Keressen minket

Vadászat

Vadhívó tanfolyam

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A nagy érdeklõdésre való tekintettel immár 4-ik alkalommal került megrendezésre szeptember 30-án az „Egércincogástól a szarvasbõgésig” elnevezésû vadhívó tanfolyam a Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében.

A résztvevõket a gödi Nemeskéri-Kiss kúriában egésznapos program várta. A reggel kilenc órától kezdõdõ elõadások sorát Homnnay Zsombor nyitotta meg, aki a csalsípok felhasználásának etikai oldalát és jelenlegi jogi szabályozását ismertette. Õt követte Somfalvi Ervin, aki a rókától egészen a szarvasbikáig elemezte az egyes fajok életmódját és viselkedésformáit. Hiszen a különbözõ szituációkban várható reakciók ismerete nélkül hiába is használjuk a csalogató eszközöket, nem fogjuk elérni a várt eredményt.

Az ismertetésben nagy szerepet játszottak Takács Viktor évek hosszú során gyûjtött filmjei, melyek hûen illusztrálták a hallottakat. Homolya László szarvasbõgõ Európa-bajnok bemutatta a bõgõkürtök használatát, és a jóízûen elfogyasztott ebéd után személyesen is foglalkozott az érdeklõdõ vadászokkal.

Mindenkinek lehetõsége volt saját csalsípjait kipróbálni, „hangolni”, de akár vásárolhattak is Mihalkó Károlytól, aki Szlovákiából érkezett, hogy bemutassa az általa készített és használt eszközöket. Nála ismerhették meg a résztvevõk az úgynevezett „Nimród vaddisznóhívó”-t, mellyel a vaddisznókoca és süldõ hangját utánozhatják.

 
Vadászok, szervezõk, oktatók
Homolya László oktat
Mihalkó Károly, a vadhívás nagymestere
 
Gyülekezés a tornácon
…a vadász pedig gyakorol
…és az általa forgalmazott sípok

Dr. Balázs Istvántól, az egyik szervezõtõl megtudtuk, hogy az eddigi tanfolyam résztvevõitõl folyamatosan kapnak pozitív visszajelzéseket, a megismert technikák kipróbálása tehát a gyakorlatban is eredményre vezetett.

Mivel a téma iránt érdeklõdõk kevés szakirodalmat találnak, nagy igény volt egy ilyen képzés megszervezésére. A szervezõk idén még egy alkalommal, október 28.-án rendezik meg a tanfolyamot, melyre még tudnak jelentkezõket fogadni. A hosszú távú tervek szerint jövõ év márciusában Baranya és Hajdú-Bihar megyében is megszervezésre kerül az elõadássorozat. Gratulálunk a kezdeményezéshez, és további sok sikert kívánunk a folytatáshoz!

KÁTAI CSABA
Nimród Tudósítói Hálózat
Rád, 2004. október 1

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.