Keressen minket

Vadászat

Villányban találkoztak a vadászok, vadászbál a Bock pincében – GALÉRIA

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2024. február 17-én, Villányban, a Bock Pince adott otthont Magyarország egyik legérdekesebb szarvaskörben megszervezett báljának. Magyarország egyik legkülönlegesebb területe az Ormánság, ahol korunkat megelőzve, három vadásztársaság, az Ormánsági Diána, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság és az Ormánság Gyöngye Vadásztársaság összefogva közösen gazdálkodik a szarvassal. A vendégeket Hubertusz misével várták a Bock kápolnában, mindenki kézbe vehette a 2023-ban terítékre került gímszarvasbikák trófeakatalógusát és mintegy 150 fő élvezhette a Bock pince vendégszeretét és exkluzív környezetét. Villányban járunk…

Mészáros Kálmán a Roteildring elnöke. Fotó: Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság / Poth Sándor

A vendégeket Mészáros Kálmán, a Rotwildring elnöke köszöntötte, aki kiemelte, hogy minden esztendő újabb és újabb kihívások elé állítja a társaságokat itt az Ormánságban, – de, ha a szarvas szempontjából vizsgáljuk, akkor az egész Dél-Dunántúlon. Ezt a sort folytathatnánk, de egy biztos, hogy ahogyan nekünk is, úgy a szarvasnak is alkalmazkodni kell. Feltehetjük azonban a kérdést: ki vállaljon fel többet? Ez a nemes vad, amely mindig is itt élt, vagy mi vadgazdák? Kinek kell többet tenni? Kinek kell bizonytani? Hangsúlyozta, hogy az ormánsági szarvasnak aligha, hiszen a 2023-es szaporcai trófeaátadóra pazar trófeákkal érkeztek be a vadászok. Mindannyian azért dolgozunk, hogy fenntartható maradhasson az ormánsági gímszarvasállomány, de össze kell fogni, mert a globalizáció olyan irányt is vehet, amiben ez az őshonos vadfaj kiszorul innen, ahová a Jóisten megteremtette. Ebben rejlik a felelősségünk, itt, ebben a kis Rotwildringben. Hangsúlyozta, hogy elérkezett az idő, amikor a dél-dunántúli vadgazdáknak is össze kell fogni.

A Baranya Vármegyei Vadászkürt Együttes a Bock kápolnában. Fotó: Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság / Poth Sándor

A megnyitó alatt már szinte minden asztalnál forgatták, a hazánkban egyáltalán nem megszokott, trófeakatalógust, amellyel nem titkolt szándéka a társaságnak, hogy emléket állítson a Rotwildringben terítékre került bikáknak. Tenni fogunk azért, hogy ez ne csak mementó legyen, hanem élő örökségünk. A feladat adott, a célokat is látjuk, most ennek a megvalósítása, kivitelezése érkezett el. Mészáros Kálmán hozzátette, hogy a 2023/2024-es vadászati idény hamarosan lezárul. Megköszönve a hivatásos vadász szakszemélyzet munkáját, a tagság és a földtulajdonosok összefogását, jó szórakozást kívánt és megnyitotta a 2024-es villányi vadászbált.

Bal odalon Mészáros Kálmán, a Rotwildring elnöke, Nagy Árpád, az Árpád Pálinkaház tulajdonosa és barátaik köszöntik Bock Józsefet, a Bock pincészet tulajdonosát. Fotó: Agro Jager

A vendégeket ezt követően Bock József, a Bock Pince és Hotel tulajdonosa is köszöntötte. Hozzátette, hogy minden évben nagyon készülnek erre a rendezvényre. A hotel és a pince egész évben várja a vendégeket, de számára egy kicsit ez a bál mindig más, hiszen a vendégek szinte mindegyike vadászik, régi jóbarát, ismerős, visszatérő vendég. Ez mindig nagy felelősség, hiszen aki elfogadja a meghívást, összeveti az előző esztendővel és mérlegre kerül mindenki. Sokat készültek és a menüben fácánlevessel, benne fácánból készült húsgombóccal, zöldségekkel, fekete tésztával kezdődik a menü. Majd vajon párolt vaddisznócomb és Sztroganoff bélszín következik.

 

A trófeékat bemutató katalógus, amely minden évben a villányi vadászbálra jelenik meg. Benne interjúkkal, történetekkel és a legkisebbeknek vadászmesével. A tervek szerint jövőre már rendelhető! Fotó: Agro Jager

Köretek gyanánt lehet választani tanyasi galuskát, petrezselymes burgonyát, jázmin rizst és a frissen kevert zöldsaláta dijoni öntettel érkezik. Desszertként Fekete-erdő pohárkrém és Hohmann Endre édesanyjának jóvoltából, különféle rétesek zárják a menüsort.

Hosszú folyosókon juthatunk el a Bock pincébe. Csak csendesen, mert a mise már elkezdődött! Fotó: Agro Jager

Bock József kiemelte, hogy a pince legkiválóbb borait sorakoztatták fel, de, ha valakinek külön kérése lenne, netán egy-egy évjáratot szeretne megkóstolni, amelyet esetleg nem lát a borhűtőkben, csak keressék meg vagy kérjék a személyzetet és igyekeznek vendégeik minden kívánságát teljesíteni.

Hubertusz mise a Bock kápolnában. A misét Pécsi Egyházmegye villányi plébánosa, Darnai József Ágoston celebrálta, közreműködött a Baranya Vármegyei Vadászkürt Együttes. Fotó: Agro Jager

Ez a bál azonban nemcsak az exkluzív környezet miatt emelkedik ki a bálok sorából. A Bock pince és a hotel mélyében rejtezik egy különleges szakrális hely, amelyet felszentelve rendszeresen használnak a vendégek és a vadászok is. Bárki, aki oda belép és a hosszú pince alagutakon keresztül eljut a Bock-kápolnába, régi idők katakombáit megidéző helyszínre érkezik, amikor még titkoltan gyűltek össze a keresztények. Kétségtelen, hogy a földalatti kápolna köralakú terme, hangulata, levegője, színvilága messzi időkbe röpíti vissza a bál résztvevőit. Imádság, amikor hálával tekintünk vissza a múltba és reménnyel telve, bízva hitünkben, fordulunk a jövőnk felé, láthatatlan messzeségbe csendesítve el az imádkozókat, akiknek a fáklyát a Pécsi Egyházmegye villányi plébánosa, Darnai József Ágoston adta át, melyet már nem neki, hanem külön-külön a 150 főnek kell tovább vinnie. Megvilágítva, maga és közössége útját, keresve az ormánsági szarvas múltját és jelenét is. Így érthetjük meg, mit jelent, amikor bízva a Jóistenben, a jó szerencsében társaságok összefognak. Darnai Ágoston áldásával vette kezdetét a villányi bál s különös, elcsendesedett vendégek érkeztek vissza a hotel konferencia és báltermébe.

Hubertusz mise, amelyet a Pécsi Egyházmegye villányi plébánosa, Darnai József Ágoston celebrált. Fotó: Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság / Poth Sándor

Hohmann Endre vadászmester kiemelte az Agro Jager Newsnak, hogy a 2023-as gímszarvasbőgés jól indult. Az első négy, öt gímbikát mindenféle erőlködés nélkül, mondhatni jó szerencsével sikerült becserkelni és a vendégek jó lövésekkel tisztelték meg a vadat. Hagyományosan, a nyugodt bőgőhelyeken, a bikák már napvilágon kiálltak és olyan bőgés elé néztünk 2023-ban, ami itt, nálunk az Ormánságban, megszokott. A megfigyelt, letisztított, kifent agancsú, golyóérett bikák megmutatták magukat és Diána, avagy Szent Hubertusz is mellénk állt.

Igazán jóhangulatban telt az este.  Fotó: Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság / Poth Sándor

Mikor már jó néhány bikánk ravatala felett megszólalt a vadászkürt – emlékezett vissza, akkor csörrent meg a telefonom és a szomszédból Daczó Zoltán, a Drávaszabolcsi Gazdák Vadásztársaság elnöke felhívott és elkeseredetten arról beszélt, hogy náluk nem bőgnek a bikák. Nem hittem a fülemnek és ezt nem tudtam a mi területeinken megerősíteni. A vendégekkel kint voltunk a területen és a több bikát is megfigyeltünk. Semmi jel nem utalt arra, hogy megfordulhat a szerencsénk. Sokan segítettek idén is, amit külön meg kell köszönjek, de ilyen megfigyeléssel nem érkezett vissza a vadászházhoz senki: hogy nem bőgnének a bikák. Értetlenül hallgattam jóbarátunkat a szomszédból. Bíztattam, hogy biztosan csak késik, amire az volt a válasza a mi területünkön addig bőgő bikáknak, hogy az általunk kezelt 25 000 hektáron is elcsendesedett az erdő.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szeptember második hetére kialakult az az áldatlan állapot, hogy hiába mentünk reggel, este vadászni, senki nem tudott bikát mutatni a vendégeknek. Csalódás részünkről és csalódás a vendégek részéről is, akik hónapok óta készülnek hozzánk és voltak, akik 1000 kilométert is utaztak. Mi pedig nem tudtunk nekik csak csöndes erdőket megmutatni és a száraz dűlőutakon poroszkáltunk.

Vendéglátás a Bock pincében, a villányi vadászbálban. Fotó: Agro Jager

Egy, egy bikát tudtunk csak elejteni. Összeültünk. Arra jutottunk, nincs idő várni: ha esetleg meglátunk, vagy kilép egy lőhető gímbika és a vendég elfogadja, akkor terítékre kell hozni. A forgatókönyv felborult és bízva a kollégákban, a golyóérett bikákra kezdtünk vadászni s ahogy hozta a szerencse, nap, nap után vadásztunk, vadásztattunk. A kapkodásnak persze ára is lett, voltak utánkeresések, de azt gondolom, hogy a vendégek is megértették, ez nem rajtunk múlik, hanem a rendkívül meleg szeptembernek köszönhető. Ha lehet azt mondani, hogy vadászat volt, hogy igazi vadászat volt a 2023-as idény, akkor erre a hat hétre bizton kijelenthetjük.

Töltött káposzta svábosan, gerslivel a Bock pince séfjeitől. Fotó: Agro Jager

Ma már tudjuk, hogy minden idők legmelegebb szeptemberét éltük meg s aki viccelődött, hogy nyári meleg van, annak igaza lett, mert a meleg napokat tekintve júliusi átlaghőmérsékletet regisztráltak a meteorológusok. Azt, hogy még októberben is golyóérett bikára vadásztunk, soha nem történt meg ebben a szarvaskörben. A vadkárok az egekbe szöktek, egyre több területet kell körbekeríteni, s ami szabadon maradt, fokozottabban volt kitett a vadnak. Ez teljesen érthető is és a kár arányosan nő az elzárt területek nagyságával. Most nem eloszlik, hanem koncentráltan jelentkezik. S hogy mennyibe kerül ez a társaságnak vagy a társaságoknak, hogy milyen károkat, milyen természetvédelmi károkat okoz a vándorló, vadonélő állatokban, most már időszerű lesz tudományosan is vizsgálni! A kerítés a városba való és nem az Ormánságba, nem a vadászterületre, nem a természetvédelmi területekre. Azzal, hogy bekerítünk egy földterületet, szó szerint a másik gazdának okozunk, illetve okoz a szomszéd gazda kárt – ez már akkor eldől, amikor az első karót leütjük. Mi már tudjuk, ezt a gazdáknak kell egymás között megbeszélni.

Vajban párolt vaddisznó sült. Fotó: Agro Jager

A trófeamustra eredményesen zárult. Akik ellátogattak hozzánk, láthatták, ha van valamiért ezt évről évre folytatni, akkor ez az eredmény az, amit 2023-ban Szaporcán bemutattunk a nagyközönség előtt és amelyeket itt, ebben a katalógusban láthatunk. A szarvas, az ormánsági szarvas fennmaradásában kétségtelen, hogy ezzel a katalógussal is emléket állítunk s nem múlik el úgy esztendő, nem kerül el innen úgy trófea, hogy arról ne készülne fényképfelvétel. Már nemcsak a számok beszélnek. A szaporcai mustra különleges abból a szempontból is, hogy az elejtőkkel itt voltak a gyerekeik, s a Baranya Vadászkürt Egyesületben is itt sorakoztak a legkisebbek.

Vadászbál Villányban, a Bock pincében. Fotó: Agro Jager

27 gímtrófeát mutattunk be és 26 érem függött az agancsok között. Egy bika nem kapott érmet, de úgy hiszem, sokan elcserélték volna erősebb agancsokra is azt a rendellenes trófeát. Ilyen az élet, ilyen a vadászszerencse.

A szarvas, a gímszarvas fenntarthatósága minden bizonnyal megkerülhetetlen kérdéssé szélesedik. Egy fecske nem csinál nyarat. Itt az idő az összefogásra és a gyakorlati kutatásokra és gyakorlatorientált problémamegoldásokkal kell előállni. Az M6-os alagútjai azért épültek, hogy egy-egy élőhelyet ne vágjon át az autópálya, de most be kell látni, hogy a kerítésépítésekkel felmérhetetlen károkat fogunk okozni. Nyakunkban a sakál állományának kezelhetetlen kérdése is. Ugyan engedményeket tett a jogalkotó, könnyített a dúvad vadászatának szabályain, de ezeken a fedett, ártéri, dombvidéki, hegyvidéki erdőket fejlett technikával ellátva is nehéz lesz megvadászni és a sakált visszaszorítani.

Éjféli vendéglátásra invitálja a vendégeket Mészáros Kálmán elnök. Fotó: Agro Jager

Egy azonban már most biztos és körvonalazódik előttünk, hogy megközelítőleg 100 000 hektár vadászterület az, amelyben a legnagyobb társaságok is szerepelnek, összefogásról, közös gazdálkodásról beszélnek. Kimondva, kimondatlanul, ha úgy vesszük, civil kezdeményezésként, már-már önálló ez a program, de a vadászatra jogosultak érzik, hogy ennek keretet, ennek rámát kell adni, hogy az ormánsági, a baranyai gím ne csak nevében, hanem minőségében is megmaradjon. Ezt a munkát most kell elkezdeni, lehet, holnap már késő lesz. Ezzel a katalógussal pedig nem az a célunk, hogy megemlékezzünk arról, milyen volt az ormánsági szarvas, hanem azt, hogy megőrizve, megtartva, hova juthat el ez a csodálatos vadfajunk, nemzeti kincsünk, élő legendánk, a gímszarvas.

Tombolahúzás Villányban, a vadászbálon. Középen Hohmann Endre vadászmester, míg jobbról Mészáros Kálmán. Fotó: Agro Jager

A bál Villányban hajnalig tartott. Éjfélkor értékes tombolákat sorsoltak és ahogyan lenni szokott vadászok között, egy udvarias, jóhangulatú mulatságon vehetett részt, akik ellátogatott Villányba, a Bock Pince és Hotelba.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fotó: Agro Jager és Drávamenti Szarvas Vadásztársaság

Vadászat

Társasági rekordbak Ibrányban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az ibrányi székhelyű Nimród ’96 Vadásztársaságnál rendkívüli élményben volt része Czina Ferenc vendégnek és kísérőjének, Vigh Sándor vadászmesternek. Az idei vadászati idény kezdetén, néhány órányi sikertelen bakra történő cserkelés után, a vendég már javasolta, hogy térjenek vissza a vadászházhoz és a nap második felében kíséreljenek meg elejteni egy 500 gramm fölötti őzbakot. 

Fotó: Nimród ’96 Vadásztársaság – Agro Jager News

Végül megegyeztek, hogy tesznek még egy utolsó reggeli próbát, mindkettőjük által jól ismert területrészen. Sándor az idény előtti megfigyelései alapján tudta, hogy a kiszemelt területrészen két szép bak is található, amelyek jól tartják helyüket. A két bak közül az egyiket kiemelkedő agancsúnak tartotta, amely már látszott a téli etetéskori felrakásból is, de ekkor még nem tudta, mennyire igaza lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A területre érve, a gépkocsiból kiszálltak majd egy domboldalon cserkeltek és óvatosan, éppen csak a fejüket kidugva várták, hogy a szokásos búzatáblában meglássák a kiszemelt bakot. Aznap reggel kivételesen egy őzet sem láttak a búzatáblában. A rutinos vadászmesterben elkezdődött keringeni a csalódottság érzése. Egyszer csak a búzatáblából felállt egy suta, egy gida, egy barkás bak, még egy barkás bak, mégy egy suta gida és még egy suta. Sándor már ekkor tudta, hogy nem lesz itt a bak.

Fotó: Nimród ’96 Vadásztársaság – Agro Jager News

A kis rudli lassan elvonult, majd a vadászmester és vendége épp menni akartak, amikor Ferenc elnézett jobbra, egy 4-500 méterre lévő lucernatábla irányába, amiben  meglátott egy őzet. A vadászmester a spektívjével  megállapította, hogy egy suta. Ez bizalommal töltötte el, mert korábban a megfigyelt bak, mindig egy sutával mutatkozott, feltételezte, hogy ott lesz a bak is, de azt nem látták. Egyszer csak észrevették, ahogy a tavaszi napfény megcsillan a nagy bak agancsának a végén. Beültek a terepjáróba, hogy közelebb érjenek, de ekkor elindult a suta, majd felállt bak és követte a sutát. Szerencsére nem elfelé mentek, hanem a vadászokhoz közelítettek, a szokásos búzatáblájuk felé. Mindössze 40-50 méterre az őzek felé, volt egy fasor, ami mellett a vadászok már takarásból tudtak közelíteni. Megállt a suta és megállt a bak is. A vendég kiszállt és gyalog folytatta az útját, míg a vadászmester gépkocsival gurult lassan tovább mellette, amíg elértek egy nyiladékot, aminél a vendég jelezte, hogy megfelelő lesz a biztonságos lövéshez.

Fotó: Nimród ’96 Vadásztársaság – Agro Jager News

A vendég a lőzsákot felhelyezte a géptetőre. Az útközben Sándor végig követte a bakot, hol szabad szemmel, hol távcsővel, így tudta, hogy megtalálták a vágyott bakot, amely végig követte a sutát. Azonban a fasori fák takarása miatt a vadászmester nem látta a bakot, csak a sutát, így annak jelzéseire figyelt. Évek óta visszatérő, jó lövő vendége eleresztette a lövést, a becsapódás jól hallható volt. A suta elugrott balra, majd kis idő múlva visszafordult és lefelé nézett. Ekkor már Sándor biztos volt benne, hogy sikerrel jártak. A vendég elindult a nyiladékon keresztül a rálövés helyére, a vadászmester pedig a fasort megkerülve indult el. A kísérő már a fasort elhagyva egyből meglátta, hogy a bak a tarlón fekszik, a nagy kő leesett a szívéről. Amikor odaértek, hogy birtokba vegyék az elejtett vadat, mindkettőjük szeméből kicsordult egy-egy könnycsepp és egy kis ideig megszólalni sem tudtak. Ott feküdt előttük egy csodálatos bak. Ferenc élete bakjának nevezte, de Sándor kijavította, hogy egy gyönyörű, csodálatos bak, nem tudhatja, mit hoz még az élet. Ez amiatt volt, mert a vadászmester egy korábbi, szintén évekig visszajáró vendége, egy ilyen kijelentetés után, sajnálatos módon rövid időn belül elhunyt. De most Ferenc és Sándor nem búslakodtak, közösen élték meg az örömüket.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az elejtés után közvetlenül 550-600 grammra becsülte Sándor a bakot, amit elsőfokon 692 gramm tömegűre, 6 éves érettre és 174,1 CIC pontra bíráltak. A végleges trófea bírálatot másodfokon, az Országos Trófeabíráló Testület fogja meghatározni. Ez a bak a társaság történetének legnagyobbika, amellyel a nyugdíjba vonuló Vigh Sándor megkoronázta az elmúlt 17 éves vadászmesteri karrierjét, amely során több, mint 500 bak sikeres elejtésében működött közre, az általa kísért vendégek nagy örömére. „Életem egyik legszebb vadászélménye volt.”, zárta beszámolóját a vadászmester.

Fotó: Nimród ’96 Vadásztársaság – Agro Jager News

Vadászmesterünk a tagság felé tartott szakmai értékelésében kihangsúlyozta, hogy véleménye szerint a bakok tömegét három fő dolog befolyásolja. Az első a genetika. A második a változatos növény kultúra, pillangós- és kalászos növények valamint kukorica és napraforgó is található az adott terület részen. A harmadik pedig a vadnak biztosított nyugalom, amelyet a lehető legkisebb mértékben történő vadásztatással lehet biztosítani egy-egy ilyen kiemelkedő területrészen. Biztos abban, hogy a suta aznap reggel megérezte, hogy bakja a kiszemelt és emiatt nem volt a kiskora óta tartott búzatáblában. Vadászmesterünk érvelését mi sem bizonyítja jobban, hogy  a tavalyi évben ugyanezen a területen, ugyanígy Czina Ferenc, egy 547 grammos bakot hozott terítékre.

Üdv a vadásznak és tisztelet a vadnak.

 

Az ibrányi Nimród ’96 Vadásztársaság rövid bemutatása:

Vadásztársaságunk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Nyíregyházától északra található, a Tisza partján. Társaságunk 11.835 hektár területen folytat vadgazdálkodást, amely a Tiszamenti Vadgazdálkodási Tájegységhez tartozik. A terület jellegzetes alföldi, erdő foltokkal tarkított mezőgazdasági terület, amely esetünkben kiegészül a Tisza parti ártéri erdősávval, kifejezetten apróvadas és őzes tájnak tekinthető. A  megfelelő élőhely kialakítására nagy gondot fordítunk, a területen több magaslest, őz és fácán etetőt és itatókat hoztunk létre, amelyeket folyamatosan karbantartunk, fejlesztünk és nagy hangsúlyt fektetünk a téli etetésre is. Ennek a munkának köszönhetően fejlődik az őz állományunk is, a legutóbbi vadászati idényben az elejtett bakok közül 3 arany, 6 ezüst és 13 bronz érmes lett. A bakok selejtezésére kiemelten figyelünk, ennek köszönhető, hogy az elejtett bakok 30%-a 300 gramm alatti selejtbak, ami mellé párosul 20%-nyi 400 gramm fölötti trófea tömegű és évi 3 darab 500 gramm fölötti, kiemelkedő bak is. Az elmúlt 5 évben (2019-2023) 432 őz bak került elejtésre tagjaink, valamint belföldi és külföldi vendégeink által.

Társaságunk egy nagyon szép állapotú, kényelmes, jól felszerelt, csendes helyen elhelyezkedő vadászházzal rendelkezik, amelynek vendégszobáiban 6 vendéget tudunk elszállásolni, a nagyterme pedig lehetőséget biztosít különböző (önkormányzati, társasági és családi) rendezvények megtartására.

Társaságunk minden évben nevel 1000-1200 darab fácánt is, a vadászházunk mellett kialakított volierben, amelyek 75%-a visszavadászásra kerül, 25%-ával pedig az apróvad állományt erősítjük.

 

Írta és fényképezte: Bárány Péter, a Nimród ’96 Vadásztársaság titkára

 

Az ibrányi székhelyű Nimród ’96 Vadásztársaságról további információ itt érhető el

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

FEGYVERMESTER: Mire figyeljünk, ha menetet vágatunk a fegyverünkre

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A hangtompítók vadászat során való engedélyezése, hirtelen számos kérdést vetett fel a vadászok körében. Mi legyen a régi, kedves fegyverekkel? Nem változik-e meg a jól bevált puska működése? Vegyünk-e újat? Egy olyan fegyverre, ami jól bevált, amin nem található menet, arra csakis szakemberrel vágassunk menetet, hiszen hangtompítót csak így tudjuk megfelelően rögzíteni és biztonságosan használni. Ma már az új fegyvereket menettel hozzák forgalomba, de mit lehet kezdeni a régebbi típusokkal és egyáltalán milyen lehetőségeink vannak? Megannyi kérdés! Ezzel kapcsolatosan a FROMMER Fegyverbolt budapesti, Szenes Iván téri üzletében működő, állandó fegyverműhelyét kerestük fel, ahol Tibori Ádám fegyverműves készségesen válaszolt is a kérdéseinkre.

Menetvágás egy Mauser márkájú golyós fegyverre.

Mitől függ, hogy vágathatunk-e menetet egy fegyver csövére?

Elsőként függ a cső állapotától, mennyire használt a cső, mert, amennyiben a végét járja, nem érdemes ezt a műveletet elvégezni. Látni kell, hogy a csőnek mekkora a falvastagsága és meg kell mérni, hogy melyik menetet bírja el biztonságosan. Meg kell vizsgálni, milyen hangtompítót szeretne a vadász, ezért azt javaslom, hogy olyan szakemberhez forduljon, aki teljesen tisztában van azzal, milyen menetekkel hozzák forgalomba a hangtompítókat és a vágyott típust milyen menettel gyártják.

Fontos, hogy a mentet szakember tervezze meg és vágja rá a csőre.

Mit vizsgáltok?

Legelső az, hogy milyen kaliberű a fegyver, azután jöhet csak szóba a hangtompító. Itt a FROMMER-ben széles választékot tudnak a kollégák bemutatni. Ebben nagyon szerencsések is vagyunk, mert az értékesítőkkel szemben található a műhely, tehát csak át kell lépjek az üzletben a polcokig és máris be tudom mutatni a termékeinket. A menetválaszték egyébként széles, de a csőfal vastagsága mellett az anyagminőség is fontos. A fegyvergyártók az új fegyverek esetében a közkedvelt meneteket vágják a csövekre, de a kérdés a régi fegyverek esetében a legkényesebb, hiszen egy hibás menetmetszést a legritkább esetben tudunk javítani. Gyakorlatilag nem is lehet, mert sok esetben már annyira elvékonyodik az anyag, hogy le kell vágni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ilyen is előfordul?

Fontos kiemelni, hogy fegyverhez csak vadászpuskaműves vagy fegyvermester nyúlhat és megdöbbentő, de nagyon sok elkeseredett vadász érkezik hozzánk. A legnagyobb és leggyakoribb probléma a ferdén metszett menet, ezzel találkozunk a legtöbbet, majd jön az irányzék előkészítés. Egyszerűen arra vágják rá a menetet. Ezzel gyengül a menet is és mit ne mondjak, a műszaki hiányosságai mellett esztétikai kívánnivalókat is hagy maga után.

Mi történik, ha elvékonyodik a csőfal?

Nagyon egyszerű. Lövéskor expanzió lép fel, amely a elvékonyított cső esetében csőtágulást okoz. Az elvékonyított csőre tekert hangtompítót ilyenkor többet nem tudjuk letekerni, mert beledagad a menet. Magyarul kitágul a puskacső és le kell vágni. Mindezeken túl rendkívül balesetveszélyes is.

Az esztergálás alatt a cső.

Említetted, hogy megvizsgáljátok a fegyvert. Műszeresen is?

Korábbi, a FEGYVERMESTER rovatban foglalkoztunk már a csövek vizsgálatával. Ha jól emlékszem, a fegyvervásárlások kapcsán. Korábbi cikkünk itt érhető elFEGYVERMESTER: Majd a következő lövés kiviszi c. korábbi ckkünk idekattitnva érhető el! ) Megjegyeztük azt is, ha valaki fegyvert szeretne vásárolni, lehetőség van a fegyver átvizsgálására is. A metszés előtt ugyanilyen endoszkópos kamerát engedünk a csőbe és megvizsgáljuk a cső állapotát belülről is. Ha rossz a cső, nem javasoljuk, de amennyiben a fegyver jó állapotban van, akkor azért azt tanácsoljuk, hogy fődarab cserével szerelünk fel egy vadonatúj csövet. Vastag csővel érkeznek a csövek, 30-as átmérővel, amelyeket azután kontúrozunk és profilra esztergálunk. Akkor már úgy készül minden, hogy a hangtompítót is fel tudjuk szerelni.

 

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Alapesetben mennyi időt igényel egy esztergálás?

Beérkezik a fegyver, átnézzük, átvesszük, a megrendelő elmondja az igényeit és már keressük is a megoldást. A bontás, előkészítés nem szokott sok időt igényelni, alig egy óra alatt készen vagyunk. Mindent leszerelünk, csak a csupasz cső marad. Tehát, ha hétfőn leadják, akkor általában szerdán már a barnítást is elvégeztük. Visszaszereltünk mindent és nincs más dolga a vadászoknak, mint feltekerni a hangtompítót és elindulni a lőtérre.

Digitális programozású automata esztergagépekkel dolgoznak.

Tudsz adni néhány tippet a használatához?

Durván 5-6 lövésből be tudja lőni egy rutinos vadász. Régóta forgalmazzák már a ballisztikai tornyos céltávcsöveket. Mielőtt eltekernénk a távcsöveinket, jelöljük be milyen pozícióban állt, ilyen céltávcsövek például KONUS LZ30-as modelljei, amelyek közkedveltek a vadászok körében is. A Hikmicro termékei pedig már elektronikusan is mentik a beállított adatokat, ugyanis ballisztikai programozásúak, amik lehetővé teszik több beállítás elmentését. Ezek a korszerű céltávcsövek fejlett technológiával kerültek piacra. Már elérhető a hőkamerás céltávcsövünk is, szóval olyan kor előtt állunk, amely leginkább a dúvadvadászat reneszánszát vetíti előre. Hívjanak fel bennünket, álljanak meg itt a Szenes Iván téren. Nézzenek be hozzánk! Látogassanak el a honlapunkra. Címünk

Frommer Fegyverbolt

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fényképezte: Tibori Ádám fegyverműves – FROMMER Fegyverbolt

Agro Jager News

Tovább olvasom

Természetvédelem

Újra medve tűnt fel az Északi-középhegységben

Print Friendly, PDF & Email

Hunter vadkamerák rögzítették a szlovák-magyar államhatártól 30 kilométerre, Magyarország területén, az Északi-középhegységben, a fényképen látható barnamedvét – tájékoztatta az Agro Jager Newst Dr. Fekésházy Szabolcs.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hunter vadkamerák rögzítették a szlovák-magyar államhatártól 30 kilométerre, Magyarország területén, az Északi-középhegységben, a fényképen látható barnamedvét – tájékoztatta az Agro Jager Newst Dr. Fekésházy Szabolcs.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

Az Agro Jager News olvasója számos alkalommal szerepelt már lapunk hasábjain és most egy rendkívüli képsorozatot juttatott el szerkesztőségünkbe. Amikor ellenőriztem a képeket, a szóróra kihelyezett kamera képeit, még nem gondoltam, hogy ilyen meglepetés ér.

Semmi különöset nem lehetett észrevenni a szórón. Szárazság van és nem is akartam összejárni a területet. Nem szokásunk és akkor minek is helyeztünk ki vadkamerát, ha ugyanúgy viselkedünk, mintha nem lenne éjjel-nappali szeme az embernek.

Ezek a vadkamerák, amelyet a Hunter Vadkamerák forgalmaznak, sok érdekességet megmutattak már nekünk, de most különös élményben volt részünk. Erre igazán nem számítottunk – mesélte a vadász.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

Azt pontosan jól tudtuk, hogy járja a medve a területet, de most, hogy májusban is feltűnik és látszólag nyugodtan járkál, pihen, mindenképpen fontos tudatni, nemcsak a vadgazdálkodókkal, hanem mindenkivel, aki az erdőn jár.

Kövesse a Hunter vadkamerák oldalát a Facebookon is. Kattintson a képre!

A medve kiszámíthatatlan. Fokozott figyelemmel túrázzunk, szedjünk gombát, vadgyümölcsöt. Az eddig megszokott módon ma már nem járhatjuk a hegyeink sűrűségeit s ha voltak is, akik szabadon sétáltatták házi kedvenceiket, arra kérik őket a szakemberek, hogy a medve és a farkas miatt ezt ne tegyék.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

A területre most még több kamerát helyeznek ki, amelyet Hunter Vadkamera támogat. A medve jelenlétére az Északi-középhegységben folyamatosan számíthatunk, ezért érdemes az erdőben kirándulóknak, túrázóknak arról is tájékozódni, hogy miként kell viselkedni, ha medvével találkoznak. Fontos hangsúlyozni, ha véletlenül bocsot, vagy bocsot vezető medvét látunk, semmiféleképpen ne próbáljuk megközelíteni az állatokat. Ez a szabály továbbra is igaz a malacokat vezető kocára és esetlegesen a farkasra is – tájékoztatott Dr. Fekésházy Szabolcs az Északi-középhegységből.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Tovább olvasom