Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Vármegyei elismerés és főhajtás

Print Friendly, PDF & Email

Páll Endre életműve kapta a Somogyország Kincse elismerést

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Páll Endre életműve kapta a Somogyország Kincse elismerést. A Vármegyeháza felújított dísztermében ünnepelte Somogy, hogy 526 évvel ezelőtt, 1498. január 6-án II. Ulászló magyar király címer- és pecséthasználati jogot adományozott a vármegyének.

Fotó: OMVK

A jeles eseményen Szita Károly, Kaposvár megyei jogú város polgármestere, Nagy János a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Bíró Norbert a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke mondtak beszédet, akik méltatták a város és a vármegye kapcsolatát, és kitértek Somogy rögös történelmére is.

Bíró Norbert külön kiemelte, hogy vízkereszt azért különleges nap a somogyiaknak, mert ilyenkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól. Több mint ezeréves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltók a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A jeles esemény alkalmából az elnök Pro Comitatu kitüntetést, Somogy Polgáraiért díjakat, valamint Somogyország Kincse elismeréseket adott át, amely utóbbit az OMVK Sv.-i Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége felterjesztése alapján Páll Endre vadászíró életműve, és munkássága kapott meg, születésének századik évfordulója alkalmából.

Az író méltatása a következőképpen hangzott el:

„Páll Endre erdőmérnök/vadász szak, – és szépíró, szaktekintély a hazai vadgazdálkodásban. Munkásságával nagymértékben hozzájárult Magyarországnak a „vadászati világhatalom” cím kiérdemlésében. A keze alatt vadászgenerációkat nevelt ki, példamutató szakmai munkájával irányt mutatott.

Páll Endre példás szakmai tevékenységén kívül, mindannyiunk által ismert szakírói és szépirodalmi munkássága is.

1966-ban jelent meg első könyve „A vaddisznó és vadászata” címmel, amelyet olyan szakmai és szépirodalmi alapművek követtek mint – a teljesség igénye nélkül – A Vadásztarisznya, A gímszarvas és vadászata, vagy a Legjobb vadászni című kötetek. Számos iránymutató szakcikk írója, amely irány még ma is követendő példa lehet az újabb vadászgenerációk részére.

2007-ben hagyta abba az aktív vadászatot és adta le önként vadászjegyét, amely élete egyik legnehezebb döntése volt. Ma, – hogy már nincsen közöttünk – is a Gyótai Vt. örökös és tiszteletbeli tagja és vadászmestere. Mára Somogyban mindannyiunk néhai Bandi bácsija, országosan, de európai szinten is szakmai példakép, akinek könyvein generációk nőttek fel és ismerték meg az Üsztői vadföldet, a Bélmosókat, vagy a híres Börevári nyekergő szarvasbikát. A Somogyi vadászok igazi Doajenje volt Ő, aki józan szakmai és emberi értékrendjével, tiszta meglátásaival egy – egy szakmai kérdés kapcsán ma is sokszor szolgál bölcs iránymutatással nekünk, fiatalabbaknak.

2012-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán vasdiploma díszoklevelet vehetett át, erdőmérnöki diplomája keltének 65. évfordulóján.

2013-ban távozott közülünk, emlékére a gyótai vadászház előkertjében a vadásztársaság, a megyei vadászkamara és vadászszövetség emlékoszlopot állíttatott, amely oszlop tövében mindig talál az odalátogató egy csokor friss mezei virágot, vagy éppen egy tölgyfáról szakított töretet.

Páll Endre tavaly szeptemberben lett volna 100 esztendős.”

Az elismerést a felterjesztő, Páll Endre értékes hagyatékának egy részét őrző Dr. Kemenszky Péter vette át a Közgyűlés elnökétől, aki az átadáskor külön megköszönte, hogy a vadásztársadalom méltó módon ápolja a neves szakember emlékét Somogyban.

Forrás: OMVK

Vadászat

Idei első süldőm

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ugróné Czinege Anita vadkárelhárító vadászaton vett részt férjével és közös barátjukkal, Béla bácsival Heves vármegyében.
Mindegyikük egy különálló magaslesen várakozott a nem messze fekvő búzatábla határában. Az elmúlt időszakban a mezőgazdasági táblát a vaddisznók jelentősen összetúrták. 

Ugróné Czinege Anita beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Ugróné Czinege Anita – Agro Jager News

Nagyon jól indult az este. A férjem barátja hívott minket: ha ráértek, gyertek fel! Van itt egy búzatábla, az egész fel van dúrva! Nekem nem kellett  kétszer mondani, rögtön ugrottam, pakoltam a kocsiba. Kimentünk, megnéztük, csodálkoztunk. Atyaég!  Mi lehet itt!!

Egymástól távol három külön lesen ültünk. Várakoztam, nézelődtem…. ahogy elkezdett szürkülödni, megjelent a fasor melett három disznó.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Közeledtek felém. Vártam, hátha még közelebb jönnek. A szelem is tökéletes volt. Kiválasztottam a hozzám legközelebbre esőt. Céloztam és útjára engedtem a lövedékemet.

Volt becsapódás, mégis elszaladt..mind a három. Mi lehetett?

Elszomorodtam! Kis idő elteltével, a férjem és barátja jöttek értem a leshez. Tudtam a lövés és a becsapódás körülbelüli irányát.Elindultunk vérnyomot keresni. Azt meg is találtam! Kicsit megnyugodtam. Már csak menni kellett a nyom után. Végül kb 150 m vitte a lövedéket – be egy sűrű bozótosba. Ott van! Ott fekszik! – mondtam.🙏

Diána a kegyeibe fogadott! –🙏🌿 Köszönöm, nagyon szép süldővel ajándékozott meg!🍀

Írta és fényképezte: Ugróné Czinege Anita

Tovább olvasom

Vadászat

Farkas Csaba (1973-2024)

Print Friendly, PDF & Email

Elhunyt Farkas Csaba, eperjesi hivatásos vadász

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csabi az elmúlt 25 évet hivatásos vadászként töltötte az eperjesi vadászterületen, a társaság megalakulása óta dolgozott itt. Helybeliként gyermekkorától részt vett vadászatokon édesapjával, felnőttként pedig nagy örömmel vállalta, amikor dolgozni hívták, így túlzás nélkül elmondható, hogy ismerte a terület minden fűszálát és vadját!

Fotó: OMVK

Elhivatott, szakmájához értő vadász volt. Nagyon szerette az egyéni vadásztatást és Őt is nagyon szerették. Mindig várta, mikor jönnek vendégek őzbakvadászatra, nagy lelkesedéssel kísérte őket úgy a cserkeléseken, mint a lesvadászatokon. Tudta, mikor, hol mozognak a kiszemelt bakok, amelyeket a vendégek kértek. Jókat lehetett vele beszélgetni, miközben vártuk az vadat. Mindig volt egy vicces története. Majd a vadászat végeztével lelkes beszámolót tartott a sikeres és a sikertelen vadászatról is. Igazi közösségi emberként mindig lehetett rá számítani, fontosnak tartotta a közös beszélgetéseket, amelyek összehozzák az embereket. A társadalmi munkák során a segítőkészsége a vadásztársak iránt mindig első helyen állt. Nagy odaadással nevelte a fácánokat, ami minden évben újabb és újabb kihívások elé állította. A társasvadászatok mestere is volt. Nagyszerű szervezőképessége és a viccei által mindig jó hangulatban teltek el a vadászatok!

A vendégek és vadászbarátok mindig megelégedve távoztak, hiszen a kért fácán- és mezei nyúl mennyiség mindig terítékre kerültek!

Nagyon fognak ezek a vadászatok hiányozni. Elmentél, mert hívtak az örök vadász mezők!

Nyugodj békében Csabi!

Írta: Dancsó Attila – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot szerveztek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vadásznap:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megemberelte magát az esős idő és a vadásznap szombatjára meleg és napsütés várta a résztvevőket.

Fotó: OMVK

A megnyitó az évek óta kialakult menetrend szerint a Vadászkamara Kürtegyüttesének hívó szava után, Hubertus áldással kezdődött, melyet a megnyitóbeszédek követtek. 16 vadásztársunk érdemelt ki különböző elismerést a vadászatért és a közösségért végzett munkájáért, akik szintén a megnyitón vehették át a kitüntetéseket. Az ifjú vadászok immár hagyománnyá vált avatását, idén első ízben követte a vadászíjászok avatása.

Fotó: OMVK

A megnyitó után a 25 főzőcsapat tagjait és a szép számmal összegyűlt látogatót számos szakmai program, illetve helyi műsorok szórakoztatták. Természetesen a vadászokat leginkább a főzőverseny eredménye érdekelte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A főzőcsapatok igencsak kitettek magukért, nagy fejtörést okozva ezzel a zsűrinek (zsűri elnöke: Taksár Ferenc a Szabadtűzi Lovagrend lovagja, zsűri tagjai: Soltész Ferenc polgármester-Nábrád, Kanyó Tamás a Fehérgyarmati Járási Hivatal hivatalvezetője).

Fotó: OMVK

Az alábbi eredmények születtek:
Leves jellegű ételek:

1. helyezett: Szamosközi Vadásztársaság – Halászlé
2. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza – Szarvasgulyás
3. helyezett: Szamos-Kraszna-Közi Vadásztársaság- Szamosi halászlé

Pörkölt jellegű ételek:

1. helyezett: Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság, – Dámpörkölt
2. helyezett: Kállay Vadásztársaság, Kállósemjén – Vadpörkölt erdei gombával
3. helyezett: Mátészalkai Vadásztársaság-Vaddisznópörkölt szalvétagombóccal

Vadász főztje:

1. helyezett: Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld – Vadüstöny cipóban
2. helyezett: Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász- vaddisznó Pull pork szendvics
3. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza- Hamburger

Különdíj:

Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld- Saslik, mics, kvász
Nimród Vadásztársaság Gávavencsellő- Harcsapaprikás kapros túróscsuszával
Fórizs Blanka(3éves) a legfiatalabb kukta- Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász
Ezúton köszönjük az előkészületekben és a lebonyolításban részt vevők segítségét és a látogatók megtisztelő jelenlétét.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom