Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Visszanéző: Hegedűs Miklós – A pinceharaszti első őzbakom – 1980

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Úgy kezdődött, hogy 1979 ben felvettek tagnak a székesfehérvári Diana Vadásztársaságba, miután előtte egy évig jelölt voltam. Erdésztechnikus végzettségű földmérő voltam akkoriban és egy céges terepjárót vezetve a megyét jártam – az idő tájt Vértesacsa környékén. Az volt a társaság központja, ott lakott a fővadász is. Az ő szolgálati puskáját is gondoztam, ami egy 7×64-es Zastava volt.

Hegedűs Miklós élete első őzbakjával, amelyet Pinceharaszton ejtett el, 1980-ban. Fotó: Hegedűs Miklós / Agro Jager

Egy alkalommal vadkáros területfelmérés volt a feladatunk, amikor is egy napraforgótábla közepén kb. egy futballpályányi területen, a szarvasok leharapdálták a fejeket. Kiszállva az autóból, sose lehet tudni alapon, a puskát is vittük. A lerágott területen kb. 80 méterre egy rókát pillantottunk meg, mire a főnök “ijeszd meg” felszólítással lövésre biztatott!

Nagy önbizalommal odalőttem. Ott maradt. Utóbb kiderült, hogy ez amolyan próba volt, mert az elnök előző napokban azt mondta: “ez az ember lőhet egy bakot”.
Pár héttel korábban ugyanis én hoztam el 3000 db napos fácáncsibét Komáromból a céges dobozos UAZ-zal. Pár nap múlva, egy eső utáni délután, gyalog indultunk a Pinceharaszt nevű völgybe “körülnézni”.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az egyik erdőfolt szélén ott csipegetett a fényképen látható őzbak. Rövid kukkerezés után megkaptam a tűzparancsot. A bak félsrégan szemben állt és már nagyon nézett bennünket, így nem várhattam tovább. Célzóbot akkor még nem volt divat, de a jobb könyökömet megtámasztottam Feri barátom vállán és lőttem.

A bak bevágtatott egy másik erdőfoltba.”Na, ezt elszúrtad!” – volt a kommentár.
Azért nézzük meg, válaszoltam, majd a beugrás helyére menve bebújtam utána és egy tisztásabb foltban megtaláltam. Nagy örömmel hívtam a főnököt. Semmi gratula, semmi töret, csak “zsigereld ki, felakasztjuk egy fára, majd hazafelé érte jövünk”.

 

Még estefelé megnéztük a kopasz búzát, majd vissza a bakhoz. Kézben! bevittük és beakasztottuk a hűtőbe. Másnap reggel munkába menet arra kanyarodtunk, kihoztam az udvarra, akkor készült a kép.

Azóta elszaladt 44 év, de ma is minden részlet filmszerűen előttem van.

Így történt…

Írta és fényképezte: Hegedűs Miklós

Vadászat

SZERBIA: A Szerbiai Vadászszövetség jelentős növekedést tapasztal az új vadászok számában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szerbiai fiatal vadászok sikeresen teljesítik a vizsgákat. A Szerbiai Vadászszövetség büszkén jelentette be, hogy 2024 első felében lenyűgöző eredményeket értek el szerbiai fiatalok a vadászvizsgák terén. Összesen 3.270 új vadásszal számolnak, akik közül 30% 25 év alatti, ami azt mutatja, hogy a vadászat iránti érdeklődés a fiatalok körében egyre nő Szerbiában – írta Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Teríték Észak-Szerbiában, Vajdaságban. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Januárban 620 jelölt sikeresen teljesítette a vadászvizsgát, míg februárban lenyűgöző 1.520 új vadászt üdvözölhettünk . Márciusban további 550 jelölt tette le a vizsgát. Áprilisban 290, májusban 190, és június 24-ig még 100 jelölt teljesítette a vadászvizsgát.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezek az eredmények nem csak a vadászat iránti megújult érdeklődést tükrözik, hanem a fiatal generációk elkötelezettségét is a vadászati hagyományok megőrzése és fejlesztése iránt Szerbiában. A Szerbiai Vadászszövetség folyamatosan dolgozik az új vadászok oktatásán és képzésén, biztosítva, hogy minden jelölt megszerezze a szükséges tudást és készségeket a felelősségteljes és etikus vadászathoz.

Vadászok és hajtók tábortüze Közép-Szerbiában. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

A fiatalok vezetik a vadászati hagyományok megújulását

Az új vadászok között magas a fiatalok aránya, ami azt mutatja, hogy a vadászat nem csak egy nemzedékről nemzedékre öröklődő hagyomány, hanem vonzó tevékenység is a fiatalok számára, akik szeretnének hozzájárulni a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Szerbiai Vadászszövetség Vadász Utánpótlás Bizottsága különböző képzési és oktatási programok révén igyekszik inspirálni és támogatni ezeket a fiatal lelkesedőket.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A Szerbiai Vadászszövetség elnöke, Bratislav Ćirković, elégedettségének adott hangot az események ilyen alakulása miatt: “Ezek az adatok bizonyítják, hogy a vadászatnak Szerbiában fényes jövője van. Büszkék vagyunk minden új tagunkra, különösen a fiatal vadászokra, akik tovább fogják őrizni és fejleszteni vadászati örökségünket.”

A vadászatnak Szerbiában nagy hagyományai vannak. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Támogatás és jövőbeli tervek

A Szerbiai Vadászszövetség továbbra is intenzív képzési és oktatási programokat tervez, hogy minden jövőbeli vadász megfelelően felkészült legyen a feladataira. Különös figyelmet fordítanak majd a fiatalok bevonására különböző kezdeményezések és projektek révén, amelyek előmozdítják a fenntartható vadászatot és a természeti erőforrások megőrzését. A “Vadász Napló” kiadvány elkészítése a Vadász Utánpótlás Bizottság vezetésével, amelynek elnöke prof. Dr. Milica Matejević, és a bizottság tagjai prof. Milan Žarković, Dejan Džakula és Davor Ćalić, a bizottság koordinátora pedig Boško Vulović az LSS elnökségéből. Megállapodtak abban, hogy a “Vadász Napló” kiadvány nyomtatása után megkezdik a vadászutánpótlás koordinátorok oktatását, amely a bizottság további tevékenységének prioritása lesz.

Jobbról Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője spániel kutyájával a szerbiai Lug község vadászatán. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Az év első felében elért sikeres eredmények pozitív előrejelzést adnak a vadászat jövőjére nézve Szerbiában, és a Szerbiai Vadászszövetség továbbra is azon dolgozik, hogy javítsa és megőrizze ezt a fontos hagyományt, minden tagjának támogatásával és elkötelezettségével.

Dejan Dzakula
főszerkesztő – Lov i jos ponesto

Tovább olvasom

Vadászat

SZLOVÁKIA: Szent Hubertus Gyermeknap 2024 – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. június 20-án a Szentantoni-kastély területén rendezték meg a 13. Szent Hubertus Gyermeknapot. Ez a népszerű rendezvény idén rekordot döntött, hiszen 800 gyermeket és pedagógust vonzott,  összesen több, mint 1000 résztvevő volt jelen.

Szlovákia: A Szentantoni-kastély udvarán. Fotó: Patócsné Khern Mónika

A gyerekeknek lehetőségük volt 18 különböző állomást végigjárni, ahol szórakoztató és interaktív formában ismerkedhettek meg az erdei élettel és a vadgondozással. Minden állomás az erdei ökoszisztéma és a vadászat egy-egy aspektusára összpontosított, ezáltal a gyerekek megtanulhatták a természetvédelem és az erdei erőforrások fenntartható gazdálkodásának fontosságát.

A rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak az erdei életről és a vadgondozásról. Az oktatás és szórakozás mellett a rendezvény arra törekedett, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a természetvédelem és a felelős környezeti magatartás iránt. A Szent Hubertus Gyermeknap 2024 ismét bebizonyította, hogy az oktatás és a játék összekapcsolása, valamint az élménypedagógia hatékony módja annak, hogy a fiatal generációt a természet fontosságáról és védelméről tanítsuk.

Gyerekek a Szent Hubertus Gyermeknapon. Fotó: Patócsné Khern Mónika

Szent Hubertus üzenete : “A vadat nem csak vadászni, hanem elsősorban védeni kell és megérteni  jelentőségét a természetben.”

Patócsné Khern Monika

Tovább olvasom

Vadászat

Beszámoló a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. beszámolója a versenyről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szép eredményt ért el munkatársunk a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyén – Viserálek Martin, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető vadásza mindössze 8 ponttal maradt le a dobogóról, így az 5. helyen végzett.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Ábra: Facebook

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Június 18-19-én első alkalommal rendezték meg Vas vármegyében a korábban kétévente, 2017-től évente tartott országos szakmai versenyt, amelyet területi válogatók előznek meg. Vármegyénként csak a legeredményesebb versenyző juthat az országos döntőbe. Ennek most az Országos Magyar Vadászkamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében Chernelházadamonyán a Répcevölgye 2001. Kft. adott otthont.

A 20 versenyszámból álló megmérettetés első napján elméleti tudásukról kellett számot adniuk a hivatásos vadászoknak. Fegyver- és növényismeret, vadászati kultúra, és többek között a trófeabírálat mellett kürtjelek, vadbetegségek, vadászkutyák, emlősök, madarak, állathangok felismerése is szerepelt a feladatok között.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A második napon 13 gyakorlati állomáson kellett jól teljesíteni: növényismeret, társas vadászat előtti, mindenre kiterjedő eligazítás, fegyver- és lőszerismeret, trófeabírálat és golyós lövészet, külföldi vendég kísérése, vadkárformák felismerése, kárszámítás, utánkövetés, sörétes lövészet és rendészeti feladatok szerepeltek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Szalai Csaba és a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető vadásza, Tóth László versenybíróként, több munkatársunk pedig segítőként vett részt a versenyen.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az országos bajnokságon rendkívül szerteágazó ismereteikről kellett számot adniuk a 19 vármegyéből érkezett hivatásos vadászoknak. Viserálek Martin nem először vett részt az országos megmérettetésen, tavalyi eredményét most három hellyel javította, várhatóan jövőre is benevez a vármegyei fordulóba, az ott megszerzett első hely a feltétele a döntőnek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét 2024-ben Tomecz Nándor (Heves) nyerte, Molnár Bálint (Nógrád) lett a 2., Róka Bence (Szabolcs-Szatmár-Bereg) pedig 3. helyezést szerzett.

Gratulálunk az 5. helyen végzett munkatársunknak, a győzteseknek és minden versenyzőnek.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Tovább olvasom