Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Két nap, két kos

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Péntek reggel az ÉSZAKERDŐ Zrt. Tállyai vadászterületén 80 cm fölöttire bírált kosra lőtt vendég úgy 150 méteres távolságból .308-as kaliberű fegyverrel. A muflonra nem jellemző módon igen jól jelezte a találatot, és távozott. A rálövés helyétől jól követhető, szívlövésre jellemző széles vérnyomon haladva kb 200 m-re rátaláltak a fekvő kosra egy somosban. Már-már ölelték-csókolták egymást, mikor a 8-10 méterre fekvő kos felpattant és elszaladt, s lövésre esélyt sem adva eltűnt a szemük elől. Úgyhogy szívlövés kizárva. Kollégám azonnal hívott, hogy kutyára lesz szükség.

Kivártuk a szükségesnek ítélt 4 órát, miközben igyekeztem a teher alól szabadulni, ugyanis ismerősöm első kosáról volt szó, ráadásul hazai pályán, kollégám előtt kellett bizonyítanom. A sebzőn kívül egy a vadásszá válás rögös útján most elinduló fiatalember is elkísért minket, kinek annyit mondtam az alapvető szabályokon túl, hogy a három polárpulcsira már ne vegye fel a vastag télikabátot, mert arra aligha lesz szükség. – De “hideg van” – válaszolta, én meg az óvodás fiamnak se mondok el egyet kettőnél többször, ezért ráhagytam.
A rálövés helyén rögtön zavarba jöttem, ugyanis hófehér és gesztenyebarna vágott szőrt is találtunk. A vendég kísérője magas, csontot nem érő láblövésre tippelt, én meg nem tudtam, mit gondoljak.

Elkezdtük: az első 250-300 méteren jól követhető bő vér, a már emlegetett sebágyban tenyérnyi vérfolt. Majd pár száz vér nélküli méter következett, miközben nagy sugarú csigavonalban haladtunk gerinc irányba egy köves, somos oldalon. Az északi oldalra visszaérve a hóban jól látszott, hogy a kos a jobb első lábát kíméli. Az első meglepetés 1200 méternél ért: a sebzett kos a saját nyomán 40 métert visszamenve lépett ki saját váltójából, és megindult enyhén völgyirányba. Kétszer láttam, hogy elesett, és az is látszott, hogy időnként húzza a lábát. 1500 méternél jártunk, mikor frissnek tűnő vért láttunk, de Vitézt még nem engedtem hajszára. – Ha a közelben dolgozó fakitermelőket elkerüljük, elengedem – mondtam kísérőimnek. 2000 métert mentünk a sebzett nyomán, mikor biztossá váltam a dolgomban és Vitézt hajszára engedtem. Még el sem tettem a vezetéket a hátizsákba, a szemközti hegyoldalról fel is hangzott vérebem állóra csaholó öblös hangja, a gps szerint 400 méterről. Sajnos az állítás rövid volt, 200 méter futással még a völgybe sem értünk le, mikor már csaholva hajtotta a kost – szerencsére – le a völgybe, de tőlünk távolodva. Ekkor kísérőimet megkértem, hogy maradjanak nyugodtan ott, mert most már egymagam is túl sokan vagyok. Ekkor vettem észre fiatal kísérőnkön, hogy már nemigen fázik: úgy folyt róla a víz, mintha minimum augusztus volna. De most erre nem volt idő, kocogásba kezdtem az ugatás irányába, és nagyon reméltem, hogy a furcsán hallható ugatás a völgy alján lévő vízmosásból hallatszik. Ekkor már a gps szerint álltak. Igen jó szelem volt, óvatosabbra vettem a dolgot, mert a gyertyános szálerdőben kevés volt a takarás. 200 méter volt a távolság, mikor megpillantottam a kost: azt rögtön láttam, hogy 80 pluszos, de nem láttam a sérülést, és mind a négy lábát használva próbálta ijesztgetni a vízmosás tetejéről ugató kutyát.

Annyira ziháltam, hogy lövésről szó sem lehetett – pedig a vad keresztben állt – úgyhogy igen lassan közelebb óvatoskodtam. Vitéz már észrevett, de a kos közben hátat fordított nekem. Lehasaltam, céloztam: útban volt egy kidőlt fa. Felálltam, egy fához támaszkodtam: a meredek oldalon a bal lában nem érte a földet, úgyhogy így sem volt jó. Még egy fával közelebb csúsztam. Célzás: nincs mese, csípőn kell lőjem. Közben kinéztem a következő fát, hogy ha lövésem akárhol is éri a sebzett vadat, már szaladok is, menet közben újratöltök és lövöm ki a következő golyót. De erre már nem volt szükség, mert első lövésem is pontosan oda ment, ahová szántam: érte a gerincet, és néhány másodperc múlva örökre letette fejét ez a gyönyörű vad. A sebző és kísérőnk füttyjelem után hamar odaértek. Az öröm nem volt kicsi! A töret és az utolsó falat átadása után kérdeztem meg az inast, fázik-e még? Merthogy most jön a délután szebbik része: a kost ki kell húzni, és csak felfelé vezetnek utak…
A kos bal első lábát magasan, és a szegyet érte a lövés, csont sehol sem sérült. A nem hivatalos mérés szerint 84 cm lesz az átlaghossz.

Szombat reggel Márton kollégám ugyanúgy kezdte a vadászháznál a hajnali cserkelés utáni találkozáskor, mint pénteken: van egy sebzés, 70 cm körüli kos, 30.06-os kaliberrel sebezve, béllövött, tutira. A találatot nem jelezte, de találtak vért. Mentek utána 150 métert, és mikor megbizonyosodtak róla, hogy gond van, abbahagyták a keresést. Itt is kivártuk a megfelelő időt, és indultunk. Marci olyannyira bízott bennünk, hogy már kezében volt a krotália az induláskor, és a főnökünknek annyit mondott: kiszaladunk és behozzuk a kost.
A rálövés helyén egyértelmű találatjelek: a hasaaljáról való fehér szőr és bélsár. Úgy 300 méterig változó intenzitású vér: helyenként sok, néhol semmi, két helyen is béldarab, és három vagy négy helyen megállt a vad. 450 méternél komoly sebágy, aztán látszólag semmi nyom, de a meredek törés nem hozta zavarba vérebem. 50 méterrel arrébb már majd félméter széles vérnyomon jelezte, hogy jó helyen vagyunk, és 750 méterre a rálövés helyétől egy időszakos patakmederben megtaláltuk a már dermedt kost.

utankeresok.hu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom