Keressen minket

Kiemelt cikk

Mint a fegyvermúzeumokban

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyei rendőrök házkutatást tartottak orvvadászoknál

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Illegális vadászathoz használt eszközöket, vadhúst és trófeát, valamint egy fegyvergyűjteményt is lefoglaltak a Nógrád vármegyei rendőrök.

Fotó: Rendőrség

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett, orvvadászat bűntett és lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 57 és egy 48 éves Szurdokpüspökiben élő, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy 31 éves Jobbágyiban élő férfivel szemben.

A gyanúsítottak 2023. április 5-ét megelőzően többfajta éles és hatástalanítottként árusított fegyvert, fegyveralkatrészt és lőszereket, valamint számszeríjat szereztek be és tartottak maguknál. A Jobbágyiban élő férfi gyűjtési szándékkal vásárolt, újított fel és tárolt lakásán fegyvereket, illetve lőszereket, amelyeket hatástalanítottként árusított is.

Fotó: Rendőrség

A két idősebb férfi szintén fegyvereket alakított át, valamint azokat orvvadászatra használtak fel egyikük külterületi hétvégi házához tartozó telkén kialakított etetőn, szórón. A fegyverekkel és számszeríjjal elejtett vadakat feldolgozták és elfogyasztották, trófeáikat kipreparálták.

A férfiakat a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Pásztói Rendőrkapitányság nyomozói, a Cserhát Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály egyenruhásaival együtt elfogták. A rendőröket is meglepte az a fegyverarzenál, amivel az ingatlanokban megtartott kutatás során szembesültek. A rendőrök által lefoglalt tárgyak között található gépkarabély, géppuska, pisztoly, különböző fegyveralkatrészek, lőszerek, hangtompítók, éjjellátó és vadkamerák, szerszámíj.

Fotó: Rendőrség

Az előállított férfiak gyanúsítotti kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek, amelyet követően a hatóság tagjai a Szurdokpüspökiben élő terhelteket őrizetbe vették. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az eljárást szakértők bevonásával folytatja.

Forrás: Rendőrség

Kiemelt cikk

Sakálkölyköket mentettek a kunszentmártoni vadászok

Print Friendly, PDF & Email

Kunszentmártonban a Körös Vadásztársaság szakemberei egy aranysakál vacokra bukkantak, amelyben mintegy 10 kölyköt találtak. A pár napos apróságokat megmentve a Hortobágyi Madárkórházba szállították őket.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részén, Kunszentmártonban, a Körös Vadásztársaság gazdálkodik. A tavaszi időszakban, a legnagyobb feladatot a kapásnövények őrzése, a vadkárelhárítás adja, miközben beköszöntött az őzbak vadászati idénye is. A településen rendkívül jó az együttműködés a vadgazdálkodó és a növénytermesztők között és jelenleg a teljes társaság a vetéseket őrzi. Sokan vizsláikkal együtt járják határt, amikor május 2-án, a délelőtti órákban, egyik tagtársuk egy aranysakál alomra bukkant – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Turó Alex hivatásos vadász.

Az aranysakál Magyarországon dúvad és délről, lassan meghódítja Európát. A rókánál nagyobb ragadozó, a kutyafélék családjába tartozik. Rendkívül ügyes vadász, ha teheti falkában vadászik. Sokan vitatkoznak azon, hogy a kotorékban, vagy jól elrejtve, de a felszínen neveli fel a kölykeit a sakál. Most, Kunszentmártonban egyértelmű bizonyítékra bukkantak, hogy a felszínen fialt le, mert a Hatos-tó oldalában, vagy ahogy a helyiek emlegetik, az Iskolaföld területrészen találták meg a vackát.

Az aranysakál rendkívül erőteljes terjedése jelentős károkat okoz az őz állományában, de a mezei nyúl és a földön fészkelő védett és fokozottan védett madarak állományait is tizedeli, de nem rest és megközelíti a lakott területeket is. Egész évben lőhető, de a jóérzésű kunszentmártoni vadász ehelyett értesítette a Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászokat.

A hivatásos vadászok a helyszínre érve a pár napos apróságokat, a tagtársukkal egyetértve, már nem hagyta magára, hiszen a vizsla szaga és a vadász miatt kétséges volt, hogy a visszatérő szuka életben hagyja-e a kölyköket vagy egyáltalán tovább neveli-e? A mintegy 10 kölyköt számláló almot dobozba rakták és a társaságuk elnökénél Dr. Tálas Sándornál jelentkeztek, aki egyébként a körzeti állatorvos is.

A hír Kunszentmártonban futótűzként terjedt. Percek alatt Fülöp Miklós, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese, aki az országban található, mintegy 70 állomás egyik vezetőjeként, a kunszentmártoni állomást irányítja, felvette a kórház igazgatójával, Dr. Déri Jánossal a kapcsolatot. Alig félóra telt el, miközben rendelőjében Dr. Tálas Sándor megvizsgálta az apróságokat és összekészítették őket a szállításra, ugyanis Dr. Déri János vállalta, hogy Hortobágyon felnevelik az apróságokat.

Az Agro Jager Newsnak Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője kiemelte, hogy az aranysakál kölykeire nagyon nehéz rábukkanni. Az ügyes ragadozó rendkívül figyelmes és ahhoz, hogy meg lehessen jobban érteni ezt a fajt, fontos, hogy megismerjük a viselkedését. Most, a Hortobágyi Madárkórházban a nap 24 órájában, állandó felügyelettel cumin nevelik a kicsiket, mert szemben a madarakkal, a kutyafélék a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

Állatorvosként nem is tehettem mást – meséli, hiszen ilyen kicsi kölyköket kötelessége még akkor is megmenteni, ha egyébként egy dúvadról van szó. A madarak esetében is sok olyan fajt megmentenünk – mondja, amely nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Működésük során minden bajba jutott állaton segítenek, amelyet mindennemű állami támogatás nélkül, számos önkéntessel oldanak meg. Megerősítette, hogy az országosan felépített 70 állatmentőállomás folyamatosan működik. Kalitkákkal, röpdékkel, eszközökkel felszerelt mini bázisok ezek, amelye képesek felmérni, hogy néhány napos lábadozás után szabadon engedhetők-e a madarak vagy éppen további ápolásra, Hortobágyra kell-e szállítani. Az országos listát itt érheti el -> Sérült madár bejelentése ITT!

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A felajánláshoz kattintson a képre!

Kiemelte, hogy az aranysakál sok kérdést felvet, de állategészségügyi és járványtani szempontból is több tisztázásra váró feladatot ad, hiszen táplálkozási szokásai miatt, szemben a vörös rókával, az aranysakált nehezen lehet szájon át veszettség ellen immunizálni. Ami azt jelenti, hogy a rókáknak kihelyezett csalétket ugyan megtalálja, de nem rágja szét és így a kapszula sértetlenül halad át a tápcsatornáján.

Dr. Déri János összegezte, hogy a kunszentmártoni kölykök nagy valószínűséggel nem veszettek, ennek ellenére azonnal megkapják a vakcinákat és más oltásokat is beadnak nekik. Ahogyan a kutyák esetében is eljárnak, úgy az aranysakál kölykök is ezen a protokollon esnek át.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

A vadásztársaság lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a terítékadatokat elemezve, az aranysakál populációja egyre jobban és évről évre növekszik. Az elmúlt évben 17 esett. Turó Alex hozzátette, hogy a tíz kölyök semmiféleképpen nem került be a statisztikába, de elárulta, hogy sok éve hivatásos vadász már, de a pár napos apróságok nemcsak őt, hanem akik látták, azokat is meghatotta, ezért is döntöttünk úgy, hogy megmentjük a kunszentmártoni sakálkölyköket.

Dr. Déri János összegezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy életben tartsák a kölyköket. Ez most számunkra egy hatalmas szakmai kihívás. Hozzátette, hogy több vadaspark is érdeklődött már, így amennyiben sikerül felnevelni sakálkölyköket, amint lehet átadják őket, hogy az új otthonukhoz minél hamarabb szocializálódjanak, beilleszkedjenek. Ígéretet tett arra is, hogy a kölykök sorsáról folyamatosan tájékoztatja lapunk olvasóit.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Turó Alex, Kenyeres Gábor hivatásos vadászok, Fülöp Miklós és a Kunszentmártoni Körös Vadásztársaság

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Nagy godákat figyeltek meg Apajon – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Bakos Gábor nagy godákat fényképezett Apajon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bakos Gábor, dunaújvárosi amatőr természetfotós Kiskunlacháza és Kunszentmiklós között fekvő Apaj környékén elterülő szikes tavakra jár ki fényképezni. A Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb szikes területe, a Kunszentmiklós mellett található Felső-kiskunsági-puszta. Az egykori halastavakból kialakult élőhely, számos sziki és nádi fészkelő madárnak is otthont ad.

Az 1950-es években kialakított halastavak  a halgazdálkodás felszámolása után elmocsarasadtak.  A területet 1975-től természetvédelmi oltalom védi. Ha szükséges, a nemzeti park szakszemélyzete, nyár végétől tavaszig, szivattyúkkal táplálja a tórendszert. Az idei télen elegendő mennyiségű csapadék hullott, a tavak feltöltődtek.  A szikes tavakon a víz magassága nem több mint 40-50 centiméter, mágnesként vonzzák a  gázlómadarakat is. A késő őszi hónapokban számos vándorló madár is megpihen a területen.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Bakos Gábor már kora reggel, még sötétedésben kint várta a madarakat. Gyakorlatilag kint kell ébredni a nádasban – kezdte beszámolóját a természetfotós. Mindig olyan helyet szabad kiválasztani, ahol vagy takarásban várakozunk, vagy álcahálóval beleolvadunk a természetbe. Ha ezeket a minimális szabályokat nem tartjuk be, a madarak azonnal észreveszik az embert.

Néhány nappal ezelőtt, már 5:30- kor a vízpart mellett várakozott. Mindig olyan madarat fényképez, ami éppen felbukkan. Számos madárfajt figyelt már meg Apajon. A napfelkelte utáni percekben egy nagy goda (Limosa limosa) csapatot örökített meg, amely főleg az Alföldön fordul elő. A nagy goda könnyen felismerhető fajok egyike.  A csőre hosszú, egyenes, nagytermetű, karcsú testű partimadár. A csőr nyáron narancsos-hússzínű, sötét véggel, télen a csőrtő rószaszínűvé válik. A nagy goda szárny fesztávolsága megközelítőlek 70 – 82 centiméter között változik.

Vegyes csapat (nagy godák, cankók és egy gólyatöcs)

A faj vonulása, február és április hónapok közé tehető. Ezekben a hónapokban országosan megfigyelhető. A téli időszakot a Földközi-tenger mentén, Észak-Afrikában tölti. A lilealakúak rendjébe tartozó nagy goda, hazánkban fokozottan védett. A legutolsó felmérés adatai alapján a hazai fészkelő-állománya megközelítőleg 120 – 600 párra tehető. A populációja azonban csökkenő tendenciát mutat. Az európai vörös listán sebezhető fajnak számít. Természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

A nagy godák nagy csapatokban érkeztek táplálkozni a sekély vízhez. Vélhetően nem messze éjszakázhattak, mert a napfelkelte utáni időszakban szinte azonnal felbukkantak. A nagy godákra az jellemző, hogy szeretnek gyorsan helyet változtatni, ezért könnyű őket megpillantani. Ha elég türelmesek vagyunk, számos fényképet készíthetünk erről az érzékeny madárról.Nyolc óra után, ahogy egyre jobban feljött a nap, eltűntek a reggeli fényképezésre tökéletes fények, a nagy godákkal együtt . A késő délelőtti órákban már nem érdemes kint várakozni.  A legnagyobb alázattal és etikusan kell bánni a védett, és fokozottan védett fajokkal, amivel a következő generációk számára is megőrizhetjük ezeket a veszélyeztetett fajokat  – zárta beszámolóját Bakos Gábor természetfotós.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképek: Bakos Gábor

Bakos Gábor amatőr vadfotós Facebook oldala itt érhető el

A Kiskunsági Nemzeti Park weboldala ITT érhető el, valamint a Facebook oldala ITT érhető el.

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

A Föld napján két szemétgyűjtő túra is indul a Vérteserdőnél!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország országos szemétszedő kampányához csatlakozva a Vérteserdő is szemétszedő akciókat szervez. A kampányhoz kétféleképpen lehet csatlakozni. Egyrészt a Társaságunk által szervezett túrák és az un. INSTANT túrák révén.

Fotó: Vérteserdő Zrt.

A Vérteserdő Zrt. a Vértes- és a Gerecse-hegységek, valamint a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken, mintegy 46.200 hektár erdőterületet kezel. Az erdő- és vadgazdálkodásunk évszázados szaktudásra, tapasztalatra és hagyományokra épül. (Ábra: Facebook)

A szervezett túrák esetében túravezetőkkel indul a program, az instant túrákon pedig egyénileg lehet gyűjteni a szemetet. Ez utóbbi esetben lehetőség van a megadott időintervallumban, a megadott helyszínre a szemeteszsákokat elhelyezni, ahonnét kollégáink elszállítják.

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akció március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indult, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart. Az elmúlt hét szombaton két túrahelyszínünk volt. A Malomerdő Panzió parkolójából indulva pusztavámi és oroszlányi erdőrészleteket tisztítottak meg az önkéntesek erdész kollégáink vezetésével. A túra végeztével – akik a borús idő ellenére is kitartottak – lilahagymás zsíroskenyeret és teát kaptak.

A 15-ei hétvége másik helyszínének kiindulópontja a Síkvölgyi Lovarda volt. A Tiszta Tatabányáért Egyesület önkéntesei a lakott területekhez közeli részeken az egyesület programjának keretében gyűjtöttek össze sok szemetet. Így ennek folytatásaként az erdei, vezetett túrára április 22-én, a Föld napján kerül sor. Szintén 04.22-én az országos akció keretében a másik túránk, Tatán, az Old Lake Golf Club parkolójából indul. Kollégáink nagy szeretettel várnak mindenkit, aki a természeti környezetünkért szeretne tenni e nevezetes napon!

Tovább olvasom