Keressen minket

Vadászat

Páll Endre emlékszoba-avatás Bőszénfán

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Páll Endre emlék- és olvasószobát avattak tisztelők és barátok Bőszénfán, a Somogy megyei vadásznapon. Az olvasószoba ötlete még az író életében megfogalmazódott, miszerint a későbbi gondoskodás ne csak a szeretett trófeáit érintse, hanem kis szobájának berendezései, relikviái, könyvespolca és annak értékes tartalma is jó helyre, megfelelő kezekbe kerüljön. Az időtájt került átadásra a Kaposvári Egyetem Bőszénfai Tájcentrumának felújított központi épülete, amelynek egyik, még üresen álló irodahelyiségébe Nagy János, néhai Páll Endre és jómagam közösen álmodtunk egy ilyen rendeltetésű meghitt sarkot.

pall_endre_emlekszoba

Az álmokat tett követte, az egyetem nagyon tisztességes áron megvásárolta – pár kötet kivételével – az egész könyvtárat, az író pedig személyes tárgyaival tette otthonossá a szobát. Saját bevallása szerint az igazán nagy dolog az lehetett volna, ha a saját emlékszoba avatóján ő maga is jelen lehetne, de valahol odabent tudta, hogy ez nem így lesz…

Amikor eltávozott közülünk, fia, a Floridában élő Páll Péter a szeretetotthon – ahol Páll Endre az életének utolsó másfél évét töltötte – kis szobájának további berendezéseit is felajánlotta, így lett teljes a gyűjtemény Bandi bácsi családi képeivel, legnagyobb kanja és bakja, valamint első bikájának trófeáival, kedvenc olvasófotelével, íróasztalával és a vadászati kitüntetéseivel.

Az idén Bőszénfa adott otthont a megyei vadásznapnak, annak egyik kísérő programja volt 14 órakor az avató ünnepség. Míg odakint a vadásznap zajos forgataga dübörgött, a magtár épületének hűvös folyosóján csendesen gyülekeztek a barátok és ismerősök, volt kollégák, a szaksajtó képviselői. Mély megtiszteltetés volt, hogy az ünnepségre eljött Páll Miklós – Bandi bácsi testvéröccse – és fia Nagykanizsáról és meghatottan köszönték meg a szervezőknek az igaz baráti gesztust. Az avatón nem voltak előre megírt fennkölt beszédek… tisztelet volt, áhítat és csend. Spontán emlékezett meg az atyai barátról, a kollégáról, az íróról, a szakemberről Nagy János a Tájcentrum igazgatója, dr. Boda Pál a Kamara, Berend Ferenc a Vadászszövetség elnökei és Kemenszky Péter.

Az ünnepélyes avatót követően a kis társaság közösen lépett azután a megnyitott szobába és közösen emlékezett a somogyi vadászok nagyjáról, Páll Endréről.

Vadászati emlékhelyet avattunk, maradandó értéket teremtett a közös akarat és a tisztelet. Köszönet érte a Kaposvári Egyetemnek, az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezetének és a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének. Immáron Bőszénfán, a szarvasfarm területén látogatható az emlékszoba, szolgáljon az ott tanuló diákok épülésére, az idelátogató vendégek méltó fogadására!

A szoba bejáratát díszítő míves faragás Hüse Zoltán hivatásos vadászunk keze munkáját dicséri, aki Páll Endre gyótai emlékoszlopát is megalkotta.

Kemenszky Péter
omvk-somogy.hu

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.