Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

48 százalékkal több műtrágya fogyott, mint egy évvel korábban

Print Friendly, PDF & Email

Közzétették a 2024 első negyedéves műtrágya adatokat:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A műtrágya-forgalmazók 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2024 első negyedévében. Az értékesített mennyiség 48 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, ennek ellenére – az árcsökkenés eredményeképp – a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 25 milliárd forinttal 71,8 milliárd forintra csökkent. A műtrágyaárak – a KSH számításai szerint – átlagosan 43,6 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

Ábra: AKI

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat értékesítette 2024 első negyedévében közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 89 százalékát.

A mezőgazdasági termelők által 2024 első negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 161 ezer tonnát tett ki, 52 ezer tonnával (+47,8 százalék) többet az egy évvel korábbinál, de még nem érte el a 2022 első negyedévi forgalmat. A nitrogénhatóanyag-tartalom 47,3, a foszfor közel 60, a kálium pedig mintegy 45 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva. Az NPK-hatóanyagok aránya 2024 első negyedévében nem változott az egy évvel korábbihoz (90:5:5) képest.

Természetes súlyban vizsgálva 2024 első negyedévében közvetlenül mezőgazdasági termelőknek 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek, ebből 483 ezer tonna egykomponensű, 39 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű és az összetett műtrágya aránya 92:8 volt. A teljes eladott volumen közel másfélszeresére nőtt (+47,6 százalék) az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül egykomponensű nitrogénműtrágyából 47,4 százalékkal (154 ezer tonnával), összetett műtrágyából 51,3 százalékkal (13 ezer tonnával) vásároltak többet a termelők. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 33,4 százalékkal emelkedett, így 3,2 ezer tonna fogyott belőle, az egykomponensű foszforműtrágya-eladás szintén harmadával volt több: az egy évvel korábbi 176 tonnával szemben 236 tonnát értékesítettek.

További információk e témában a Műtrágya-értékesítés mezőgazdasági termelőknek 2024. I. negyedév című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 2. szám.

Mezőgazdaság

Az étkezési búza termelői ára 12 százalékkal emelkedett

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a búzapiac helyzetéről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage júniusi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 15 dollárral 292 dollár/tonnáig nőtt május 13. és június 10. között.

Fotó: Pixabay

Ezzel szemben a Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 8 dollárral 266, a júliusi 21 dollárral 255, az októberi és a decemberi egyaránt 13 dollárral 269, illetve 271 dollár/tonnára csökkent. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 232 dollár/tonnáért (+17 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 250 dollár/tonnáért (+25 dollár) volt elérhető június 10-én. Romániában és Bulgáriában 270 dollár (+35 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 8 dollárral 245 dollár/tonnára, a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 6 dollárral 269 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a 12 százalék fehérjetartalmú termény azonnali exportára 16 dollárral 294 dollár/tonnáig emelkedett (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 12 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 70,7 ezer forint/tonnáért (+16 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza júliusi jegyzése 206–230 dollár/tonna tartományban ingadozott június 10. és 21. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi tőzsdei elszámolóára 225–247 euró/tonna között mozgott.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 12. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat

Print Friendly, PDF & Email

Elbúcsúztatték a frissen diplomázott külföldi hallgatókat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Elbúcsúztatták Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös támogatásában megvalósuló ösztöndíjas program hallgatóit. Idén élelmiszerbiztonsági és -minőségi, illetve takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki szakokon végeztek a hallgatók.

Fotó: AM

A rendezvényen dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a frissen diplomázott hallgatókat. A FAO-val közös ösztöndíjprogrammal a Magyar Kormány azt szeretné elősegíteni, hogy a jól képzett diplomás munkaerő a hazájába visszatérve hozzájáruljon országa mezőgazdaságának fenntartható fejlődéséhez és így indirekt módon az elvándorlás csökkentéséhez – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Magyar-FAO ösztöndíjprogram 2007 óta működik, és azóta is sikeresen támogatja a fejlődő országokból érkező fiatalokat abban, hogy magas szintű mezőgazdasági képzésben részesüljenek Magyarországon. Az ösztöndíjprogram részeként eddig csaknem 400 diák szerzett diplomát, a résztvevő országok száma pedig évről évre növekszik. Az ösztöndíjprogram célja, hogy jól képzett, diplomás szakemberek járuljanak hozzá a fejlődő országok mezőgazdaságának fenntartható fejlődéséhez. A programban résztvevő szakok évente változnak. 2024-ben a környezetmérnök, növénytermesztési mérnök és kertészmérnök mesterképzési területek lettek meghirdetve.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

Print Friendly, PDF & Email

2024. július 1-től változnak a fásításban tervezett fakitermelések szabályai

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Fotó: Pixabay

A július 1-je után postára adott vagy e-papíron benyújtott fásításból tervezett fakitermelési bejelentések nem fogadhatóak el, ezért ezekben az esetekben a bejelentést meg kell ismételni a Nébih elektronikus felületén.

A vonatkozó előírás szerint 2024. július 1-től kizárólag a Nébih elektronikus felületén nyújthatóak be a fásításban tervezett fakitermelésekre vonatkozó bejelentések. A kitermelni tervezett faanyag forgalomba hozatala esetén (ideértve az ingyenes átadást is) a bejelentőnek EUTR technikai azonosító számmal, azaz a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységek végzésére vonatkozó regisztrációval kell rendelkeznie. Emellett a fakitermelésre vonatkozó bejelentés benyújtásához jogosult erdészeti szakszemélyzet ellenjegyzése is szükséges a bejelentő felületen.

A Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR, https://upr.nebih.gov.hu/login) keresztül a fásításból történő fakitermelés jogosultja rögzítheti a bejelentést. Ugyanitt – szükség esetén – kiválaszthatja az ellenjegyzést elvégző jogosult erdészeti szakszemélyzetet. A fakitermelés jogosultja helyett természetesen meghatalmazott is eljárhat, azonban mindkét esetben érvényes, hogy a nyilatkozónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie a bejelentés megtételéhez.

A július 1-jét követően postán vagy e-papíron beadott fakitermelési jelentések az elektronikus ügyintézésről szóló törvény alapján hatálytalannak minősülnek, azokat ismételten be kell nyújtani a Nébih elektronikus felületén.

Az érintettek további információkat találnak a folyamatosan frissülő, bővülő https://portal.nebih.gov.hu/fasitas aloldalon.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom