Keressen minket

Vadászat

A guberálás művészete

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Nem a szemétben turkálásról – annak semmi köze a vadászathoz –, tehát nem a guberálás szó elsődleges jelentéséről van szó. Másodlagos jelentése arra a lassú cselekvéssorra vonatkozik, amellyel a függő kártyások szokták milliméterenként előbújtatni egyik lapot a másik mögül, kiélvezve a várakozás, a remény izgalmát. Ennek viszont sok kapcsolata van a vadászattal, mivel ma már úgynevezett válogató vadászatot folytatunk. Nemcsak a nagyvad, hanem az apróvad esetében is.

Néhány korosodó vadász szerint az idény elején nem érdemes fácánra vadászni, mert a kakasok – különösen az ideiek – még annyira tokosak, hogy megkopasztásuk büntetés annak, aki végzi. Ebben nagy igazság van. Az idény kezdetét azonban a törvényhozó határozza meg, nem pedig a lőtt vadat főzésre előkészítők képviselői. Mert ilyenek nincsenek.

Idény elején, amikor a nimródok többségében még lángol a zsákmányszerzési láz meg a bizonyítási kényszer, többségük odagyújt minden tarkatollú, kakatolva felburranó madárra, nem mérlegelve, hogy idei, tavalyi vagy több idényt átélt veteránról, úgynevezett pléhkakasról van e szó. Pedig ha kordában tartanánk szenvedélyünket, könnyűszerrel megállapíthatnánk, hogy csak félig-meddig átvedlett sihederről, vagy fémesen csillogó tollú kifejlett kakasról van szó. Sajnos, a viszkető ujjú vadászok kezére játszik az a tény is, hogy a növendékmadarak – főleg a keltetőből származók – sokkal lassúbbak, nehezebben, rosszabban repülnek, mint a természetes szaporulatból származók, ezért sokkal könnyebben és gyakrabban ejtik el őket.

Bár az idén sok egyesületnél a vadászati hatóságok – a megmaradt állományt kímélendő – nem engedélyezték a mezei nyúl vadászatát. Mégis megjegyzendő, hogy a viszkető ujj ennél a vadnál is következményekkel jár. Az idény elején minden terítékben ott csúfoskodik egy-egy, a kismacskánál nem nagyobb süldő nyúl, amelynek rendszerint nincs gazdája. Annyi becsület sincs a viszkető ujjú vadászban, hogy elvállalja a – fogjuk rá – tévedésből lelőtt kis nyulat. Pedig az ilyen véletlenek könnyen orvosolhatóak. Nem szigorú büntetéssel, pellengérre állítással, hanem pusztán a többiek baráti bírálatával. Ha szó nélkül átsiklunk az ilyen esetek felett, és elintézettnek tekintjük a dolgot, ha az illető elnézést kér, és bevallja, hogy elkapkodta a lövést, a jövőben sem fog gátat állítani telhetetlenségének.

Ezért mielőtt meghúznánk a ravaszt, nézzük meg, mire lövünk. A fácán esetében a farok hossza lehet a mérce, ugyanis ha a tyúk farkánál nem hosszabb a felreppenő madár díszes uszálya, valószínű, hogy idei még teljesen át nem vedlett kakasról van szó. A kifejlett, két-három éves kakasnak a farkhossza meghaladhatja az 50-60 centimétert is. Ahogyan meg tudjuk különböztetni a kakast a tyúktól, a kakasok közt is meg kell látnunk az eltérést.

Ne abban versenyezzünk, ki tudja gyorsabban elsütni a fegyverét, mert ez nem a vadnyugat. Nézzük meg, mire lövünk, és ha mást nem is, de ezzel elkerülhetjük a többiek ugratását.

magyarszo.com

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo