Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Somogyország Kincse: Páll Endre életműve

Print Friendly, PDF & Email

Páll Endre vadászíró életműve Somogyország Kincse kitüntető címet érdemelte ki.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A hagyományoknak megfelelően Somogy vármegye napján (január 6.) a vármegyeháza dísztermében átadták az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címeket is. II. Ulászló magyar király ugyanis e napon adományozott (idén 526 éve) Somogynak – a vármegyék közül elsőként -, címer- és pecséthasználati jogot.

Fotó: SEFAG Zrt. Facebook oldala

Páll Endre vadászíró életműve a Somogy Vármegyei Közgyűlés által adományozott Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet érdemelte ki. A felterjesztő az OMVK SVTSZ és a Somogy Vármegyei Vadászok Szövetsége, a díjat dr. Kemenszky Péter, az OMVK SVTSZ titkára vette át.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Merczel István, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság tagja, a SEFAG Zrt. Erdőgazdálkodási osztályvezetője így fogalmaz a kitüntetés kapcsán:

„Óriási elismerés ez, hiszen Somogyország Kincsei között olyan nagy neveket találunk, mint Gárdonyi Géza (Szőlősgyörökhöz köthető emlékei és írásai) vagy Fekete István (életmű).
Fontosnak tartom elmondani, hogy Somogy megelőzve a korát 2004-ben, tehát még messze a Hungarikum törvény megalkotása előtt létrehozta az Örökségünk – Somogyország Kincse díjat, és ettől kezdve a vármegyében két ilyen jellegű kategória van, egyszer a vármegyei értéktári díj és mellette az Örökségünk – Somogyország Kincse díj. Előbbi esetében a felvételről a Vármegyei Értéktár 5 fős Bizottsága dönt, utóbbiról pedig a Vármegyei Közgyűlés szavaz. Somogyország Kincsei automatikusan értéktári díjazottakká válnak, míg fordítva ez nem igaz.

Bandi bácsi elismert szakember volt, a szakirodalom meghatározó alakja és mellette szépírói tevékenysége is kiemelkedő, igazi példakép. 1971-ben került a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság kaposvári központjába, ahol szaktanácsadó, majd 1973–1982 között – nyugállományba helyezéséig – mint vadászati felügyelő irányította a vállalati vadászterület munkáját, emellett pedig 35 éven át látta el magas színvonalon a Gyótai Vadásztársaság vadászmesteri feladatait is. (Itt esett az 1981-es világrekord pusztakovácsi bika (16,04 kg; 269,89 CIC), amely 7 évig vezette a ranglistát).
Bandi bácsit 2013-ban még köszönthettük Kardosfán 90. születésnapja alkalmából, majd október 6-án örökre megpihent. Sosem feledjük Őt, életműve és hagyatéka 2019.02.20-án – kulturális örökség kategóriába – bekerült a Somogy Vármegyei Értéktárba”.

Hagyatéka: Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont „Páll Endre” emlékszoba, Bőszénfa, trófeagyűjtemény Somogy Vármegyei Vadászok Szövetsége Kaposvár, trófeagyűjtemény Gyótai Vadásztársaság vadászháza Gyótapuszta.

Művei: A vaddisznó és vadászata, A gímszarvas és vadászata, Vadásztarisznya, Legjobb vadászni, Újra megtelt a tarisznya, Egy lövéssel kettő, Mozaikok vadászéletemből, Vadászszemmel Amerikában

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom