Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Türelem

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kormos Csaba vaddisznóra vadászott Baranya vármegyében. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Baranya megyében Kormos Csaba megközelítőleg 25-30 éjszakán keresztül próbálkozott vaddisznót elejteni, azonban valami mindig közbeszólt.

Fotó: Kormos Csaba – Agro Jager News

Régóta egy süldőre pályázott, de ezidáig esélye sem volt. Vagy nem jöttek ki, vagy esett az eső és nem mozdult meg a vad, vagy egymáshoz olyan közel álltak, hogy nem kockáztatott. Malacra nem szeretett volna lövést tenni.  Nemrégiben egyik vadászbarátja felhívta a figyelmét, hogy több babos disznó is fel-feltűnik a területen. Többen látták már őket, sőt az elmúlt időszakban egyet el is ejtettek. Babos disznóra vadászni olyan mint egy nagy kanra – zsákbamacska. Nem lehet siettetni, csak és kizárólag a szerencsén múlik. A vaddisznó vadászata semmivel nem összehasonlítható. Ez a vad más, a tapasztalat és a kitartás kéz a kézben jár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Kormos Csaba azon vadászok közé tartozik, akik szeretik megosztani másokkal az élményeiket. Éveken keresztül csak egy álom volt számára, hogy ő is vadász lehessen. Majd 30 éves kora körül eldöntötte, hogy utána néz mindennek és egyedül végigcsinálja a vadásztanfolyam elméleti és gyakorlati részét. A családban korábban senki nem vadászott, gyerekként sem tudott kivel elmenni vadászni. Így egy picit nehezített pályán ugyan, de néhány éve teljesítette a törvényi feltételeket. Vadász lett!

Fotó: Kormos Csaba – Agro Jager News

Egy barátjával, Dániellel, aki jelenleg még nem vadászik, indultak ki a területre ketten vaddisznóra vadászni. Előzetesen minden részletet megbeszéltek, hol, mikor fognak találkozni.

Azonban az autója  néhány kilométer megtétele után “rendetlenkedett”. Az autó eddig tökéletesen működött, az előző napokban semmi jelét nem adta, hogy valami gond lesz. A motorerő jelentősen lecsökkent. A vadászterületen belül elhelyezkedő magasleshez alig értek ki, mert meg kellett mászniuk az autóval egy nagyobb dombot.

Fotó: Kormos Csaba – Agro Jager News

Ez minden vadász rémálma. Aki már akadt el, vagy rosszabb esetben robbant le a határban, pontosan tudja, milyen nehézségek ezek, főleg zord, hideg, havas hónapokban, vagy a nyár közepén, mindentől távol. Dönteniük kellett, vagy visszafordulnak, vagy leküzdik valahogy a domboldalt, ahol pár száz méterrel odébb várta őket a magasles. Végül is Csaba úgy döntött, ha már idáig eljutottak, akkor nem hagyják annyiban. Kis szerencsével, késő délután elérték a magaslest, ahol egy csodaszép táj fogadta őket. Az addigi problémáik  szertefoszlottak. Nagy örömmel foglalták el a helyüket egy szépen karbantartott magaslesen. A szórón, nem messze tőlük, kukoricaszemek sárgállottak az összetúrt földön, ahol friss nyomok árulkodtak a vaddisznókról.

Ahogy elcsendesedett a táj, lassan be is sötétedett. A kora esti órák csendje olyan nyugalmat árasztott, amit oly sokan keresnek és nem találnak a szürke hétköznapokban. Nagyon halkan beszélgettek egymással. Figyelték az előttük elterülő rétet és az erdőt. Túl nagy volt a csönd, ami után szinte mindig történik valami. Csaba jól tudta ezt, ezért türelmesen várt.

Amikor szinte teljesen besötétedett, nem messze tőlük halk reccsenések jelezték, hogy valami feléjük tart. Eltört egy ág, ami után kis szünet következett, majd újabb és újabb zajok törték meg a csendet. Egy kisebb konda érkezett meg. Lassan. Kimérten. A kocák folyamatosan figyeltek, keresték a veszélyforrásokat, amiket most nem érzékeltek. Csabáék körülbelül 30-35 méterre lehettek.

Először a malacokat látta meg, akiket a süldők követtek, majd a végezetül meglátta a kocákat. Ekkor egy kisebb süldő jó pár méterre eltávolodott a többiektől. Csaba pontosan jól tudta, hogy eljött a megfelelő pillanat a .308-as fegyveréből a lövés leadásához. Célzott. A becsapódás hangja után a disznó nem mozdult, helyben maradt. A konda hatalmas zajt csapva eltűnt az erdő mélyén. Egy pillanattal a lövést követően ugyanolyan csönd borult a tájra, mintha semmi nem történt volna pár perccel korábban. Akinek van füle hozzá, kilométerekről is meghallotta a lövést.

Fotó: Kormos Csaba – Agro Jager News

A két barát lemászott a magaslesről, majd együtt vették birtokba a vadat. Csaba elejtette élete első babos disznóját. Közben értesítette a vadászatra jogosultat, aki egyből gratulált ismerősének az elejtéshez.

Azonban itt még nem ért véget a vadászatuk. Miután elkészítették a terítéket, és megadták a végtisztességet a vadnak, hirtelen megváltoztak a körülmények. Az addig csöndes éjszaka a másik arcát mutatta meg. Feltámadt és hideget hozott a nyugati szél, nagyobb felhők osontak be az eddig tiszta égre. A csillagokat sem látták. Tudták, hogy jön az eső és a “beteg autó”- nak semmi más nem hiányzik, csak egy kis sár a meredek domboldalakon.

Fotó: Kormos Csaba – Agro Jager News

Bár mindent megtettek, hogy ne így történjen, leszakadt az ég. A nagy cseppekben érkező eső miatt hirtelen minden vizes lett, az addig száraz ruhájuk elázott. Szakadt az eső. Szakadt, úgy, mintha dézsából öntenék. A disznót gyorsan bevarázsolták az autóba a felszerelésükkel együtt. Ha sietni kell, valahogy minden könyebbé válik, mert mindketten tudták, hogy kevés idejük maradt.

Bár a Suzuki terepmintás gumikkal volt felszerelve, hatalmas sártengerré változott az addig porszáraz dűlőút. A terepen való vezetés az egyik legnehezebb, még azoknak is okozhat meglepetést, akik nap mint nap a határban járnak. A vadászat is érdekes volt, de a hazaút még több izgalmat okozott, mert az autó többször keresztbe állt, amire Csaba intenzív kormánymozdulatokkal reagált.  Hazafelé főleg lefelé mentek, így az autó is jobban bírta a terhelést. Sokszor nem is a technika viszi át az autót a “necces” helyeken, hanem a lendület, amivel nagyobb az esély arra, hogy valamerre elindul az autó. Ez koromsötétben még nehezebb, mert egy elöregedett törlőlapát nagyban csökkenti a látási viszonyokat. Az autó közben még “köhögött” is, ami azt mutatta, hogy valami baj lehet a diesel üzemű autó üzemanyag ellátásával. Mindezek ellenére, jóval nehezebb feltételek mellett hazaértek a vaddal.

Bár nem így terveztem, felejthetetlen élmény volt a barátommal együtt vadászni Baranya vármegye lankás dombjain az első babos disznómra – zárta beszámolóját Kormos Csaba

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Természetvédelem

Árvízi készülődés Gemencben, mentik a vadat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vízügyi előrejelzések alapján a jelentős vízszintemelkedés előtt akár több héttel korábban is megkezdjük a hullámtérben lévő vadvédelmi dombok, régi, még a kalocsai érseki uradalom idejéből származó nyári gátak, egyéb magaslatok, valamint az árvízvédelmi töltésen túl lévő, úgynevezett ármentett területek takarmánnyal történő feltöltését – közölte Facebook oldalán a az ökoturisztikai Központ Gemenc.

Etetéssel tartják helyben a vadat Gemencben. Fotó: Baricz Árpád

Ennek köszönhetően a vad ezekre a területekre szokik, és több hétig is át tudja vészelni az áradást viszonylag kis, de élelemmel ellátott helyen. Ilyenkor a gímszarvas és a vaddisznó is vígan elviseli egymást. Közös cél, a túlélés. Ma Sétáló Jánost kísértük el a Gemenci erdő keselyűsi és szomfovai területeire, hogy bemutassuk a gyakorlatban, hogyan is valósul meg Gemencen a vadmentés.

Forrás: Ökoturisztikai Központ Gemenc
Fotó: Baricz Árpád

Tovább olvasom

Vadászat

Elesett a Bélus-völgyi király

Print Friendly, PDF & Email

Oravecz Attila és kedves vendége, szarvasbőgésben egy ismeretlen, de annál inkább kívánatos és minden vonatkozásban elejthető szarvasbikával találkozik, amelyre lövést tesznek, de birtokba csak másnap tudják venni. Segítségükre az ismert utánkereső, Ruszinkovics Dániel érkezik, aki Maja nevű vérebbel indul meg a nyomon…

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bélusvölgye Vadásztársaság területén járunk, amely 7800 hektáron gazdálkodik. Nyúlványerdők, telepített erdők csíkjai vezetnek a nagy erdőtömb közepéből, amelyet mezőgazdasági területek öveznek, miközben elhagyott régi szőlők, gyümölcsösök kedveskednek a vadnak, mert erről a vidékről eltűntek már a régi öregek. Talán értük is bőgnek ilyenkor odabent a szarvasok, egy-egy rom mellett, az öreg körtefák alatt. Mesebeli táj, ahol ma királyok laknak s akiktől így, szeptemberben hangos a táj..

A Bélus-völgyi király. Fotó: Oravecz Attila

Oravecz Attila, a társaság hivatásos vadásza hallgatja az estéket, a hajnalokat. Meg-megáll és lesi, figyeli az erdőt: merre járnak a szarvasok, merre mozog a vad, hogy fordul, hogy jár a szél? Kikaszált, sárgára égett gyepek várják az esőt, nemcsak itt, hanem feljebb, a szomszédban is, a vármegyében és jóformán mindenütt. Szinte perzsel a nap, perzsel a levegő, de éjjel már szólnak a bikák, a legnagyobbak. Itt vannak, visszatértek..

A Téglás erdőnél aprócska, mozdítható les áll. Előtte jól levágott, az erdő aljáig zúzott résszel. Ahogy kell – gondolta magában s félszemmel a naptárt leste, mert szeptember első napjára már 12 bika is beállt, felvette a helyét és akinek jó füle van, hallhatja, más és más egy-egy strófa.

A sűrűben a gyümölcsösök, a sarjas erdők és a gondosan karbantartott itatók, dagonyák megtartják a vadat és a felsült rétre még a tehenek nem hozzák ki a tarvadat. Így nehéz megfigyelni a bikákat is. Még úgy is, hogy vaddisznóra jóformán nem vadásznak és a szarvasé volt az erdő egész nyáron.

Készülj az apróvadas idényre! Megérkeztek a legújabb FRANCHI sörétesek a FROMMER pesti üzletébe! Kattints a képre!

Meglepetés nem érte, hiszen tudták ezt és a vadászatok során helyben, rögtön kell bírálni – nincs mese. Van úgy, hogy eltelik 2-3 nap is, anélkül, hogy megszólalna a puska, miközben a vendéggel annyi bikát látnak, hogy mire odakerül a sor, a lövés előtt lámpaláz már messze a múlté. Különleges hely ez s a nap, nap utáni cserkelések alatt örök barátságok születnek.

Végre befordult az autó. Oravecz Attila várta már a vendéget, de most másként, hiszen régi barátja érkezik, akivel sok napot, ha úgy vesszük, az évek során, hónapot töltöttek kint. Ő az az ember, aki látott egy-két bikát s olyan kérdésekre nem is kell válaszolnia odakint, hogy akkor miért nem lőttek? Ilyen nincs és ha vendég is, ha kísér is, jóbaráttal vadászni teljesen más érzés s ahogy ő megbízik benne, az fordítva is igaz. A vendég nem lő nagyobb bikát véletlenül, de véletlenül sem esik nagyobb, mint amilyet szeretnének…és nincs tovább. Vadászni indulnak.Egyáltalán nem akartak nagy bikát lőni és a Téglás lesen hallgatták az esti koncertet. Olyan sűrű ott az erdő, hogy cserkelni lehetetlenség, amikor a takarásból kilépett a gímbika.  Persze hang alapján beazonosította, de Oravecz Attila nem látta. Vadkamerákkal próbálták „megcsípni”, de rendre kikerülte és – mint a derült égből a villámcsapás, – ott állt előttünk.

A Bélusvölgye Vadásztársaság éves szinten 45 gímszarvasbikát ejt el. A terület adottságai kiválóak, a társaság több tagja átlagon felül támogatja az egyesületet, de ahogy tartják Attiláról – nem ismer lehetetlent. Ha egyszer a fejébe vesz valamit, abból nem lehet kiverni és biztosak lehetünk benne, hogy megcsinálja – mondta lapunknak Ruszinkovics Dániel – aki azt is hozzátette, hogy ennek ellenére felismeri, hogy mikor kell segítséget kérni. Így kerültem én is ide –  mesélte lapuknak Ruszinkovics Dániel vérebes utánkereső. De ne rohanjunk ennyire előre!

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A bika kint állt és úgy 11-12 évesre becsültem a korát – meséli tovább Oravecz Attila. Az egy napos lehűlés, az eső előtt jól jött és amikor a teheneit követve feltűnt, megdermedt a levegő a lesen. Óvatos volt, mert a sűrű szélén megállt, de nekünk ennyi éppen elég volt, hogy lebíráljuk. Ám ahelyett, hogy kilépett volna, éppen csak benézett a rétre és „uzsgyé” vissza. Sarkon fordult és eltűnt.

Ezen a nyáron kedveztünk a vadnak. A sűrű legeldugodtabb részein etettünk, hogy zavartalanul pihenhessen, táplálkozhasson a vad. Idén cukorrépát kaptak, de ímmel-ámmal nyúltak csak hozzá, miközben már gyűjtöttük a szénát s volt már olyan etető, ahova tettünk be idei lucernaszénát is.

A szarvasbikánk azután csak nem bírta tovább és a tehenei után fordult, s ahogy illik, ahogy egy király érkezik, lépésben egyenesen középre ment és belebőgött az estébe. Nem volt tőlünk 80-90 méterre.

Széles fejű, nagyon jól ült az agancstő és a rendkívül erős nyak, erős markúppal az sugallta, hogy lehet, hogy nem lesz több lehetőségünk, ezt a pillanatot meg kell ragadni. Tolna vármegyei barátommal mind a ketten abban maradtunk, hogy ez itt is és náluk is, olyan gímbika, amely minden bírálaton megállja a helyét.

Agro Jager kitűző, amelyet Kalcsevics Csava vadászékszerész készített. Egyedi elképzelésed van, szeretnél ajándékba valami ékszert? Kattints a képre!

A .300WIN puskája eldördült. Rettentően jól jelzett a bika, de egy irdatlan sűrűbe váltott be. Amint lehetett körbeszimatoltunk, de sem én, sem pedig a vendégem gyakorlatilag semmilyen támpontot nem talált. Elugrást, persze azt megtaláltuk, de semmi más jelet nem.

Igen nehéz pillanatokat élt meg a két vadász a Bélusvölgye Vadásztársaság Téglás lesén, majd a rálövés helyén vizsgálódva. Mind a két vadász úgy jött le a lesről, hogy birtokba tudják venni a gímbikát, de ehelyett tanakodva álltak: bemenjenek és kockáztassák, hogy elugrik, vagy várjanak reggelig és segítséggel nyomába eredjenek, tartva attól, hogy éjjel kikezdi a vadat a farkas vagy más kisebb dúvad.

A legjobb svéd hangtompítók a FROMMER kínálatában! Részletekért kattints a képre!

Nem szerették volna kint hagyni, de kénytelenek voltak. Ezt diktálta a regula és a sötéttel bevonultak a vadászházba, miközben Oravecz Attila jóbarátját, az ismert vérebes utánkeresőt, Ruszinkovics Dánielt hívta.

Nagyon sokat gondolkoztunk. Biztos, hogy meg kell legyen a sűrűben és az este többször is átbeszéltük, hogy ki mit látott. Egymást biztatva sem lett jobb kedvünk, pedig a lelkünk mélyén mind a ketten tudtuk, hogy nem azért mondjuk, hogy nyugtassuk a másikat, hanem azért, mert az a gímbika ott vár bennünket!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ugyanilyen lövéssel, egy szegylövéssel emelkedett meg egy gímbika pár éve s bár sikerült terítékre hozni, sok kilométert kellett utána menni. Félő volt, ha megugrik, nehéz dolga lesz Daniéknak – tette hozzá Oravecz Attila.

Mindenki tudta, hogy nem akarta sem a kísérő, sem a vendég, hogy felkeljen a sebágyból.

Ruszinkovics Dániel Maja kutyáját vezetékre véve, puskájával a vállán benézett a sűrűbe. Senki nem szólt, hiszen a vérebvezető majd dönt és Dani fiatal kora ellenére jól tudja, mit kell ilyenkor tenni. A bika kettőt jobbra ugrott és arra próbáltam a Danit indítani – mesélte Oravecz Attila, de Maja elindult jobbra és azonnal elfordult balra. Csak összenéztünk, mert ő is és én is tudtam, hogy a kutyának mindig igaza van. Ott álltunk és elindultunk tehát balra.

A sűrűben várta a vadászokat a Bélus-völgyi király, amelyet Ruszinkovics Dániel kutyája dermedten talált meg. Fotó: Oravecz Attila 

Nehezen is haladtunk előre, de nem sokkal indulás után Dani már szólt is. Megállt, hátrafordult kissé, hogy a kutya dermedthez vezetéssel már jelzi a vadat.

Mit is mondhatnék, mit is mondhatna az, aki ott volt? Nagyon boldog voltam, örültem neki, hogy megtaláltuk a bikát, hiszen egy rálövés után, mikor elugrik a vad, senki sem tudhatja, hogy 100 méteres, 500 méteres vagy sok kilométeres utánkeresésre indulunk.

Hozzá kell tenni, hogy óriási erőfeszítésbe került, hogy a váltókon, cikk-cakkban ki tudjuk hozni a bikát és jól esett, Dani előtt is, hogy a vendégem mindenütt segített. Mi több, társa, aki másik irányba indult bikavadászatra, is kijött velünk, mert kellett, nagyon kellett a segítség, mire kiértünk egy olyan helyre, ahová be tudtunk menni kocsival. Mondhatom, hogy társasága is büszke lehetett rá, mert elnökhöz méltó viselkedéssel ott volt közöttünk. Ha valami nekünk vadászat, akkor azt hiszem, ez a gímbika elejtése valóban vadászat volt. Ha az éjszaka nem is úgy telt, ahogy szerettünk volna, mégis minden kárpótolt bennünket, hiszen a bikánk ott feküdt bent. Úgy búcsúzott tőle a sötétségbe burkolódzó őszi erdő, ahogyan egy királyhoz illő, mert egész éjjel a szarvasbőgéstől volt hangos a Bélus-völgye…

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Oravecz Attila
Agro Jager News

Tovább olvasom

Vadászat

Október 5-től indul a rókavakcinázás az ország keleti és déli vármegyéiben

Print Friendly, PDF & Email

Folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az idei év őszén is folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, valamint ezzel párhuzamosan az ebzárlat és a legeltetési tilalom bevezetése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2024. október 5-től veszi kezdetét Magyarország déli és keleti vármegyéiben.

Fotó: NÉBIH

Az immunizálás során kisrepülőgépek segítségével juttatják ki a mintegy 670.000 vakcinatartalmú csalétket az érintett több mint 27.000 km2-nyi területre. A művelet ezúttal sem érinti a lakott, sűrűn beépített övezeteket. A rókavakcinázás október 5-től kezdődik az ország déli és keleti vármegyéiben, amelyhez kapcsolódóan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben. Az egyes területekre vonatkozó időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat értesíti a lakosságot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A külterületeken plakátokkal figyelmeztetik a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, továbbá az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih honlapján is megtalálható.

A Nébih a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a vakcinázás eredményességét. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy az immunizálásban érintett területeken a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Forrás: NÉBIH

 

Tovább olvasom