Keressen minket

Vadászat

Az agrártárca támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében

Print Friendly, PDF & Email

Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Agrárminisztérium: Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket, akiknek többek között az agrárkár-enyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget.

Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága. (Fotó: Pelsőczy Csaba – AM)

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években hazánk kiépítette azt az európai összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert, amely a jelenlegi helyzetben is segítséget képes nyújtani a gazdálkodóknak. A múlt hét végéig már több mint 300 ezer hektárra jeleztek aszálykárt a termelők, ami a háromszorosa a korábbi évek hasonló időszakáig megtett bejelentéseknek – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, a kárenyhítési alap – amelynek forrásait a termelők és az állam közösen, egyenlő arányban biztosítja – az elmúlt években mindig helyt állt a természeti károk okozta bevételkiesés kompenzálásában. Most történelmi léptékű aszály sújt bennünket, így már szinte biztosan kijelenthető, hogy a gazdálkodói károk mértéke meg fogja haladni az alap nagyságrendileg 12,5 milliárd forintos keretét – emelte ki a miniszter. Kifejtette, az idei év összes kárigényét a gazdálkodási év után, az év végéig beadott gazdálkodói igénylések alapján lehet összesíteni és a kárenyhítési alap feltöltéséről a következő év februárjában dönthet a kormány. Az agrártárca vezetője tájékoztatja a kormányt a kialakult helyzetről, a végleges és jogos gazdálkodói kárigények összesítése után pedig javaslatot fog tenni arra, hogy a kárigények alapján a kabinet döntsön majd az alap forrásainak kiegészítéséről.

Nagy István arról is beszélt, hogy öt év alatt több mint háromszorosára, tízezer fölé nőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a kormányzat által támogatott díjjal kötöttek aszálykárra biztosítást. Az így lefedett terület nagysága tavaly már meghaladta a 600 ezer hektárt. A miniszter szerint további segítséget jelenthet, hogy az idei évben a megemelkedett igényekre tekintettel többletpénzt biztosítanak a díjtámogatott aszálybiztosításokhoz. Így lehetővé válik az aszályhoz kapcsolódó biztosítási díj 65%-ának kifizetése támogatásként a gazdálkodók számára. Emiatt több mint 14 milliárd forintra emelik az erre fordítható vidékfejlesztési források összegét. Annak érdekében, hogy ez a támogatás a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljon, az agrárminiszter arra szólítja fel a biztosító társaságokat, hogy a termelők aszálykárait a megkötött biztosítások alapján, a lehető legteljesebb mértékben és leggördülékenyebben térítsék meg.

Forrás: AM

Vadászat

Hivatásos vadászok versenye Heves vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Heves vármegyei hivatásos vadászok versenyeztek Füzesabonyban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. május 28-án lezajlott a “Heves vármegye legjobb hivatásos vadásza 2024” elnevezésű verseny Füzesabonyban a Városi Lőtéren. A verseny egyidejűleg zajlott a hivatásos állomány már évek óta hagyományosan megrendezett lövészetével.

Fotó: OMVK

A Kiemelt kamarai célok pályázatai során évek óta sikerrel pályázunk a hivatásos vadászaink részére történő lövészetre, melynek célja a szakszemélyzet lőtudásának, a lőkészségének és lőbiztonságának fejlesztése. A program rendszeresen tartalmazza a felkészítést a balesetvédelmi oktatásra és rendszeresen van tudászint felmérés is. Fő vonzereje ugyanakkor a sörétes lövészet két pályán 25-25 korongra és a golyós lövészet három lőálláson háromféle szituációban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Egy időben zajlott a hivatásos vadászok versenye is, ahol különböző állomásokon kellett helytállniuk a versenyzőknek. Az idén tizen vállalták a megmérettetést. A feladatok között szerepelt összetett felismerési szám (koponya, vadnyom, toll, védett faj, madárhang), külön feladatként fás szárú, lágyszárú növények, vadászkutyák, lőszerek, vadbetegségek, kürtszignálok felismerése. Ezen kívül írásbeli tesztet is töltöttek ki, mely segítségével plusz pontért egy közismert vadászati idézetet is ki kellett találniuk a versenyzőknek. Szintén plusz pontot ért, ha valaki egy elhangzott kürzsignált vissza tudott játszani vadászkürtön.  Idén is számot kelett adni a lőtudásról is sörétes és golyós lövés versenyszámban. A verseny egészen délutánig tartott, a versenyzők kitartóan teljesítették a feladatokat. Az eredmények összesítése egész nap folyamatosan zajlott, így a verseny végeztével megtörtént az eredményhirdetés. Kovács István János titkár értékelte a versenyt, mindenkinek megköszönte a részvételt, és gratulált a versenyzőknek.

Fotó: OMVK

A 270 összpontozású verseny győztese Tomecz Nándor (Alba Vadász Vadásztársaság – Kisköre) lett 74 %-os teljesítménnyel, aki képviselheti megyénket az országos hivatásos vadászok versenyén 2024. június 18-19-én Vas vármegyében.

Megbízható autót keres? Akkor Ön a Doma Autót keresi! Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort, a +36303233852-as telefonszámon.

Második helyen pontegyenlőséggel megosztozva Pál István (Fehérkő Vadásztársaság – Pétervására) és Szalai István (Patavezér 2015 Vadásztársaság – Gyöngyöspata) végzett, bronzérmes Czeba Péter ( Egererdő Erdészeti Zrt. – Felsőtárkány) lett.

Fotó: OMVK

A verseny szoros volt, a 4. és 5. helyezett 1, illetve 1,5 ponttal maradt el a bronzérmes teljesítményétől.  Gratulálunk a kiváló teljesítményhez és sok sikert kívánunk a megyei elsőnek az országos versenyhez! Az oklevelek és a serlegek ünnepélyes átadására 2024. szeptember 7-én Mátrafüreden a vármegyei vadásznapon kerül sor.

Forrás: Kovács István János s.k. – titkár – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Beszámoló az I. Dél-hevesi őzbak trófeaszemléről

Print Friendly, PDF & Email

Első alkalommal került megrendezésre a 310. számú Dél-hevesi vadgazdálkodási tájegység területén elejtett őzbakok trófeáinak szemléje

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került megrendezésre a 310. számú Dél-hevesi vadgazdálkodási tájegység területén elejtett őzbakok trófeáinak szemléje 2024. május 30-án, Hatvanban. Az eseménynek a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum adott otthont.

Fotó: OMVK

A közel 100.000 hektáron elterülő, 3% alatti erdősültségű, klasszikus alföldi, mezőgazdasági élőhelyekből álló tájegységben 16 vadászatra jogosult gazdálkodik. Közülük kilenc mutatott be összesen közel 100 trófeát, melyek részben a mögöttünk álló tavaszi őzbakvadászatokból, részben pedig a korábbi évek elejtéseiből származtak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A Kovács István János (titkár, OMVK Heves vármegyei Területi Szervezete), Lakatos Anna (igazgatóhelyettes, Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum), valamint Dr. Kovács Imre (tájegységi fővadász, Agrárminisztérium) által tartott megnyitót követően a jelenlévők két érdekfeszítő szakmai előadást hallgathattak meg. Fehér Péter „Eszközök és praktikák az őzhívásban”, míg Dr. Szabó László (MATE, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék) „Az aranysakál akusztikus állományfelmérése – kutatás és gyakorlati alkalmazás” címmel tartott prezentációt a vadgazdálkodási tájegységben kifejezetten nagy jelentőséggel bíró témákban.

Megbízható autót keres? Akkor Ön a Doma Autót keresi! Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort, a +36303233852-as telefonszámon.

A délelőtt során Vöő Zoltán tájegységi fővadász (az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztálya Gasztronómiai Munkacsoportjának tagja) kiváló őzpörköltet készített. Ennek elfogyasztása közben alkalom nyílt a kiállított trófeák értékelésére, az észrevételek megvitatására, valamint a szakmai kapcsolatok és vadászbarátságok építésére, ápolására is.

A program zárásaként a résztvevők a bemutatott őztrófeák mellett ingyenesen megtekinthették a helyszínt adó múzeum kiállításait is.

Fotó: OMVK

A trófeaszemle az OMVK Heves vármegyei Területi Szervezete, valamint a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum anyagi és operatív támogatásával, továbbá a Forrás Vadásztársaság és az Aranyfácán Vadásztársaság felajánlásainak köszönhetően valósult meg.

Fotó: OMVK

Köszönet illeti mindazokat a vadásztársasági tisztségviselőket, hivatásos vadászokat, valamint a múzeumban dolgozó kolléganőket és kollégákat, akiknek munkája eredményeként a szemle megvalósulhatott!

Forrás: Dr. Kovács Imre s.k. – tájegységi fővadász – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos Vadász Szakmai Nap

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete tovább képzést szervezett

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos vadászok továbbképzése Konfucius kínai filozófus intelme szerint, ami a tanulást illeti, ne ismerj határt! Éppen ide illő a Hivatásos vadászok továbbképzéséhez, amit 2024. június 6-án a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete rendezett a Csákvári Publó panzió konferencia termében. 

Fotó: OMVK

HIVATÁSOS VADÁSZOK TOVÁBBKÉPZÉSE

Konfucius kínai filozófus intelme szerint, ami a tanulást illeti, ne ismerj határt! Éppen ide illő a Hivatásos vadászok továbbképzéséhez, amit 2024. június 6-án a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete rendezett a Csákvári Publó panzió konferencia termében. Haas Béla hivatásos vadász alelnök köszöntője után a meghívó fő és kényes témája volt a vadkár, amit az Agrárkamara vadkár-stratégiája virtuális csatatérré változtatott a szabályok és szokások mellett működő vad által okozott károk rendezésében. Ezt hivatott a hatályos jogszabályok erre vonatkozó részével Groszeibl Zoltán tájegységi fővadász, igazságügyi vadkárszakértő a jelenlevőkkel ismertetni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A témához kapcsolódva a vadkárok megelőzéséhez információt és kapcsolati lehetőséget biztosított az Első Magyar Kenderfonó Zrt. képviselője Rácz József.

Az elmúlt év novemberében Tájékoztató Fórumon megismerhettük az egyes vadgazdálkodással összefüggő 57/2023 ( X.16. ) AM miniszteri rendelet módosításait. Weidinger István tájegységi fővadász ismertette, hogy május 17-től, majd 2025. január 1-jétől több ponton változik a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.). A jogszabályban egyebek mellett módosulnak, pontosításra kerülnek, valamint kiegészülnek a kerítéstelepítésre, a nemkívánatos fajok egyedeinek elejtésére, a zárttéri vadtartásra (különösen a vadaskertekre) vonatkozó előírások. A törvény 2025. március 1-jétől opcionálisan lehetővé teszi az „elektronikus beírókönyv” használatát a papíralapú adminisztráció helyett.

Pechtol Lajos kamarai tikár ismertette a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete által elnyert Kiemelt Kamarai Programok nyertes pályázatait különös tekintettel a Hivatásos vadászok orvosi vizsgálatára –  ami az előző évben 53 fő -, az idei évben 25 fő hivatásos vadász orvosi szűrését biztosította, illetve biztosítja.

Az egyebek napirendi pontokban Somos Gergő a Feedbackpack Kft. részéről bemutatta az általuk kifejlesztett csapdajelző készüléket, aminek használata költséghatékonyabbá teszi a vadgazdálkodók csapdapark működtetését.

Fotó: OMVK

Kiss Sándor a Fejér megyei Kormányhivatal részéről beszámolt a vadgazdálkodási tervek jóváhagyásáról, és a 2023/2024 évi vadgazdálkodás jelentések folyamatban lévő kiértékeléséről.

árásként Haas Béla alelnök ünnepélyesen átadta a hivatásos vadászok versenyén helyezést elért résztvevők díjait.

Nyári Zoltán első helyezettnek 200.000,- forint pénzjutalom és a VADEX Zrt. által felajánlott dám bika kilövés.

Kratancsik Dávid második helyezett 100.000,- forint pénzjutalom és a Sárréti Egyetértés Vadásztársaságnál apróvadvadászatán való részvétel.

Csikós Gergely harmadik helyezett 50.000,- forint pénzjutalom, valamint a Sárréti Egyetértés Vadásztársaságnál apróvadvadászatán való részvétel.

Megbízható autót keres? Akkor Ön a Doma Autót keresi! Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort, a +36303233852-as telefonszámon.

A képzés, továbbképzés mindig egy önvizsgálat is, ami segít eligazodni, hogy tudásban hol tartunk. Gyakran találkozunk azzal, hogy a minimális tudással és tapasztalattal rendelkezők hajlamosak azt hinni magukról, hogy ők a kiválóak. A tudás és a tapasztalat gyarapodásával jellemző a magabiztosság visszaesése, a saját hiányosságok felismerésének képessége ilyenkor nő.

Fotó: OMVK

Kultúrtörténeti ismeretből ajánlom – Szente Tünde válogatásából és legyezéséből – minden hivatásos vadász figyelmébe gróf Széchenyi Zsigmond szemelvényeit .

Forrás: Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött… – Egy magyar vadász hitvallása /Szépirodalmi Könyvkiadó, Harmadik kiadás, 1978/

Harmincnegyedik fejezet: Somogyvár, részlet:

A „nemesebb értelemben vett vadászérzék” megléte, avagy hiánya

Forrás: Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött… – Egy magyar vadász hitvallása /Szépirodalmi Könyvkiadó, Harmadik kiadás, 1978/

Harmincnegyedik fejezet: Somogyvár, részlet:

„Azokra a boldog somogyvári időkre emlékezve, sorra ötlenek szemem elé az ottani vadőrök is, köztük néhány eredeti, tollhegyre kívánkozó alak. A vadászat magasabb tudományához, főképpen pedig etikájához, bezzeg nem sokat konyítottak. De így volt ám ez akkoriban csaknem országszerte. Szakvizsgázott vadőrt keveset lehetett látni. A „kerülők”, „csőszök”, „jágerok” nagyobb része, bár vadászos gúnyába öltöztetett, puskaviselő ember volt, mégis iskolázatlan, sok mindenben járatlan erdőbakter volt. Amit tudott, azt főképpen saját emberségéből, odakint az erdőn tanulta meg. Ami tudvalevően rendkívül fontos. Sőt – a legfontosabb. Ámde hivatásos vadásznak – mégsem elég.

Mit áltassuk magunkat, hiszen általános panasz volt akkoriban, hogy a magyar hivatásos vadászok, sőt iskolázott erdészek közt, sajnos aránylag kevés a vadászatilag valóban képzett, a német „Waidmann” fogalmának minden próbáját kiálló szakember.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Sajátságos dolog, hogy magyar emberből, noha ősi foglalkozásának vallja a vadászatot, mégis, milyen gyakran hiányzik a nemesebb értelemben vett vadászérzék. Bátran merem állítani – hiszen eleget tapasztaltam ezen a téren -, hogy a született vadásztehetség nem volt mindennapos dolog minálunk. A magyar vadőr átlaga, sajnos, igen messze járt a szomszédos stájer, tiroli, cseh vagy német jágerok átlagától.

Pedig magam is jó néhány kiváló, minden követelménynek megfelelő vadőrt ismertem. Sajnos azonban – ezek kivételek. S mint ilyenek, csakis erősítik fenti állításomat. Pedig ők is bizonyára tapasztalhatták – ha sok hazai vadőrrel volt dolguk -, milyen nehéz a magyar embert erdőben való viselkedésre tanítani!

Az átlagos magyar vadőr – tisztelet-becsület a szerencsére mind gyakrabban mutatkozó kivételnek – hangosan járatja a száját az erdőn, cserkészés közben váratlan-nagyokat krákog-prüsszög-csuklik, tenyeres-talpas bakancsa valóságos élvezettel lép száraz gallyra, pattanó makkszemre, megcsikorgó kőre, „vaskos lábnyomától messze reng a parlag”, akárcsak Toldi Miklósé…

… És vajon hányat találunk a magyar hivatásos vadászok közt, aki a csapdázással, a ragadozófogás sokrétű, magas tudományával maradéktalanul tisztában lenne? …És hány olyant, aki vadászkutya idomításához, véreb vezetéséhez hiánytalanul ért? – Olyat pedig hányat, aki a hazai ragadozó madarak világában igazán otthonos?

Pedig ez egyik sem kivételes, egyik sem rendkívüli erénye ám az alaposan képzett hivatásos vadásznak!”

Forrás: OMVK

Tovább olvasom