Keressen minket

Vadászat

Csőre töltve

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Egyházaskér, a szerb—román határ mentén fekvő kis település sikeresen működő civil szervezetei közül az egyik az Őzbak Vadásztársaság, mely a csókai Túzok Vadászegyesület egyik alosztálya.

A vadásztársaság harmincöt tagot számlál, az elnöki teendőket immár nyolcadik éve Tűri Tibor látja el. Évek óta nagy hangsúlyt helyeznek a vadászotthon fejlesztésére, udvarának rendezésére, fásításra, a környezet- és vadvédelemre.
Háromezer hektáros vadászterületükön, melyből 5,5-6 hektár az erdő, főként fácán, nyúl, őz, fürj, vaddisznó található. A 80-as években gazdag fogolyállomány élt itt, manapság azonban már csak elvétve lehet látni belőlük. A vaddisznó és a sakál jelenléte viszont nagy gondot okoz.

— A vaddisznó úgy szaporodik, mint eső után a gomba, de nem tudunk mit tenni ellene. Ahova egyszer beteszi a lábát, ott az apróvad száma rohamosan csökken. Mindenevő, a tojásoktól kezdve a kisnyulakig mindent elpusztít. A mi sík területünkön a vaddisznó nem áll meg, a nádasokat, erdős részeket keresi. Abból nekünk kevés van, így nem tudom garantálni a turisták számára, hogy ha ellátogatnak hozzánk, akkor találnak elejtésre alkalmas vadkant, 15—18 centis agyarral. Majdnem egész évben lehet vaddisznókra vadászni, viszont a kocákat január 1-jétől július első napjáig nem szabad bántani. Rendkívül szaporák, gyakran 8-9 malacot is fialnak. Területünkön sok a róka, viszont a fácán és a nyúlállomány csökkent — ecsetelte az állapotokat Tűri Tibor, és hozzátette, a vaddisznón kívül a sakál is súlyos károkat okoz. A vadászidény végeztével a kártékony vadak irtása kezdődik, vagyis hamarosan indul a vaddisznó-, a róka- és a sakálvadászat. A vadászok az etetésről sem feledkeznek meg. Több alkalommal szénát, kukoricát, szemestakarmányt, sót visznek a vadaknak. A takarmány nagy részét az egyesület maga termeli.

A vadászotthon falait különféle trófeák, a vitrineket számtalan serleg díszíti. A vaddisznók és az őzek mellé hamarosan egy sakál is kerül.
— Nagyon büszke vagyok rá, hogy két alkalommal sikerült sakált lőnöm.
Először két éve, éppen az esztendő utolsó napján, tudomásom szerint a községben elsőként egy 20 kg-os példányt ejtettem el, tavaly pedig egy 13-14 kg körülit sikerült puskavégre kapnom. Utóbbit preparálásra küldtük — mondta az elnök.
Az utánpótlás képzését is fontosnak tartják. A tizenhárom vadászjelölttel az egyesület tagja, Basa Gábor foglalkozik. A vadászok élete nem csak a vad elejtéséről, etetéséről, a vadállomány fenntartásáról szól. Évente rendeznek agyaggalamblövő és bográcsfőző versenyt a vadászotthon udvarán, valamint kötélhúzásban is megmérettetik magukat a környékbeli társaikkal: a csókaiakkal, feketetóiakkal, szanádiakkal, hódegyháziakkal, tiszaszentmiklósiakkal, oroszlámosiakkal, homokréviekkel, valkányiakkal.
Az egyesület a vad eladásából fedezi a működéséhez szükséges költségeket. Fő pénzforrása az őzbak. Az egyházaskériek évente 7-8 őzbakot lőhetnek ki, amiből összbevételük 60-70 százaléka származik. A fennmaradt részt a nyári vadászatból (fürj, galamb, afrikai gerle, apróvadak) teremtik elő. Őzbakra a hazai vadászokon kívül leginkább osztrákok, németek és spanyolok vadásznak, apróvadra, galambra és fürjre pedig németek, magyarok és főként olaszok.
A tervek felől érdeklődve Tűri Tibor elmondta: anyagiak hiányában az egyesület nem engedheti meg magának, hogy területeket vásároljon, és fásítson.

— Mivel Vajdaságban nincs elegendő erdő, jó volna területekhez jutni, és befásítani őket. Elképzelésünket ismertettük Balázs Ferenccel, Csóka község polgármesterével, akinek köszönhetően megkezdődött egy folyamat. A tartományi környezetvédelmi titkár, Slobodan Puzović is ellátogatott hozzánk, és neki is tetszett az ötlet. Az elképzelés szerint a megmunkálás szempontjából értéktelen állami területekhez jutnánk, melyeket befásítanánk. Reményeim szerint a tavasszal már megkezdhetjük ezt a tevékenységet.
Az egyesület tagjai minden évben igyekeznek valamit alakítani, szépíteni a vadászotthonon. Tavaly bemeszelték az épületet, nyári teraszt létesítettek. Az idén a többi közt kennelt készítenek a vadászkutyáknak, valamint 350 kisfácánt is vásárolnak.

hetnap.rs

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.