Keressen minket

Vadászat

A Rádió 1 az apróvadgazdálkodásról, az apróvad védelméről

Print Friendly, PDF & Email

A Rádió 1 , február 9-én, a reggeli hírműsorában az apróvadgazdálkodással, az apróvadvédelemmel és a gondozásával foglalkozott. A műsorban elhangzott, hogy a főbb apróvadfajok Magyarországon a fácán, a mezei nyúl, a tőkés réce, valamint idetartoznak még a vadászható vadlúd fajok: a nyári lúd, a vetési lúd és a nagy lilik.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Rádió 1 , február 9-én, a reggeli hírműsorában az apróvadgazdálkodással, az apróvadvédelemmel és a gondozásával foglalkozott. A műsorban elhangzott, hogy a főbb apróvadfajok Magyarországon a fácán, a mezei nyúl, a tőkés réce, valamint idetartoznak még a vadászható vadlúd fajok: a nyári lúd, a vetési lúd és a nagy lilik. Ezeknek a vadfajoknak a vadászati idénye szakaszosan ér véget. December 31.-én befejeződött a mezei nyúl vadászata, majd január 31-én a vízi vad vadászata és végül, legutoljára, a fácán vadászati lehetősége, amely minden év február 28-án zárul. Ezzel együtt a vadászati idény is befejeződik.

Kattints a képre és hallgasd online!

A reggeli adásban kiemelték:

“Nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből  naponta, személyenként, összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél. 

Az apróvadvadászat szorosan összekapcsolódik az apróvad védelmével. A szakirodalom úgy fogalmaz, hogy nem lehet egyoldalúan egy-egy vadfajnak kedvezni, hogy más fajok hátrányba kerüljenek, mindazt úgy kell végezni, hogy minden más szabadon élő állat javát is szolgálja.

A mezei nyúl az alföldi vadásztársaságok számára nemcsak vadászati lehetőséget biztosít, hanem az Alföld egészséges, úgy nevezett „jó nyulas” területei egy fajta géncentrumai a mezei nyúl állományoknak. Ezeken a területeken befogott mezei nyulak után az érdeklődés folyamatos és főleg Franciaországba és Olaszországba exportáljuk őket.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Magyarország legjobb mezei nyulas megyéi: Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok, de ide kell még sorolni Hajdú-Bihar vármegyei területeit is, gondoljunk csak a Hortobágy, vagy éppen a Sebes-Körös északi területeire, például a Bihar Népe Vadásztársaságra, Komádira.

Az apróvad számára a legnagyobb veszélyt a róka, az aranysakál és borz jelenti, amely fajok nemcsak a vadászható faunára, hanem a védett és fokozottan védett természeti értékekre, különösen a földön fészkelő madarakra jelentenek veszélyt. A szűkülő és sérülékeny vizes élőhelyek, költőhelyek csökkenésével a vadgazdálkodók szerepe is megnő és az elmúlt időszakban olyan együttműködések alakultak, amelyek mentén több túzokfészket is megmentettek a vadászok, ahogy tették ezt Komádiban is.

Magyarországon egyébként megközelítőleg 500 000 mezei nyúl él, amelyből éves szinten 80 000 mezei nyúl kerül terítékre és további 15 000 mezei nyulat hálókkal, élve fognak el, amelyeket exportálunk, főleg a tőlünk nyugatabbra fekvő országokba.

Elmondható, hogy a fácán talán a legkedvesebb vadja a vadászoknak és ebből a vadfajból ejtik el a legtöbbet a hazai és a külföldi vendágek. Ez a szám 350-380 000 fácánt jelent évente, ami mögött egy gondozott, egészséges törzsállomány áll. Ez az előző években 600 000 madár között mozgott országos viszonylatban.

Forrás: Rádió 1

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.