Keressen minket

Kiemelt cikk

Az Újvidéki Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár

Print Friendly, PDF & Email

2022. március 3. és 10. között Újvidéken rendezték meg Szerbia legnagyobb Nemzetközi Könyvkiállítását és Vásárát, amelynek történetében először, Dejan Dzakula ötlete alapján először szerepeltek összegyűjtve, a szerbiai vadászkiadványok.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nagy sikerrel zárult az Újvidéki Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár, a 26. Nemzetközi Művészeti Kiállítás, az Art Expó és a Szerbiai Educatio kiállítás Szerbiában, a Vajdaságban, az Újvidéki Vásárcsarnokban. A város és a Nyugat-Balkáni térség hangulata utánozhatatlan és a koronavírus-járvány óta most először szervezhettek kiállítást. A nagy múltú találkozón közel 35 000-en vettek részt és a középiskolák, az egyetemek mellett egy igazán különleges stand is felkeltette a látogatók érdeklődését. Dejan Dzakula, a Lov i Jos ponesto főszerkesztőjének az ötlete alapján most először találhatták meg az érdeklődők egy helyen, Szerbia legújabb vadászati, vadgazdálkodással kapcsolatos kiadványait. Dejan Dzakula megragadta az alkalmat és a Hubertusz Vadász Klub igazgatójaként mobilizálta a tagságot és színes programokkal várták a látogatókat. Kezdeményezését nem más, mint Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora is támogatta.

Balról Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője Prof. Dr. Zoran Risticcel, az Újvidéki Egyetem professzorával beszélget Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Deján Dzakula, a Lov i jos ponesto vadászújság főszerkesztője, az Agro Jagernek összefoglalta, hogy hatalmas igény mutatkozott a könyvvásárra, amit évek óta nem tudtak megrendezni. A vásáron most hat országból több mint 180 kiállító vett részt. A színvonalas rendezvényen középiskolák, belföldi és külföldi egyetemek is képviselték magukat, rendkívül széles képzési palettával érkeztek. Szerbia és a Nyugat-Balkán hagyományosan erős a szántóföldi növénytermesztés oktatásában és kutatásában, de már a mediterrániumra jellemző növénykultúrák termesztésével kapcsolatos ismereteket is oktatnak.

Hatalmas érdeklődés övezte Dejan Dzakula főszerkesztő ötletét Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Dejan Dzakula a vadászati, vadgazdálkodási szakkönyvekről kiemelte, hogy hónapok óta szervezi, hogy Szerbia minden részéből Újvidékre kerüljenek a könyvek. Nagyon fontosnak tartotta, hogy a legkisebb példányszámban is megjelent kiadványok is eljussanak Újvidékre.

Pazar trófeák és pazar vendéglátás várta a vendégeket a standon Fotó: Lov i jos ponesto

Szerbiában, a vadászat a nemzeti kultúrához szervesen kapcsolódik, de ahhoz, hogy ez a kincs megmaradjon, nagyon sok szakember dolgozik, hogy mind minőségében, mind mennyiségében fenntartható legyen a vadállomány és a szerbiai vadgazdálkodás. Szerbia sokszínű, vadgzdálkodására is ez jellemző, mert a mezei nyúltól a zergéig bezáróan nagyon sok területet ölel fel ez a gyakorlati munka.

Kultúrális találkozó helyszíne is volt a vadászati stand Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Ahogy a világ más részein, Szerbiában is nagyon sok kihívás előtt áll a szektor, hiszen a természetvédelmi követelmények is változnak, amelyhez illeszteni és formálni kell a felsőoktatási képzést. Szerencsére Szerbiában magas színvonalú egyetemi képzések mentén, erősek a vadgzdálkodással kapcsolatos kutatások is, amellyekkel párhuzamosan az erdészeti tudományok és a vadászati turizmus területén is jelentős energiákat csoportosítottak.

Középen Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora, aki mellé állt a kezdeményezésnek és támogatta Dejan Dzakula főszerkesztő ötletét Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Fontos feladata a sportvadászoknak, a klubboknak és a vadásztársaságoknak, hogy a fiataloknak megmutassák, hogy mit is jelent a vadászat, a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra és a vadászati hagyományok ápolása. A kiállítás alatt, ezért minden napra szerveztek a standra és a színpadra programokat, beszélgetéseket. Minden korosztály számára meg kell találni azt a csatlakozási pontot, amely érdekelheti az ifjúságot. A stand nyolc napja alatt, meg lehetett ismerni a szerbiai kutyásokat, a szerbiai solymászokat és kürtös bemutatót is tartottak.

Szerbiában most először mutatkozott be az ifjú fotós tehetség, Matija Candir     Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A stand különlegessége azonban mégiscsak abban rejlett, hogy az összes olyan szerb nyelven írt szakkönyvet, ami jelenleg elérhető Szerbiában, azt meg lehetett vásárolni, bele lehetett lapozni. Ez az első olyan év a kiállítás történetében, hogy a vadászati szakkönyvek is részt vettek az újvidéki Nemzetközi Könyvvásáron. Erre joggal lehet büszke Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Középen hátul Dejan Dzakula főszerkesztő, tőle jobbra jóbarátja az Újvidéki Egyetemről, Dr. Milutin Kovačević docens és egyetemi hallgatói     Fotó: Lov i jos ponesto

Mint ötletgazda, nem titkolt célja volt az is, hogy a legfiatalabb generációknak is bemutassa a vadgazdálkodást. Prof. Dr. Zoran Ristic jóvoltából az újvidéki vadgazdálkodást hallgató egyetemisták is kint voltak, akikkel együtt maradéktalanul sikerült több száz gyerek érdeklődését felkelteni és egyben jó lehetőség volt az egyetmistákkal találkozni és a képzésekről beszélgetni.

Szerbiai solymász, Semiz Rapkic               Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A kiadványok közül Prof. Dr. Zoran Ristic több könyvét is dedikálta, amelyek közül a Muflon című könyve ezen a kiállításon debütált. A második könyvét is most először vehette a kezébe a nagyközönség. A trófeabírálatról szóló kötet gyakorlati haszna abban rejlik, hogy akár még kezdők is könnyen, lépésről lépésre megérthetik a trófeabírálati szempontokat és a minősítési paramétereket. A könyvek között megpillantottuk Dr. Branislav Bane Zivkovic könyvét is, aki Kelet-Szerbiában, a mintegy 70 000 hektáros Zagubicai Vadásztársaságot  irányítja és amellyel párhuzamosan egyetemi tanárként is oktat.

Prof. Dr. Zorán Ristic hallgatói, az Újvidéki Egyetemről segítették a nyolc napos rendezvény lebonyolítását         Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A kiállítás magyarországi díszvendége Dr. Szilágyi Bay Péter volt, aki a Hubert, a vadászmanó című kötete miatt kapott meghívást. Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a gyereknek írt ifjúsági regény nagyon felkeltette az érdeklődésüket és különleges abból a szempontból is, hogy úgy vadásznak a kicsik és keverednek kalandokba egy mesebeli alakkal, hogy észre sem veszik, hogy eközben például megtanulnak szalonnát sütni, vagy éppen megértik mennyire fontos a körülöttünk lévő világ megfigyelése, megóvása. A valósághű tájleírások, a vadászatok, a kalandok, a vidéki életfontossága Szerbiában is nagyon fontos, ahogyan Magyarországon is.

Balról Mihajlo Bajandic és Dusan Ceranic vadászfotósok a standon Fotó: Dejan Dzakula főszerkesztő

A kiállítás során Szerbia minden tájáról összefogtak a vadászok és az írók. Ezt az összefogást támogatta a Szerb Vadászszövetség és a Szerb Kinológiai Egyesület, miközben a stand szervezési munkáiban Mihajlo Bajandić, Dusan Ceranić vállalt nagyon sok feladatot – tájékoztatta lapunkat Újvidéken Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Dr. Szilágyi Gergely
főszerkesztő

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

 

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Kutatók állítottak össze kérdőívet a méhészetért

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kutatást indított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a hazai méhészet ökológiai és gazdasági fenntarthatóságáért. A kutatást a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetéből Prof. Dr. Szűcs István egyetemi tanár vezeti, amelyben Feketéné Ferenczi Alíz doktorandusz egy online kérdőívet dolgozott ki, amellyel modellezik a magyar méhészet helyzetét. A kutatás operatív munkájába a kar Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet adjunktusa, Bauerné Dr. Gáthy Andrea is részt vesz. A kutatók – a kitöltők anonimitása mellett – a méhészek véleményére kíváncsiak, hogy milyen technikai és technológiai színvonalon, milyen területen dolgoznak a méhekkel.

Kajszibarack virágon nektárt gyűjtő méh Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Magyarország napjainkban is, egyes vetőmagágazatokban, a világ legfontosabb államai között szerepel. Ehhez az ágazat szereplői, a kedvező talaj-, és klimatikus viszonyok mellett, bizonyos kultúrákban, a méhészetnek is kiemelkedő szerep jut, ha úgy vesszük, stratégiai jelentősége megkerülhetetlen a vetőmagtáblák beporzásában.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Mindezek mellett látni kell azt is, hogy a méz, mint élelmiszer, egyben a legfontosabb bevételi forrása a méhészeknek. A debreceni egyetem kutatói a kérdőívben arra is szeretnének válaszokat kapni, hogy valójában mennyien lehetnek a csak hobbi méhészek, de az igen részletes kérdéssor arra is keresi a válaszokat, hogy milyen betegségekkel vagy éppen milyen eszközökkel, milyen területeken dolgoznak a magyarországi méhészek?

Forrás: Debreceni Egyetem GTK

Az alábbi kérdőív kitöltésével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar munkatársai minél több méhészt szeretnénk elérni, hogy megismerjék helyzetüket, véleményüket és ezáltal a kutatás eredményei a méhészeti ágazat érdekeit szolgálhassák.

Kérjük, járuljanak hozzá egy kitöltéssel a kutatás sikerességéhez!

A kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe! A kérdőív kitöltése névtelenül történik!

A kérdőív elérhetősége:

http://mehecske.magano.hu/index.php/773531?lang=hu

 

Köszönettel:

Feketéné Ferenczi Aliz
PhD hallgató
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Prof. Dr. Szűcs István
egyetemi tanár
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Bauerné Dr. Gáthy Andrea
andjunktus
Debreceni Egyetem GTK, Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

BUDAPEST: Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Őszi káposztarepce Magyaralmás határában Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A történelmi léptékű szárazság okozta károk enyhítése az agrárpolitika számára kiemelt feladat a gazdálkodók talpon maradásának segítése érdekében. Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt – hangsúlyozta Nagy István. Egyúttal a miniszter kijelentette, hogy a 2022. évi károk kompenzálására az erre jogosult 22.583 gazdálkodónak 2023. március 31-ig 50,6 milliárd forint kerül kifizetésre. Ebből 49,7 milliárd forint az aszálykárok után, a többi forrás pedig más káresemények ellentételezésére. Kiemelte, a többletforrások biztosításával a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait több, mint négyszeresére emelte.

Az elmúlt évtizedben tudatosan fejlesztett mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben a kárenyhítési alap mellett a díjtámogatott növénybiztosítások jelentenek komoly segítséget. A biztosítási díjtámogatásoknak köszönhetően többszörösére emelkedett az aszálybiztosítással rendelkező gazdaságok száma, így a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek a tavalyi aszálykár és más, a szélsőséges időjárás okozta károk enyhítésére.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

A 2022. évi, történelmi léptékű aszály következményeinek kezelése érdekében a kormány Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzset állított fel, amelynek javaslatára rendkívüli intézkedéseket is hozott a mezőgazdasági termelés finanszírozási hátterének biztosítása érdekében. A kormány gazdálkodói hitelek finanszírozási lehetőségeinek megsegítésére hitelmoratórium lehetőségét biztosította az agárszektor számára, amelynek révén a termelők 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetéséhez kapcsolódóan kaphattak 2023 végéig haladékot. A kis- és középvállalkozások piaci alapú, változó kamatozású és nem kamattámogatott hiteleihez kapcsolódóan kamatstop került bevezetésre a tavalyi év végétől. Szintén a tavalyi aszályra való tekintettel a korábbi éveknél is nagyobb összeg erejéig, 322 milliárd forint értékben történt meg az uniós közvetlen terület- és állatalapú támogatások előleg- és részfizetése, amelyhez a kormány ugyancsak megteremtette a szükséges finanszírozási és technikai feltételeket. Az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők és az állattartók számára, forgóeszköz finanszírozásuk segítése érdekében megnyílt a kiemelt, legfeljebb 14 százalékos kamattámogatás lehetősége az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében. Szintén 2022-ben az üzemanyag hatósági ár mezőgazdasági gépekre történő kivételes alkalmazása révén mintegy 39 milliárd forintot takarítathattak meg a mezőgazdasági termelők.

A mezőgazdaság finanszírozási helyzete érdekében tett intézkedéseknek, a korábbi évek ágazati pénzügyi erősödésének is köszönhetően a magyar mezőgazdaság helyzete a tavalyi tragikus aszály súlyos következményei mellett is stabil, melyhez a kárenyhítési alapon keresztül is most komoly segítséget kapnak a gazdálkodók – tette hozzá az agrárminiszter.

AGRÁRMINISZTÉRIUM

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Ígéretes az ipari zöldségágazat jövője

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen emelkedik, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – jelentette ki Feldman Zsolt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján.

Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya versenyképességének lehetőségeiről és az ágazat szabályozásáról tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak a termeléshez kötött támogatási jogcím keretében, ezzel is jelezni szeretnék a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

Feldman Zsolt kifejtette, a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután ezen termékek 90-95 százalékát a termelők szinte kizárólag a hűtő és konzervipar számára tudják értékesíteni. A kormány az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a feldolgozóipar korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, és ez az irány a következőkben is megmarad – ígérte az államtitkár. Meggyőződése szerint a termelők számára a feldolgozóipar erősítése a biztonságos értékesítés lehetőségét jelenti. Éppen ezért jelentős, és a gazdálkodók számára kulcskérdés, hogy 2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására – fogalmazott. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre. Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciája Debrecenben. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

A kormányzati támogatások már eddig is a fejlesztési lehetőségek széles tárházát biztosították az ágazatban, a következő években ez az irány megmarad – fogalmazott az államtitkár. Még jelenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre 2023. június 30-ig lehet pályázni. Az öntözés kapcsán Feldman Zsolt megjegyezte, hogy az új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy a támogatásnak nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt a tényt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.

Az államtitkár előadásában kitért a magas hozzáadott-értékű termékpálya ígéretes jövőjére. Megfogalmazása szerint az ágazat jelentős fejlesztés előtt áll, a kormány pedig támogatja az erőforrás-optimalizásását, a hatékonyabb termelést segítő beruházások megvalósítását.

Agrárminisztérium
Fotó: Vermes Tibor

am_email_kep

Tovább olvasom