Keressen minket

Mezőgazdaság

Legyél te is agráros!

Print Friendly, PDF & Email

Országosan is egyedülálló új alapszakkal várja a hallgatókat a Debreceni Egyetem agrárkara

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Országosan is egyedülálló új alapszakkal várja a hallgatókat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok 7 alap-,8 mesterszak és az osztatlan agrármérnöki képzés közül választhatnak.

Országosan is egyedülálló új alapszakkal várja a hallgatókat a Debreceni Egyetem agrárkara (Kép: unideb.hu)

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának (MÉK) oktatási kínálata új alapképzéssel bővült. A felvételiző középiskolások az élelmiszer-, a kertész-, a lótenyésztő, a lovassport szervező agrár-, a mezőgazdasági-, a természetvédelmi- valamint a vadgazda mérnöki szakok mellett idén már mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakra is jelentkezhetnek. Az agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg a MÉK, amelynek kihelyezett képzései elérhetők Nagyváradon, Kisvárdán és Nyírbátorban is.

Kép: unideb.hu

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar címere. (Ábra: DE)

Az új, hiánypótló mérnöki BSc-képzés elsősorban a környezetváltozás agráriumot érintő kihívásaira kívánja felkészíteni a fiatalokat. Az itt végzett szakemberek az öntözésfejlesztés, a belvízgazdálkodás, a vízrendezés vagy éppen az alternatív vízkészletek hasznosításának problémáira adnak majd mérnöki választ. Az új szakot angol nyelven is meghirdetjük – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A DE MÉK a nemzetközi rangsorokban is jól szerepel. A QS World University Rankings évek óta a világ kétszázötven legjobb képzőhelye között tartja nyilván a debreceni agrárkart.

A MÉK hallgatóinak tudása – a gyakorlat és az innováció területén meghirdetett országos versenyeken elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják – versenyképes, előremutató, és követi a modern mezőgazdaság elvárásait. A Debreceni Egyetem multikulturális környezete nem csak az egyetemi élet sokszínűségét biztosítja. A MÉK hallgatói a DE teljes tudásbázisát használhatják, tanulmányaikat egyedülálló infrastruktúra és tudományterületeken összekapcsolódó kutatói hálózat is támogatja. A kar diákjai nemzetközi színtű laboratóriumokban szerezhetnek gyakorlatot, valamint kapcsolódhatnak be kutatásokba és innovációs folyamatokba, valósíthatják meg az elképzeléseiket – fejtette ki Stündl László.

Kép: unideb.hu

A szakmai gyakorlatot a DE szántóföldjein, állattenyésztő, kertészeti kísérleti telepén, élelmiszerfeldolgozó üzemében szerezhetik meg az agrárhallgatók. A kar kiterjedt vállalkozói hálózatának köszönhetően számos külső céggel dolgozhatnak együtt az itt tanulók. A duális képzésben több mint húsz vállalat fogadja a kar diákjait.

A gyakorlat központú, modern és körforgásos mezőgazdaságot támogató képzést segítik a kari fejlesztések is. Az állategészségügy, a funkcionális élelmiszerfejlesztő infrastruktúra, a mikrobiológiai-, az ökológiai gazdálkodás, valamint a zárttechnológiás növénytermesztés területein kezdtünk fejlesztésekbe. Ezek meghatározzák a kar oktatási és kutatási irányvonalait – hangsúlyozta a kar dékánja.

A MÉK idén is várja a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésekrere, illetve a kar oktatási struktúrájának részei a fokozatosan bővülő szakmérnöki, valamint a moduláris kurzusok is.

A DE Böszörményi úti campusa számtalan sportolási lehetőséget biztosít az agrárhallgatóknak a tanulás mellett. A MÉK-re jelentkező fiatalok egy aktív és összetartó, ezerhatszáz fős agrárközösség tagjai lehetnek, akik számára maradandó élmény nyújthat a sárgulás és a korsóavatás is.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptemberben induló képzésiről további részletek az alábbi link alatt találhatnak.

Forrás: Debreceni Egyetem

Mezőgazdaság

Új eszközök és szankciók segítik a termelőket a felvásárlókkal szemben

Print Friendly, PDF & Email

Az Országgyűlés elfogadta a termelővédelmi törvénycsomagot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A szabályozás új lehetőségek megteremtésével javítja a termelők felvásárlókkal szembeni kiszolgáltatott helyzetét és jogi eszközökkel biztosít erősebb védelmet számukra. A legtöbb új szabály a szükséges felkészülési idő biztosítása érdekében 2025. január 1-jétől lép életbe.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Feldman Zsolt kiemelte, világszerte jellemző az, hogy az élelmiszer előállítási láncban a termelők arányaiban nagyobb kockázatokat viselnek, az eredményekből pedig kisebb mértékben részesülnek. Ennek oka, hogy a termelők legtöbbször kisebb alkuerővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, mint a láncban felettük álló feldolgozók vagy a kereskedők. A kockázatok és az eredmények arányosabb megosztása érdekében szükség van a termelők szabályokkal történő támogatásra, azért, hogy a felvásárlók, feldolgozók ne háríthassanak minden kockázatot a termelőkre. A termelők számára emellett átláthatóbbá és tervezhetőbbé kell válnia a felvásárlási folyamatoknak – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a magyar kormány az agrárium vonatkozásában arra törekszik, hogy ne csak a támogatáspolitikában, hanem a hazai termékpályák működésében is előrelépés történjen. Ezért folyamatosan fejleszti a hazai szabályozási rendszert, mely megalapozza a hazai termelők felvásárlókkal szembeni védelmét, helyzetük jogi eszközökkel történő javítását és integrációjuk erősítését. Ezt szolgálja a most elfogadott termékpiacokról szóló törvény módosítása is, mely számos, a termelők védelmét erősítő, kézzelfogható szabályozási elemet tartalmaz. Ezek közé tartozik a kockázatmegosztási rendelkezések kötelező alkalmazása a zöldség-gyümölcs, valamint sertés- és baromfi ágazati szerződésekben, a 30 napnál későbbi késedelmes fizetések hatékonyabb szankcionálása 2025. január 1-jétől, valamint bizonyos esetekben a felvásárló tevékenységtől történő eltiltásának bevezetése. A cél mindezzel az, hogy ne egyedül a termelő viselje a termékpálya működésének teljes kockázatát. Fontos cél, hogy a szerződések a jövőben egyértelműen tartalmazzák ezeket a kockázatokat és a teherviselés arányait. A termelők védelmének javítását szolgálja az is, hogy az ágazati érdekképviseleti szervezetek mintaszerződéseket vezethetnek be a jó gyakorlatok széleskörű elterjesztése érdekében – hangsúlyozta.

Kifejtette, ez a törvénymódosítás kiterjed a vertikális együttműködésekre vonatkozó, önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződés kategóriájának és szabályainak megteremtésére is. Ez az új szerződéstípus keretet ad a termeltetői együttműködéseknek, ami nemcsak a termelők helyzetét teszi kiszámíthatóbbá, hanem a feldolgozók alapanyag ellátottságának biztonságához is hozzájárul, valamint csökkenti a piaci túltermelés kockázatát is. A termeltetői együttműködésekre vonatkozó előírások alapján az árat olyan módon kell meghatározni, hogy az a szerződés egész időtartamára vonatkozóan biztosítsa az átláthatóságot és kiszámíthatóságot – ismertette Feldman Zsolt.

Az agrártárca azt kívánja elérni, hogy ezek a szabályok gyorsan és sikeresen beépüljenek a magyar mezőgazdasági gyakorlatba és átláthatóbb, tervezhetőbb viszonyokat teremtsenek országszerte.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2024. május 2.

Print Friendly, PDF & Email

Az aszály alakulása május elején

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hétben nagyrészt száraz, többnyire napos időjárás volt a jellemző hazánkban. A múlt csütörtökön, pénteken és szombaton kevés helyen előfordultak még gyenge záporok, majd országszerte száraz napok következtek, és csak szerda estétől eredt el néhol ismét az eső.

Ábra: MME

A talaj felső fél méteres rétege sokat száradt az elmúlt egy hét során, a felszínközeli néhány centiméter ismét teljesen kiszáradt. Kritikusan száraz felső 20 cm-es talajréteg a déli országrész középső tájain található, míg máshol egyelőre kielégítő a talaj felső 20 illetve 50 cm-es rétegének nedvességtartalma.
Az említett területen tapasztalhatók aszály jelei a tavaszi vetésű növényeknél.
A folytatásban változékonyabbra fordul az idő, növekszik a csapadékhajlam, elsősorban záporos jellegű csapadékra van kilátás. Csütörtökön és pénteken főként az ország délnyugati felén kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, így a déli országrészben is enyhül az aszály, majd vasárnap az északi országrészben várhatók nagyobb számban záporok, zivatarok. A záporos időjárás a jövő hét első felében is folytatódik.

Forrás: MME

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Mérsékelt emelkedés a FAO élelmiszerár-indexben

Print Friendly, PDF & Email

A hús- és gabonafélék és növényi olajok magasabb jegyzése túlszárnyalta a cukor és tejtermékek árcsökkenését

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2024. május 3. – Feljebb kúszott áprilisban az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi piaci árainak mutatója, miután a hús jelentős és a növényi olajok és gabonafélék mérsékelt drágulása érvényesült a cukor és tejtermékek alacsonyabb árával szemben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ma frissített indexében.

©FAO/Rijasolo

FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi le, március óta 0,3%-kal erősödött, de még így is 9,6%-kal múlja alul az egy évvel korábbi értékét.

A gabonafélék árindexe szintén 0,3%-kal emelkedett márciushoz képest, megszakítva a három hónapja tartó árcsökkenését. A búza exportpiaci ára stabilizálódott áprilisban miután a főbb exportőrök közötti verseny ellensúlyozta az Európai Unióban, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalt kedvezőtlen időjárási körülményeket. A kukorica külpiaci ára nőtt a nagy kereslet hatására és az ukrán infrastruktúrában bekövetkezett károk  okozta logisztikai fennakadások és a betakarítás előtt a brazil termés körüli aggályok miatt. A rizsfélék almutatója 1,8%-kal csökkent főleg az Indica alacsonyabb jegyzésének köszönhetően az aratás jelentette nyomás közepette.

A növényi olajok árindexe is 0,3%-kal erősödött áprilisban 13 hónapja nem látott szintre érve, ahogy a napraforgó- és repceolaj drágulása ellentételezte a pálma- és szójaolaj árcsökkenését.

A FAO húsárindexe 1,6%-kal nőtt az elmúlt hónapban, mivel mind a szárnyas-, a szarvasmarha és a birkahús is megdrágult a nemzetközi piacokon. A sertéshús ára globálisan valamelyest csökkent, tükrözve a lanyha keresletet Nyugat-Európában és a főbb importpiacokon, például Kínában.

A cukor indexe 4,4 %-kal esett, így 14,7%-kal múlva alul a tavaly áprilisi értékét. A csökkenés főként a javuló ellátási helyzetnek köszönhető, kiemelten a vártnál nagyobb indiai és thai termésnek és a kedvező brazil időjárásnak.

A FAO tejtermék árindex 0,3%-kal csökkent, pontot téve egy féléves drágulási ciklusra. A fő okok között találjuk a sovány tejpor gyengélkedő importkeresletét és az amerikai dollár erősödése miatti alacsonyabb nemzetközi sajtárakat. A stabil importkereslet által fűtve a vaj nemzetközi ára ezzel szemben nőtt.

További részletek itt.

Megnyirbált búza-előrejelzés

Megjelent a FAO új Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentése is, amelyben 2846 millió tonnára növelte a szezon globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését, ami 1,2%-os bővülést jelentene éves szinten. A frissített számok a Mianmarból és Pakisztánból érkező adatokra reflektálnak.

A FAO szakértői valamelyest csökkentették a 2024-es globlis búzakibocsátásra vonatkozó előrejelzést, ami a várható 791 millió tonnával még így is félszázalékos éves bővülést jelentene.

A szemestermények esetében a fő betakarítási szezon a déli félteke országaiban hamarosan kezdődik, ám a nem megfelelő időjárás lehűtötte a hozammal kapcsolatos várakozásokat a főbb termelő országokban, mint Brazília és Dél-Afrika.

További részletek itt.

Forrás: FAO

Tovább olvasom