Keressen minket

Vadászat

A borsodszentgyörgyi vaddisznó

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Magyar Balázs Borsodszentgyörgy-Hangony határában terelésen vett részt. A társas nagyvadvadászaton egy vaddisznót hozott terítékre. Az élményeiről beszámolt lapunknak:

Fotó: Magyar Balázs – Agro Jager News

Életem egyik meghatározó és egyben legfrissebb élményét szeretném megosztani az olvasókkal. 2024. január 20-án terelésre hívott meg egy barátom. Izgatott voltam nagyon, ugyanis negyedik éve vadászó fiatalként, terelésen még csak hajtóként vettem részt, így nagyon új volt az élmény. Helyszín: Borsodszentgyörgy-Hangony határa. 13 óra 15 perc körüli időben lefújták a hajtást, a vadászat véget ért. Nem vártam sokat a naptól, hiszen eredményt nem tudhattam a magaménak, de a társaság és a vadászat nagyon jó hangulatú volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hajlatban lévő lőállásomból befelé indultunk barátnőmmel, aki kísérőm és minden vadászaton hűséges társam. A vadászatvezető út közben tájékoztatott bennünket, hogy az aljban lévő szederben van egy nagy disznó, feltehetően kan. Többen lőttek rá, találatot nem kapott, de nem mozdult ki a vadászat alatt. Eldöntötték, hogy teszünk egy próbát az elejtésére. Meghatározták a hajtóknak, hajtsák meg a szedrest felfelé, majd közölték, hogy figyeljen mindenki. A szederfoltra felülről tökéletesen ráláttam. Elindult a sor. Semmi mozgás, csak az utolsó 10 méteren szorult be a disznó, amikor visszatört lefelé az alattam lévő völgybe.

Fotó: Magyar Balázs – Agro Jager News

Nagy kiabálás “Az egyik fiút fellökte!! Nagy disznó megy!” Feszülten figyeltem. Egy fa tövében támaszkodtam meg, ugyanis lejtett az oldal nagyon. Zörgés. Csörög a szeder, majd megláttam a disznót. Kétségek között, de becsületből, a legjobb tudáson szerint lőttem, majd ismételtem. Közvetlen a nagy kan után érkezett még két disznó,  akik közül a másodikra szintén rádupláztam. Minden remény nélkül nyugtáztam a helyzetet, amikor még utoljára belenézve  a távcsőbe, azt tapasztaltam, hogy a legelső disznó a rálövés helyétől megközelítőleg 20 méterre felfelé, az oldalban fekszik.

Fotó: Magyar Balázs – Agro Jager News

Csak mikor odasétáltam a vaddisznóhoz, akkor sikerült felfognom, hogy mit is ejtettem el. Nehéz volt elhinni, mivel első alkalom volt, hogy futó vadra tettem lövést. Igaz, még most is nehezen hiszem el, hiszen mindennek a tetejébe, legelső vaddisznómat mondhatom magaménak. Távolság: 100-110 m, kaliber: 303. British S&B 9,7g SP, fegyver: lee-enfield.

Tisztelet a vadnak!

Írta: Magyar Balázs

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.