Keressen minket

Vadászat

Közös küldöttgyűlést tartottak a vadászok

Print Friendly, PDF & Email

Közös küldöttközgyűlést tartott a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezete Békéscsabán

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Közös küldöttközgyűlést tartott a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezete Békéscsabán a vármegyei kormányhivatal Beliczey termében, április 25-én. Az eseményen kihirdették az idei vadásznapot is, melyet Békésszentandráson rendeznek meg, ez év szeptember 16-án.

Fotó: OMVK

A közgyűlést Hrabovszki János, a vadászszövetség és a vadászkamara vármegyei elnöke nyitotta meg, aki ismertette a napirendi pontokat, és a megjelent tagok előtt álló feladatokat, egyben emlékeztetett rá, hogy a szervezetek szorosan együttműködnek a Békés Vármegyei Kormányhivatallal.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezt követően a vármegyei kormányhivatal főigazgatója mondott köszöntőt. Dr. Rákóczi Attila a hivatal és a vadászkamara közti együttműködésről beszélt, szavai szerint számos közös célt fogalmaztak meg, napi szintű kapcsolatban állnak egymással. Több közös programon és képzésen vettek részt, köztük az afrikai sertéspestissel kapcsolatos és a hivatásos vadászoknak szervezett eseményeket emelte ki. A főigazgató a vadgazdálkodási szakemberek, az ágazat fontosságát hangsúlyozta, mindemellett a trófeabírálatokról, az ezzel kapcsolatos ügyekről is szót ejtett. E szerint több mint 4000 trófeát bíráltak el, közülük 3509 volt őztrófea, ezeket részletezve elmondta: 175 arany, 241 ezüst és 234 bronz minősítést értek el.

Az eseményen előadások is elhangzottak, többek közt dr. Ráfi Péter, a NAV Békés vármegyei Adó– és Vámigazgatóság osztályvezetője a vadászatról és a személyi jövedelemadózásról beszélt, valamint bemutatta a NAV Mobil applikációját. Buka Szabolcs a Békés vármegyei Agrárkamara főfalugazdászának előadásában tájékoztató hangzott el „Az Európai Unió 2023-2027-es új Közös Agrárpolitikájának (KAP) vadgazdálkodási lehetőségei” elnevezéssel.

Mindezeket követően a küldöttek a napirendi pontokban meghatározott 2022-es beszámolókat, valamint a vármegyei vadászszövetség, és a vadászkamara idei költségvetési tervét tárgyalták meg.

A kamarai beszámolókból többek között kiderült, hogy tavaly 3002 fő váltott vadászjegyet Békésben: 163-an hivatásosként, a többség pedig sportvadászként. Külföldi vadászati engedélyből 756 darabot értékesítettek, ami ugyan több mint az előző esztendőben, de még mindig nem éri el a járvány előtti szintet (2019-ben 954 darab). Az elmúlt esztendőben 7 vizsganapra 67-en jelentkeztek, közülük 37-en tettek sikeres vadászvizsgát Békésben. A jelentkezők száma 6 fővel több, mint 2021-ben, amely folyamatosan növekszik, köszönhetően a 2021 augusztusától életbe lépett új vizsgaszabályzatnak, amely előírja az állandó lakcím (lakóhely) szerinti vizsgáztatást.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folytatódott a vadászkutyák VAV vizsgára történő felkészítése. A Kynológiai Bizottság tagjai díjazás nélkül készítették fel az ebeket és gazdáikat a megmérettetésre. A mintegy 30 felkészítési alkalom után 5 vizsganapon 41 kutya vizsgázott, közülük 37 eredményesen.

A kamara kiemelt prioritást élvező céljai között szerepel a vadászat és a vadgazdálkodás bemutatása az ifjúság számára. A cél ebben az esetben nem az ifjú vadászok képzése, hanem a vadászat megismerése, a gyermekek ismereteinek gyarapítása. A 4 helyszínen történő látogatások, bemutatkozások szép eredménnyel zárultak, e helyszínek gyerektáboroknak, iskolai nyílt napoknak adtak otthont. A célközösség a 8-18 év közötti korosztályokból került ki.

A szövetség beszámolójából kiderült, hogy pályázati forrásból tovább folytatódott a székház felújításának 2017 óta tartó folyamata. Mintegy 12 millió forintból megújult a második emeleti kisterem, a teakonyha, és a raktárszobák energetikai berendezése. Az idei évben terv az emeleti kisterem további fejlesztése, az elképzelések szerint itt kapnának helyet a preparátumok, illetve a fiatalabb korosztály számára bemutatósarok készülne a szükséges felszereléssel (foglalkoztatóasztalok, audiovizuális eszközök, stb.).

A pandémia miatti kényszerű kihagyás után 2022-ben újra volt Megyei Vadásznap a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének társrendezésével. Idén Békésszentandráson szeptember 16-án rendezik meg a vadásznapot.

A vármegye vadállományával, vadgazdálkodásával kapcsolatos észrevételek is elhangzottak az eseményen. A tavalyi év aszályos időjárása különösen a szaporulatra nézve járt súlyos következményekkel. A fogoly gyakorlatilag eltűnt a vadászterületekről, és a szabad területen élő fácánállomány produktuma sem tudta kompenzálni a törzsállomány veszteségeit. A kedvezőtlen állapotot tovább fokozta a védett ragadozók bővülő jelenléte, valamint a szokott mennyiségű fácánkibocsátás elmaradása is.

Nem volt kedvezőbb helyzetben a mezei nyúl állománya sem. A kötelező feladatok (ragadozó – gyérítés, etetés) elvégzése mellett csak olyan helyen maradt érdemi állomány, ahol az öntözés, rendszeres itatás, vagy a terület adottságai lehetővé tették a folyamatos vízutánpótlást. Összességében nézve így is jelentősek a veszteségek a tavaszi állománynagysághoz képest, még úgy is, hogy a jogosultak zöme jelentős önkorlátozást eszközölt a faj biztonságos fennmaradása érdekében.

Az őzállomány szintén jelentős veszteségeket könyvelhetett el az elmúlt esztendőben. Az aszály számlájára írható (elsősorban a gidákat érintő) csökkenés mellett, különösen magas volt a belső élősködők (haemoncus), valamint a takarmányokban rendkívül magas szintet elérő fuzáriumgombák által előidézett mortalitás, nemkülönben a növénytermesztésben alkalmazott input anyagok (műtrágya, vegyszer) károsító hatásai is.

Annak ellenére, hogy már két és fél éve nem volt pozitív ASP kimutatás a vármegyében, a vaddisznó állománya nem növekszik látványosan, az előírásoknak megfelelően alakul. Nem úgy a dám állománya, amely ha számban nem is, de területi elosztását tekintve feltétlenül terjeszkedést mutat. Vele párhuzamosan növekszik az aranysakál állománya is, az elejtések alapján (800 darab) a vármegyék képzeletbeli rangsorában az 5. helyet foglalja el Békés.

A beszámolók után a Vadászszövetség és a Békés vármegyei Vadászkamara 2023. évi költségvetési tervének megtárgyalása és elfogadása következett, majd a tagfelvételekről is döntöttek a küldöttek.

Forrás: OMVK

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom