Keressen minket

Vadászat

VI. Ceglédi Szent Hubertusz nap

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A rendezvény kilenc órakor Sós János polgármester megnyitó beszédével kezdődött, aki egyben védnöke volt a rendezvénynek is.

A rendezvényen részt vett Rácz Gábor, a Fővárosi és Pest Megyei Vadászkamara elnöke, Rózsa Róbert, a Pest Megyei Vadászszövetség elnöke, Török Henrik, az OMVV titkára, valamint Fáczányi Ödön, az OMVK Kulturális és Vadászati Hagyományőrző Bizottságának elnöke. A Megyei Vadászkamara zászlójának bevonulását a nézők fél tízkor láthatták, amelyre a Diana Vadászhölgy Klub is szalagot kötött. Ezután következett a hagyományokhoz híven a kitüntetések átadása.

Nimród Érem

  • Fazekas László, Pilisi Petőfi Vt
  • Dr. Kárteszi János, Abonyi Újvilág Vt
  • Sándor Ferenc, Vadcoop Bérkilövő Vt
  • Sárközi Miklós, Túzberek Vt
  • Tauber István, Ceglédberceli Turul Vt

Magyar Vadászatért Kitüntetés

  • Czoch Árpád, Fővárosi Gázművek Vt

Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett

  • Nagykőrösi Kinizsi Vadásztársaság

A rendezvény eddigitől eltérő programpontja volt a dr. Déri György által tizenöt éve alapított és működtetett Hortobágyi Madárkórház számára összegyűjtött pénzadomány ünnepélyes átadása.

Tíz órakor Szeleczki Imre atya celebrálta a Szent Hubertusz misét.

Tizenegy órától az érdeklődőket különféle érdekes és népszerű népszerű programok várták Homolya László, kétszeres Szarvasbőgő Európa-bajnok bemutatót tartott a kíváncsi közönségnek. A főzőversenyen számtalan ízletes vad- és halétel készült, a zsűri elnöke ifj. Bedák Béla, a Gellért Szálló főszakácsa volt. A gyermekek ifjúsági totóban mérhették össze természetvédelmi ismereteiket és a hagyományokhoz híven a látogatók megismerkedhettek az íjászat és solymászat rejtelmeivel, illetve nem hiányoztak a vadásznapról a vadászkutyák és vadászgörények sem.

A vadásznapon nyitotta meg kapuit a Vadász- és Természetrajzi Múzeum, amelynek alapítója és fenntartója Ujházi György, a Ceglédi Vadászklub elnöke.

Ujházi György átadja a pénzadományt dr. Déri Györgynek, a Hortobágyi Madárkórház működtetéjének
.
Homolya László kétszeres Európa-bajnok szarvasbőgő-bemutatót tartott
A Szent Hubertusz téri Vadász- és Természetrajzi Múzeum egyik bemutatóterme
Az ifjúsági totó győztese:
Tóth Molnár Krisztián, 12 éves tanuló
.
Vadászkutya- és solymászbemutató
.
Mesterséges útvesztőn kísérték figyelemmel a gyerekek az örökmozgó görényeket.
.
Elöltöltős fegyverek
Íjászbemutató

Preisz Gyula

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.