Keressen minket

Vadászat

Az illegális agancsgyűjtésről

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Baranya megyében, az Ormánságban,a Sellyei járásban, Sámod határában gazdálkodik a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság. Az Árpád-kori település, Pécstől délnyugatra található, amelytől nem messze húzódik a magyar-horvát határ. A területen jelentős állományokkal bír a gímszarvas. Hohmann Endre, vadászati és vadgazdálkodási vezető nyilatkozott az Agro Jager Newsnak.

A fénykép illusztráció. (Fotó: Pixabay)

A gímszarvasbikák agancshullatásának derekán járunk. Ilyenkor sokan, nagy anyagi hasznot remélve űzik a vadat. Folyamatosan járják az agancsozók az erdőket „kergetve” a gímszarvasokat. A vadászatra jogosultak sok esetben csak „futnak” az események után – meséli. A helyi vadgazdálkodó szerint törvényi szinten úgy kellene szigorítani a gyűjtést és az eladást, mint a színesfémek esetén tették korábban.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A szakember szerint a hullatott agancs tulajdonjoga teljesen egyértelmű  ( “1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény alapján, A vad tulajdonjoga 9. § (2) *  A vadászterületen elejtett, elfogott vad (ideértve annak trófeáját is), a hullatott agancs, a szárnyas vad jogszerűen gyűjtött tojása, az elhullott vad teteme a vadászatra jogosult tulajdonába kerül.”), azonban ez a gyakorlatban mégsem működik. Ötlete szerint, ahogyan például a szarvasgomba gyűjtés kapcsán további szűkítésekre lenne szükség és engedélyhez kellene kötni a hullajtott agancs gyűjtést is! Országos viszonylatban, csak egy-egy időszakban, például az agancshullatás végén, még a vegetációs idő előtt lehessen csak agancsot gyűjteni. Ezzel a külterületen dolgozó rendőrök munkáját is segítenék. Az értékes agancs a fekete piaci ára 5000 és 8000 Ft között alakul kilogrammonként. A Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság még azt a többletmunkát és plusz költséget is vállalná, hogy sorszámozott krotáliát is gyártatnának a gyűjtőknek. Így átlátható lenne, ez sok esetben rendkívül jövedelmező szektor. Fontos lenne az is, hogy az agancsot illegálisan ne lehessen felvásárolni – teszi hozzá. Az elmúlt időszakban sajnos területükön is annyira zavarják, hajtják az erdőket, hogy a megriadt szarvasok, hatalmas rudlikba tömörülve akár több társaság területét is átlépik. A csordák taposási kára jelentős, arról nem is beszélve, hogy rendkívül balesetveszélyes a rudlik intezív hajtása.

Fotó: Unplash

Ennek számos haszna lenne – állítja a szakember. Vélhetően csökkenne a vadbalesetek száma a közutakon, ez lenne mindenkinek az érdeke, egészen a  biztosító társaságokig bezáróan. Ugyanis csak náluk, éves szinten, nagyjából öt-hat esetben intézkednek a rendőrök vadbalesetek során. A gímszarvas a komoly anyagi kár mellett, súlyos sérüléseket is okozhat a gépjárművezetőkben vagy az utasokban.

Abban az esetben, ha jogilag rendeződne a hullajtott agancs gyűjtése és a felvásárlók körére esne a szigorítás, akkor nem lehetne eladni sem a gyűjtött agancsot. Így rögtön átlátható lenne, ez az egyébként rentábilis erdei melléktermék kereskedelme. Az állam egy ellenőrzött, stabil bevételeket hozó, átlátható szektort alakíthatna ki. Abban az esetben, ha szabályozva lenne az agancs gyűjtése és annak felvásárlása, a helyi vadgazdálkodók jobban tudnák tervezni a következő év kiadásait. Látható, hogy az agancsgyűjtés azért futott fel, mert hatalmas összegeket lehet generálni, effektíve kis munkával. Természetesen kecsegtető a magas ár, annak ellenére is, hogy abszolút szezonális a gyűjtése.

A vadgazdálkodók egyébként egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek. Jelentős költségek terhelik őket évről-évre, hiszen a vadkárt is meg kell téríteniük. Növekedtek a személy jellegű költségek és a vadkárelhárító kerítések megépítése, annak kivitelezése is a társaságok energiáit csökkentik. Az elmúlt időszakban az ASP pusztítása miatt a vaddisznóállománya drasztikusan lecsökkent.

Sőt beszélni kell arról is, hogy a pár éve felbukkant a nagy amerikai májmétely is a gímszarvas állományában. A koronavírus-járvány következtében felére csökkent a vadhús ára, amely tovább nehezítette a vadgazdálkodók mindennapjait. Az aranysakál megjelenése előtt Baranya megyében éves szinten stabilan lehetett gazdálkodni az őzzel, ma ez már a múlté. A megyében 66 vadásztársaság működik, akik évente ötmillió forintot realizáltak. Az aranysakál egyre nagyobb pusztítást okoz. Az őz állománya gyakorlatilag minimálisra csökkent nemcsak náluk, hanem a megye egészén. Ki kell mondani, hogy nemzetgazdasági károkat okoz, amely gyakorlatilag meghódította Magyarországot. Lőfegyverrel szinte lehetetlen szabályozni az állományát. Egyre több az aranysakál, amely már a gímszarvas borjakat is megtámadja. Teljesen egyértelmű az is, hogy ha a gímszarvas állományaiban a borjak száma csökkeni fog és a mögöttünk álló hét évtizedes munka is kárbavész. A nagyragadozókat, különösen a farkast, no, meg az aranysakált minden létező eszközzel irtották. Most szembesülni kell azzal, hogy az értékes nagyvadállomány veszélybe került. Próbáljuk megérteni, hogy mit jelent az erdőben a farkas és a sakál. Mi már nem emlékszünk rá, talán már a nagyszüleink sem, de el kell menni azokba az országokba, ahol ma is állandó probléma és teljesen felesleges kísérletezni, hogy mit fog okozni a jelenlétük hazánkban. Látható, hogy minden elpusztítatnak maguk körül, amit meg tudnak fogni – zárta beszámolóját Hohmann Endre sámodi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Vadászat

OMVK: Magyar agár VAV Szegeden – Galériával

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: 2023.03.19 -én Agarász VAV vizsgának adott otthont a Szegedi vadásztársaság, Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében.

12 magyar agár mutathatta meg tudását mesterségesen kialakított műnyulas pályán. Az agarak és vezetőik kellő felkészültségről tettek tanúbizonyságot a bírók előtt. Szemet gyönyörködtető futásokkal örvendeztették meg a kilátogatókat. Remélhetőleg nyúl társasvadászatokon eme nemzeti kincsünknek vallott fajtát is egyre többször tudjuk majd alkalmazni a sebzett nyúl elfogására.

Írta: Vörös László megyei kynológus – OMVK 

Tovább olvasom

Vadászat

IV. B.-A.-Z. vármegyei dúvadgyérítési hét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. vármegyei Területi Szervezete, az Agrárminisztérium Tájegységi fővadászi karával közösen, 2023. március 11 – 18. között dúvadgyérítési versenyt szervezett vadgazdálkodók, valamint sport- és hivatásos vadászok részére.

Fotó: OMVK

A beszámításba kerülő fajok és azok „pontértéke” az alábbiak szerint alakult:

Szarka, Szajkó: 5 pont

Borz, Dolmányos varjú: 8 pont

Róka: 10 pont

Aranysakál: 12 pont

Nyestkutya, mosómedve: 15 pont

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Azért, hogy minél kiélezettebb legyen a verseny, egyéni megmérettetés esetében vadfajonként maximum 10 db kerülhetett beszámításra! Ettől többet természetesen el lehetett ejteni, hiszen pontegyenlőség esetén a versenyző által összesen elejtett vadfajok pontszáma döntött!

A vadászatra jogosultak versenyében a területnagyság is súlyozásra került. 0-5000 ha-ig az elejtett dúvadak után járó összpontszám 100%-a számított, 5000 ha feletti területeknél az összpontszám 80%-a, hiszen minél nagyobb egy vadászterület, annál több szőrmés- és szárnyas kártevőt lehet azon terítékre hozni!

A 28 regisztrált vadászatra jogosult közül végül 23 jogosultnál történt tényleges dúvad elejtés. Az akcióban 40 vadász vett részt. Egy személy több jogosultnál is indulhatott, a lényeg az volt, hogy csak a megyében elejtett, csapdázott vad kerülhetett terítékre, és egy vad csak egy jogosultnál szerepelhetett.

A dúvadgyérítési program során összesen 449 vad került terítékre az alábbiak szerint:

Szőrmés: 260

– 12 aranysakál

– 163 róka

– 83 borz

– 2 nyest

Szárnyas: 189

– 98 szarka

– 75 szajkó

– 16 dolmányos varjú

A 10 legeredményesebb vadgazdálkodó rangsora a következő: (5000 ha feletti vadászterület esetén 0,8-as szorzóval korrigálva)

1. Király Fácán Bérkilövő Vadásztársaság 633 pont

2. Megyaszói Hernádmenti Vadásztársaság 493 pont

3. Monoki Nyírjes Vadásztársaság 331 pont

4. Kemely és Vidéke Vadásztársaság 306 pont

5. Taktaközi Nimród Vadásztársaság 248 pont

6. Damak és Környék Vadásztársaság 228 pont

7. Bori Völgy Vadásztársaság 205 pont

8. Aszalói Vadásztársaság 187 pont

9. Bükki Nemzeti Park (Borsodi Mezőség) 162 pont

10. Tiszamenti Gazdálkodók Vadásztársasága 134pont

A 10 legeredményesebb vadász rangsora a következő: (minden fajból maximum 10 vehető figyelembe a pontozás során):

1. Árvai Róbert 330 pont

2. Babik Roland 283 pont

3. Ajtay Sándor 276 pont

4. Takács Sándor 243 pont

5. Rimaszécsi László 216 pont

6. Miklós László 205 pont

7. Vojtó András 178 pont

8. Ruszinkovics Dániel 161 pont

9. Bakos Barnabás 119 pont

10. Porkoláb Gábor 108 pont

Mind a vadászatra jogosultak, mind a vadászok díjazásban részesültek.

A díjak, nyeremények mellett a Reflex vadászbolt (Miskolc – Martinkertváros, Kisfaludy Károly u. 37) felajánlásának köszönhetően tárgyjutalmak is átadásra kerültek.

A versenyen indulók rendkívül komolyan álltak a feladathoz, minden elismerésünk ahhoz, amit a program alatt produkáltak. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Különös párbaj a mecseki erdőben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Példa nélkül álló tragédia zajlott le a Mecsek rengetegében: két szarvasbika egymás pusztulását okozta az agancsával, mégpedig igen különös módon. Egy reggel a Komlóra vezető országút közelében – a Mecseki Állami Erdőgazdaság hosszúhetényi nagyvadas területén – fájdalmas bőgésre figyeltek fel a munkába igyekvő bányászok.

Forrás: Dunántúli Napló, 1964. október (21. évfolyam, 230-256. szám)

A hang irányába haladva az egyik erdei tisztáson agancsukkal összeakaszkodott szarvasbikákra bukkantak. Az egyik már elpusztult és a másik is erősen legyengült állapotban volt, de elválni nem tudott a társától, mert a fej díszük nem engedte. A még élő állatot végülis egy komlói vadász golyója váltotta meg a további szenvedéseitől.
A szakértők a következőképpen rekonstruálták a tragédia előzményeit. Két középkorú – hét-nyolc éves – páratlan 12-es agancsot viselő szarvasbika párbajra kelt egymással valamelyik tehén miatt. Dulakodás közben agancsuk összeakadt, mégpedig olyan szerencsétlenül, hogy többé nem tudtak elrugaszkodni egymástól. Erőlködés közben az egyiknek eltörött a nyakcsigolyája, a másik szarvasbika pedig – még mindig szabadulni akarván – két-három napig vonszolta magával társának tetemét árkon-bokron át. A rettenetes erőfeszítés látható jele volt az elrongyolódott bőr és a szétszakadt izomzat.

A két szarvasbika fejét leválasztották és kifőzték, de az agancsokat még ekkor sem lehetett szétszedni. A két helyen – a koszorúnál és a koronánál – összeakadt agancsokat csak fűrésszel tudnák különválasztani, ezért a Mecseki Állami Erdőgazdaság szakemberei meghagyták ebben az állapotában. Az összefonódott, együttesen tíz és fél kilogramm súlyú trófea az erdőgazdaság oktató jellegű agancsgyűjteményébe került.

Forrás: Dunántúli Napló, 1964. október (21. évfolyam, 230-256. szám)

Tovább olvasom