Keressen minket

Vadászat

Egy vérebes utánkereső tapasztalatai 2023-ban III.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Ruszinkovics Dániel két kutyájával, a fiatal Durgóerdei Majával és a hatéves Vándorral, folyamatosan mozgásban volt az idei bőgésben. Számos megkeresést kaptak vadgazdálkodóktól. Az első hívás szeptember másodikán futott be a Bélusvölgye Vadásztársaságtól. A felkérést azonnal el is vállalták. 

Fotó: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News

Ruszinkovics Dani öt évvel ezelőtt kezdte az utánkeresést.  A most 23 éves vadőr az elmúlt évek alatt megközelítőleg 90 gímbikát talált már meg kutyáival, ebben az évben 17 -et.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Fotó: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News

Az előző évekhez képest az idén a bikák hamarabb tisztították le az agancsaikat. Az északi országrészben kifejezetten jó volt a bőgés.  Veszprém és annak környékén Fekete Balázs vérebes utánkereső ennek az ellenkezőjével szembesült. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vadgazdálkodók ilyet nem tapasztaltak.

Daniéknak nem alakult szerencsésen az idei bőgés, mert egy abnormális gímbika két kilométer után, a harmadik állításnál megszúrta Vándor nevű kutyáját.  Ez rendkívül ritkán történik meg a vérebesek között. Dani hallott már ilyet, de eddigi pályafutása során még ilyet nem tapasztalt..

A vérebek minden idegszálukkal a vadat figyelik. A munkabaleset során Vándor vagy megszorult, vagy egy pillanatra nem figyelt, amit a bika kihasznált. Miután a kutyát megsebezte, azonnal véget ért az utánkeresés. A kutyából szinte ömlött a vér, félő volt hogy elvérzik.  Elsősegélyben részesítették, majd azonnal elvitték a legközelebbi kisállat ambulanciára, ahol az állatorvosok megmentették kutya életét.

A sebesült “munkatársat” hazavitte, majd visszament a területre, ahol eredményesen befejezte az utánkeresést a másik kutyájával. A vérebek tanítása évekbe kerül, amit már alig pár hetesen, hónaposan elkezdenek.  Egy jó kutya eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Az idei bőgésben több esetben kellett átkelniük kerítéseken, ami egy vadnak nem okoz problémát, de egy bajorhegyi vérebnek s vadásznak annál inkább. Ritkán előfordult olyan is, amikor egy közutat keresztezett a vad. Ez mindig kihívás, mert a vadváltók már jóval az épített utak előtt léteztek.

Fotó: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News

Előfordult olyan eset is, amikor a vad átúszott a Hernádon. Ezek a nehezebb keresések, mert ilyenkor egy átkelőt, hidat kell találni, hogy azon átkelve, újra felvegyék a nyomot. A helyszínt egy ággal, gallyal, vagy növényzettel meg kell jelölni, ugyanúgy a GPS-en is. Szerezni kell egy autót, vagy rosszabb esetben visszasétálni a kiindulási pontig, amit egy újratervezés követ. Átkerülni a folyó túlpartjára, sokszor 40-50 kilométer extra utat eredményezhet.

Átérve, meg kell keresni az ismert utolsó helyet és folytatni az utánkeresést. Aki az igazi kihívásokat, vadászatot keresi, utánkeresést vállal – vallja Dani. Szinte minden esetben át kellett menniük egy másik társaság területére. Szerencsére mindenki azonnal engedélyezte a területen való áthaladást, sőt, a vadőrök segítik egymás munkáját. A régióban a társaságok között kifejezetten jó a kapcsolat. Mindent meg is tesznek azért, hogy a jó viszony, sok esetben a barátság – megmaradjon.

Az utánkeresések során körülbelül 600 kilométert autózott. Gyalog körülbelül 50 kilométert tett meg a kutyáival. Egy átlagos utánkeresés  megközelítőleg másfél kilométer volt, de néhány esetben előfordult 4 -5 kilométer távolság is.

További részletekért kattintson a fényképre!

BAZ vármegyében idén optimális volt a csapadék mennyisége és  optimálisak voltak az idei körülmények az agancsfelrakáskor.

Ebben a régióban főleg fenyveseket, tölgy-bükkös erdőtársulások jellemzőek.  Egyes helyeken a kökény is jelentős számban fordul elő.  Az agancsok színe szinte minden esetben sötét színű volt, amit a növényzet határoz meg. A fiatalabb bikák agancsára a fakóbb szín volt a jellemző ebben az évben is.

A trófeasúlyok általában hét-nyolc kilogramm között alakultak. A legnagyobb bika, amit megtaláltak, elérte a 13,30 kilogrammot. Az idei évben is többször tapasztalt a lecsúszott lövéseket. Az esetek jelentős hányadában magasláb-, hátsócsánk-lövött bikákat kerestek. Előfordult gerinctüskét ért találat és két esetben “gyomros” sebzettet kerestek. Dermedten idén négy bikának adta meg a tisztességet.

Dani, hasonlóan, mint Figura Ákos vérebes utánkereső oda indult el, ahová először hívták, még akkor is, ha alig pár kilométerre volt a másik bika. Nagyon fontos a bizalom és az adott szó megtartása. Megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre több a kutyás.

Fotó: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News

Azok, akik nem tartják be az ígéreteiket, hamar munka nélkül maradhatnak. A vadászatra jogosultak között folyamatos a kapcsolattartás. A napi problémák, kihívások mellett megbeszélik, értékelik a vérebes utánkeresők munkáit, hozzáállását.

Talán ennek is köszönhető, ha Dani nem ér rá azonnal, a vadászok türelemmel megvárja őt és kutyáit.

Ruszinkovics Dani megerősítette, hasonlóan mint Fekete Balázs és Figura Ákos, hogy idén többször  hívták lövéskontroll ellenőrzéséhez. A korábbi évekhez képest egyértelműen több ilyen megkeresést kapott. A véreb a nyomok alapján, a rálövés helyén jelzi, hogy történt-e találat.

Ruszinkovics Dani szerint a rálövés után, ha elugrott a bika legfontosabb, hogy senki ne stresszeljen. A rálövés helyét mindenképpen meg kell jelölni, lehetőleg azonnal. Bármennyire is furcsának tűnhet, a stressz miatt gyorsan elfelejtik a rálövés helyét a vadászok. A vad a legtöbb esetben jelzi a találatot, de olyan is előfordul, hogy semmit nem mutat.

Ha vadászruházat, akkor -> EWIDENT

Elindulnak a nyomon, bízva hogy megtalálják a bikát, Idővel visszafordulnak és sokszor még a rálövés helyét is keresni kell. Főleg olyan helyeken fordulhat elő, ahol rendkívül sűrű, fedett a területrész. Visszafele menni ugyanazon a nyomon, rendkívül nehéz.

A rálövés helyén keresni kell az árulkodó nyomokat. Látunk-e bármit, amiből következtetni lehet a találatra. Általában a lábszárcsontok vékonyabbak, ha ilyet látunk, biztos végtagot érte a lövés. Még ha a lövés jól is érte a vadat, mindenképpen várjunk 10-15 percet, akkor ha elugrott a vad. Sokan abban hibáznak, hogy azonnal a vad után erednek. A vad a lövés ellenére nagy távolságot megtehet, ha egyből utána erednek. Utánkeresés szempontjából a 12-18 óra tekinthető a legoptimálisabbnak

Ha nincs meg a vad, a rálövéstől számítva 100 méteren belül, kérjünk vérebes segítséget. Érdemes szinte minden esetben a lapockára célozni. Ha úgy ítéljük meg, hogy a körülmények nem optimálisak, vagy bármi zavaró tényező közbejön, akkor inkább ne tegyünk lövést a vadra – zárta beszámolóját Ruszinkovics Dániel vérebes utánekereső.

Segítségre van szüksége?

Ruszinkovics Dániel vérebes utánkereső: +36 30 18 24 560

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

 

Vadászat

Az alkotó erdészetisek

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szegedi középiskolások számára idén már 24. alkalommal meghirdetett képző- és fotóművészeti, irodalmi pályázatokon, valamint az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A március 7-én megrendezésre került Művészeti Fesztiválon tanulóink versmondással, szólóhangszeres és kamarazenekari előadással színesítették a műsort. Veszelovszki Sándor az erdészirodalom egy alkotásával jelentett üde színfoltot a klasszikus nagy versek sorában; versválasztásáért szóbeli elismerést, szerepléséért elismerő oklevelet kapott. Hasonlóan különlegesnek találtatott Somoskövi Áron citera műsorszáma, aki előadásával szólóhangszer kategóriában megosztott 3. helyezést ért el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Iskolánk kürtegyüttese a téli vadászat menetét kísérő kürt szignálokból tartott bemutatót. Bár az erdészek számára ezek ismerete természetes, a nagyközönség számára mindig örömmel engedünk betekintést hagyományainkba. Kürtegyüttesünk kamarazenekar kategóriában 1. helyezést ért el. A Művészeti Fesztivállal párhuzamosan meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázaton is remekeltek diákjaink. Az idei „Szín-hatás” témájú pályázat keretein belül az alkotó diákoknak Szeged város különleges színvilágát és -hatásait kellett műveiken keresztül bemutatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Galacz Ferenc, Makra Tibor és Tóth Zénó tanulóink először indultak analóg és digitális fotó kategóriában a Dugonics Társaság ezen pályázatán. Zénó képeivel digitális fotó kategóriában sikert is aratott, különdíjat nyert, melyet április 11-én a Vedres István Technikumban vehetett át a kiállítás megnyitóján.

Kiemelendő, hogy a pályázatra beérkezett több mint 200 pályamunkából az előzsűrizés után kiállított 50 kép között kiállításra került az erdészetis diákok pályázott 10 képéből 5. A kiállítás tapasztalatszerzésre is kiváló volt, a fiúk már ott eldöntötték, hogy jövőre is pályáznak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen diákjaink körében iskola szinten igen népszerű a fotózás, melyben igyekszünk őket támogatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az idei Kiss Ferenc-nap keretein belül megrendezett iskolai fotó versenyen 73 fotóval pályáztak a tanulók. Nagy örömünkre szolgál, hogy habár a tanórai keretekből mellőznünk kell a képzőművészetet, diákjaink nagy számban választják szabadidős elfoglaltságnak a fotózást, a kreatív alkotás azon módját, mely nemcsak kikapcsolódást jelent számukra, hanem egyúttal komoly elmélyülést, a kamera segítségével egy új látásmódot, szakmájukhoz való szorosabb kötődést is lehetővé tesz.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az erdészek számára a következő fotós kihívást a Kiss Ferenc Alapítvány által kiírt iskolai pályázat jelenti majd, melynek nyertes képei a következő évi naptárunkban jelennek meg, s hirdetik készítőik kreativitását. A Dugonics-pályázatok közül még irodalmi vonalon mérették meg magukat tanulóink; Márton Mór Milos és Sógor Nikoletta verset írtak.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Mór munkáját emléklappal ismerték el. Örülünk sikerüknek. A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatával, dr. Révészné dr. Papp Klára elnökasszonnyal, és Kerek Attila elnökségi taggal iskolánknak nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni. Örülünk, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy kürtegyüttesünk szignáljai adhattak keretet mind a Művészeti Fesztiválnak, mind pedig a Városháza dísztermében április 15-én megrendezett díjátadó gálának.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A díszterem ünnepi atmoszférájában igazán különleges élmény volt a felhangzó „Üdvözlés” és „Viszontlátásra” kürt szignál, mely elegáns nyitó és záró akkordja volt az eseménysorozatnak. Külön köszönjük Kerek Attila együttesünket, diákságunkat és iskolánkat méltató, szívélyes szavait, elismerését.

Alkotó és szereplő diákjainknak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, várjuk a jövő évi megmérettetést.

Forrás: Sajtósné Nagy Katalin –  AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos vadászok vármegyei versenye – FELHÍVÁS

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Vadászatra Jogosultak! Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez a Bakonyerdő Zrt. területén. A versenyen vadászatra jogosultanként (erdőgazdaságok esetében erdészetenként) 1 fő hivatásos vadász részvételére van lehetőség.

Fotó: OMVK

A vármegyei verseny győztese képviseli Veszprém vármegyét a hivatásos vadászok országos szakmai versenyén, mely idén Chernelházadamonyán (Vas vármegye) kerül megrendezésre június 18-19-én.

A verseny helyszíne: Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás (GPS koordináták: 46.779747, 17.274901)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Időpont: 2024. május 16.

Program:             8.00 – 8.30 h:    Érkezés, regisztráció

8.30 h:                  Köszöntés, eligazítás

9.00 h:                  Verseny kezdete

14.00 h:               Ebéd

15.00 h:               Eredményhirdetés

A lövészet versenyszám a gyenesdiási sportlőtércentrumban kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

Vegyes korong: 25 db korongra saját sörétes fegyverrel

Futóvad: 50 m távolságból .22 LR fegyverrel (saját fegyver megengedett)

A lövészetre adható pontszám nem haladhatja meg az elérhető összpontszám 20 % -át.

A verseny díjazása:          I. helyezett: 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett: 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett: 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány

A versenyen indulók között további értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kérem Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Urat, hogy a versenyről szíveskedjék a hivatásos vadászokat tájékoztatni és a részvétel lehetőségét a hivatásos vadász számára biztosítani. A versenyre nevezni 2024. május 10 -ig a veszprem@omvk.hu címre küldött válaszlevélben lehet az alábbi adatok megadásával:

Vadászatra jogosult neve:

Hivatásos vadász neve:

Hivatásos vadász lakcíme:

Hiv. vadász telefonszáma, e-mail címe:

Tisztelettel:  Pap Gyula, az OMVK Veszprém Vármegyei Szervezetének Elnöke

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

IV. Farkas Dénes emlékverseny 2024.06.23.

Print Friendly, PDF & Email

Meghirdették a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete a Sportlövő Szakbizottsága szervezésében meghirdeti a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Fotó: OMVK

A verseny időpontja:     2024. június 23. (vasárnap) 8 órai kezdéssel

Helyszín:                            Sióagárdi lőtér

Használható lőszer:       2,0-2,5 mm-es max. 28 gr-os sportlőszer.

Versenyszám:                   gyorsított korongvadászat 60 korongra két pályán.

Verseny típusa:               nevezési kategóriák nélkül (Open)

Nevezési díj:                      13.000.- Ft/fő.

Nevezés feltételei: érvényes vadászjegy

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nevezés leadásának nem feltétele a Tolna megyei lakóhely!

 

A versenyre legfeljebb 48 fő nevezését tudjuk fogadni, így az előzetes regisztrációhoz kötött.

Nevezni az omvk.tolna@gmail.com e-mailcímen lehet, név, vadászjegyszám és telefonos elérhetőség megadásával.

Nevezés határideje: 2024. június 16.

 

A résztvevők között a verseny végén három ajándékot sorsolunk ki:

  1. Terelővadászaton való részvételi lehetőség a Medina-Dalmand Vt. területén
  2. Tarvad vadászati lehetőség a Bátaapáti Vt. területén (a vad elvihető)
  3. Személyre szabott lőoktatás Varga András APSI lőoktatótól (egy alkalom, kb. 2 óra időtartam)

Tolna vármegyei indulók között a Penthe Autóház jóvoltából kisorsolunk egy péntek délutántól hétfő reggelig tartó tesztvezetést, amely során a szerencsés versenyző egy Isuzu D-MAX vagy VW Amarok típusú gépjárművet vihet el próbaútra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Minden versenyző számára ebédet és italt biztosítunk.

Forrás: OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete Sportlövő Szakbizottság

Tovább olvasom