojtak, a technológia pedig bizonyítottan működik.

A kakasok a Z kromoszómát hordozzák, míg a tyúkok a hímeknél a Z, a nőstényeknél pedig a W kromoszómát. A két Z párosítása hím csibe születéséhez vezet. Ha az anya a W kromoszómát adja az apa Z kromoszómájához, akkor nőstény csibe születik. A kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet genetikailag szerkeszteni a tyúk Z kromoszómáját, hogy a hím embriót hordozó tojások fejlődése már korai stádiumban leálljon, és ne kikeljen ki.

Golda tojásai termékeny tojások, amelyekből csak nőstények kelnek ki, és ezek a nőstény csibék aztán felcseperedésük után étkezési tojásokat raknak.

Az így születő nőstény csibék genetikailag semmilyen módon nem módosítottak, mivel az anyától a nem módosított W kromoszómát, az apától pedig az érintetlen Z kromoszómát örökölték.

A Huminn cég közleménye szerint az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatója megvizsgálta a technológiát, és megerősítette, hogy mind a Golda vonalból származó tojótyúkok, mind az általuk tojó tojások mindenféle szabályozási változás nélkül értékesíthetők.

Cinnamon hozzátette, hogy az amerikai FDA is értékeli a kutatást, és reméli, hogy az, valamint az izraeli mezőgazdasági minisztérium is követni fogja a példáját.

A fejleményre azért került sor, mert a tojás iránti kereslet 2020 és 2035 között várhatóan 50%-kal nő világszerte. A Golda tyúkokat baromfitenyésztő központokban fogják tartani, míg utódaikat a gazdáknak adják el, hogy megtermékenyítetlen étkezési tojásokat termeljenek belőlük.

Yaarit Wainberg, a Poultry by Huminn vezérigazgatója hozzátette:

„Az elmúlt években világszerte szemtanúi lehettünk az állatjólétre vonatkozó tudatosság változásának, másrészt azonban nem találtak gyakorlati megoldásokat a hímivarú csibék leölésének szerencsétlen gyakorlatának a megszüntetésére. Büszkék és izgatottak vagyunk, hogy a világon elsőként kínálunk hatékony megoldást, amely jelentősen hozzájárul a teljes értéklánchoz – mindezt izraeli tudományra és innovációra alapozva.”

A Huminn és a Volcani Központ szóvivője kifejtette, hogy a laboratóriumban a teljes sterilitás fenntartásának szükségessége miatt nem készültek fényképek az ivarérett Golda tyúkokról. Amint a fajta kereskedelmi forgalomba kerül, úgy fognak élni, mint bármely más tojótyúk.

Forrás: Neokohn

Tovább olvasom