Keressen minket

Vadászat

Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

KORONAVÍRUS | Nagy károkat okoz a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet. A külföldi vadászok hiánya és a vadhús árának csökkenése is jelentős bevételkiesést jelent a vadgazdálkodóknak. A kijárási korlátozások idején komoly nehézségekkel járt az egyéni vadászatok szervezése. A szakemberek szerint ha az őszi szarvasbőgésről is elmaradnak a jól fizető, külföldi vadászok, az több vadgazdálkodónak anyagi csődöt jelenthet majd.

tvkeszthely.hu

Vadászat

Hivatásos vadász szakmai nap

Print Friendly, PDF & Email

Az idei évben május 30-án került megrendezésre a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az idei évben május 30-án került megrendezésre a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye a szokásos, színvonalas helyszínen, a SEFAG Zrt. Tókaji lőtérén.

Fotó: OMVK

Egyúttal ezen a napon került bemutatásra a dúvadgyérítési hét záróterítéke, valamint párhuzamosan, ugyanitt tartotta az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezete a hivatásos vadászok éves kötelező továbbképzését és szakmai napját is.

A közös terítéken elsőként Pongrácz István az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, majd Dr. Kemenszky Péter az OMVK SVTSZ titkára értékelte szakmai szempontból a programot, amely több mint tíz éve demonstratív módon hívja fel a figyelmet a ragadozógyérítés fontosságára.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A dúvadgyérítési program 2024. május 21. 0.00 órától vette kezdetét és május 28. 24.00 órakor ért véget. A program során elejthető volt minden, a jogszabályban engedélyezett „Egyéb apróvadfajok” besorolásba tartozó (79/2004. (V.4.) FVM rendelet 5. számú melléklete szerint) vadászható vadfaj, a jogszabályban engedélyezett módszerrel és eszközzel (csapdával is), egyéni és társasvadászati móddal. A program indulási napján nem mindegyik vadfaj volt elejthető a vadászati idénye alapján, de a varjúfélékre (dolmányos varjú, szarka, szajkó) és a borzra a vadászati hatóság idényen kívül megadta az engedélyt, valamint, az aranysakál és a borz éjszakai vadászatához a célzást segítő mesterséges fényforrás használatát 2025. február utolsó napjáig engedélyezte.

Fotó: OMVK

Ugyanakkor a hatóság a vadászatra jogosultak részére jelentési kötelezettséget írt elő, melyben az idényen kívüli vadászat során elejtett vad darabszámát – 2024. szeptember 15-ig – a vadászati hatóságnak, be kell jelenteni.
A vándorserleget idén is az vihette el a programban résztvevő vadászatra jogosultak közül, aki a nettó vadászterületre vetített legnagyobb terítéket produkálta. Mindemellett az első három egyéni helyezett sport, – vagy hivatásos vadász serleget, oklevelet és nettó 150–100–70 ezer forint értékű, vadászboltban levásárolható utalványt kapott.

Fotó: OMVK

Az egy hetes dúvadgyérítés keretén belül összesen 185 egyedet sikerült a programban résztvevőknek terítékre hozni. Az idei helyezések a következőképpen alakultak:

I. helyezett: Beda János – Tengődi Diana Vadásztársaság  –  56 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
II. helyezett: Vajda István – Kapostáj Zrt.  – 53 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
III. helyezett: Rózsa Martin – Polányi Vadásztársaság – 33 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
A vándorserleg pedig a tavalyi évhez hasonlóan ismét Kapostáj Zrt.-hez került.

Fotó: OMVK

A versennyel párhuzamosan zajló szakmai továbbképzést Dr. Varga Gyula az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezete Hivatásos Vadász Osztály alelnöke nyitotta meg, ezt követően a jelenlévő hivatásos vadászok szakmai előadásokat hallgathattak. Első előadó dr. Radnai Szilárd jogtanácsos volt, aki a vadkárokkal kapcsolatos jogi aktualitásokról beszélt. Ezt követően Bognár Tamás a SVKH vadászati szakügyintézője adott elő ,,A gímszarvas bírálatának helyes terepi kivitelezése a 2023-as jogszabályi változások tükrében” címmel. Az előadásokhoz a reprezentatív, mindhárom korosztályból válogatott szemléltető anyagot a Tuskósi Vadászegyesület biztosította.

Fotó: OMVK

A továbbképzéssel párhuzamosan több helyszínen zajlott a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye, melyen 7 hivatásos vadász indult. A jágereknek a következő versenyszámokban kellett számot adniuk a tudásukról:
– elméleti feladat (50 kérdés) – Ozvári Zoltán, Külső-somogyi tájegység fővadásza és Máj Péter a Kulturális Szakbizottság elnöke
–  növényfelismerés /fa, cserje, lágyszárú/ – Dr. Kemenszky Péter, OMVK SVMTSZ titkára
–  állathang és kürtjelek felismerése – Török Henrietta Kinga, SVKH vadászati szakügyintézője
–  kinológia – Pomázi Ágoston, Kinológiai Szakbizottság elnöke
–  koponya felismerés – Kollmann Ferenc, Kulturális Szakbizottság tagja
–  trófeabírálat – Balog Tamás, SEFAG Zrt. vadgazdálkodási osztályvezető-helyettese
–  50 m-es szabadkézi kispuskás lövés, sziluett alakra céltávcsővel – Péter Krisztián
–  gyorsított koronglövészet (skeet pályán) 20 korongra – Czigány Dániel

Fotó: OMVK

válogatóverseny célja az volt, hogy a Területi Szervezet az indulókból kiválassza azt az egy személyt, aki a versenyen teljesített tudása alapján, szakmai szempontból méltó módon képviselheti vármegyénket az országos megmérettetésen. A verseny eredménye a következő lett:
I. helyezett: Gál Bence – SEFAG Zrt.
II. helyezett: Almási Márton – Zöld Természet Vadásztársaság
III. helyezett: Vajda István – Kapostáj Zrt.

Fotó: OMVK

A verseny helyezettjei serleget, oklevelet és 150-100-70 ezer Ft értékű utalványt kaptak az eredményes részvételükért.
A Hivatásos Vadászok Országos Versenye 2024. június 18-19-én kerül megrendezésre Vas vármegyében, a rendezvény házigazdája az OMVK Vas Vármegyei Területi Szervezete lesz.

Forrás: Török Henrietta Kinga – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A vén jenki .30-06 Springfield

Print Friendly, PDF & Email

A .30-06 Springfield a gyakorlatban:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nehezen érjük el a leálló sor helyszínét a meredek kaptatón, de egyszer minden rossznak vége szakad, a felvezető int, hogy álljak meg. Elmagyarázza az ilyenkor szokásos mondókát, hogy merről jön a hajtás, milyen vad várható és milyen irányokba nem lőhetek.

Fotó: Balogh János

A cikk szerzője: Balogh János

Aztán magamra hagy és a többiekkel együtt elindul a tető felé. Kifújom magam, ami rám fér, mert az őszi hideg ellenére igen csak meleg lett, mire ideértünk. Alaposan körülnézek. Balra tőlem, a hajtás irányon, sűrű fiatalos gazos terület a hegytetőig. Jobbra vegyes állományú, ritkább, korosodó erdő. Ellenőrzöm az ütött-kopott, kölcsön ZKK-600, hogy minden rendben van-e vele. Mivel optika nincs rajta, a pontosságán nem kell agyalnom. A fix mechanikus irányzék valószínűleg jó, bár ha nem, akkor sem tehetek már sokat. Csőbe ismétlem a cseh 30-06 töltényt és várok. Lassan telik ilyenkor az idő, mintha kihalt lenne az erdő. Néha egy- egy holló rekedt korrogása hallik a lenti völgy felett, vagy széncinkék cserregése a közeli kökénybokorról. Aztán úgy egy óra múlva riadót fúj egy szajkó a hajtás területen, a hegy túloldalán. Közel járhatnak már a tetőhöz, mert néha hallani a rövid kiáltásokat.

Aztán reccsen előttem fent a bozótos és bár még messze vannak, de a törésekből már tudom, hogy egy konda az, ami nyílegyenesen felém tart. Olyan jól eltalálták az irányt, hogy az első, amint előtűnik, alig van húsz méterre. Nem nagyon van időm tanakodni, gyorsan szemközt lövöm, össze is csuklik azonnal. A többi szétugrik balra, de a tempón nem csökkentve vetődnek át a keskeny úton. Odalövök a másodiknak, látom, hogy megkapta a lövést, de továbbmegy. Nincs idő hezitálni, mert már nyomában a következő. Ismétlés, lövés, a vad elesik és ott is marad. Közben az első támolyogva feláll, majd elejti a hátulját. Próbál szemközt fordulni, de gyorsan nyakon lövöm, még mielőtt sikerülne neki. Még dobálják a lövések hangját a környező hegyoldalak, amikor elcsendesedik minden…csak a kéz és láb kezd gyanúsan remegni kissé, az átélt izgalmaktól. Kihúzom a csőből az utolsó hüvelyt újra tárazok. Megvárom Laciékat, és a kutyát, hogy elinduljunk a sebzett után…

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Röviden a múltjáról:

1906. U.S Army Ordanance Corps egy új katonai töltényt rendszeresítettek az amerikai hadseregben. Bár a ballisztikai szakemberek körében várakozások előzték meg az új muníció bevezetését, de az 1906-os évszám mégsem ezért érdekes. Egy olyan sikertörténet vette kezdetét, amit sem a felhasználók, sem a konstruktőrök még csak álmodni sem mertek a századforduló tájékán. Alig hiszem, hogy adtak el nála több puskatöltényt és hozzá csövezett fegyvert a világon, mint a 30-06-os Springfieldet (7,62x 63). A felhasználók létszáma óvatos becslések szerint több tízmillióra rúg, sikere mind a mai napig töretlen. A töltényválaszték magasan a legjobb, a különböző gyártmányú, szerkezetű vadásztöltények között és biztos vagyok abban is, ha beesünk egy afrikai szatócsboltba, minden bizonnyal valamelyik légyszaros polcon feltűnik az egyedi kaliber jelölésű töltényes doboz. Univerzális kaliber. Van tőle jobb is, erősebb, is. Van tőle sokkal gyorsabb, laposabb röppályával rendelkező vadásztöltény is. De gyakoribb aligha.

Mi is az a 30-06?

Mint közép-kaliber, általánosan alkalmas minden vad elejtésére, kivételek ez alól a vastagbőrű nagyvadak: az elefánt és a bivaly. A legtöbb országban ezeknek fajoknak a vadászatát, nagyobb energiához vagy öbnagysághoz kötik, hiszen ennek a két vad elejtésénél már nem csak az ölőerő számít, de a lövedék megállító ereje is, ami egy támadásnál létkérdés. A 30-06-ost sokan találóan mindenes kalibernek hívják, hiszen bárhol, bármikor bevethető. Itt Európában is igen népszerű, sokan használják vadászatra. A kelet- európai térségben pedig a legelterjedtebb öbnagyság. Nagyon érdekes, hogy vadászati alkalmazás terén – szerintem – megfelelőbb és majdnem azonos ballisztikai mutatókkal rendelkező 308 Winchester sem tudta átvenni az első helyét. Általánosságban elmondható, hogy a 30-06 vadászlőszerek 7g-tol- 14g-ig bezárólag, igencsak nagy átfogású a választék a lövedékmag tömegét, szerkezetét tekintve.

Fotó: Balogh János

Nem beszélve a 3, 56 g –os 5,7 mm-es acceleratorról, amit egy magas keménységű műanyag saruba süllyesztettek, hogy kitöltse a 30-as csőátmérőt. A saru leválik a cső elhagyása után és a kis keresztmetszetű lövedékmag 1200 m/ s- kezdő sebességgel halad célpont felé. Magyarországon ez lőszertípus nem engedélyezett, így gyakorlati tapasztaltról nem tudok beszámolni, a fellelhető szakirodalomban annyi olvasható róla, hogy a pontossága kívánni valót hagy maga után, mert a lövedéksaru nem mindig azonos időben válik le a magról.

Visszatérve a tömegre, és annak választékára, ezt leginkább az üzleti megfontolások diktálják. Az, hogy a kaliber ilyen jó potenciállal hagyta el az évezredet, ennek többek között ez is az oka lehet, hiszen az új tervezésű vadászlőszereket, a leggyakoribb öbnagyság felhasználóinál tudják eladni. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy minden kalibernek megvan az optimális lövedéktömege, sebessége, energiája, amitől ha jelentősen eltérünk, a lövedék teljesítménye visszaesik.

A 30-06-os Springfieldnél optimális lövedék tömege a 11g- 12g között van, 850 m/s kezdősebességgel és kb. 4000 J kezdőenergiát hordozva. Ezzel a tömeggel, megfelelő távolságon, egyenletes röppályát biztosít és viszonylag kevés energiaveszteséggel jut el a lövedék a célig. Tulajdonképpen ez a garancia arra is – természetesen a szabályos expanziót feltételezve -, hogy a kistestű vadfajok, vagy a könnyű csülkös vad esetében sem fejt ki brutális roncsoló hatást, de a nagytestű, – akár több száz kilós nagyvadaknál – egyenletes energialeadást biztosít a test mindkét oldalán. Európában minden vadra alkalmas, legyen az barnamedve, jávorszarvas vagy róka.

A speciál töltényekkel nyugodtan kitolhatjuk esetenként a lőtávolságot, bár véletlenül sem sorolható a varmint-kaliberek közé. Mégis, ha nem akarunk egy drága, special-kaliberű puskát venni egy magashegyi vadászatra, a 30-06 -ost egy kis belövési korrekcióval bízvást vihetjük magunkkal oda is. Ugyanez helyzet az afrikai vadászatoknál is. Ha valaki ezzel az öbnagysággal szándékszik elindulni, érdemes valamelyik nagyobb teljesítményű, keményebb köpenyű lőszerhez átlőni a puskát.

Már csak azért is, mert akár Kelet-Afrikában vagy Dél –Afrikában elég, ha a kísérő vagy az éles szemű fekete nyomozó akár egy csepp vért is talál a rálövés helyén, az elég zsebbe nyúlós mutatvány, lesz. Mivel a vad teljes tarifáját ki kell fizetni. Általában, ha nem valami itató környéki lesen ülünk, akkor elég nagy távolságokra kell lőni és az afrikai nagytestű antilopok köztudottan elég szívósak. Csak akkor adjuk le a lövést, ha a vad teljesen keresztben áll és igyekezzünk magas vállapra lőni. Nem egyszer előfordul, 2-3 jó lövést is kap némelyik afrikai vad és még csak jelezni sem jelzi a lövéseket.

A 30-06 kaliber előnyei: 

A már említett töltényválasztékot mindenképp az első helyre tenném, bár mindenképp a lövedéktömeg figyelembe vételével. Kiváló mindenes kaliber, mert megfelelő töltényálasztékkal minden vadfajt be lehet vele gyűjteni, a szélsőségesen eltérő terepviszonyoknál is. A 10 gramm feletti lövedékmagok akadályleküzdő képessége, a vérzés okozása jó.

A 30-06 Springfield korrekten támogat minden fegyverrendszert, legyen az félautomata, vagy egy egylövetű gavallérpuska. A dupla golyósok esetében a „harminchullahatot” tartom a alkalmas alsó határnak. Ami kevésbé jó. Nem csak a 30-06-ra, de általánosan jellemző minden 30-as kaliberre, hogy hátracsúszott lövések esetében nemegyszer elégtelen a vérzés okozása, leginkább olyan vadfajoknál ahol, vastag faggyú vagy zsírréteg húzódik az irha alatt.

Ilyenkor még a test első harmadát ért lövésnél is előfordul, hogy a vad még jelentős távolságot megtesz a sebzés után, mivel a sebcsatornát eltömíti a zsír és a vad nem vérzik kifele. Ha ilyenkor nincs kimeneteli nyílás, akkor alig, vagy nincsen elegendő vérzés.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A másik hátránya, a 30-06 Springfieldnek, a hosszú 63 mm-es hüvely, ami miatt a hagyományos forgótolózáras fegyverek terjedelmesebbek. A vadászati alkalmazásnál optimálisabb a kurtább, „kéziesebb” puska, mert gyorsabb a lövésreakció és rövidebb a célra tartás ideje. Persze ennek a megítélése szubjektív és nem is teljesen igaz, mert a rövidzáras vadászfegyverek esetében vagy egy billenőcsövű puskánál, ez probléma nem észrevehető.

 

A könnyű „hegyipuskák” használatánál, a visszarúgás jelentős.

Vadászlőszerek a gyakorlatban:

RWS vadászlőszerek

A régebbi RWS muníciókat kettőség jellemezte: vagy nagyon jók voltak, vagy csapnivalóan rossz hatásfokkal működtek. A túl kemény lövedékköpeny nem adta le az energiát a könnyebb testű vadban, mert deformálódó képessége sokszor egyenlő volt a nullával. Az expanzió csak kismértékű és akkor elégséges, ha vastag csöves csontot, vagy a lapockacsontot ér a lövedék. Őzre, pl. gyakorlatilag alkalmatlanok voltak. Reméljük az új fejlesztésű, egyébként elég drága, német vadászlőszerek, felzárkóznak a többi speciál-lőszereket gyártók szintjére.

Remington vadászlőszerek

A Remington vadászlőszerek kiváló teljesítményt nyújtanak ebben a kaliberben is, általánosan megállapítható, hogy a kül- célballisztikai tulajdonságaik az élvonalban vannak. Az akadályleküzdő képességük, vérzésokozásuk viszont csak megfelelő.

Sako vadászlőszerek

A Sako vadászlőszerekről általában az ár/érték arány jut az eszünkbe. Olcsók és jók. Hátrányuk, a köpenyből kiálló ólomhegy, ami tárazáskor könnyen deformálódik. Próbál a gyártó erre a problémára olcsó megoldásokkal válaszolni, pl. a Super Hammerheaddal, ahol hegy süllyesztett kialakítású. Az akadályleküzdő képességük nagyon jó, a vérzésokozásuk is, a szabályozott expanzió megfelelő. Erdős, fedett terepen, 250 m-ig javaslom a használatukat.

Norma vadászlőszerek

A kiegyensúlyozott erő. Talán legjobban ezzel lehet jellemezni a Norma vadásztöltényeket. A tapasztalatokon keresztül, tulajdonságaik vizsgálatánál, nem lehet kiemelni ezt vagy azt a paraméterét, nincs benne semmiféle olyan extra, amire azt mondaná az ember, hogy ez igen. Röviden: a Norma vadásztöltények minden olyan kritériumnak megfelelnek, amit egy jó teljesítő vadásztölténnyel szemben elvárhatunk. Jó a vérzésokozásuk, az akadályleküzdő képességük, a célballisztikai tulajdonságaik, az igen jól szabályozott expanzióval. Nem kimagasló a külballisztikai értéke, a maga 100 méteres optimális belövési távolság miatt, de ezt a hosszú távú belövéssel 91m/ +4 cm-rel érdemben kompenzálhatjuk.

Az öreg jenki bebizonyította a világnak, hogy ami régi, az nem biztos, hogy nem jó.

A ballisztikai táblázatokban, közvetlenül a 30-06-os után, a 300-as magnumok jönnek. Bizony, ahogy elnézem az értékeket, hát nem sokkal jobbak a teljesítmény tekintetében, még az új tervezésű short magnumok sem. Ha az áraikat megnézzük, az bizony elég borsos, akár a lőszert, akár a hozzájuk készített fegyvert veszem összehasonlítási alapként. Ugyanakkor a magnum csövek élettartalma jóval kevesebb, sokkal hangosabbak, de nem elhanyagolható a jelentősebb visszarúgás sem.

Írta és fényképezte: Balogh János hivatásos vadász

Tovább olvasom

Vadászat

A Franchi Horizon Black Synt .223

Published

on

Print Friendly, PDF & Email
A Franchi golyós puskák nagyasszonya, a Horizon Black Synt egy teljesen fekete puska a kiemelkedő vadászatokhoz. A klasszikus, bár összetéveszthetetlen vonalvezetésű Horizon Black Synt a Franchi család elsőszülöttje az ismétlő golyós puskákban, 4 töltényes kivehető tárral és hullámosan csavart forgó tolózárral. 4 lőszeres kivehető tárral és 3 ponton záródó zárszerkezettel érkezik, amely lehetővé teszi a 60°-os zárnyitást és hozzáférést a puska működéséhez – az áramvonalas hullámos zárszerkezetnek köszönhetően – a gyors újratöltéshez minden típusú céltávcsővel.

Az egyedi alakú tolózár, amely amellett, hogy esztétikailag is vonzó, akadálymentes újratöltést tesz lehetővé mindenfajta időjárási körülmények között.
Könnyű súlya és könnyű kezelhetősége miatt különösen alkalmas nagyvad vadászatára, mind a cserkelés során, mind a lesvadászat során. Az exkluzív Franchi-dizájnnal kialakított válltámasznak és tusatalpnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik a vállgödörbe.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A tuson és az előagyon megtalálható a szíjkengyel tartó adapter, és a bipod adapter is. Emellett a dobozban természetesen ott a szíjkengyel tartó. A Franchi Relia-trigger elsütőszerkezetnek köszönhetően könnyű és finom, 08 – 1,9 kg közötti sütési erő állítható be az állító csavar segítségével. A hidegen kovácsolt menetes végű krómozott acél cső lövésről lövésre maximális találati pontosságot biztosít. A Horizon Black Synt, mint minden puskánk, három leadott lövésből 1 MOA tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz a szórás 100 méteren 3 cm-en belül marad.

Frommer Fegyverbolt, Budapest

Tovább olvasom