Keressen minket

Vadászat

Képek a FEHOVÁ-ról – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Fényképes beszámoló a FeHoVá-ról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Javában zajlik a jubileumi, a 30. Fegyver, Horgász és Vadászati kiállítás, a Hungexpo Zrt. területén, Budapesten, az Albertirsai út 10. szám alatt a X. kerületben. 

Fotó: Agro Jager News

Az A pavilonban megtekinthetők a rapsic fegyverek bemutatója mellett Csergezán Pál festőművész alkotásai is, aki 100 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bemutatkozik Szunyogh András grafikusművész, emlősök és madarak anatómiai jellemzőiről készült ábrázolásaival, amelyek kifejezetten a 30. FeHoVa- készültek. Az idei kiállításon a szervezők Hubert Wells-ről emlékeznek meg, aki híres állatidomárként ismert a nagyvilág. A kiállításon közel 100 darab háromdimenziós láblenyomatot nézhetnek meg az érdeklődök, amelyeket egyedi fotókkal illusztrált Kossuth Levente preparátor.

Az újdonságok mellett hagyományos programok is zajlanak a nagyszínpadon. A rendezvényre kilátogatók, a solymászok mellett, trófeabírálati bemutatót is élőben követhetnek. A szakmai előadások mellett vadászkürtös fesztivál is kezdetét veszi, amit szombaton és vasárnap rendeznek meg.

Fotó: Agro Jager News

A hétvégén, a X. Ifjúsági Vadászkürtös szólóverseny mellett, idén a XII. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságot szervezik meg, amelyen a hazai és külföldi vadászok is részt vesznek.

Megtekinthető a XI. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítás (CAC, CACIB) E és D pavilon területén, ahol különböző kutyafajtákat mutatnak be az érdeklődőknek. Gyerekek és felnőttek számára óriási élmény a kutyakiállítás, mivel a tulajdonosok többsége meg is engedi simogatni a kutyáikat.

 

Jobbról Albert Attila, a Frommer Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója mutatja be a cég termékeit. Fotó: Agro Jager News

Azok, akik a horgászat iránt érdeklődnek, a G pavilonban számos újdonságot tekinthetnek meg és kis szerencsével a legjobb magyar verseznyzőkkel is összefuthatnak. Minden nap 11 és 15 óra között, a külön erre a célre épített medencében, tesztelik a legmodernebb etetőhajókat.

A pergető medencében jártas horgászok mutatják be, hogyan kell a különböző wobblereket, twistereket jól használni. Bárki kipróbálhatja a “fárasztó szimulátorokat”. A különböző halfajok fárasztását ízlelhetjük meg egy szimuláció keretében, ahol egy monitoron keresztül látjuk a halat, miközben menekülni próbál.

Interaktív bemutató a G pavilonban. Fotó: Agro Jager News

A MOHOSZ a legkisebbeknek horgászsulit üzemeltet, ahol számos újdonságot ismerhetnek meg a legkisebbek.

Ezenfelül neves magyar sporthorgászok beszámolói és bemutatói is megtekinthetőek.

Fotó: Agro Jager News

A FeHoVa online napijegy webshopban vásárolva: 5100 Ft + 400 Ft kezelési költségbe, míg online napijegy regisztrációval HUNGEXPO applikációban vásárolva: 3800 Ft + 400 Ft forintba kerül. A napi parkolás díja a belső parkolókban és az Albertirsai úton 5 ezer, a Gold parkolójegy ára 15 ezer forintba kerül, amit csak előzetesen online vagy applikáción keresztül vásárolható meg.

A FeHoVa-ról további részletek itt érhető el!

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.