Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A vén jenki .30-06 Springfield

Print Friendly, PDF & Email

A .30-06 Springfield a gyakorlatban:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nehezen érjük el a leálló sor helyszínét a meredek kaptatón, de egyszer minden rossznak vége szakad, a felvezető int, hogy álljak meg. Elmagyarázza az ilyenkor szokásos mondókát, hogy merről jön a hajtás, milyen vad várható és milyen irányokba nem lőhetek.

Fotó: Balogh János

A cikk szerzője: Balogh János

Aztán magamra hagy és a többiekkel együtt elindul a tető felé. Kifújom magam, ami rám fér, mert az őszi hideg ellenére igen csak meleg lett, mire ideértünk. Alaposan körülnézek. Balra tőlem, a hajtás irányon, sűrű fiatalos gazos terület a hegytetőig. Jobbra vegyes állományú, ritkább, korosodó erdő. Ellenőrzöm az ütött-kopott, kölcsön ZKK-600, hogy minden rendben van-e vele. Mivel optika nincs rajta, a pontosságán nem kell agyalnom. A fix mechanikus irányzék valószínűleg jó, bár ha nem, akkor sem tehetek már sokat. Csőbe ismétlem a cseh 30-06 töltényt és várok. Lassan telik ilyenkor az idő, mintha kihalt lenne az erdő. Néha egy- egy holló rekedt korrogása hallik a lenti völgy felett, vagy széncinkék cserregése a közeli kökénybokorról. Aztán úgy egy óra múlva riadót fúj egy szajkó a hajtás területen, a hegy túloldalán. Közel járhatnak már a tetőhöz, mert néha hallani a rövid kiáltásokat.

Aztán reccsen előttem fent a bozótos és bár még messze vannak, de a törésekből már tudom, hogy egy konda az, ami nyílegyenesen felém tart. Olyan jól eltalálták az irányt, hogy az első, amint előtűnik, alig van húsz méterre. Nem nagyon van időm tanakodni, gyorsan szemközt lövöm, össze is csuklik azonnal. A többi szétugrik balra, de a tempón nem csökkentve vetődnek át a keskeny úton. Odalövök a másodiknak, látom, hogy megkapta a lövést, de továbbmegy. Nincs idő hezitálni, mert már nyomában a következő. Ismétlés, lövés, a vad elesik és ott is marad. Közben az első támolyogva feláll, majd elejti a hátulját. Próbál szemközt fordulni, de gyorsan nyakon lövöm, még mielőtt sikerülne neki. Még dobálják a lövések hangját a környező hegyoldalak, amikor elcsendesedik minden…csak a kéz és láb kezd gyanúsan remegni kissé, az átélt izgalmaktól. Kihúzom a csőből az utolsó hüvelyt újra tárazok. Megvárom Laciékat, és a kutyát, hogy elinduljunk a sebzett után…

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Röviden a múltjáról:

1906. U.S Army Ordanance Corps egy új katonai töltényt rendszeresítettek az amerikai hadseregben. Bár a ballisztikai szakemberek körében várakozások előzték meg az új muníció bevezetését, de az 1906-os évszám mégsem ezért érdekes. Egy olyan sikertörténet vette kezdetét, amit sem a felhasználók, sem a konstruktőrök még csak álmodni sem mertek a századforduló tájékán. Alig hiszem, hogy adtak el nála több puskatöltényt és hozzá csövezett fegyvert a világon, mint a 30-06-os Springfieldet (7,62x 63). A felhasználók létszáma óvatos becslések szerint több tízmillióra rúg, sikere mind a mai napig töretlen. A töltényválaszték magasan a legjobb, a különböző gyártmányú, szerkezetű vadásztöltények között és biztos vagyok abban is, ha beesünk egy afrikai szatócsboltba, minden bizonnyal valamelyik légyszaros polcon feltűnik az egyedi kaliber jelölésű töltényes doboz. Univerzális kaliber. Van tőle jobb is, erősebb, is. Van tőle sokkal gyorsabb, laposabb röppályával rendelkező vadásztöltény is. De gyakoribb aligha.

Mi is az a 30-06?

Mint közép-kaliber, általánosan alkalmas minden vad elejtésére, kivételek ez alól a vastagbőrű nagyvadak: az elefánt és a bivaly. A legtöbb országban ezeknek fajoknak a vadászatát, nagyobb energiához vagy öbnagysághoz kötik, hiszen ennek a két vad elejtésénél már nem csak az ölőerő számít, de a lövedék megállító ereje is, ami egy támadásnál létkérdés. A 30-06-ost sokan találóan mindenes kalibernek hívják, hiszen bárhol, bármikor bevethető. Itt Európában is igen népszerű, sokan használják vadászatra. A kelet- európai térségben pedig a legelterjedtebb öbnagyság. Nagyon érdekes, hogy vadászati alkalmazás terén – szerintem – megfelelőbb és majdnem azonos ballisztikai mutatókkal rendelkező 308 Winchester sem tudta átvenni az első helyét. Általánosságban elmondható, hogy a 30-06 vadászlőszerek 7g-tol- 14g-ig bezárólag, igencsak nagy átfogású a választék a lövedékmag tömegét, szerkezetét tekintve.

Fotó: Balogh János

Nem beszélve a 3, 56 g –os 5,7 mm-es acceleratorról, amit egy magas keménységű műanyag saruba süllyesztettek, hogy kitöltse a 30-as csőátmérőt. A saru leválik a cső elhagyása után és a kis keresztmetszetű lövedékmag 1200 m/ s- kezdő sebességgel halad célpont felé. Magyarországon ez lőszertípus nem engedélyezett, így gyakorlati tapasztaltról nem tudok beszámolni, a fellelhető szakirodalomban annyi olvasható róla, hogy a pontossága kívánni valót hagy maga után, mert a lövedéksaru nem mindig azonos időben válik le a magról.

Visszatérve a tömegre, és annak választékára, ezt leginkább az üzleti megfontolások diktálják. Az, hogy a kaliber ilyen jó potenciállal hagyta el az évezredet, ennek többek között ez is az oka lehet, hiszen az új tervezésű vadászlőszereket, a leggyakoribb öbnagyság felhasználóinál tudják eladni. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy minden kalibernek megvan az optimális lövedéktömege, sebessége, energiája, amitől ha jelentősen eltérünk, a lövedék teljesítménye visszaesik.

A 30-06-os Springfieldnél optimális lövedék tömege a 11g- 12g között van, 850 m/s kezdősebességgel és kb. 4000 J kezdőenergiát hordozva. Ezzel a tömeggel, megfelelő távolságon, egyenletes röppályát biztosít és viszonylag kevés energiaveszteséggel jut el a lövedék a célig. Tulajdonképpen ez a garancia arra is – természetesen a szabályos expanziót feltételezve -, hogy a kistestű vadfajok, vagy a könnyű csülkös vad esetében sem fejt ki brutális roncsoló hatást, de a nagytestű, – akár több száz kilós nagyvadaknál – egyenletes energialeadást biztosít a test mindkét oldalán. Európában minden vadra alkalmas, legyen az barnamedve, jávorszarvas vagy róka.

A speciál töltényekkel nyugodtan kitolhatjuk esetenként a lőtávolságot, bár véletlenül sem sorolható a varmint-kaliberek közé. Mégis, ha nem akarunk egy drága, special-kaliberű puskát venni egy magashegyi vadászatra, a 30-06 -ost egy kis belövési korrekcióval bízvást vihetjük magunkkal oda is. Ugyanez helyzet az afrikai vadászatoknál is. Ha valaki ezzel az öbnagysággal szándékszik elindulni, érdemes valamelyik nagyobb teljesítményű, keményebb köpenyű lőszerhez átlőni a puskát.

Már csak azért is, mert akár Kelet-Afrikában vagy Dél –Afrikában elég, ha a kísérő vagy az éles szemű fekete nyomozó akár egy csepp vért is talál a rálövés helyén, az elég zsebbe nyúlós mutatvány, lesz. Mivel a vad teljes tarifáját ki kell fizetni. Általában, ha nem valami itató környéki lesen ülünk, akkor elég nagy távolságokra kell lőni és az afrikai nagytestű antilopok köztudottan elég szívósak. Csak akkor adjuk le a lövést, ha a vad teljesen keresztben áll és igyekezzünk magas vállapra lőni. Nem egyszer előfordul, 2-3 jó lövést is kap némelyik afrikai vad és még csak jelezni sem jelzi a lövéseket.

A 30-06 kaliber előnyei: 

A már említett töltényválasztékot mindenképp az első helyre tenném, bár mindenképp a lövedéktömeg figyelembe vételével. Kiváló mindenes kaliber, mert megfelelő töltényálasztékkal minden vadfajt be lehet vele gyűjteni, a szélsőségesen eltérő terepviszonyoknál is. A 10 gramm feletti lövedékmagok akadályleküzdő képessége, a vérzés okozása jó.

A 30-06 Springfield korrekten támogat minden fegyverrendszert, legyen az félautomata, vagy egy egylövetű gavallérpuska. A dupla golyósok esetében a „harminchullahatot” tartom a alkalmas alsó határnak. Ami kevésbé jó. Nem csak a 30-06-ra, de általánosan jellemző minden 30-as kaliberre, hogy hátracsúszott lövések esetében nemegyszer elégtelen a vérzés okozása, leginkább olyan vadfajoknál ahol, vastag faggyú vagy zsírréteg húzódik az irha alatt.

Ilyenkor még a test első harmadát ért lövésnél is előfordul, hogy a vad még jelentős távolságot megtesz a sebzés után, mivel a sebcsatornát eltömíti a zsír és a vad nem vérzik kifele. Ha ilyenkor nincs kimeneteli nyílás, akkor alig, vagy nincsen elegendő vérzés.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A másik hátránya, a 30-06 Springfieldnek, a hosszú 63 mm-es hüvely, ami miatt a hagyományos forgótolózáras fegyverek terjedelmesebbek. A vadászati alkalmazásnál optimálisabb a kurtább, „kéziesebb” puska, mert gyorsabb a lövésreakció és rövidebb a célra tartás ideje. Persze ennek a megítélése szubjektív és nem is teljesen igaz, mert a rövidzáras vadászfegyverek esetében vagy egy billenőcsövű puskánál, ez probléma nem észrevehető.

 

A könnyű „hegyipuskák” használatánál, a visszarúgás jelentős.

Vadászlőszerek a gyakorlatban:

RWS vadászlőszerek

A régebbi RWS muníciókat kettőség jellemezte: vagy nagyon jók voltak, vagy csapnivalóan rossz hatásfokkal működtek. A túl kemény lövedékköpeny nem adta le az energiát a könnyebb testű vadban, mert deformálódó képessége sokszor egyenlő volt a nullával. Az expanzió csak kismértékű és akkor elégséges, ha vastag csöves csontot, vagy a lapockacsontot ér a lövedék. Őzre, pl. gyakorlatilag alkalmatlanok voltak. Reméljük az új fejlesztésű, egyébként elég drága, német vadászlőszerek, felzárkóznak a többi speciál-lőszereket gyártók szintjére.

Remington vadászlőszerek

A Remington vadászlőszerek kiváló teljesítményt nyújtanak ebben a kaliberben is, általánosan megállapítható, hogy a kül- célballisztikai tulajdonságaik az élvonalban vannak. Az akadályleküzdő képességük, vérzésokozásuk viszont csak megfelelő.

Sako vadászlőszerek

A Sako vadászlőszerekről általában az ár/érték arány jut az eszünkbe. Olcsók és jók. Hátrányuk, a köpenyből kiálló ólomhegy, ami tárazáskor könnyen deformálódik. Próbál a gyártó erre a problémára olcsó megoldásokkal válaszolni, pl. a Super Hammerheaddal, ahol hegy süllyesztett kialakítású. Az akadályleküzdő képességük nagyon jó, a vérzésokozásuk is, a szabályozott expanzió megfelelő. Erdős, fedett terepen, 250 m-ig javaslom a használatukat.

Norma vadászlőszerek

A kiegyensúlyozott erő. Talán legjobban ezzel lehet jellemezni a Norma vadásztöltényeket. A tapasztalatokon keresztül, tulajdonságaik vizsgálatánál, nem lehet kiemelni ezt vagy azt a paraméterét, nincs benne semmiféle olyan extra, amire azt mondaná az ember, hogy ez igen. Röviden: a Norma vadásztöltények minden olyan kritériumnak megfelelnek, amit egy jó teljesítő vadásztölténnyel szemben elvárhatunk. Jó a vérzésokozásuk, az akadályleküzdő képességük, a célballisztikai tulajdonságaik, az igen jól szabályozott expanzióval. Nem kimagasló a külballisztikai értéke, a maga 100 méteres optimális belövési távolság miatt, de ezt a hosszú távú belövéssel 91m/ +4 cm-rel érdemben kompenzálhatjuk.

Az öreg jenki bebizonyította a világnak, hogy ami régi, az nem biztos, hogy nem jó.

A ballisztikai táblázatokban, közvetlenül a 30-06-os után, a 300-as magnumok jönnek. Bizony, ahogy elnézem az értékeket, hát nem sokkal jobbak a teljesítmény tekintetében, még az új tervezésű short magnumok sem. Ha az áraikat megnézzük, az bizony elég borsos, akár a lőszert, akár a hozzájuk készített fegyvert veszem összehasonlítási alapként. Ugyanakkor a magnum csövek élettartalma jóval kevesebb, sokkal hangosabbak, de nem elhanyagolható a jelentősebb visszarúgás sem.

Írta és fényképezte: Balogh János hivatásos vadász

Kiemelt cikk

Kiadó két csomag a Móri-árokban – Megnéztük – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pár napja érkezett az Agro Jager News szerkesztőségébe egy telefonhívás, hogy két csomag kiadó a Móri-árokban. Jó terület, jó szomszédokkal. A társaság átalakítja a vadásztatást és fix, ha úgy vesszük, állandó vendégkört alakít ki. Ez megőrzi a társaságon belüli baráti, közvetlen viszonyt, megmarad a gazdákkal kialakított együttműködés és végül, de nem utolsó sorban, a vad számára és a vadgazdálkodás számára is stabilitást hoz. A Bakony és a Vértes közötti völgybe, a Móri-árokba tartunk..

Móron, az Ezerjó Étterem udvarán találkoztunk balról Besser Balázzsal és Holczinger Lászlóval. Fotó: Agro Jager

Nincs titok. Dr. Szilágyi Gergely, lapunk főszerkesztője, jól ismerte Holczinger Lászlót. Ő kereste meg, hogy írjunk pár sort a társaság területéről, nézzük körbe, kerüljünk egyet, várnak szeretettel bennünket, vigyünk puskát is. Sőt szívesen kézbe vennék a Franchi Horizon Black Syntjét, az új KONUS céltávcsövet, a távolságmérős keresőtávcsövet és otthon ne hagyjuk, a svéd Aim Sport hangtompítóját sem!

Besser Bakázs a megbeszélt helyen hagyja a bírálatra kikészített őztrófeát. Fotó: Agro Jager

Mindent összepakoltunk Gergő barátjának, amit persze a FROMMER Fegyverboltba meg is lehet vásárolni Budapesten, a Szenes Iván téren. Laciék meg két csomagot szeretnének kiadni, benne a következő lehetőségekkel – terít Holczinger László, ahogy kártyában szokás és már mondja is, hogy mire lehet vadászni:

Őzbak: súlykorlátozás nélkül lőhető (650 grammig). Cserkelve, 3 alkalommal, – kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Dámbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (6,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Gímbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (11,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül felár nélkül.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezen kívül a csomag korlátlan alkalommal tartalmazza a területen történő vadkár elhárító vadászatot, a lesvadászatot és a cserkelést, vaddisznóra és dúvadra. A kvótán felül elejtett vad zsigerelve elvihető, a hatályos felvásárlási árak befizetése ellenében, továbbá öt alkalommal vadászvendég hívható a csomag terhére.

A “szolgálati” mezei nyúl már vár bennünket! Fotó: Agro Jager

Mikor megérkezünk, a beírókönyvet a falu szélén találjuk meg, amely mellett a társaság szolgálati mezei nyula őrködik. Persze őt fokozott védelem és tisztelet illeti meg és mintha tudná a privilegizált helyzetét, úgy őrködik.

A beírókönyv az első, amelyet szabadon, minden vadász 0-24 órában, a helyén meg is talál. Fotó: Agro Jager

“A beírókönyvet nem viheti el senki, az mindig, a nap 24 órájában megtalálható. Nem kell senkinek könyörögni, a vadőrt felhívni, hogy kimehessünk a területre – sorolja Besser Balázs. Az ilyen itt nem szokás, teszi hozzá, mint aki a területért, a csomagos részért felel. Bár hallottunk már olyat, hogy a vadőr a beírókönyvvel alszik, nehogy a tagság önállósítsa magát” – dől a terepjáró a nevetéstől.

Kellemes megeleptés ér bennünket, ahogy kiérkezünk a területre és még fényképezni is hagyta magát a fiatal gímbika. Fotó: Agro Jager

Annyiban viszont jó és aktív a kapcsolattartás a vadásztársaság tagjai között, hogy egy privát VIBER csoportot hoztak létre, ahol megbeszélik, ki merre jár, mit lő, mire vadászik és ha kell, akkor segítséget is kérhet a többiektől. Itt szoktuk azt is megbeszélni, hogy ha valahol nagyobb a vadkár és a gazdák segítséget kérnek. Együttműködésünk alapja a kölcsönösség és a segítőkészség, az aktív kommunikáció. E nélkül nem megy – szögezte le Besser Balázs.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Alig hagyjuk el a falut, az egyik lucernaoldalban egy gímszarvast vesz észre Besser Balázs. Ugyan már, mosolygok magamban, de azért csak odanézek, s ami igaz, az igaz, tényleg kint áll délután 3-kor. Én kölcsönadom az új távolságmérős keresőmet, a KONUS-t, de a szarvas még azt is megvárta, hogy kiszálljak, mert bár az utastérből már az üvegen át készítettem fotót, hátha az autó mellett jobbat is készíthetek. Bentről érkezik az infó, hogy 154 méter, én meg csak fotózok. Jó jel, nappal szarvast látni, legelni. Nincs annál utálatosabb vadászterület, ahol retteg, fél a vad. Olyan helyt nincs vadász, aki szívesen menne vadászni…

Magasles a Móri-árokban. Fotó: Agro Jager

Az 5-600 hektáros részt járjuk körbe. Előttünk a Vértes, mögöttünk a Bakony és mi most a völgybe tartunk. Érik a madárcseresznye és a vadgyümölcsökkel, vadkörtékkel teli a határ. A két állandó vízfolyás miatt, az erdők közé ékelődő mezőgazdasági területek s a völgyben egy 30-40 méteres állandó kis mocsaras tó miatt, ez a terület kétségtelen, hogy a vad Mekkája.

A gazdálkodók kifejezetten kérik a vadkárelhárítást és ebben partnerek is. A területen számos, jól karbantartott magaslest lehet használni. Fotó: Agro Jager

Gergely és Balázs, azaz Besser Balázs, elindulnak egyet cserkelni, mert a szórók rendben vannak, ha szerencséjük lesz, felbukkan a kívánt őzbak is. Kikaszált utak, nyiladékok, állandó és mobil lesek váltogatják egymást. A nyiladékokat, az utakat valahol a vadászok s valahol a mezőgazdászok tartják karban. Ezt mi tisztítottuk ki, ezt a gyepes szegélyt meg zúzóval vágta le a legnagyobb gazda. Szót értünk egymással s ha kell biztosan segítjük őket, mert a vetőmag, a növényvédő szer, a gépi munka sokba kerül. Neki is vannak gyerekei, nekem is három – mondja Besser Balázs. Tudom mit jelent a családot felnevelni s ha ő nem is vadászik, egymásnak igyekszünk segíteni. Úgy gondolom, kettőn áll a vásár, de a társaság elnöke is arra törekszik, hogy faluban és a szomszédokkal is jó viszonyt ápoljunk. Nem szemben, hanem egy oldalban állunk.

Gyerek quad elérhető áron, a Szeged melletti Doma Autótól. Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort: +36303233852

Hatalmas kősó várja a vadat, honnan máshonnan került volna ide, mint Parajdról. Ezzel is lehet segíteni a kishazánkat, hogy hazait vásárolunk – nevet Holczinger László, őt Besser Balázs és megjegyzi: Közgazdász. Mindig csak a számok. Mindig csak az üzlet!

Lapunk főszerkesztőjének, Dr. Szilágyi Gergelynek, Besser Balázs mutatta be a területet. Fotó: Agro Jager

Érik a madárcseresznye. Felhőkben járja a seregély. Majd oda lent lesz egy fekete szemű, majd ott megállunk, bár szaporátlan, mert kicsi a szeme, de annál ízletesebb. Vadkörték, vadalmák tarkítják a kocsányos tölgyeseket, de van itt akác is. Sok eső hullott a napokban, s ahol megáll, összegyűlik a víz, nyomolunk. Nehéz, párás a levegő. Meleg estével érkezik ez a nyár eleji éjjel. Érik a búza. Még tejes, de amott már szőkül.

Ez itt a Móri-árok. Fotó: Agro Jager

Szarvasok bújnak elő, őzek lépnek ki. Suta, fiatal őzbak, ígéretes ez is, amaz is. A vaddisznó még várat magára, de különös hangokat hoz a szél. Hollók keresik éjszakázó fájukat…

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A terület önmagáért beszél s beszél annak a vad is, aki érti, meglátja, milyen egy jó terület. Hallgat a puska a kezünkben. Kétségtelen, hogy megváltozik a vadászat Magyarországon. Elég a látogató, az egy-két estét kijáró vadászból, aki csak a húst látja és nem akar holnap jönni, szemben azokkal, aki legalább szeretne, még akkor is, ha nem tud. A zaklatott területen nem lehet sem vadászni, sem vadgazdálkodni. Itt a Móri-árokban, ha nem is leszünk tagok, de jó lehetőséget kínál a társaság arra, hogy aki vadászni, aki erdőt járni akar, aki vadcseresznyét szedne, így a nyár előn, úgy, hogy az őszön bikát is lőhet, nem kell másik területet keresnie. Igaz, csak egy bikát ejthet el a csomagban, teszi hozzá Besser Balázs, de ha nem kapkod és kivár, türelmes, a bőgés vége felé igen nagy bikák tűnnek fel, ami évről, évre igaz a területen. Azután meg jön a barcogás. A víz, a jó élőhely mágnesként vonzza a vadat s aki önmérsékletet tanúsít, azt mindig meglepi Diána.

Célon! Kísérő Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Nálunk úgy megy, hogy névre kiosztjuk a krotáliákat. Mindenki, amit felvesz, annak a sorozatszámát felírjuk s amikor elejti a vadat és birtokba veszi, már teheti is a csánkba és zsigerelheti, szállíthatja be vagy éppen haza.

Ígéretes vadászterület a Móri-árokban. Balról Dr. Szilágyi Gergely, az Agro Jager főszerkesztője, középen Holczinger László és a képen jobb szélen Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Besser Balázs még jónéhány érdekességről, lehetőségről mesélt, ami összetartja a közösségüket és hozzátette, hogy a két csomagos vadász, aki közéjük kerül, nem lesz kizárva a társaság életéből sem, ami ha úgy vesszük, nagy szó a mai világban. Ha akar, jöhet velünk lest építeni s minden közösségi munkában is részt vehet. Hozhatja a gyerekeit, hiszen a mi srácaink is itt vannak. Legalább megtanulják, hogy mit is jelent vadásznak lenni…

Jelentkezni, érdeklődni az akahvadaszat@freemail.hu e-mail címen lehet

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Vadászat

2024 hivatásos vadásza: Róka Bence (Sz-Sz-B)

Print Friendly, PDF & Email

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei versenyző végzett az első helyen a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének döntőjén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei versenyző végzett az első helyen a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének döntőjén. Róka Bence 2016-ban már győzedelmeskedett a megmérettetésen. A második helyen a tavalyi harmadik helyezett, Heves vármegyei Tomecz Nándor végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára idén a Nógrád vármegyei Molnár Bálint állhatott.

Fotó: OMVK

Eredmények és díjak

Fotó: OMVK

1. Róka Bence, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Nettó 500 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél.

Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásából: 250 db sörétes lőszer (12/67,5-es kaliber, 2,41 mm sörétméret, 28 grammos tömeg) a cég képviseletében Turay András adta át.

2. Tomecz Nándor, Heves vármegye

Nettó 400 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél. Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásából egy 30 megapixeles KETTNER vadkamera.

3. Molnár Bálint, Nógrád vármegye

Nettó 300 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél. Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásábólegy Isotunes Sport Defy Slim passzív fültok.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

4. Cs. Kiss Milán, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

5. (pontegyenlőséggel) Viserálek Martin, Vas vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

5. (pontegyenlőséggel) Polyák Béla Tamás, Bács-Kiskun vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

6. Horváth Flórián, Győr-Moson-Sopron vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél

7. László Gábor, Baranya vármegye – emléklap, ajándékcsomag

8. Horváth János, Zala vármegye – emléklap, ajándékcsomag

9. Pálinkás István, Főváros és Pest vármegye – emléklap, ajándékcsomag

10. Lukács Ferenc, Hajdú-Bihar vármegye – emléklap, ajándékcsomag

11. Hüll László, Veszprém vármegye – emléklap, ajándékcsomag

12. Zörényi Zoltán, Tolna vármegye – emléklap, ajándékcsomag

13. Győrfi Dávid, Csongrád-Csanád vármegye – emléklap, ajándékcsomag

14. Nyári Zoltán, Fejér vármegye – emléklap, ajándékcsomag

15. Bartha Attila, Békés vármegye – emléklap, ajándékcsomag

16. Varga László, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye – emléklap, ajándékcsomag

17. Gál Bence, Somogy vármegye – emléklap, ajándékcsomag

18. Kocsis Bálint, Komárom-Esztergom vármegye – emléklap, ajándékcsomag

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos Vadász Verseny Nógrád vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyében 2024. május 30-án rendezték meg a hivatásos vadászok versenyét a Szügyi Lőtéren

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyében 2024. május 30-án lezajlott a hivatásos vadászok versenye a Szügyi Lőtéren. A megmérettetésen 6 hivatásos vadászunk vett részt.

Fotó: OMVK

A versenyt a tesztfeladat megírásával kezdték, majd következett a trófeabírálat, madárhang- és kürtjel felismerés, növények-gombák-kutyák meghatározása, a fajfelismerés, kaliber ismeretek, csapda felismerés. Természetesen a feladatok sorából nem maradhatott ki lövészet sem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A résztvevőknek az egész délelőtt zajló verseny után jól esett a közösen elfogyasztott ebéd, ahol kötetlen beszélgetéseket folytattak. Az eredmények összesítése után Major Tamás az OMVK NVTSZ hivatásos vadász alelnöke megköszönte mindenki részvételét és ismertette az eredmények:I. helyezett   Molnár Bálint           (Nagymezei Vadásztársaság)

II. helyezett   Kerekes István       (Somlyóhegyi Vadásztársaság Egyesület)

III. helyezett     Nagy Balázs             (Nyugat Cserhát Vadásztársaság)

Fotó: OMVK

Gratulálunk a kiváló teljesítményhez és sok sikert kívánunk az országos versenyhez!

Forrás: OMVK

Tovább olvasom